Šta je novo?

koj ruter

bad

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2005
Poena
304
- Imam adsl.
- Imam komsinicu koja oce da to podelimo :)
- Treba mi ruter!
- Od 30-60E

preporucite
Da i ona i ja mozemo da koristimo sve ko kad imas sam ADSL(ako je to moguce)

Djole

P.S. Kakav je Efficien Networks - Simens SpeedStream 5861(35e kod NETIX{uvezeni polovni is USA})

Ovislink IP-1000, mislim da je oko 30 eur... odlicno radi i jednostavno se konfigurise,...

ma SpeedStream kod netiksa.

Ako ti nije problem sto je 10 mbit switch, pa kad vuces sa drugog kompa npr. DVD film od 4 GB malo duze ce da potraje kopiranje (max u praksi mu je ~ 1 MB/s kopiranje iz LAN-a).

Pomagajte!!!!
Treba da kupim 2 rutera i 2 grida od 26db, za link od 13km, dobio sam ponudu za kupovinu...lik trazi 900EUR.
Jedan ruter bi stajao na zgradi Dnevnika u NS, a drugi kod mene.
Ja i moji ortaci smo se umrezili UTP-om i zelimo da dobijamo kvalitetam Internet protok.
Za koliko para bi mogao da nadjem neku varijantu da valja a ne kosta mnogo, i da li je previse da dajem 900EUR za te rutere????

13 km opticke vidljivosti, ako se dobro upuca, moze da se uradi i za manje pare
e sada kolika bi propusna moc tog linka bila
nikada se ne zna dok se ne proba u realnim uslovima

Ok Kepa!!!

kepa je napisao(la):
13 km opticke vidljivosti, ako se dobro upuca, moze da se uradi i za manje pare
e sada kolika bi propusna moc tog linka bila
nikada se ne zna dok se ne proba u realnim uslovima
OK Kepa, pa kakvu bi varijantu mogao da upucam??? :cigar:
I koliko je jeftinija??? :eyebrows:
:wall: popizdecu od razmishljanja koji ruter da uzmem... :crash:

Pa imas raznih mogucnosti.
Bolje idi na neke jace ap-ove
a rutera jeftinih imas raznih.
Ili na verziju sa pc-ima i mikrotik-om i nekim kvalitetnijim jacim karticama sa atheros chipom

Badzo - odakle hocete da gadjate Dnevnik? Posto znam da ima ekipa iz Djurdjeva koja ima link do NS i koji vrlo dobro radi, ali oni idu 'preko livade'. E sada ako planiras da idete 'preko grada', tu moze da bude jako mnogo problema zbog smetnji na toj udaljenosti...

radim iz Backog Jaraka link. Ali sada se raspitujem za varijantu iz Kac-a (INTERACTIV.CO.YU) momci su istu varijantu Lan-a odradili ali imaju mocan protok i opremu a udaljeni su 4-5km. Ne znam sta da radim u pm...

Da, Kaćani su "čudni" :) umrežili su se UTP kablom na 5KM po kućama :D... generalno bi ti bilo možda bolje da probaš sa njima, manje ćeš smetnji imati do Kaća nego do NS... a i cena za 2 Ovislink G AP-a i dva Hyperlinka 24db bi bila znatno niža od onih 900eur...

Mada nejasno mi je zašto bi oprema stojala na zgradi Dnevnika ? Kada su one kule kod železničke idealne za takav posao - a još koji KM bliže ?

Poslednja izmena:
Pricao sam sa momcima iz Kac-a...STVARNO SU CUDNI TI KACANI...imaju oko 250 umrezenih PC-a na UTP-u, cak sto vise to sljaka idealno (bruka), imaju IP kamerice po celom kacu, satelitski program preko UTP-a, server sa bazom podataka koju ne bi pregledao ni za dve nedelje, sada rade na tome da povezu NS i Kac 108mb kao jednu LAN mrezu i mnogo toga. Sta mislite o FINET 250mw i grid 24db na 5km? Povezivao bi se sa Kac-em (oko 5km)!

da ne otvaram novi thread. koji router da uzmem ne treba mi wireless ne treba mi adsl samo da ima bar 4 utp porta na 100Mbit/sec. Naime ovi u sbb ce poceti sve da prebacuju na fixne ip adrese pa ce preko jednog modema samo jedan komp moci u isto vreme da dobije IP adresu. A imam dva racunara pa da ne moram stalno da drzim jedan upaljen.

