Šta je novo?

Hardver koja grafička nakon GTX 970

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Vader

Čuven
Učlanjen(a)
05.06.2001
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X, Arctic Freezer 34 eSpord Duo
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite V2
RAM
Corsair Vengeance LPX DDR4 32 GB
GPU
AMD 6700 XT PowerColor Red Devil
Storage
980 Pro 2 TB + 970 Evo 1 TB + WD Red 4 GB
PSU
Adata Core Reactor 850W
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Baš tema kakva mi treba.

Da li bi se isplatilo mijenjati GTX 970 za

GTX 1080 (200+ €)
GTX 1080Ti (300 - 450 €)
RTX 2070 (300 + €)

Šta od toga?
Računam da sve one mogu na moju ploču.
Koliko vidim 1080Ti ima više sirove snage od RTX 2070, ali je gladnija i struje. Mene zanima i da je tiha, a ne znam kako stoje po tom pitanju. Radije bih tišu a malo slabiju nego jaku a bučnu.

To bi eventulano bilo za ovu konfiguraciju sa starim i7-4790K koju imam punih 7 godina. Kako igre igram puno manje nego nekad onda ni ne primjetim toliko zastarenost ove GTX 970.

Inače ne volim kupovati često a ni ne pratim nakon što kupim pa...šta je ovo sa cijenama? Ova GTX 970 je prije 7 godina nova bila 330 €, a sad su toliko polovne 1080Ti i RTX 2070, a one uopšte nisu toliko nove. Čuo sam da je bila frka sa cijenom i nabavkom zbog majninga i sve frke sa kovidom i čipovima, ali zar se to još nije stabilizovalo (mislim na regulaciju i pad cijena)? Očekuje li se normalizacija cijena? Ako bih kupovao cijelu novu konfiguraciju ispada da bih samo GPU platio koliko nekad cijeli računar.

Kolika je vjerovatnoća da je neka od navedenih kartica sa oglasa korištena za majning? I ako jeste, koje su posljedice kupovine i korištenja takve?
Neki su na oglasima napisali da nisu korištene u majningu, a jedan je napisao da se kartica može platiti i kriptovalutama :)

mod: izdvojeno iz ove teme

Poslednja izmena od urednika:
Vidim da su postovi prebačeni u ovu temu.

Hvala na ukazivanju pažnje na Radeon tabor, nemam ništa protiv :)
Hm, ja sam gledao polovne jer sam mislio da su nove puno skuplje, ali gledam sad ovde kod mene na oglasima ima nova

ASUS AMD Radeon RX 6600 XT OC 8GB GDDR6 (350 €)

Da li je ta OK?
Ako dobro vidim koristi samo jedan 8-pin za napajanje (ova moja GTX 970 koristi 8-pin + 6-pin).

Nadam se da nisu bučne, a i da su ATI drajveri ovih dana dobri.

Ali što se tiče ploče, ja imam ASRock Fatal1ty Z97X Killer, za koju piše "3 x PCI Express 3.0 x16 Slots (PCIE2/PCIE4/PCIE6: single at x16 (PCIE2); dual at x8 (PCIE2) / x8 (PCIE4); triple at x8 (PCIE2) / x4 (PCIE4) / x4 (PCIE6)", dok za ovaj Radeon stoji PCI Express 4.0. Da li je to problem?

Vidim da su postovi prebačeni u ovu temu.

Hvala na ukazivanju pažnje na Radeon tabor, nemam ništa protiv :)
Hm, ja sam gledao polovne jer sam mislio da su nove puno skuplje, ali gledam sad ovde kod mene na oglasima ima nova

ASUS AMD Radeon RX 6600 XT OC 8GB GDDR6 (350 €)

Da li je ta OK?
Ako dobro vidim koristi samo jedan 8-pin za napajanje (ova moja GTX 970 koristi 8-pin + 6-pin).

Nadam se da nisu bučne, a i da su ATI drajveri ovih dana dobri.

Ali što se tiče ploče, ja imam ASRock Fatal1ty Z97X Killer, za koju piše "3 x PCI Express 3.0 x16 Slots (PCIE2/PCIE4/PCIE6: single at x16 (PCIE2); dual at x8 (PCIE2) / x8 (PCIE4); triple at x8 (PCIE2) / x4 (PCIE4) / x4 (PCIE6)", dok za ovaj Radeon stoji PCI Express 4.0. Da li je to problem?
Obrati paznju samo da ubacis graficku u gornji slot. Imace malo gore performanse na tvojoj ploci posto nije PCI-E 4.0, tj nece, jer taj nedostatak protoka nece doci do izrazaja zbog procesora koji je malo slabiji. Gledaj da zamenis maticnu+procesor u sledecem upgrade-u.

