Šta je novo?

Koje CD-R za backup

Pirate

Čuven
Učlanjen(a)
09.03.2002
Poena
630
Koje diskove da uzmem za backup mp3 muzike (oko 35 diskova). U sustini najvaznije mi je kvalitet diskova, dobra citljivost, i njihova izdrzljivost na duzi vremenski period, pa bi zbog toga kupio neke kvalitetnije.Sta mi preporucujete od sledecih: verbatim, smart buy, tdk ili mozda neke trece.

Verbatim je najskuplji, ali imam utisak da nije toliko kvalitetan kao njegovi stariji modeli (metal azo 16x).Ne znam kako su se pokazali smart buy ili tdk (“full” pakovalje slim kutija i omot).

I jos nesto: po kojoj ceni (najpovoljnijoj) diskovi mogu naci u Novom Sadu na kolicinu od 30 do 50.

Pozdav i MIR BOZJI HRISTOS SE RODI :wave;

TDK D-View ili neki SmartBuy a nisu ni ovi novi verbatimi losi dok ne snimis na njih audio....

Alexandar je napisao(la):
TDK D-View ili neki SmartBuy a nisu ni ovi novi verbatimi losi dok ne snimis na njih audio....

bolje nemoj smartBuy primetio sam da neki ljudi ovde na forumu kukaju da je krsh:()

Glupa pitanja!!! za koje imas pare!!! Smart Buy je shit
Verb je ok za mp3 ali za audio je ******
Tdk je ok
ali ako nemas kintu i dobri stari NO name ce da pomogne

Po cemu je Smart Buy krsh? Ja sam imao samo lepa iskustva sa tim CD-ima... I novi Verbatim moze biti ok za audio ako se ne reze brze od 8x.

Po cemu je Smart Buy krsh?

Meni su se dva Smart Buy diska, bukvalno, oljuštila. Od tada ih zaobilazim u širokom luku.

darkpawla je napisao(la):
Glupa pitanja!!! za koje imas pare!!! Smart Buy je shit
Verb je ok za mp3 ali za audio je ******
Tdk je ok
ali ako nemas kintu i dobri stari NO name ce da pomogne

Po cemu su to glupa pitanja.Necu da rezem na diskove koji ce posle par meseci poceti da se “ljuste” (no name, imao sam sa tim iskustva) ,ili posle vise upotreba da budu necitljivi.
Ovo sto rezem je muziku koju sam skupljao godinama (pola tih stvari bih danas jako tesko nabavio), i hocu da budem siguran da i posle nekoliko godina koriscenja da ce diskovi biti dobro ocuvani i citljivi.

E sad, kakav je taj TDK D-View, mislim jer se dobija sa kutijom ili na stapu, kao se pokazao kvalitetom i koja je cena na kolicinu oko 50 komada. Sto se tice verbatima, koji model preporucujete, posto se sada svasta prodaje pod tim imenom (cdr 24x,cdr 40x, cdr 48x, te crystal u slim kutije, te u obicnij kutiji ….). Verbatim u Novom Sadu mogu da dobijem po ceni oko 40-42 dinara. Dali je to OK?

Rezem po "klasicnom" verbatim-u vec 5 godina i nijedan backup mi jos nije prso!

vamosalaplaya je napisao(la):
Meni su se dva Smart Buy diska, bukvalno, oljuštila. Od tada ih zaobilazim u širokom luku.

Upravo to se i meni desilo. Junk.

Pirate je napisao(la):
E sad, kakav je taj TDK D-View, mislim jer se dobija sa kutijom ili na stapu, kao se pokazao kvalitetom i koja je cena na kolicinu oko 50 komada.

Ja mogu da ti kazem sve najbolje o njima. Evo narezao sam jedno 200 komada do sada, na razlicitim rezacima i nijedan nije pukao.
Uopste nema problema sa citanjem istih, cak sam narezao i par komada audio i to 24x i 40x brzinom i bez problema ih citaju 'obicni' cd playeri.
Dobijaju se u slim kutijama, cena kod ovlascenog distributera je 39 dinara po komadu, nema popust na 50 komada. Mislim da daju popust tek na vise od 100 komada.

Ja sam prilicno rezao na TDK d-view 24x i oni su mi ok. Trebalo bi (i za one certifikovane za 40x) da je cena za 120kom (6kutija po 20 kom slim, po dve kutije od svake boje, ima ih tri - narandzasta, crvena i ljubicasta) ispod 35din po komadu. Ti diskovi koji su certifikovani na 24X su identicni po atipu diskovima Platinum, pa bi i oni bili super (ako ih nadjes trebalo bi da su jeftiniji), i jedne i druge je proizveo Ritek. Ovi noviji tdk d-view (nisam ih probao) su certifikovani na 40x, ali nije iskljuceno da je i njih proizveo ritek, iako im je atip tdk-ov (u principu nije bitno, ako su ljudi sa njima vec imali dobro iskustvo)
Trenutno koristim princo 40x koji su label-ovani, i oni su mi super. Citaju ga i prastari cd citaci, kao i minilinije na kojima sam ih probao. Jedino sam imao problem sto nije uopste hteo (prazne) da ga prepoznaje jedan stariji sony-jev rezac (8x), ali to ne uzimam kao manu medija. Nabavio sam ih na stapu od 100kom za 1950 din.

Pre koji mesec sam kupio za 1500din ne-labelovane diskove, koje su bili pakovani u foliji (100kom), i uspostavilo se da su da im je atip sony-jev. Dadoh jednom drugaru koji ima dobar sluh i malo bolje hi-fi uredjaje, i on mi se kune u njih (kaze, jel imas jos-kupujem sve). On ih inace koristi za prebacivanje muzike sa svojih gramofonskih ploca.
Kakvi ce da budu za koju godinu, tesko da moze iko da zna.

Ipak bih birao nesto sto je label-ovano. Mislim da je tdk dobar, i prilicno siguran izbor.

DS9 je napisao(la):
Ipak bih birao nesto sto je label-ovano.

Princo label-van kao 48x se reže tek 32x kako treba, tako da i nije neka garancija...

JoeKuboj je napisao(la):
bolje nemoj smartBuy primetio sam da neki ljudi ovde na forumu kukaju da je krsh:()

Zivi primerak "ljuda" koji se presao za Smart Buy. Kao sto sam pisao u svom postu... I bas sam MP3 rezao, i po mom proracunu - propalo mi je oko 10-15 pesama po disku * 20 diskova - pa ti vidi. Mislim kako ko hoce, ja nikad vise...

FNM je napisao(la):
Zivi primerak "ljuda" koji se presao za Smart Buy. Kao sto sam pisao u svom postu... I bas sam MP3 rezao, i po mom proracunu - propalo mi je oko 10-15 pesama po disku * 20 diskova - pa ti vidi. Mislim kako ko hoce, ja nikad vise...
E zato ja sebi rezem iskljucivo na Verbatim-u i nikad nisam imao problema (diskovi narezani pre 5 godina pice isto ko da su juce narezani).
Kad rezem nekom drugom ako covek insistira na necem drugom - nema problema (za mene :))
Drugim recima, ja bih preporucio za software iskljucivo Verbatim, a za mp3, divx... pa zavisi koliko vam je stalo da to preslusate/odgledate vise puta :)

Nazad
Vrh Dno