Šta je novo?

Kućna multimedija Koj TV Umesto Monitora

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?
Učlanjen(a)
25.12.2021
Poena
115
32" AOC monitor je odlucio da umre (Bog da mu dusu prosti).
Razmisljam se da uzmem TV koji bi mi sluzio kao monitor.
Maksimalna velicina koja dolazi u obzir je 43", posto bi trebalo da stoji na radnom stolu.
Bilo bi dobro da nije skup, da je sto bolja slika kada se zakaci na kompjuter, da ima VRR ili jos bolje Freesync (koristim amd karticu, uglavnom sam na linuksu) i da se brzo pali i gasi.
Pametne funkcije poput netfliksa, hbo max, dizni plus, amazon alekse, gugl homa i ostalih piz#$ija me ne interesuju uopste.

Sto se tice tipa panela, tu mi nije najjasnije par stvari.
"Rahmetli" AOC monitor je bio IPS. Kod njega su me izludjivale kada se gleda neki film crne trake na vrhu i na dnu sto budu sive, a ne crne i generalno sto su boje delovale nekako bledo.
Ne znam da li i koliko taj efekat umanjuje sjajni ekran koji imaju televizori u odnosu na matirane ekrane koje imaju monitori za racunare.
Kod VA panela vidim da je kontrast znacajno bolj nego kod IPS-a. Crne budu znacajnije crnje, ali boje navodno nisu toliko dobre i VA kao ima uzi ugao gledanja (u prodavnici televizora kada sam bacio pogled ja nesto nisam primetio).
Isto vidim da ljudi generalno na internetu kukaju da tekst na VA panelima ume da izgleda cudno cak i sa televizorima koji imaju 4:4:4 hromu.
Tako da nisam pametan sta da gledam da li modele sa IPS ekranom ili sa VA ekranom.
Oled ekrani otpadaju, jer ih vidim za moju upotrebu kao polu proizvod. Za gledanje filmova i serija su validna opcija, ali kao zamena za monitor deluje mi kao samo dodatna briga koja mi nije neophodna.

Posto imam lose iskustvo da mi je monitor riknuo posle 4 godine od kupovine, a drugi monitor HP koji je 10-12 godina star radi i dalje kao blesav pozeljno je da potencijalni televizori imaju sto duzu garanciju.

Maksimalna kinta sa kojom sam voljan da se rastavim je 400-500 eur.

Ako neko ima iskustva, svaki predlog je i vise nego pozeljan.
Unapred hvala.

Ako uzimas TV veci od 32" obavezno uzmi 4K Ultra HD.

Ima modela sa 4 i 5 godina garancije.

Moras sam pogledati par modela pa oceniti sta ti odgovara...

Slazem se, 4k jedino dolazi u obzir.
Izvinjavam se, nisam napisao u originalnoj poruci.
Vidim na rtings preporucuju hisense a6h, kod nas preimenovan u a63h kao monitor za racunar.
Ima sve stvari koje bih voleo, jedino moram da vidim uzivo kako izgleda IPS panel na njemu.
Prosetacu se da ga pogledam ovih dana, ali ako neko ima jos neki predlog neka se slobodno izjasni.

U sličnoj situaciji sam i ja, tražim zamenu za trenutni . Već nekoliko godina koristim 32" Samsung tv kao monitor i ne bih se vracao na monitore. Sedim na nekih 75cm do 100cm i slika je sasvim zadovoljavajuća. Ali 4K na 32" na žalost se ne može naći. Ima samsung Q50/Q60 ali je tipa 500e i nema kod nas. Probao 43" LG IPS ali mi je preveliko sa udaljine na kojoj sedim (ali nema šanse da vidiš piksele koliko god da se približim :D) i ipak me nervira ta sivo/crna boja ekrana ( ali nije toliko uočljiva kad se radi bilo šta drugo osim gledanja filmova). I na kraju tv, za razliku od monitora, moraš da pališ i gasiš što malo nervira. Namestio sam da se sam gasi na 4 sata ako zaboravim ali zato na svaka 4 sata mi krene odbrojavanje da će se za 60 sekundi ugasiti.

Ista situacija i kod mene, da ne otvaram novu temu, bukv ja bih ga koristio za igre i filmove preko pc... Gledao sam nesto na netu al ovaj mi deluje skroz ok.

TCL R646​

Ista situacija i kod mene, da ne otvaram novu temu, bukv ja bih ga koristio za igre i filmove preko pc... Gledao sam nesto na netu al ovaj mi deluje skroz ok.

TCL R646​

Kada se prevede sa imperijalistickog na pravoslavni to je izgleda C835. Njega vidim na TCL-ovom sajtu samo u vecim dijagonalama, nema ih ispod 55".
Koliko god da u teoriji mi deluje super ekran sa mini LED-jem, ne bih se upustao u tu pricu posto znam koliko crkava bas taj Mini LED na Ipad-u Pro.

U sličnoj situaciji sam i ja, tražim zamenu za trenutni . Već nekoliko godina koristim 32" Samsung tv kao monitor i ne bih se vracao na monitore. Sedim na nekih 75cm do 100cm i slika je sasvim zadovoljavajuća. Ali 4K na 32" na žalost se ne može naći. Ima samsung Q50/Q60 ali je tipa 500e i nema kod nas. Probao 43" LG IPS ali mi je preveliko sa udaljine na kojoj sedim (ali nema šanse da vidiš piksele koliko god da se približim :D) i ipak me nervira ta sivo/crna boja ekrana ( ali nije toliko uočljiva kad se radi bilo šta drugo osim gledanja filmova). I na kraju tv, za razliku od monitora, moraš da pališ i gasiš što malo nervira. Namestio sam da se sam gasi na 4 sata ako zaboravim ali zato na svaka 4 sata mi krene odbrojavanje da će se za 60 sekundi ugasiti.
Slazem se sa svime sto si rekao. Zato sam u prvom postu rekao da mi je bitno da se brzo pali :)
Za tvoj slucaj bi trebalo da ima bas pravih monitora. Cini mi se da do 40k ima dva-tri modela.
Mada, kada razmislim da za istu lovu moze da se uzme TV vece dijagonale, bas i nije najsrecnija varijanta.
Jedino sto je bezveze garancija kod monitora u odnosu na televizore. 2-3 vs 5 godina i naravno manjak kontrasta na mat panelima u odnosu na staklene kakvi su na televizorima.

Trenutno, za moj slucaj posle par sati istrazivanja oba koja su mi zapala za oko su Hisense.
1. 43A63H - IPS, lepo centralno postolje (milina za sto), F rejting za potrosnju struje (u SDR-u trosi nesto tipa 40 vati, u HDR-u 60 i kusur), ima VRR (variable refresh rate)
2. 43A6BG - VA, bezvezne klasicne TV nogare vise za policu nego za sto, G rejting za potrosnju struje (nije deklarisano precizno koliko trosi), ima VRR.
Oba imaju iste specifikacije, razlikuju se u tipu panela, nogarama i potrosnji struje i ovaj sa VA panelom moze da se nadje za par hiljada jeftinije.
Kako su krenule cene struje da skacu u Evropi, kapiram da kroz par godina koriscenja izadje i skuplje ;)

Ako ima jos neko nesto da predlozi, moze i da je skuplje, jos bolje, ako je jeftinije, samo napred ne stidite se.

Nazad
Vrh Dno