Imam isto GTX 970, i konfiguraciju staru skoro 10 godina. Isto planiram upgrade.
Najbolja opcija je uzeti novu graficku kartu, 6600XT/6650XT/6700/6700XT, tj. kako budzet nalaze.
Radice sve to dobro na tvojoj maticnoj i sa tim procesorom. Kasnije kad odlucis zamenis cpu, maticnu i ram. Dobar combo bi ti bio Ryzen 5 5600, B550 ploca, 16Gb DDR4 3600Mhz memorija.
Trenutno ovaj compo bi te kostao oko 300e kod nas, na KP mozda malo jeftinije. Sve zavisi koliko bi zahtevnu plocu uzeo, ali neka od 80-100e bi bila sasvim dovoljna. Cpu alternativa je 5700x koji i sam merkam, za 200e nema bolje kupovine. Sve ovo upareno sa gore pomenutim grafikama bice fina masina za duze staze.

U slucaju da ne planiras upgrade jos neko vreme, onda samo novi gpu i to je to. Ako nemas SSD, dodaj njega kao sledeci upgrade pre svega. Bolje nova grafika svakako od polovnih koje si naveo. Inace sama GTX 970 se drzi dobro, bar moja G1. Jes da ne igram igre vise na kompu, ali kad mi dodje da probam nesto novije, sve to radi i dalje sasvim zadovoljavajuce u HD-u i posle skoro 10 godina.

Hvala na odgovorima :)

Ma ja sam iznenađen koliko meni ovo što imam sasvim fino radi, a staro je 7 godina.

Dosta manje igram nego nekad, pa vjerovatno zbog toga ne osjetim neke probleme. A kad igram imam puno starijih igara koje sam vremenom navlačio, a ima ih baš dobrih, sramota me koliko toga imam a nisam ni odigrao, a te igre sve mogu bez problema da se vrte na i7-4790K, GTX 970, 16 GB RAM-a, dva Samsung SSD-a (jedan je NVMe). Ali igram ovih dana Satisfactory, ide na nešto manje od 40 fps, nije strašno ali bi moglo bolje, ali i ovde kao i u nekim drugim igrama sam primjetio da se miš vuče u glavnom meniju igre, kao da ima neki teg zakačen za sebe. To mi je misterija, a dešava se kada je GPU poslab, u jačim igrama, ali mi nije jasno kako se to osjeti nekako u meniju, dok u samoj igri ipak gura i pomjeraji miša su normalni. Čitao sam po netu da se i drugi žale na to. Nisam recimo igrao RDR2 ni Cyberpunk, jer znam da to ne bi išlo. RDR2 sam jednom i probao, ali vidi se da to nije to, još na dosta slabim podešavanjima, a ne igra mi se tako.

Da li je ovih dana AMD sa Ryzen i svojim Radeonima bolji po pitanju odnosa cijena-performanse od Intel-nVidia?

Meni sve odgovara, nisam ljubitelj nekog tabora već gledam šta je u tom trenutku bolje po pitanju cijena-performanse. Imao sam i AMD-Ati i Intel-nVidia.

Što se tiče zamjene svega...zvuči pomalo primamljivo, ali mislim da još uvijek nemam potrebe. Igre su najzahtjevnije što radim, a i to ne često, i ne baš najnovije naslove. Od ostalog a zahtjevnog bude nekad amaterske video obrade, tu bi sigurno dobro došao jači CPU, ali i to radim sporadično, bar zasad.

Sad skoro sam menjao gtx 1070 i kupio rx 5700 xt. Ako hoces sto manje para i sto bolje performanse onda je ovo best buy za 1080p. Ja nisam znao dok nisam uzeo,ali AMD non stop ima nekih problema sa drajverima i bude ti odjednom black screen. Drajver prestane da radi i kako pise vrati se na fabricka podesavanja. Nije previse ucestalo da te sad ne uplasim,ali definitvno je losije od Nvidie koju sam imao godinama i ni jedan problem nisam imao. Ako dajes 200e onda kupis AMD,ako dajes 300+ onda NVIDIA i miran si tipa 3060 ili 3060ti.

