Šta je novo?

Koja klima uredjaj?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Za stan od 70m2 koju klimu valja uzeti.Sve sem Panasonica, za to nemem djenge.

Nije ti valjda vrucina?? Salu na stranu izbor je svakog dana sve veci i to uglavnom klimama nekih No name proizvodjaca koji ih prodaju za oko 500 EUR. Ja konkretno imam Tadirana i prezadovoljan sam ali ti je on u cenovnom rangu sa Panasonicom. Moja devojcica i dva njena drugara su pre neki dan uzeli HausEl (ovaj jedan ga je uzeo prosle godine) i oni su takodje zadovoljni kako sljaka. Sada pitanje je koliko su ti uredjaji trajni. Imaju Panasonicov kompresor pa je to eto neki plus, a i radi (uvozi) ih relativno pouzdana firma (Genel) pa je i to neki plus. U svakom slucaju jako je tesko dati neki konkretan savet za limitirani budzet.
Mozda da uzmes Carrier:D

Pozdrav

Covek kaze da nema para za Panasonic a ti mu preporucujes Carrier koji je skuplji. Uzmi Lg 12btu tihi su a i dobro su se pokazali kod nas.Cini mi se da je slican thread vec bio pa probaj sa search.

70m2 ne mozes da ohladis sa jednom dvanaesticom. Moras da uzmes dva komada ili da uzmes jacu klimu sa dve unutrasnje jedinice. E sad posto nisi pri parama ostaje ti da hladis deo stana sa jednom dvanaesticom. Najbolja klima trenutno kod nas (po meni) je McQuay, koji je otkupio Westinghouse-a. Ona je sa ugradnjom negde oko 650€, ako ti je to skupo onda juri nekog LG-a ili Samsunga, a moze da prodje i Housel kao najjeftiniji, mada te price da ima Panasonic kompresor ne piju vodu, jer Panasonic ne pravi kompresore.

Zavisi od rasporeda soba ali u principu moze da se ohladi uz dodatak jednog ventilatora i da radi maksimalno hladjenje.Onda zaboravi od sedenja u toj sobi gde je unutrasnja jedinica. Kombinacija 2 unutrasnje 1 spoljasnja jedinica izlazi skoro koliko i dve odvojene 12-ice a od ljudi koji rade sa klimama sam cuo da su im kompresori dosta brzo crkavali.
Jedino nemoj da uzimas kineski Micubisi i Union air.
Kineski Micubisi nema veze sa japanskim i to je jedna od najgorih klima .
Union air je egipatska klima cija spoljna jedinica brunda kao Trabant.

Znam coveka koji ugradjuje klima uredjaje, i prosle godine je ugradio oko 25 HouseEl uredjaja i do danas nije bilo nikakvih reklamacija. Dosta je jeftin, odlicno hladi, jedino mu je daljinski gadan, ali to i nije bitno. Kosta oko 500€, ima nekoliko godina garancije (ne znam tacno koliko) i mislim da za te pare nema niceg boljeg. Uvoznik je Genel.

puno informacija koje nisu tacne.

housel ima micubisijev kompresor i na njega daju garanciju 5 godina a na sam uredjaj godinu dana. Kompresor je najbolji koji se moze kupiti u srednjoj klasi uredjaja ali su ostali delovi problematicni kao hladnjak i ventilatori. 72m2 ne moze nikako da se ohladi sa 12BTU cak i da je sve spojeno u jednu prostoriju kvadratne osnove. Odnosno on ce hladiti ali nikada nece dostici zadatu temperaturu pa ce zbog nonstop rada njegov radni vek biti kraci. Uredjaj sa dve unutrasnje jedinice kod nas je uzasno tesko naci a cena izmedju njega i dva manja uredjaja je toliko mala da se ne isplati pa ga zato i retko nabavljaju.

LG su do prosle godine bili najbolji za svoju cenu ali kazu da se ove godine pojavilo puno nekvalitetnih LG koji se sklapaju negde kod nas.

