Šta je novo?

Koja distribiucija Linux-a sa VirtualBox je najbolja?

trikosm

Slavan
Učlanjen(a)
17.12.2006
Poena
319
Zanima me koje je distribucaij linuxa najbolja za virtuelizaciju?
Dakle planiram da dignem na masini linux sa VBox-om i na njemu masine. Naime to sam uradio sa Suse-tom ali nesto nisam zadovoljan, dolazi do malih zastoja.:crash:
Pa me znimaju vasa misljenja i iskustva.:type:

Virtal box sam probao na ubuntu-u. I cini mi se sasvim ok i funkcionalan, ali posto sma ja vmware fan ubrzo sam se preshaltao na vmware..*** ..navika :) Sto se tice virtuelizacije u mojoj firmi koriste iskljucivo centos i xen. Ne bi smeo da spominjem ime firme zbog reklame.

Poslednja izmena:
Jedna od stvari koja mi se ne svidja kod VBox-a je to sto prilikom podizanja virtuelne masine zauzme u RAM-u onoliko memorije koliko si dodelio VM-u i to ne moze da se promeni.
Na Ubuntu 64bit mi je radio VBox neko vreme. Osim gore navedenog nisam imao drugih zamerki.
Za kucnu upotrebu je sasvim funkcionalan.

Ako ces da dizes linux samo da bi na njemu terao VBox onda je daleko bolje resenje ESXi koji je besplatan, bare metal je i moze bez problema da radi na desktop komponentama. To bi bilo definitivno najbolje resenje. Ili cak ako mozes da dodjes do XenDesktop-a koji ima client bare metal virtualization. Koliko sam video on prosledjuje hardware VM-u (grafika radi kao da nije VM).

Ne znam da li ste primetili, ali ako se u VBox-u uključi hardverska virtualizacija više thredova (znači VT-x, APIC i 2 ili više thredova), onda se gost OS neverovatno uspori. Probao sam sa PII 940.

Zanima me koje je distribucaij linuxa najbolja za virtuelizaciju?
Dakle planiram da dignem na masini linux sa VBox-om i na njemu masine. Naime to sam uradio sa Suse-tom ali nesto nisam zadovoljan, dolazi do malih zastoja.:crash:
Pa me znimaju vasa misljenja i iskustva.:type:

Ako bas mora VB onda ili Fedora ili Ubuntu jer su oni najlaksi za konfigurisanje itd.
Ali da se razumemo, VB nije ozbiljan alat za virtualizaciju.

Ako imas VT komande na CPU-u i malo zivaca probaj KVM koji je neuporedivo brzi od bilo kog drugoga resenja trenutno.

Za dan dva treba da izadje CentOS 5.4 koji ce imati lepu podrsku za isti.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se zbog iritantnog pitanja ali zasto bih podizao Linux u virtuelnom okruzenju na operativnom sistemu koji se placa??? Placen je samo "noseci" windows a sve ostalo mora da bude freeware ili sta? Ili se radi o testiranju i radoznalosti?

Vrh Dno