"Ovislink IP-1000, mislim da je oko 30 eur... odlicno radi i jednostavno se konfigurise,..."

a koliko para bi trebao da puknem da mogu da ogranicim protok na ruteru ... recimo za jedan komp da id samo 64 kb/s a na drugi ostatak sa neta a lokal da pici normalno

sad sam pogledao na pc berzi ovaj ovislink je 47.20. jel zna neko za manje para gde ima da se uzme. ili mozda postoji verzija bez R pa si na tu mislio

OvisLink eLive IP-1000R Broadband Router, 4 10/100 porta, Auto MDI/MDI-X, DHCP Server/Client, Proxy DNS, Dynamic DNS, VPN: PPTP, L2PT, Ipsec pass through, Static Routing, Access Control, Packet Filter

Uh-oh... izgleda da su se cene neprijatno uvecale od mog poslednjeg interesovanja za njih, izvini :(. Ne znam da li bi ti ovako nesto bila opcija umesto tog modema koji imas http://www.albicom.com/products/ovislink/adsl/arm104/ oko 57eur je. Sto se tice ogranicavanja bandwitha - to IP-1000R ne moze da uradi :(, a za ovaj ARM ne znam jer ga nisam koristio. U svakom slucaju procesljaj Albicom.com sajt imaju uputstva za sve uredjaje.

Bandwith management ili IP / user bandwith management. Mozda najjednostavnija kombinacija je neki p2 > 400MHz sa win2000, kerio winroute 4.1pro i softperfect bandwith manager, jos kosta priblizno kao taj ruter ali ti treba i switch...

onda mi se vise isplati uzeti taj router... manje mesta zauzima... ne zuji itd

To uvek, ali dok ne nadjes neki sa firmwareom koji ima sve sto ti treba - poprilicno ces da se namucis - a na kraju ce te i kostati verovatno malo vise nego p2... a sa sadasnjim kulerima sve to mozes i pasivno da nateras da radi.... ja sam ovaj ovislink stavio umesto PI 200MMx sa linuxom i za deljenje neta, neki osnovni QoS i firewall odlicno radi mali je...

Ne znam da li Asus ruteri to imaju, ali oni su od 70 eur pa navise... a to je vec prilicno para...

nije vazno onda to za deljenje ipak je to previse para. jel bi mi taj US dobro radio posao rutiranja

verujem da bi, deluje ok... ali nisam imao iskustva sa njim pa ne mogu da ti garantujem. ovislink sam probao i on ok radi i lepo resava upite sa istog racunara tako da ti se ne desi da ti flash get zagushi konekciju pa sve ostalo ne radi.

Pogledaj i kod: (imaju pheenet)

InterSMART
Futoška 2/II
(021) 5484-30, 5484-29

Ili u BG kod Netiksa...

bad je napisao(la):
- Imam adsl.
- Imam komsinicu koja oce da to podelimo :)
- Treba mi ruter!
- Od 30-60E

Nesto mi nije jasno, ako imas ADSL onda bi trebalo da imas ADSL modem-ruter, bar tako je kod mene. Pod pretpostavkom da je to tako onda uopste ne treba ruter nego obican switch u koji ce se ubosti izlaz iz modem-rutera a iz switcha jedan kabal u jedan komp drugi kabal u komsinicin komp. IP adrese iz private opsega a na ruteru se iskjluci dhcp.

milanbb je napisao(la):
verujem da bi, deluje ok... ali nisam imao iskustva sa njim pa ne mogu da ti garantujem. ovislink sam probao i on ok radi i lepo resava upite sa istog racunara tako da ti se ne desi da ti flash get zagushi konekciju pa sve ostalo ne radi.

Pogledaj i kod: (imaju pheenet)

InterSMART
Futoška 2/II
(021) 5484-30, 5484-29

Ili u BG kod Netiksa...

Ima li taj intersmart website

Evo i ja da ne pravim novi topic. Imam sledeći problem (neznanje).
Oću sa drugarom da se povežem na BGwireless (jer nemam drugih opcija) ali bismo preko jedne antene tako da ne mora na kompjuteru da se postavlja server. Znači neka varijanta .... antena u ruter pa switch i UTP kablovi .... e sad ja imam utisak da sam u tome nešto propustio. :S: I savet koji ruter ako može tako. Poz!

Nazad
Vrh Dno