Šta je novo?

koga zanima PROFI napajanje?

Dukat79

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2005
Poena
304
Sa obzirom da imam uslova i znanja i volje da napravim pravo kompletno novo napajanje za komp, koje bi bilo totalno necujno, i imalo bi u sebi samo maximalno pouzdane i kvalitetne komponente...imalo bi i stabilizator napona, i jos razne zastite...da sad ne smaram mnogo....zanima me koliko vas bi bilo zainteresovano za to, i ono kazite mi iskreno koliko biste platili tako nesto jer moram da napravim racunicu koliko se sve to isplati (ipak za sam razvoj toga mi treba oko 15 000 eura) itd itd. pa eto, otvori te se ljud...koliko kosta TISINA u vasim domovima?
p.s. usput pravim i profi ups uredjaje (svi veliki provajderi u srbiji koriste moje upseve za servere)...ne onu malu kinesku djubrad za 3 minuta rada bez struje vec, pravi profi ups koji se kaci na akumulatorsku bateriju (naravno ups u sebi ima i kvalitetan punjac baterija) i obezbedjuje u proseku oko 7 sati rada bez struje...cena naravno da nije sitnica ali zaista vredi toliko...znaci po vatu je evro...pa sad koliki vam ups treba sracunajte...pa sad ako ima zainteresovanih?
p.s.s izvinite ako je nesto nejasno ili pogresno napisano jer jedva gledam na oci...
pozdrav dobri ljudi

Svaka cast ako to mozes ....samo daj neke pojedinosti oko napajanja ....Tipa koje integrisano kolo ces da koristis za driver ???itd,....evo ja sam zainteresovan ....ali nekako mislim da bi to izaslo daleko skuplje nego da se uzme neki recimo enermax pa da se modifikuje....Svaka cast na znanju i hrabrosti ali razmisli......

hm

ma iskreno samo za sada razmisljam o tome, ali opet ono, nemam pojma..ima da se kupi video sam za nekih 250 e neko vec necujno napajanje...ali to su bre sve ista kineska s......i ne bih sa tim poredio ovo sto radim.....sttvarno ne znam jos nista...ali ok hvala na javljanju, bas zelim da vidim koliko je zainteresovanih ljudi..okvirno naravno jer ovako prodajem macku u dzaku

sve zavisi koje klase ces komponente da stavljas...licno sam iskusio "kvalitet" elektrolita koje ovde mozes da nabavis..blagi uzas...mozes i prvu klasu da nabavis ali onda je po meni racunica velika...serijska proizvodnja je bolja u racunanju finalne cene....

sve komponente narucujem iz nemacke i sigurno su sve prva klasa....pazi kad meni daju garanciju na vecinu stvari dozivotno...doduse sa njima radim vec puno puno godina...mislim ljudi.....kvalitet ima cenu? ili ja gresim negde? ova obicna napajanja koja kupujete tako lako spale sve zivo po kompu...vecini nije ni potreban strujni udar...pa sta je bolje se jednom plati ko covek ili da stalno dokupljujete spaljene komponente...ok pricam uveliko ono sto svi vi znate. Cena na zalost ne mogu da kazem dok ne stavim sve lepo na papir...a i to je posao koji bi mi oduzeo bar 3 dana..ne bih ih bas bacao ako se ne isplati...i cisto da napomenem....verovatno ce napajanje stajati van kompjutera jer tako necu morati mnogo da vodim racuna o prostoru, a samim tim ce cena svega biti dosta povoljnija...dal biste koristili tako nesto? da stoji van kucista?

Verujem da bi svako hteo da ima jedno takvo napajanje.Ali ko sto sam znas
zivimo u Srbiji ,a ne u Svajcarskoj tako da malo ko moze sebi da priusti doticno.
Mislim da ljudima sa ovog foruma ne bi smetalo da ga drze pored kucista koje je
ionako stalno otvoreno.Za pocetak bi ti bilo bolje da radis po porudzbini.

imas neke fotke vec uradjenih napajanja ili upseva?

Ako uspes da napravis stvarno kvalitetno i snazno napajanje, koje cenom konkurise npr eneru, ja bih npr sigurno bio zaintresovan, ali mislim da moras da obezbedis da se nalazi U kucistu...