Housel ima dobru cenu i to mu je najveca prednost, inace treba videti samsung, LG ali kod nekih ozbiljniji prodavaca.

Tadiran, carrier, mitsubisi, panasonik su ipak malo bolji uredjaji naravno ako nije samo nalepnica na nekom kinezu :D

Koliko se ja secam kada su prosle godine reklamirali Housel pricali su da ima Toshiba kompresor. Sto se tice garancije od 5 godina na kompresor raspitaj se da li zahtevaju godisnj servis kompresora koji naplaciju 25-30 eura.

Interesantno da niko ne spominje Fujitsu...
Garantovano nema kopija, sve original japansko, 5 godina garancije na SVE, spoljna jedinica u plasticnom kucistu (Panasonic mi je nakon cetiri godine sav zardjao npr.), sama firma dobila silne neke nagrade raznih "consumer" organizacija po svetu kao proizvodjac najboljih klima...cena - srednja.

Sto se tice nizeg cenovnog ranga, ako se bira izmedju Samsung-a i LG-a, mnogi prodavci su mi na oglasima rekli da su prestali da isporucuju Samsung zbog prevelikog broja reklamacija...

stojkov je napisao(la):
Za koliko moze da se nadje Fujitsu u "normalnoj" firmi?
Nazalost sto je firma "normalnija" to je i skuplja :) :( (ustvari valjda tako i treba...)
Generalno, otprilike na pola puta izmedju klase LG/Samsung i klase Panasonic/Carrier, znaci oko 750€ (ustvari ipak malo blize ovim drugim).

Bogami Fujitsu klime ugradjuje i servisira cale od mog najboljeg drugara i cifra kod njih vec godinama ne odstupa od 2k DEM. Znam pouzdano da ljudi nisu imali jednu jedinu reklamaciju za sve ove godine pa valjda i to nesto govori.

Pozdrav

Fujitsu je vec godinama po ceni u rangu Micubisija znaci od 1000 pa navise eura.

Ljudi, pa stvarno mi niste jasni!

Stedite par stotina maraka na klimi, a ni ne razmisljate koliko struje ce da Vam potrosi tokom rada! (hladjenja, za grejanje da ne govorim, a pogotovo za stan od 75m2 za koji su dve klime minimum.)

Malo se preracunajte, pa vidite, da li Vam se isplati da uopste uzimate klimu ako Vam je taj nivo para problem.....

Re: cena Fujitsu-a
Bogami nece biti, znam pouzdano posto ga sutra kupujem :) u "najgoroj" varijanti, od firme koja je generalni zastupnik (koja npr. garantuje mogucnost servisa i nabavku rezervnih delova sledecih 7 godina) - cena 800€ sve sa ugradnjom.

Re: potrosnja klime
Od svih kucnih aparata valjda jedino televizor trosi manje struje...znaci npr. bojler trosi vise, sporet takodje, kalorifer isto tako - ako je hladjenje mozda stvar luksuza (jer mozda mozes da trpis vrucinu ili ti ne smeta), grejanje klimom je ubedljivo naj jeftiniji nacin grejanja...

Aca je napisao(la):
mada te price da ima Panasonic kompresor ne piju vodu, jer Panasonic ne pravi kompresore.

Moram da te ispravim,nisam ovakav odgovor ocekivao od tebe :D...Btw Panasonic je jedan od najvecih svetskih proizvodjaca rotacionih kompresora za klima uredjaje...

http://www.panasonic.co.jp/cod/product_e/prod01.html

Po meni nema alternative ili LG ili Samsung za oko 600 Eura sa ugradnjom ili prva klasa uredjaja Panasonic,Mitsubishi(original)Carrier,Fujitsu,Daikin ...,zaboravi na firme za koje nisi nikada cuo,kompresor je inace deo koji najmanje crkava na klimama,kvalitet hladnjaka i elektronike je tu najbitniji.Postoji i jedna sirotinjska alternativa polovni split sistemi....posle monitora stigose nam i polovne klime...

pozdrav

drapin je napisao(la):
Re: cena Fujitsu-a
Bogami nece biti, znam pouzdano posto ga sutra kupujem :) u "najgoroj" varijanti, od firme koja je generalni zastupnik (koja npr. garantuje mogucnost servisa i nabavku rezervnih delova sledecih 7 godina) - cena 800€ sve sa ugradnjom.