Malo sam gledao ovih dana i koliko vidim izašla je Zen 4 arhitektura, ali valjda tek treba da se omasovi, i tu ide novi socket pa i nove AM5 ploče, novi DDR5. Možda ne bi bilo loše malo sačekati na to. A neki solidan GPU bi eventualno mogao i prije toga, pa da gura sa starim i7-4970K. Kažu da nije neki problem da se takva PCI 4 kartica ubode u PCI 3 slot na ploči.

Ja inače imam 27" i igram na 1440p.

Combo Ryzen 5 5600(X) sa 6600XT djeluje fino, ali mora li DDR4 biti 3600 MHz? Vidim po oglasima dosta 3200 MHz. Da li je bolje uparen sa 3600?

Cpu alternativa je 5700x koji i sam merkam, za 200e nema bolje kupovine.

Ima za 130€ 5600 na Aliju. Kolege sa foruma su već provalile foru. Pakuje se u običnom pakovanju i prolazi bez carine. To ja planiram za moj sledeći upgrade.

Ima za 130€ 5600 na Aliju. Kolege sa foruma su već provalile foru. Pakuje se u običnom pakovanju i prolazi bez carine. To ja planiram za moj sledeći upgrade.
Pa i nije neka razlika, oko 3500din, a nemas garanciju i rizikujes da platis vise. Dobro, garancija je skoro pa nebitna za procesor, nisam nikad cuo da je neko reklamirao, ali rizik za taj novac je po meni neisplativ.

Pa i nije neka razlika, oko 3500din, a nemas garanciju i rizikujes da platis vise. Dobro, garancija je skoro pa nebitna za procesor, nisam nikad cuo da je neko reklamirao, ali rizik za taj novac je po meni neisplativ.

Ispravka, 119€

+ može i neki kod

Pošto će ipak vjerovano ići nova mašina, onda šta mislite o navedenima, uz par napomena. Igram na monitoru od standardnih 60 Hz i ne overklokujem, a inače ovih godina ne igram puno kao nekad pa mi nije toliko bitno da li daje par fps više od neke druge, posebno ako ta koja daje par fps više košta osjetno više. Ono što mi jeste bitno je da je tiha.

Navedene cijene su ovde kod mene u BiH pa mi ne vrijede komentari "kod mađara imaš za...". Ovde su takve kakve su, nažalost. Navodim ih da vidite odnos između njih.

Sapphire Rx 6600 XT Pulse Gaming OC (515 €)
Sapphire Rx 6600 XT Nitro+ (527 €)
XFX Rx 6600 XT SpeedSter (528 €)
Gigabyte Rx 6600 XT Eagle (543 €)
Gigabyte Rx 6600 XT Gaming OC Pro (578 €)
Power Color Rx 6600 XT HellHound (511 €)
Power Color Rx 6600 XT Red Devil (576 €)
Asus Rx 6600 XT Dual OC (580 €)

Najjeftinija 6700X je Asus Rx 6700 XT Dual OC (690 €).

Da li su razlike u cijenama zbog boljeg hlađenja, do fabrički overklokovanog GPU, ili nešto treće?

Npr. koliko vidim Sapphire Rx 6600 XT Nitro+ i Gigabyte Rx 6600 XT Gaming OC Pro imaju iste Boost Clock i Game Clock, ali je Gigabyte 50 € skuplja, i valjda veća (tri ventilatora naspram dva). Sa druge strane Sapphire Rx 6600 XT Pulse ima nešto manji Boost Clock (2607 MHz vs 2593MHz), ali računam da razlika u cijeni nije samo zbog te sitnice, u odnosu na Sapphire Rx 6600 XT Nitro+.

Inače nisam pratio pa ne znam kako je sa GPU išlo ovih godina, ali po meni je sve ovo preskupo, a još kad vidim da ih ima po par hiljada eura...ludilo. Najskuplje karte su sada višestruko skuplje nego najskuplje nekada. Isto važi i za srednju klasu. Kad sam kupovao GTX 970 prije 7 godina bila je nešto preko 300 €, a ona je tada bila sasvim dobra. Mada ne znam kakav je njen relativni odnos snage bio tada u odnosu na ovu 6600 XT sada.

