Dobri ljudi, evo mene ponovo.
Sklapanje konfiguracije je skoro gotovo, komponente polako pristižu, pa je došlo vreme da porazmislim o GPU, koju bi trebalo da uzmem u nekom narednom periodu (6-12 meseci).
Na kraju bi konfig trebalo da izgleda ovako:
I neka želja mi je da to sve spakujem u Fractal Meshify 2 xl i da dodam pozadi 1, a napred 3 Arctic-ova P14 ventilatora.
E sada, kad je GPU u pitanju, šta biste vi pedložili?
U obzir dolazi NVIDIA, budući da bih imao šemu za neke jako fine popuste (poznanici koji rade u envidiji).
Međutim, ja sam potpuno ispao iz priče za GPU i pojma nemam šta da gledam.
Nešto sam razmišljao kao možda RTX 4070 Ti (mogao bi fin popust da se uhvati), no ima li mnogo smisla dati dodatnih novaca za 4080 ili 4090? Ili gledati možda nešto iz prethodne 3000 serija (ako na njih bude uopšte bilo tih popusta)?
No, da konkretizujemo pitanje:
P.S. Da ponovim negde generalnu namenu računara:
Sklapanje konfiguracije je skoro gotovo, komponente polako pristižu, pa je došlo vreme da porazmislim o GPU, koju bi trebalo da uzmem u nekom narednom periodu (6-12 meseci).
Na kraju bi konfig trebalo da izgleda ovako:
Ploča: Asus Prime Z790-A WiFi
Procesor: Intel i7 13th 13700K
Hladjenje: Arctic Liquid Freezer II 360 A-RGB
RAM: Kingston Fury Renegade Silver DDR5 32/6400 Mhz
SSD: Western Digital Black SN850X M.2 NVMe 1 TB (u perspektivi sigurno još bar 1 TB)
Napajanje: FSP Hydro PTM Pro 1000W (tu se još nisam odlučio 100%)
I neka želja mi je da to sve spakujem u Fractal Meshify 2 xl i da dodam pozadi 1, a napred 3 Arctic-ova P14 ventilatora.
E sada, kad je GPU u pitanju, šta biste vi pedložili?
U obzir dolazi NVIDIA, budući da bih imao šemu za neke jako fine popuste (poznanici koji rade u envidiji).
Međutim, ja sam potpuno ispao iz priče za GPU i pojma nemam šta da gledam.
Nešto sam razmišljao kao možda RTX 4070 Ti (mogao bi fin popust da se uhvati), no ima li mnogo smisla dati dodatnih novaca za 4080 ili 4090? Ili gledati možda nešto iz prethodne 3000 serija (ako na njih bude uopšte bilo tih popusta)?
No, da konkretizujemo pitanje:
- Ako ne bi bilo budžetskog ograničenja, za šta biste se odlučili?
- Najbolji izbor do oko 1000e?
- Najbolji izbor do oko 500e?
- Best budget varijanta do ispod 500e?
P.S. Da ponovim negde generalnu namenu računara:
Inače, ne pomenuh gore, mašina je u principu više gušt, ali je svakako tu da zameni nekoliko drugih koje koristim, pa bi namena trebalo da bude neki "all-around."
Gaming je ponajmanje u igri - ako uopšte.
Negde najčešća upotreba treba da bude AutoCAD, a onda svakako u prvoj liniji obrada zvuka (Cubase+kojekakvi VSTs i Plug-ovi), a zatim i obrada videa (Premier i AfterEfects) i obrada fotografija i generalno dizajn (Photoshop, Illustrator, InDesign...) - u principu sve to ponekad donese i po koji dinar, ali AutoCAD.
Vrlo moguće da je inicijalna ideja overkill, ali, nisam 13 godina sklapao PC, pa ono...
Samo da se ne navučem opet![]()