Šta je novo?

koja linux distribucija za developere

genuine

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2006
Poena
350
Posto definitivno nesto nije u redu sa gcc-om iz opensuse-a odlucio sam da napravim ovaj thread...
sta je najbolje.... po vama

Pazi, sto se tice gcc-a svuda ces imati manje vise isti problem. Ja recimo koristim Debian pa preko njegovog paket managera instaliram pored gcc-a 4 koji je u distribuciji po defaultu i gcc 3.4 i pri kompajliranju koristim 3.4.
U svakom slucaju moja preporuka je Debian Etch (to je testing ali je veoma stabilna i to je current verzija).

e .. kako si instalirao i gcc 3.4 pored gcc 4.0 ?

Kazem ti, preko apt-geta, to je Debian packet manager. Koju distro imas trenutno?

jos jedna preporuka za Debian

opensuse 10.1

Ubuntu defifinitivno.

Pazi ovako ako oces da udjes u cari gcc-a onda ti preporucujem Gentoo jer u njemu kompaliras bas SVE na svom sistemu (skoro pa da nema binarnih paketa za njega). I onda kada kompaliras ono 600 paketa dobijes veoma dobar utisak koje flagove smes da koristis koliko zestoke GCC oprimizacije smes sa kojim paketima i kako se koji kompaler uopste ponasa sa kodom.

E sada mana svega toga je teska instalacija jer sve rucno radis iz konzole pa malo po malo kompaliras i sam sredjujes svoj sistem (dakle nije next next finish :) )

Statore pravi si geek (by Branko AKA Staljin) :)

Jos jedan glas za gentoo, ne samo zbog toga sto se sve instalira iz sorsa (ne mora, moze da se koristi stage3 i gotovi paketi ako to neko bas zeli), vec zbog toga sto se u gentoo vrlo brzo ukljucuju najnovije verzije svega a narocito developing alata (gcc 4.1.1, eclipse 3.1, php-5.1.4...).

Ofc ove verzije su oznacene kao eksperimentalne (~x86 ili ~amd64) pa ko voli nek' izvoli.

da li ja nemam brz internet ( dialup ) tako da nista od gentoo-a... :( inace opensuse mi je veoma dobar samo kada bih moga da instaliram gcc 3.4.4 na njega.. a da ne unistim 4.1. nesto

Ma nemoj nista da se plasis; ostavis aktuelni gcc na sistemu radi kompatibilnosti odnosno kompajliranja suse paketa, a skines drugu verziju, recimo taj 3.4.4; moguce je sasvim normalno imati vise verzija gcc-a, s tim da te "druge" verzije instaliras negde izolovano (/usr/local/trt-mrt). Onda u tom Eclipsetu (ili sta vec koristis) umesto prostog "gcc" postavis apsolutne pathove do te druge gcc verzije i podesis, naravno, env varijable. U krajnjem slucaju, ako nisi siguran, google u ruke u potrazi za "multiple gcc versions".

Poslednja izmena:
Ja lično volim gentoo jer sam "odrastao" na njemu, ali kao preporuku za developer mašinu... Ne znam šta da ti kažem, možda da ostaneš na toj distribuciji koja ti pravi probleme, pa da probaš da POPRAVIŠ to što pravi problem?

Jedino se mukom stiče znanje :)

Vrh Dno