Šta je novo?

koje cdove za bekap

ravni

Čuven
Učlanjen(a)
16.04.2002
Poena
619
koju marku cdova za bekap uzeti. dakle trebali bi da budu kvalitetniji od obicnih.. konkretno najlakse mogu da nabavim
verbatim - dl plus i superazo
princo - pretpostavljam da ne :)
basf emtec - prvi put cuo juce

poz

Samo da kazem, sto se citljivosti tice i ponavljam citljivosti, princo se meni pokazao mnogo boljim od verbatima (pricam o ovom sto se sad nalazi kod nas - plavi metal azo i datalife, onaj plavi metal azo od pre par godina je bio nenadjebiv).

Sto se tice veka trajanja, ko to zna - videcemo vremenom. Imao sam negativnih iskustava sa no name diskovima (posle godinu dana nisu vise citljivi).

Ja za te svrhe koristim Verbatimove rewritable diskove, jer cesto dodajem svezije podatke - pa da ne bacam pare na cd-ove svake nedelje...

ravni je napisao(la):
koju marku cdova za bekap uzeti. dakle trebali bi da budu kvalitetniji od obicnih.. konkretno najlakse mogu da nabavim
verbatim - dl plus i superazo
princo - pretpostavljam da ne :)
basf emtec - prvi put cuo juce
Za Princo si dobro cuo, BASF isto preskoci, dl plus isto zaobidji, ostaje superazo, ili ako nadjes stare zalihe metalazo-a. Ako imas nekog napolje onda MITSUI (nema veza za Mitsumi-jem) ili Taiyo Yuden, dva referentna proizvodjaca.

Vlasta napljuva Princa za sva vremena :) . Ali, što se kaže, vreme će pokazati. Daj nam bar preporuku za neki NN koji je bolji od Princa.

Heinz je napisao(la):
Vlasta napljuva Princa za sva vremena :) . Ali, što se kaže, vreme će pokazati. Daj nam bar preporuku za neki NN koji je bolji od Princa.
Ne koristim ih. Mozda da nadjemo na netu neki uporedni test, ili bilo bi jos bolje kada bi Bane ima malo vremena i entuzijazma pa da to izmeri, tipa 4-5 medija na par najpopularnijih pisaca, pa sve to na onu skalameriju za merenje gresaka. S druge strane svaki poduhvat arhiviranja na NN je neka vrsta vremenske bombe, pa ostaje pitanje svrsishodnosti celog poduhvata.

Bane je baš za Princo rekao da su OK, pogledaj test za TEAC CD-W540E. A pljuvati po nečemu što se ne koristi, pa tek posle možda naći neki argument mislim da nije korektno. Ništa lično, samo sa stručne strane gledano.

vlasta je napisao(la):
Ne koristim ih. Mozda da nadjemo na netu neki uporedni test, ili bilo bi jos bolje kada bi Bane ima malo vremena i entuzijazma pa da to izmeri, tipa 4-5 medija na par najpopularnijih pisaca, pa sve to na onu skalameriju za merenje gresaka. S druge strane svaki poduhvat arhiviranja na NN je neka vrsta vremenske bombe, pa ostaje pitanje svrsishodnosti celog poduhvata.

Vremenske bombe podešene na najmanje 10 godina, a čini mi se da je 30 i više realno :)

Danas sam malo proskitao netom i čitao za Phtalhocyanine koji se koristi na Princo diskovima i po pronalazaču dotične hemikalije (Mitsui Toatsu Chemicals) ispada da je bolji od Azo. Tek toliko....

Sad sam malo sigurniji u NoName :)

meni je ritek+teac ok

Sa teac-ovima (24x i 40x) i ritek-ovim diskovima (16x i 24x TDK d-view 700MB) nisam imao problema. Zbog (meni) najpovoljnije cene ih koristim oko godinu dana, i meni su oni pravi izbor, za diskovi koji dolaze sa kompletnim pakovanjem. Mozda bi neko odabrao i skuplju klasu TDK koji su pandan npr. verbatimu metal azo, al` cini mi se da su (na veliko) skuplji od verbatima.
Inace, ovi tdk d-view 24x su (po atipu) na bazi pthalocynanine, za razliku od 16x koji su izgleda imali neki drugi pigment ( vidljivo se razlikuju, i atip je drugaciji).