Dukat79 je napisao(la):
ma iskreno samo za sada razmisljam o tome, ali opet ono, nemam pojma..ima da se kupi video sam za nekih 250 e neko vec necujno napajanje...ali to su bre sve ista kineska s......i ne bih sa tim poredio ovo sto radim.....sttvarno ne znam jos nista...ali ok hvala na javljanju, bas zelim da vidim koliko je zainteresovanih ljudi..okvirno naravno jer ovako prodajem macku u dzaku

Nisam siguran da li sam dobro skontao ali ako mislis na Fanless napajanja
ona se krecu od 150e do 200e.Bavim se prodajom High-end PC komponenti
oko dve godine i za to vreme sam prodao tacno 3 takva napajanja.Neka od njih su SilentMaxx proSilence Fanless 423PCS Rev.1.3 , Yesico FL-480 (TMS-2),Silverstone ST-30NF.Ne verujem da ti se isplati tako nesto ako nemas intrumentarium i material.Da sam na tvom mestu napravio bih jedno i dao bih
nekom od domacih foruma (Bench,Xtreme OC,SK) na testiranje pod uslovom da objavi rezultate (kakvi god bili).

Retko ko na domacim forumima i sajtovima ima potrebno znanje za testiranje obicnih hardverskih komponenti i periferija, a da ne govorim potrebno znanje i opremui za testiranje uredjaja.

Inace, lepo bi bilo da neko od urednika sajta kontaktira coveka i napravi neku pricu o tome sto radi, jer je ipak malo ljudi koji rade nesto pametno sa racunarima u srbiji.
Sve s e svodi na besomucnu jurnjavu za upgrade-ovima, skidanje svacega sa neta i igranje igara. Na zalost!

Kao shto noki kaze. Sve je to lepo al tu batice nema racunice. Prichamo o kung fu napajanju. Jeste loshe je, al 98 % kompova radi na istom. Za sve godine koliko radim sa racunarima samo sam jednom bio u prilici da ponudim takvo napajanje. Chovek je mislio da ono 13 eura je krs onda za nekih 50-60 moze da se nabavi neshto o chemu ti prichas. Kad je chuo cenu kuio je kung fu. Za taj cenovni rang ne da necesh naci u fizichkim licima kupce u Srbiji nego necesh ih naci niti u bilo kojoj drugoj zemlji.
Koliko je potrebno makina sa nechujnim napajanjem ( da ne zaboravimo da je onda bitno da i gf bude extra klase i takodje da je pasivno hladjenje, da nema hdd nego memoriju da se ne bi chulo tandrkanje diska... ) mislish da ce neko od tebe da trazi tako neshto "ima Mile u garazi radionicu pa ce da napravi" ( ne zelim da te vredjam ovim shto pishem ali kad razmislish jeste tako ).
Takve makine se cele naruchuju i skpalaju u fensi firmama koje imaju lepe ugovore sa kung fu chistekom ili nekim trecim i samo kazu napravite 5 komada da valjaju, a poshto kupuju i i sav ostali shkart onda ce dobiti cenu koju ti nikad ne mozesh da das. Zashto su propale zanatlije ? Zato shto napravi jedne cipele od xyz eura nedeljno a oni kinezi nashtancuju xyz cipela na sat.
Prijatelju da bi se ikako probio na takvo trziste treba ti par miliona za reklamu pa polako.
Seti se i ono treba ti firma i fabrija i bla bla bla bla bla = brdo para.
Nemoj da ochekujesh da ako ikad pochnesh sa tako nechim da cesh moci opushteno ispod tezge da prodajesh tako neshto.
Da li bi iko dao 300 eura za napajanje koje je "neki lik" napravio a da nema nikakav papir???

Istog sam mišljenja kao i danijel00. Sigurno bih bio ozbiljno zainteresovan ali to mora prvo da se vidi. Bez toga, sve ostalo deluje pomalo neozbiljno.

