Šta je novo?

Koja je optimalna udaljenost za gledanje TV-a 29" dijagonale ekrana

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Dakle jednostavno,kao sto u pitanju pise:
Koja je optimalna udaljenost za gledanje TV-a 29" dijagonale ekrana

Pazi ovako!
Pre svega zavisi dal' je ravan ili ispupcen ekran. Zasto, pitace se mnoge vune i rupe ovde? Ugao od linije oka do gornje tacke ekrana ne bi smeo da bude veci od 15 stepeni. Sa druge strane horizontalno gledano, ugao ne bi smeo da bude veci od 10 stepeni. Pricu dodatno komplikuje nesto sto se zove periferni vid i percepcija vanfokusne vizure.
Tu nije kraj zezanju. Druga prica kaze da udaljenost od ekrana trenba da bude minimum 6xdijagonala ekrana. Razlike postoje opet da li je ravan ili ispupcen ekran, koja je hercaza ekrana, da li je black trinitron ili diamondX. Takodje zavisi od uglova po kojima se svetlost u sobi nalazi u odnosu na oci, u kojoj visini itd. Cela nauka covece! Opet na ovu drugu varijantu dodaj gorespomenutu vizuru vanfokusne percepcije.
Uhh...

Marti Misterija je napisao(la):
Pazi ovako!
Pre svega zavisi dal' je ravan ili ispupcen ekran. Zasto, pitace se mnoge vune i rupe ovde? Ugao od linije oka do gornje tacke ekrana ne bi smeo da bude veci od 15 stepeni. Sa druge strane horizontalno gledano, ugao ne bi smeo da bude veci od 10 stepeni. Pricu dodatno komplikuje nesto sto se zove periferni vid i percepcija vanfokusne vizure.
Tu nije kraj zezanju. Druga prica kaze da udaljenost od ekrana trenba da bude minimum 6xdijagonala ekrana. Razlike postoje opet da li je ravan ili ispupcen ekran, koja je hercaza ekrana, da li je black trinitron ili diamondX. Takodje zavisi od uglova po kojima se svetlost u sobi nalazi u odnosu na oci, u kojoj visini itd. Cela nauka covece! Opet na ovu drugu varijantu dodaj gorespomenutu vizuru vanfokusne percepcije.
Uhh...

Ima tu istine... Kaže ortak koji je uzeo 29" widescreen (Samsung ako je bitno), da najbolje vidi celu sliku kad gleda sa terase TV. Pogotovo ako je sa DVD-a.
Marti, kakva je situacija sa widescreen TV?

Tachno....Meni je srecom soba gde mi je 74cm TV dugachka 6 metara pa se za dlaku ulapa kad sedim sa suprotne strane sobe....Mada i tako je dosta problematichno....

Poslednja izmena:
Pazi widescreen menja pricu u sustini! Mnogo je prirodniji i manje zamara ocne misice. Samo da podsetim da oko 800 misica se korisit prilikom kretanja ocne jabucice i ocnih kapaka, pa ti sad vidi.

Problem kod tih widescreen televizora je sto je veca dijagonala nego na klasicnim, pa sa vecim ekranom treba soba od najmanje 7-8 metara da bi se komotno gledao. Eto Guru se jedva uklopio sa 6m sobom i obicnim TV-om. :d

Optimalna udaljenost gledanja TV-a iznosi 6 visina ekrana (a ne dijagonala), dokazano i potvrdjeno na osnovu karakteristika ljudskog vizuelnog sistema (oko, ocni zivac, dio mozga zaduzen za obradu slike....)!!!
Ako pridjes blize zapazices linijsku strukturu ekrana, ako pridjes jos blize vidjeces vertikalno kretanje tih linija. Ima jos tu pun k.... stvari koje uricu na pojavu kojekakvih anomalija, kao npr. osvjetljenost prostorije, stanje posmatraca, frekvencija osvjezavanja...bla bla

A kako to sve deluje ako se gleda na monitoru? S obzirom da mi je monitor veci od TV-a (TV je mali, nije monitor toliko veliki :) ), uglavnom sve gledam na njemu.
Da li vaze ista pravila?

To bi trebalo da vazi samo za TV sisteme a za tzv. "kompjuterski generisanu grafiku" stvar je malo drugacija, bar tako kaze literatura !

Ja sam mislio na gledanje TV-a i filmova, samo sa monitora.

ja sam mislio na flat od 29" i to black trinitron,naravno klasican tv(ne HDTV).
Da li je 2.2 m optimum ili mora da se pomeri u drugi deo sobe

ma znam da je to cca 72 cm,i racunao sam,ali neko rece da je 6X visina ekrana.A to je u ovom slucaju 254 cm udobna razdaljina od TV-a.
Ok.onda...ja ispunjavam uslove:) dok za ovo 6X diagonala mi fali jedno 2 m da ispunim uslov,ali sumnjam da je 6X diagonala,posto bi i sam osetio neprijatnosti

Marti Misterija je napisao(la):
Pazi widescreen menja pricu u sustini! Mnogo je prirodniji i manje zamara ocne misice. Samo da podsetim da oko 800 misica se korisit prilikom kretanja ocne jabucice i ocnih kapaka, pa ti sad vidi.

evo padam sa stolice!!! :D :D :D
sve, sve, ali gde bas nadje 800 misica????
tokom svog skolovanja jos nisam uspeo da pronadjem takav podatak
!!! :trust:

4-6-8 rule

Ljudi sve napisali ovde

edit: link

Poslednja izmena:
boggyman je napisao(la):
evo padam sa stolice!!! :D :D :D
sve, sve, ali gde bas nadje 800 misica????
tokom svog skolovanja jos nisam uspeo da pronadjem takav podatak
!!! :trust:
takodje ... kada sam video nisam mogao da verujem ... mislim da bi to definitivno spomenula profesorka anatomije na faxu ...
mozda greshim :trust:

Nazad
Vrh Dno