Mislim da kada pri rezanju disk vec prodje test,przenje i verifikaciju, onda mozda i nije vise toliko bitno koja ga je firma pravila (ne racunajuci finese oko citljivosti na drugim uredjajima ), nego kakvi ce biti uslovi cuvanja. Kada i danas neke 5 1/2 floppy mogu da procitam (iako su snimljeni pre desetak godina), onda ce valjda i ovi (opticki) diskovi ocuvati na sebi informacije bar nekoliko godina.
Tdk koristim i za programe koji mi svakodnevno trebaju, pa ih nosim u torbici i nisam primetio da su (fizicki) losiji od ostalih. Posle nekog vremena izgrebu se povrsinski (kao i svaki disk koji se cesto mota po rukama, ostavlja po stolu, baca...), al sve je ok. A i citljivost mi je super (kod mene narezano nisam imao nigde problema [noviji philips kasetas sa cd-om, stari dolphin 2x citac, toshiba 12x scsi citac, sony 8x rezac...].).
Usput, pre nekoliko nedelja sam u jednoj knjizari (u domu sindikata, pasicev trg, bgd) nabavio "Oil Based" flomastere (0.5). Pise da ih je proizveo Mitsubishi, pa ce oni koji koriste Verbatim sigurno voleti da imaju jos jedan "njihov" proizvod. Takodje sam u nekoj drugoj knjizari primetio da su se pojavili Steadtler-ovi flomasteri uz koje se dobija i prazan cd (posto su, kako pise, bas namenjeni za pisanje po cd-ovima), a prodavacica mi je rekla da mogu da se kupe odvojeno. Cena za (obe) pomenute pisaljke je oko 80 din, pa je onda verovatno sigurnije koristiti njih (ukoliko neko pise po diskovima) nego neke markere koji imaju reaktivnije rastvarace (koji bi eventualno mogli da izazovu nagrizanje zastitnog sloja nakon duzeg vremena).

Xm, nisam razmišljao o tim pisaljkama, misliš da oni što su na bazi acetona mogu da škode disku? Znam da je aceton štetan, ali je na ispisu dovoljno mala količina (marker je 0.7mm) koja praktično trenutno ispari pa mi se čini da ne može da naškodi.
Bar do sada nije :) Ili bolje rečeno za sada nije :D

laicki

Znam da ovde na forumu ima i magistara (fizicke) hemije (a sigurno i tehnologa), pa bi oni verovatno bili (mnogo) kompetentniji.

Po onome sto sam ja nailazio na net-u, u opsta mesta (onih koji pominju ovo) spadaju preporuke da se izbegavaju npr. acetonci. Objasnjenje je (kao) da bi moglo da dodje do hemijske reakcije (al niko ne pominje kakve) izmedju rastvaraca i folije, pa bi to mozda ostetilo foliju. Izgleda da vecina ljudi prepisuje (jedni od drugih) neproverene podatke, tako da nisam naisao bas na precizno objasnjenje (moguce je i da nisam nab`o prave sajtove) .

Na nekim americkim forumima sam nailazio na diskusije ljudi koji su prijavljivali da su sa nekim tipovima markera imali vise problema.

Takodje je zanimljivo da sve cesce na boljim markerima pise da ne sadrze Xylol/Toluol. Ksilol je inace prilicno jak (i kancerogen,) organski rastvarac (nekada se [kod nas jos uvek ponegde] izmedju ostalog koristio i za skidanje prirodnog kedrovog ulja sa objektiva mikroskopa, nakon imerzne mikroskopije) , i neke supstance bi sigurno mogao prilicno da nagrize/rastvori (al nisam siguran koliko bi to moglo da ima veze sa cd-ovima).