Poslednja izmena:
Zivela domaca radinost

Ova prica o domacem napajanju je super. Mada ja sam vise zainteresovan za kućni (runo pravljen) UPS koji bi mogao da izdrzi 1 racunar (oko 30 - 45 minuta), koji je kvalitetran i naravno koji ima konkurentnu cenu. Nadam se da se garancija podrazumeva!!!!!!!!! :wave:
Samo da povalim covekove napore i znanje, isto kao i ostali zeleo bi da vidim sliku, mada nije na odmet i da ga benchmark testira (napajanje i UPS)

@dukat 79

ima da se kupi i za 80e necujno napajanje, ja ga imam, tagan TG-380

sto se UPS-a tice, ako sam te dobro razumeo ti pricas o invertoru ? dobar invertor moze da se pazari za 100e (immam i to) i iz 55a/h akumulatora (black horse) komp radi oko 4 i kusur sati (2 monitora, 380W tagan, 2 HDD-a rezac, fx5900...)

Poslednja izmena:
Pre svega, i ja pozdravljam Dukatovu ideju. Pre svega hrabro, obzirom na uslove.

noki je napisao(la):
intrumentarium i material.Da sam na tvom mestu napravio bih jedno i dao bih nekom od domacih foruma (Bench,Xtreme OC,SK) na testiranje pod uslovom da objavi rezultate (kakvi god bili).

Voleo bih da vidim i to, ali i na tim sajtovima konačno neki ljudski test napajanja koja su na raspolaganju ovde, i ona najjeftinjija i ona skuplja. Svi manje više znamo da za realnu sliku od deklarisane snage oduzmemo 100W, ali lepo bi bilo pročitati nešto konkretnije, potkrepljeno merenjima. Test zahteva i poznavanje elektrotehnike, ali verujem da u Bench timu ima ljudi sa dovoljno znanja iz te oblaste. Eto mog malog predloga za razmišljanje.

Da ovo bi bilo stvarno dobro, ako imas vec neko napravljeno ne bi bilo lose da ga das na test

Bilo bi lepo da napravis neki reklamni primerak, ono sto se kaze, za slikanje i test. Ako bude dobro, verujem da ce te mnogo ljudi sa ovog foruma podrzati.

ja kontam da bi ga taj reklamni primerak kostao otprilke isto kao da uzme da pravi 10-tak odjednom...

ako je tako onda 10-ak reklamnih primeraka :d
salu na stranu, svaki pocetak je tezak i retko ko ga prebrodi a da bude u plusu... covek je krenuo da ispituje trziste pa ce videti kako i koliko mu se to isplati. ako zakljuci da mu se isplati, moj predlog je da nikako ne zuri. tek kada napravi kompletan proizvod, kada ga opegla i nasminka, donese nekome (ovde sa bench-a, naravno :D ) na test...

Poslednja izmena:
dsk je napisao(la):
Ako bude dobro, verujem da ce te mnogo ljudi sa ovog foruma podrzati.
Ovako, sa strane servisera i proizvodjaca.
To sto ti kazes da ce imati podrsku nista njemu ne znaci, a ni meni, a ni tebi. Lepo je cuti lepu rec, ali od lepih reci se ne zivi.

Ja sam radio dosta stvari, naprimer pravio sam stroboskope jedno vreme.
Muka je ziva bila da se to proda. Kazes ljudima, mozes, hoces imas volje znanja, nesto para da ulozis... I svima se svidja svi bi da kupe. Naravno ne nudi se bilo kome, vec onome koga bi to trebalo da zanima, i koga to zanima.

E sad, ti uradis ponudis, oni dodju vide, kazu super sve je to lepo, ali trazis puno!
Ali realno, vredi te pare, ulozen trud i znanje. Ali, ne, ne kupuju.
I onda odu kupe neko polovno sr**e i zadovoljni su. I prosli su jeftinije.
Nije to to, ali radi. Ali je jeftinije.

Tako razmislja prosecan covek, kojem je bitno da nesto radi, a ne kako radi i koliko je kvalitetno.

A i generalno ljudi nemaju para, tako da nemas kome sta da ponudis.
Nadje se poneka osoba, ali to nije dovoljno, ne moze trud da ti se isplati, a da ne pricam o necemu drugom.

Tako da ovde prolaze jeftinije stvari. Moze se naci neko, ali nema dovoljno ljudi da to razume i da mu je kvalitet vazniji od cene.

a ***. kad skoro svi kad uzmu nesto da prave ocekuju da odma imaju kes kolica i ostalo kad prodaju par komada toga sto prave...vecini ljudi je dobar i stroboskop (tako nazovi) sa 200W lampom i potencimetrom za namestanje brzine a to kosta 10e u samogradnji...

Za 10€ nemozes da dobijes 200W.

Ja nisam ocekivao nista posebno, samo kazem da u ovoj drzavi ne prolazi to.
Inace, ovi su bili predvidjeni i za rucno okidanje i na muziku, sa sve vumetrima i jos biras dal' ces na jedan udarac basa da trepne jednom, dva puta, ili deset.
Za pravu atmosferu. S'tim da se na njega moze prikljuciti jos jedan najobicniji strob da radi na bas.

Toliko o funkcionalnosti.
Ali ljudi to ne zele, dobro si rekao, bitno je da ima pot i da trepce...
Sta da se radi, idemo dalje...

Takvo nam je trziste, a ono diktira sta ec se prodavati a sta nece i protiv toga se ne moze. Nazalost i kad zelis da kupis nesto kvalitetno onda toga nema jer niko ne drzi (mali koeficijent obrta) :(

Dukat79: Svaka cast na odvaznosti,ideji a pogotovo znanju, ali mislim da ce to kod nas malo teze da ide, nazalost.

Nasi ljudi su takvi, ake nesto plate preko 50e, onda to mora da moze da se okaci oko vrata ili stavi na sto kada u kaficu piju kafu...
Sa druge strane, ubedjen sam da postoje ljudi koji umeju da cene kvalitet i da su spremni za njega da plate. E sad, koliko su spremni da plate zavisi od mnogo faktora. Recimo, ja nekada izdvojim po 200e za komponentu, a nekada jedva skupim da uplatim internet...

Moj predlog za Dukat79, mozda bi trebalo da probas da napravis vise modela: dovoljno bobro napajanje, dobro napajanje i neko ekstra napajanje koje bi bilo i najskuplje. Vredi razmisljati i o doradi nekih jeftinih napajanja... To mozda moze da snizi troskove a samim tim i konacnu cenu.

@dsk

modovanje DELTA napajanja (alias Chieftec&DTK) bi mozda bila i najisplativija investicija...
nego...
@Dukat79
aj bre neku referencu, da ne mlatimo praznu slamu ovde vise
mi'sim svako moze da kaze
"na mojim upsevima radi Djerdap"
"ocete da kupite jedan takav???"

Zasto bi iko razvijao nesto sto je vec razvijeno?
Kinezi ih samo stancuju.
I cena nije neka- oko 200eur.
Treba ti bolja ideja a finansijer ce se vec naci.
pozdrav.

Ubode ga Pero u centar - bas sam to hteo da napisem.

Svaka cast na znanju da se napravi dobro napajanje - ali nazalost Dukate - kasno si otkrio "toplu vodu" :D

I sam si rekao da bi to napajanje prodavao - a trziste ni nase - a verujem ni napolju - ne bi se igralo sa necim sto vec postoji u serijskoj proizvodnji po dosta povoljnijim cenama.

Da ti se ova ideja javila pre par godina - mozda bi imalo smisla diskutovati na tu temu - ovako sve na kraju ispada "kasno Marko na Kosovo stize..."

Pozdrav

Nevezano za pokretaca teme Dukata79, ali citava ta prica i fama oko napajanja je postala zamorna. Ispada da nam trebaju napajanja od 200€ da stite ploce od 50€. :d

Treba neko da postavi poll pa da vidimo koliko ima ljudi da im je napajanje spalilo ploce?

Ja sam u zadnjih par godina cuo samo za jedan takav slucaj, i to je udar groma bio takav da bi trokiralo svako a ne samo kinesko. Dugar je bio srecan sto je imao Kineza, jer bi mu steta bila veca, ovako je samo 10€..

za testiranje ovakvih komponenti(napajanj), potrebna je vrlo skupa oprema,mora se pokazati kriva koja se uporedjuje sa idealnom.....treba se testirati na koji napon ima otpor od spaljivanja, i ispravljanja....Sve u sve dobra ideja.Ali ako uzems u obzir da cena mog kompa je nekih 250, 300 eura bez tft monitora, men se licno ne isplati.A odakle iz nemacke narucujes komponentem, ja se bavim malo elektronikom.

Vrh Dno