Re: potrosnja klime
Od svih kucnih aparata valjda jedino televizor trosi manje struje...znaci npr. bojler trosi vise, sporet takodje, kalorifer isto tako - ako je hladjenje mozda stvar luksuza (jer mozda mozes da trpis vrucinu ili ti ne smeta), grejanje klimom je ubedljivo naj jeftiniji nacin grejanja...

Huh, tako sam i ja mislio, pa kada sam instalirao i video koliki prostor jedna klima moze da zagreje, pa na kojoj spoljnoj temperaturi rade, pa koliko trose kada greju a spoljna temperatura je ispod - 5 stepeni.....

Perpetum mobile ne postoji......

Uostalom, ako kupis sutra kao sto kazes, uskoro ces imati prilike da se i sam uveris u neke stvari....

A sto se cene tice, izracunaj malo, pa ces da vidis. Do sada si leti imao mozda ventilator, a videces kada uzmes klimu, ili mozda dve, pa kada predjes ovu prvu (valjda zelenu) tarifu, kako ces da promenis misljenje.....

Pozdrav.....

Pa priblizno koliko ima BTU toliko trosi i struje. Recimo uredaj od 12.000btu trosi oko 1.2KW struje. I svi u svetu znaju da uredjaji koji rade na principu toplotne pumpe troze za zagrevanje do 50% manje struje (ne nije perpetumobile ali i benzinski motor trosi manje energije od onog na parni pogon) od klasicnih nacina tipa TA i sl s tim sto imaju ogranicenja min temperature do koje mogu da rade tj pojave leda (umesto kondeza:D ). Obicno svi kazu do -5 ali ispod nule je vec mucenje za njih.

Ima neka priča da se kompresori na klimama brže troše (tj. karike u njima) kada rade u režimu grejanja. Ne znam da li je tačno, ali ima neke logike, jer onda rade po inverznom ciklusu i moguće da je u tom slučaju potrebna veća kompresija.
Inače, klime nemaju hladnjak, nego isparivač i kondenzator, kao frižideri npr.

Apsolutno nije tacno. Klima trosi mnogo struje, odnosno isto kao grejalica iste snage. Sad sve zavisi od toga koliko je cesto upotrebljavas, pa da je uporedjujes sa sporetom i bojlerom. I nije mi jasno ovo da je grejanje klimom ubedljivo najjeftiniji nacin grejanja?

Laza je napisao(la):
Klima trosi mnogo struje, odnosno isto kao grejalica iste snage.

Pa naravno ako su iste snage da trose isto struje ali ne zagrevaju isti prostor tj klima ce da zagreje veci prostor nego grejalica. Najekonomicnije grejanje je zato sto ima najbolji koeficijent iskoriscenja energije.

Daj definiciju isparivaca??? Postoji aluminijumsko sace kroz koji prolazi freon pa preko svoje velike povrsine (sace) u kontaktu sa vazduhom koji gura ventilator vrshi hladjenje (ili grejanje). Na njemu se pri hladjenju kondezuje voda (kolicina zavisnosti od vlaznosti i temp. vazduha) koja se sprovodi obicno do spoljne jedinice i kaplje napolju. Rade dosta slicno rashladnim vitrinama i friziderima gde se taj hladnjak obicno naziva isparivac ali tamo se ne koristi vazduh tj ventilator vec oni samo svojom povrsinom odaju toplotu tj hladnocu i tu je najveci problem skuplanje leda na njima.

na istom principu rade i fancoil i indukcioni aparati s tim sto se njima hladan (topao) gas ili tecnost obezbedjuje nekim drugim sredstvom (toplotnom pumpom, chilerom, kotlovima i sl.). Fancoil imaju svoj ventilator i vrte vazduh u prostoriji kojoj se nalaze a indukcioni aparati dobijaju svez vazduh iz kanala tj obicno klima komora . Preko hladnjaka tj grejaca cirkulise vazduh koji se greje ili hladi.