Ne znam da li bi moglo da ima veze (trebalo bi da nema), al mi se cini da bi ovi koji sadrze neku (od) vrstu alkohola (ksilol, toluol, etanol...), eventualnu stetu nacinili time sto bi (teoretski) previse isusili zastitnu foliju cd-a, koja bi mozda postala previse krta i time se lakse odvojila od samog cd nosaca. Dakle, nista ne tvrdim, niti mislim da je neka znacajnija verovatnoca za takav scenario, ali mi to pade na pamet kada mi je jedan od starijih (650MB 8x) smartbuy diskova, sasvim neocekivano "puko", tako sto se od njega odvojila ljuspica folije (oko 3x3mm). Verovatno fabricki folija nije bila dobro "zalepljena", al` je mozda popustio i zbog "jakog" markera (ne znam). Stalno koristim jedan beli Verbatim 650MB koji je sav ispisan acetoncem, pa mu nista ne fali vec 3 godine.

Sve u svemu, ulje je sasvim neutralno (pogotovu u odnosu na alkohol, aceton...) i meni izgleda kao najsigurnija varijanta (ako mora da se pise). Za ove nove princo bih sasvim sigurno koristio iskljucivo takve (ako je za dugo cuvanje).

Heinz je napisao(la):
Bane je baš za Princo rekao da su OK, pogledaj test za TEAC CD-W540E. A pljuvati po nečemu što se ne koristi, pa tek posle možda naći neki argument mislim da nije korektno. Ništa lično, samo sa stručne strane gledano.
Za one sa malo duzim pamcenjem - Philips je Princo-u ukinuo pravo na cd-r licencu zbog loseg kvaliteta. Nesto i nisam bio raspolozen da licno experimentisem :D

vlasta je napisao(la):
Za one sa malo duzim pamcenjem - Philips je Princo-u ukinuo pravo na cd-r licencu zbog loseg kvaliteta. Nesto i nisam bio raspolozen da licno experimentisem :D

A za one sa malo slabijim pamćenjem, nije u pitanju bio Princo nego Ritek :)

Nalepnice i princo

Da li je neko lepio nalepnice na Princo diskove ?

Sada sam zalepio jednu na isti snimljen 24x TEAC-u W540E rezačem, pa ću u narednih par dana da probam i kako se ponaša sa nalepnicom a i u nesrećnim Pioneer/ASUS DVD romovima (vezano za pisanje >16x na TEAC-u)

Oni koji teoretisu o trajnosti podataka na cd-u, obicno NE preporucuju lepljenje nalepnica na cd, jer kako kazu, to debalansira disk, a lepak bi eventualno mogao da izaziva slicne (hemijske) posledice, kao i markeri.
E sad, ja imam par najobicnijih stikera na nekim od cd-ova, pa su ok vise od godinu dana (tako da mislim da im nece nista faliti).

Da sam odogovoran za back-up vaznih dokumenata npr. Narodnog muzeja, onda bih verovatno birao Kodak-ove zlatne (Au) diskove, i nista ne bih pisao/lepio po njima (uz cuvanje u fireproof komorama sa const. teperaturom&vlaznoscu, na [najmanje] dve razlicite lokacije.).

Ovako (za uobicajen backup), mislim da ce i princo sa nalepnicama prezivati par godina, nakon cega ce se to sve (i onako) prebacivati na dvd (ili nesto trece sto jos ne znamo da cemo koristiti).

DS9 je napisao(la):
Da sam odogovoran za back-up vaznih dokumenata npr. Narodnog muzeja, onda bih verovatno birao Kodak-ove zlatne (Au) diskove, i nista ne bih pisao/lepio po njima (uz cuvanje u fireproof komorama sa const. teperaturom&vlaznoscu, na [najmanje] dve razlicite lokacije.).
Kodak je, nazalost, digo ruke od proizvodnje cd-r.

DS9 je napisao(la):
'fala Vlasto, nisam znao. Steta.
Steta, steta. Bila vest pre jedno 1-2 meseca. Rekose da je cd-r postao obicna potrosna roba i da im se vise ne isplati produkcija istih. Neznam kome su, ili da li su uopste, prodali masineriju.

Vrh Dno