Šta je novo?

Koja Linux distribucija za HTPC masinu?

jonesba

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
320
Pozdrav ljudi... Potrebna mi je mala pomoc

Nov sam u svetu Linux-a (koristim ga uglavnom za servis live cd/usb tipa) i posto sam sklopio HTPC baziran na Brazos platformi zanima me koja je Linux distribucija najbolja ( i moze eyecandy)

Ono sto mi je potrebno jeste

GPU akceleracija za video plejer (i koji koristiti na Linuxu)

Imam 4 gb rama sto kontam da je dovoljno...

Hvala unapred na savetima

Meni je najvise legao Boxee za tu namenu. Na njihovom sajtu mozes naci instalacioni fajl za Ubuntu.
Sto se tice GPU akceleracije mislim da je samo VDPAU (PureVideo) za nvidia grafike.

Poslednja izmena:
XBMC takodje radi na linux-u tj imas vec gotov butabilni iso.

@jonesba
Kao prioritet xbmc i multimedija u okviru njega openelec je najlaksi i najbrze se makina butuje, live xbmc imas takodje, baza je ubuntua i samim tim veca instalacija i sporiji boot ako ti je to bitno uopste...

Uhhh Openelec mi se svidja sta cujem ali citajuci njihov sajt vidim da u supportu nemaju MSI plocu (jedina ploca sa Fusion platformom je Asus E35 deluxe...)

E sad posto ne znam kako to sve radi tipa da li ce on skontati moj MSI (ipak Asus ima USB 3.0 pa ne znam kako ce se ponasati)

Jedino da probam...Da i ono sto ne vidim za taj Openelec, tj svi oni generalno imaju li neki browser :)

Klasičan browser nema. "Open Elec" možeš u svakom slučaju bezbolno da isprobaš, ja sam slučajno naišao na njega, isprobao preko USB-a, oduševio se i odmah ga instalirao na HDD (mada za to i nema neke velike potrebe). U principu potrebna su ti dva USB flash diska, 1 GB ili veći. Na jedan instaliraš "instaler" da se tako izrazim, a onda ti je potrebna mašina (komp, laptop) koji ima opciju bootovanja sa USB-a. Ubaciš oba USB-a u komp, podigneš installer sa onog na kome se isti i nalazi, i pratiš opcije na ekranu, veoma prosto. U principu ideš na opciju "Quick install", izabereš drugi usb koji si ubacio, stisneš ok i to je to. Posle ideš na reboot i ovaj put podigneš OpenElec sa tog drugog USB-a. Inače sam OpenElec radi odlično, prepoznao je sve što imam u računari, VAAPI radi odlično (NVidia 8200 integrisana + AMD 140LE (2,7 GHz single core) + 1GB RAM) opterećenje proc na 1080 mkv filmovima je do 20-ak %, a memorije mi od 1 GB ostaje slobodno preko 500 (256 odlazi na integ. grafiku). Po default-u mu radi SFTP server, pristupaš mu za neke stvari preko SSH (u principu ako negde zapne preko ssh možeš da rešiš problem, uglavnom rešenja već postoje na njihovom forumu).

E, da ako isporobaš sve ovo i odlučiš se da ga imaš instaliranog na HDD (dobijaš na brzini u menijima i bootovanju nekih 50-60%), pazi da se ne zezneš kao ja: čim kreneš sa "Quick Install" automatski formatira ceo HDD... I tako.... Oooodeeee meni nekih 300 GB filmova...

Hehe...Sva sreca prazan HDD.... Paaaa mogu da istrpim da nemam net,nadam se da ce da fercera tj nista dok ne probam zar ne ;)

Hvala na uputstvu vidim da nije komplikovano (noob sam u Linux-u sta da radim)

Stavio sam ja privremeno ovaj najnoviji Ubuntu ali moram reci da je jako spor (na istoj masini Windows 7 ultimate leti...) tako da...

Ali generalno mi ne treba Hybrid PC/HTPC nego samo multimedija centar muzika/filmovi/serije tako da...

Pokusacu veceras pa sta Bog da :)

Vrh Dno