Ostale komponente su sada na istim nivoima kao prije, RAM, ploče, SSD, napajanja, Ryzen 7 5700X je čak i ovde u BiH (260 €) fino jeftiniji sada nego što sam tada platio i7-4790K, a možda ga dobijem iz USA za 180 €. Ali grafičke karte, to je ludilo. Ne znam da li je to samo zbog majninga, ili ima još nekih razloga.

nVidia modele nisam navodio jer računam da su skuplje, ali ako nisu i ako ima nešto njihovo sličnih performansi i cijene slobodno navedite :)

Pa nesto ne bih rizikovao sa kinezima, a sa nasom carinom tek.
Naručio sam ga pre dva dana. 115€, a za razliku u ceni u odnosu na onu na KP ću uz malu doplatu kupiti neuporedivo bolji kuler od box-a. Procesor je dobro zapakovan, tako da je šansa da se ošteti u transportu minimalna.

@Vader Sulude cene.

Poslednja izmena:
6600xt za 500 eur je pljacka, bolje ostani na gtx 970 nego da dajes 500 eur za to.
To čak možda i nije loša opcija, pa kad nekom prilikom budem dolazio u Beograd da tu kod vas kupim.

Ali našao sam samo par ekstremno (za BiH cijene) jeftinije modele, ne znam u čemu je caka da su puno jeftiniji nego velika većina, pa ne znam koliko je tu sve regularno (ali firme su u pitanju):

ASUS AMD Radeon RX 6600 XT OC (357 €)
GIGABYTE Rx 6600 XT OC Gaming (368 €)

Da li ovo odgovara cijenama kod vas?

Ako bih išao na neku od tih, koja je bolja, i da nije bučna?

Ovaj moj GTX 970 je Gigabyte, i nisam imao nekih problema ali jeste nakon nekog vremena nešto oko ventilatora i okolne plastike počelo da zveči, pa sam ubacio komad papira i od tada je bolje, ali opet nekad malo zveči. Ovoga se čak ne bih ni sjetio, mislio bih da je izdvojen slučaj, ali sam baš ovde na formu pročitao da je neko spomenuo tako nešto za neki Gigabyte model.

Pa...ako je tako, kakva je ova Asusova?

Naletio sam na YouTube na zanimljiv test "Best & Worst Radeon RX 6600 XTs"

Ono što je zanimljivo je što je on testirao samo izgled i materijale, temperature i buku. Za performanse je rekao da je to testiranje gubljenje vremena (pokazao je jednu stranicu sa rezultatima) jer kako kaže razlika između AMD referentne i najviše fabrički overklovane je samo 4%, pa nije ni vrijedno pomena.

Tu se dosta dobro pokazao PowerColor RX 6600 XT Red Devil a sad su mi javili iz jedne firme da je imaju za 400 €.
To je samo kod njih toliko, cijena za nju je kod drugih prodavaca i dosta veća.

Da li neko ima iskustva sa njom?

Za 6600 XT ne bih dao više od 300€.

Potraga je završena.

Sestra iz USA je rekla da pored sitnih komponenti mogu da mi kupe i donesu i grafičku, pa smo gledali cijene i na kraju je kupljen PowerColor Radeon RX 6700 XT Red Devil za 400 €.

to je o.k. grafika

Samo da ne bude sestra na carini: "You have the right to remain silent. Anything you say can be used against you in court..." :D
Natovario si zenu da dobrim cargo-om. :D

Neće ona ovamo :), nego su im sad tamo brojni gosti odavde, pa računam da će raspodijeliti između sebe :)
Ali jeste, GPU je jedini glomazan, ostalo (CPU, NVMe SSD i RAM) su sitni.

Koliko sam juče malo tražio o tome na par mjesta kažu da bi moje napajanje Corsair RM 650W trebalo biti dovoljno za 6700 XT, iako Power Color u specifikacijama kartice predlaže 700 W. Ovaj novi Ryzen 7 5700X ima manji TDP od sadašnjeg i7-4790K, i ne overklokujem. A i DDR4 troši manje od DDR3. U ovom detaljnom testu za ovaj GPU kažu "With around 220 W in gaming, power draw of the RX 6700 XT is extremely reasonable—any half-decent PSU will be able to run it. It's comparable to the RX 5700 XT in power usage, which opens up a nice upgrade path. Minimum recommended PSU: 550 W".

Jedino ovo malo zeza: "Multi-monitor power consumption is high, just like on all other AMD cards". Imam dva monitora. Ali po tim graficima maksimum je 216W, a uz V-Sync na 60 Hz je 128W. Jedino "Spikes" na momente ide do 312W. Nadam se da će to moći :)

Nazad
Vrh Dno