Šta je novo?

Koja (dobra) mATX ploca za C2D?

Geek_master

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.03.2001
Poena
679
Imam c2d 4300, takodje i 2 GB rama PC800, kao i 8600GT pasivnu karticu. Trenutno sve to super radi na Asus P5K (P35 chipset).

Prelazim na polozeno (desktop) kuciste Antec Fusion 430 ali mi na zalost treba mATX ploca. Vidim da se o njima malo prica, a postoji veliki izbor. Koji je aktuelni chipset, u sustini ici ce 8600GT kartica pa integrusa nije toliko bitna, a OC procesora tesko da cu raditi (sve mi super radi na defaultu) mada naravno u svakom slucaju prednost je da je naponska jedinica kvalitetnija. Planiram da platim mATX plocu 60-80 evra, mada naravno nije nikakav problem ako je cena veca ili manja :D

Lepo bi bilo da izmedju PCI-E slota i chipseta ima nekoliko cm razmaka, da bi moja graficka mogla da stane, jer ima veliko pasivno hladjenje. Takodje koristim ogroman GeminiII cooler, on ce moci da stane u novo kuciste (njega su koristili na anandtechu) samo naravno nadam se da moze da se montira na sve mATX ploce!

Poslednja izmena:
P5K-VM je def. dobra ploca. G33 chipset.
mATX ploce imaju iste LGA775 rupe, pa moze svaki 775 cooler - naravno, tezina je mozda problem, ali uz standoffs u polozenom kucistu nece biti sigurno.
Aktuelan G chipset je G43/G45, s' tim da je G45 na papiru bolji. Iskreno, mislim da za mATX plocu sa integrisanom grafickom ne vredi platiti vishe od 80e koliko si rekao max - pa ni toliko.
Proveri u Supermikru, mozda imaju neke G45 ploce - SM su def. kvalitetne, ali i skupe.

Thanks, ja sam nesto gledao Asus P5E-VM SE - to je G35 i ICH9
Cena je oko 90 evra, mada je u sustini za moje potrebe slicna kao ova koju si naveo.
Vidim da kod nas uglavnom teraju DO varijante, sto mu dodje Desktop Office, nije mi bas jasno koja je razlika. A ne znam ni sta im znaci ovo SE, valjda second edition?

SE je verovatno Special Edition - prevedeno na ne-marketing jezik "nista bitno". Tako samo naprave razliku izmedju slicnih ploca... obicna, DO, SE, etc.

Vrh Dno