Posto i ja razmisljam o skoroj nabavci klime, zainteresovan sam za Fujitsu , Panasonic, LG, e sad ono najbitnije nacin placanja, rate... i koja firma, ajd posaljite mi kontakt firmi za najsigurniju varijantu sto se ugradnje, servirsa i garancije tice, na mail.

ZAP je napisao(la):
Daj definiciju isparivaca??? Postoji aluminijumsko sace kroz koji prolazi freon pa preko svoje velike povrsine (sace) u kontaktu sa vazduhom koji gura ventilator vrshi hladjenje (ili grejanje). Na njemu se pri hladjenju kondezuje voda (kolicina zavisnosti od vlaznosti i temp. vazduha) koja se sprovodi obicno do spoljne jedinice i kaplje napolju. Rade dosta slicno rashladnim vitrinama i friziderima gde se taj hladnjak obicno naziva isparivac ali tamo se ne koristi vazduh tj ventilator vec oni samo svojom povrsinom odaju toplotu tj hladnocu i tu je najveci problem skuplanje leda na njima.

A šta se događa sa freonom za to vreme?

Heinz je napisao(la):
A šta se događa sa freonom za to vreme?

Sa freonom se dogadja svasta po malo :D ali budi siguran da ne isparava jer bi te zeleni zatvorili zbog ozonskih rupa FX. Zavisi da li greje ili hladi ali kompresor i sluzi za sabijanje ili razredjivanje gasa. Davno sam ucio fiziku ali koliko me secanje sluzi to se zovu adijabatski ili nesto slicno procesi. Naglo sirenje ili sabijanje gasa dovodi do njegovog naglog hladjenja ili zagrevanja. Sve je u kinetickoj energiji molekula gasa :D . Da li si ikad gasio pozar PP aparatom. Strogo upozorenje da se pri aktiviranju ne drzi za metalni deo jer moze da se od hladnoce zalepi za ruku (tj vlaga sa koze se trenutno smrzne i zalepi za metal). Da li si ikad punio upaljac iz boce sa tecnim gasom. Dok ga punis boca postaje hladnija jer se gas naglo siri tj smanjuje se pritisak u boci. Ajde valjda ima neko ovde kome je ovaj deo fizike blizak pa nek rastumaci ovo.

Posto nisam siguran da mi ovde svi veruju tj sumnjaju u moje reci:D malo sam se pomucio i pronasao ovo pa ako vas ne mrzi procitajte.

Tehnički podaci:

Princip rada:

Osnova na kojoj počiva rad klima uređaja je svojstvo plinova da kod ekspanzije hlade, a kod sabijanja griju. To je i princip rada frižidera. Plin unutar frižidera ekspandira (širi se) i hladi prostor. Kako je to zatvoreni sistem i nemamo dotok plina, moramo ga ponovo sabiti. To radi kompresor, a sabija se iza frižidera, pa su zato one rešetke iza uvijek tople. Klima u svojoj osnovi nije ništa drugo. Imamo dva dijela sistema. Jedan u kojem se plin širi i jedan u kojem se ponovo sabija, na viši tlak. To radi kompresor, a proces se događa u unutarnjoj i vanjskoj jedinici. Zato, kad klima hladi, vanjska jedinica grije, odnosno obratno. Ako je klima na grijanju, vanjska jedinica će hladiti. Kod idealne toplotne pumpe, znači kad nema gubitaka, koliko god bi jedna ohladila, toliko bi druga zagrijala. Zato se vanjsku jedinicu mora smjestiti izvan prostora koji se klimatizira.

