Šta je novo?

Koja mini linija ,a da prima digitalni signal

morgan-port

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2006
Poena
305
Imam nameru da kupim jednu mini liniju do 10.000 dinara,sa kojom bi mogao kada bude izvrsena digitalizacija 2012 da hvatam digitalne radio programe,ako mogu sa ovim sadasnjim linijama onda ok,ili da cekam da izadju na trziste

Da ovo nisi napisao ne bih ni znao da digitalizacija vazi i za radio stanice....
Neobicno mi to zvuci jer i u novim automobilima ugradjuju standardni Fm radio prijemnik.

Ne, digitalizacija tv signala ne obuhvata i digitalizaciju radio signala. To bi znacilo da se predje na DAB ili DAB+ a pominje se i neka naprednija tehnologija. FM se gasi tek 2015. u UK a o ostalom delu Evrope (mozda) 2017. do 2020.

Jako ćemo se načekati da digitalni radio proradi, u Srbiji pogotovo.

Moj prijatelj je vlasnik jedne mlade radio stanice u BGD kad smo podnosili zahtev za dobijanje frekvence (RRA i RATEL) jedna od stavki je bila da radio stanica - predajnik ima mogucnosti emitovanja digitalnog signala jer ce do 2015 i radio stanice morati preci na digitalno emitovanje kolko se secam (pise u ugovoru). Kad smo uzimali predajnik i antenski sistem bilo je ono mozete da kupite analogni predajnik ali ce te za par godina morati da predjete na digitalni signal pa ce te imati dodatni trosak ako ne mozete da upgrade vas postojeci. Tako da sam odresio kesu za modularni predajnik sa mogucnoscu dodavanja digitalnog modula. Znaci prvo TV a kasnije i radio prelazi na digitalni signal.

Poslednja izmena:
Zanimljivo.... koliko se secam vecina na Zapadu nije adovoljna DAB jer je kvalitet mp3. Posle je izasao DAB+ a neki pominju i DAB2. Nije sigurno gasenje FM.

gvlada slazem se sa tobom, nigde ne pise nista o kojem tipu digitalnog signala se radi vec samo o tome da predajnik mora imati mogucnost emitovanja to je dosta nedoreceno. Ostaje mi da se nadam da italijani - TEM imati odgovarajuci modul da mozemo da izvrsimo upgrade postojeceg predajnika ili cemo da odresimo (odresim) ponovo kesu - sto nije bas mala stavka za predajnik snage 500W. Iskreno puno je nedorecenosti da me je glava zabolela... Kako za TV tako i radio digatlizaciju.
Koliko sam svatio za kratko vreme koje sam bio u Beogradu problem je sada sto jako mali broj stanica ima Band-pass filter koji strogo drzi stanicu unutar zadate frekvencije i nedozvoljava mesanje,,,naprimer za predajnik od 500w takav filter kosta oko 1000€ sto je za neke kvazi radio stanice skupa stavka. Tako da ovi iz RATELA i RRA misle da ce zavesti red u etru ako predju na digitalno emitovanje i da ce cenom nove opreme smanjiti broj radio stanica.

Nazad
Vrh Dno