Šta je novo?

Hardver Koja polovna graficka kartica

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

alex1974

Slavan
Učlanjen(a)
30.05.2007
Poena
345
Za
Gigabyte GA-MA770T-UD3
AMD Athlon II X3 425
4x 2GB Kingston HyperX DDR3 1600MHz
Potrebna neka najeftinija polovna kartica koja ce samo da baca sliku,ne treba mi za igrice ili neki zahtevan posao (posto ce komp da bude za garazu) dovoljno je da moze da pusta sa youtube - a.
Posto sa Ati Radeon ne umem da se snadjem trebala bi da bude Nvidia za koju mogu da se nadju drajveri na netu.
Koristio bi se samo Vga izlaz.
Sta bi ste preporucili?

Što se drajvera tiče, važno je koij Windows a to nisi napisao. Za W7 ima drajvera za sve kartice a posle polako nestaju. Za AMD/ATI Radeon, samo skineš ovo https://www.amd.com/en/support i naći će sam. Slično i sa NV. Moguć i problem sa napajanjem ali sve kartice bez dodatnog napajanja biće OK. Gledaj samo da je kartica sa 1GB memorije i sve će raditi.

ATI HD 5450 1GB. Imaš ih za crvenu da biraš. I ima sva tri bitna izlaza HDMI/DVI/VGA.

Windows 10,sto se napajanja tice nije problem Chieftec - GPS-400AA-101A ima 6 - to pinski kabal za graficku,sa tog sajta sam skinuo za ati radeon hd 1350 - 512m(kartica koju sam pozajmio da bih podigao sistem na kompu) ali nemam opciju nikakvog podesavanja na win 10.

pa ja bih rekao da je bolja 430 128bit

Vga izlaz, samo da prikaže sliku... GT210 je savršena. Još ako je silent, low profile... :cool:

Jel te grafičke mogu da puštaju 4k i 8k video?
ne. 4K je uglavnom HEVC (H.265, jedan od najpoznatijih kodeka je x265) i to 10bitni. za to je minimum serija 900, pri čemu je 10bit podržan na 950 ali ne i na jačim modelima (960, itd). da ne boli glava, moja preporuka je da se ide na barem 1030.
ovako stoje stvari kod nVidia a pretpostavljam da je slično i kod vršnjačkih serija AMD-ovih grafičkih.

@momsab
hvala ti mnogo na ovome...

Guglam i nikako da skontam koje kartice mogu da dekodiraju 4k i 8k
nasao sam samo ovo:
All GeForce GTX 600 and 700 series GPUs can support 4K
Za 8K apsolutno nista...

u sustini mislio sam da neka jeftinija kartica podrzava to, ali vidim da od toga nema nista...
kupiti graficku zbog toga je bacanje para.

600 i 700 mogu da daju 4K sliku (30Hz preko HDMI, ako se ne varam). ti si pitao za video :) uglavnom, isprati PureVideo i NVDEC kako bi znao šta je podržano (rezolucije i standardi za video kodeke)

al' da ne idemo više u off-topic

nije stvar da li pušta 4k filmove, već Koje 4k fajlove pušta i kako ih pušta.

Ovde se govori o h.256 HEVC 10bit fajlovima, i važno nam je da njihovo dekodiranje radi grafička, a ne CPU.

O tome se radi.

Ps. kompjuter od 50e đuture, i 8k televizor... ne ide to zajedno... Gume od fiće na ferarija. ;)

Vrh Dno