Kao medij (plin), najčešće se koristi freon R-22, jer nema drugog plina koji bi ga u potpunosti mogao zamjeniti. To nije onaj freon na kojeg se obično misli kada se priča o ozonskim rupama, ono je R-12 i koristio se uglavnom za frižidere, a sad je gotovo u potpunosti zamjenjen. I R-22 ima svoj ekološkiji ekvivalent, ali s obzirom da ipak nije toliko agresivan prema ozonu, a ima bitno bolja svojstva od tog ekvivalenta, još će se dugo vremena moći koristiti.

Toplotna pumpa:

Toplotna pumpa je naziv za uređaj kojim se koristi svojstvo plina da grije kod povećavanja tlaka. Ako vam netko kaže da vaš uređaj troši 1 KW energije, a daje 3 KW, vjerojatno ćete pomisliti da to nije moguće. Ali moguće je, ako taj isti uređaj za medij grijanja ne koristi električne grijače nego plin. On praktički ''krade'' dio vanjske temperature, tako da je dodatno spušta za nekoliko stupnjeva. Na taj način nadoknađuje tu razliku između predane i utrošene energije. Taj omjer se obično za split-sisteme kreće oko 1:3, za vanjsku temperaturu veću od +5* C. Problem se javlja kada je vanjska temperatura niska, a vlaga visoka, jer tada dolazi do pojave leda na vanjskoj jedinici, što smanjuje taj prijenos topline, pa time dodatno smanjuje kapacitet uređaja. Tome je doduše doskočeno sistemom za dodatno odleđivanje (defrost), ali svejedno, klimu vam ne bi preporučio za grijanje na području sa niskim zimskim temperaturama.

Inverter:

Kako bi se popravilo rad uređaja na niskim temperaturama, razvojem se je došlo do tzv. invertera. To je klima uređaj koji ima elektronski upravljan kompresor, čime mjenja okretaje, a time i tlakove na kojima radi. Za razliku od klasične klime, kojoj sa daljinskim podesite zadanu temperaturu, a ona samo služi kao temperatura termostata, jer klima ili radi ili ne, kod invertera imamo nekoliko snaga kojima radi, pa kako se približava temperaturi koju smo mu podesili, tako smanjuje tlakove, odnosno snagu grijanja. Time se je dobio 20-tak% ekonomičniji rad, manje opterećenje električne instalacije stalnim ukapčanjem i iskapčanjem kompresora i daleko bolji rad u zimskim uvjetima. Na području Kvarnera gotovo da nema dana kada inverter ne može raditi zbog hladnoće.

POZDRAV

Jes' da je topic star 4 godine, ali izgleda da je admin obrisao moj slicne tematike od pre par sati.

Pitanje je skoro isto, koji klima uredjaj je trenutno best buy (cena, potrosnja struje, servis) za prostoriju od oko 40 kvadrata (mart - 2006) ?
Ne znam nista o ovim uredjajima, a najgore je da odem kod prodavca i kazem "posta klima ? daj jedan komad (ili idu na kilo) !"

I mene to zanima, ali već znam odgovor - kupiću najjeftiniju "Midea" ili "Sky" ili bilo šta što je SARS INCLUDED :) za 10k-15k dinara.

Pa nek' radi kol'ko radi - kad crkne, zameniću je...

McQuay definitivno....imam dvije 20-tice u kuci...prezadovoljan sam..Prije sam imao 12-tice takodje sam bio veoma zadovoljan...

Imam HOUSEL 12-icu već tri godine i zadovoljan sam, leti ladi (50-tak kvm)a zimi po potrebi i greje

He, multimedia :)

Zanimljivo je videti koliko su cene nize u odnosu na cetiri godine ranije. Sigurno je u medjuvremenu instalirano najvise low price klima, a iz okruzenja koliko vidim niko nije imao neki problem. To je kao frizider, nema neke filozofije, a i jeftini su, pa nek' radi par godina i super ,)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno