Šta je novo?

Kofiguracija mreze

user.temp

Slavan
Učlanjen(a)
01.03.2006
Poena
301
Pozdrav svima,

ja nisam strucnjak za mreze, niti mi je to u opisu posla ali sam dobio zadatak u firmi da konfigurisem mrezu.

my.php

http://img148.imageshack.us/my.php?image=85824689ek1.jpg

Do sada je postojala jedna mreza u fabrici i svi su isli na net preko nje i medjusobno radili. Posto je taj link neki klimav odluceno je da se uzme Telekomov ADSL za salu za sastanke, da se ne rizikuje da nema neta.

Dakle, dva racunara moraju da koriste obe mreze, preko ADSLa idu na net a lokal im je potreban zbog deljenog stampaca i zbog nekog pogonskog uredjaja. Takodje jedan od ta dva racunara je server za knjihovodstveni softver i mora da mu pristupa Racunar 3 preko lokala.

Ta dva racunara imaju jednu mrezu i jednu wireless karticu. To sam instalirao i povezao kablove.
Meni se cini da uver radi samo jedna mreza, kada gledam sa npr. Racunara 2. Ili mi radi lokal ili mi radi ADLS. Mada nisam siguran.

Mikrotik je konfigurisan. Telekom modem/ruter nisam dirao. Wireless AP sam konfiguriosao onoliko koliko sam znao, dodelio ime i sifru. :)

Dodeljivanje IP adrese i sva podesavanja oko TCP/IP su Automatic.

Da li sve radi OK samo kada se ovako "utakne" ili moram jos negde nesto da podesavam.

Hvala vam.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Moras da dostavis podatke o TCP/IP konfiguraciji svih racunara i oba modema/rutera da bi moglo da ti se da tacno resenje.

U principu ima dva puta resavanja problema.

Jedno je da na racunarima 1 i 2 koristis obe postojece kartice (i zicnu za lokal i wireless za internet). Dodeljivanje adresa automatski ovde moze da stvori probleme tako da bi trebalo da rucno konfigurises TCP/IP parametre bar na racunarima 1 i 2. Ono sto je bitno je da subnet u kome je wireless i onaj u kojem je postojeca mreza budu razliciti. Na LAN karti kojom se vezujes na postojecu mrezu trebalo bi da izostavis adresu za Gateway da ne bi doslo do preklapanja i konflikta u rutiranju.

Drugo resenje je (bar meni) malo prirodnije. Ono sto bi trebalo da uradis je da na postojeci L2 switch povezes i ADSL router i Wireless AP. ADSL router setujes da mu njegov LAN interface bude u istom subnetu kao postojeca mreze. Jedino sto preostaje je da na racunarima 1 i 2 dodelis TCP/IP parametre rucno i da im za Gateway upises adresu LAN interface-a ADSL modema/rutera. Takodje bi zarad izbegavanja konflikta trebalo da ugasis DHCP server na ADSL modemu. Ako zelis na racunaru 3 mozes da zadrzis da parametre veze dobija sa mikrotika. Ukoliko zelis da mu rucno setujes parametre, zapamti da mu za adresu gateway-a setujes LAN interface mikrotika. Ono sto ovim dobijas je da ne moras dve mreze da dovlacis do racunara 1 i 2 vec mozes da koristis samo postojeci wireless.

Obadva ova resenja pretpostavljaju da postojeci racunari budu u zajednickoj LAN mrezi a da koriste permanentno razlicite linkove za vezu sa internetom (1 i 2 na ADSL, 3 i stanica na mikrotik). ukoliko zelis da setujes da mikrotik svima bude primarna veza a da ADSL bude backup za racunare 1 i 2 i to moze da se setuje al' zahteva intervenciju na route tabeli.

edit//
evo ti jedna ilustracija. prikazuje principijelno kako se konfigurise mreza sa dva gateway-a i gde jedna grupa racunara koristi jedan internet link a druga grupa koristi drugi internet link.

Prilozi

• Drawing12.jpg
    Drawing12.jpg
    30.3 KB · Pregleda: 129
Poslednja izmena:
Konfiguraciju svica i mikrotika ne znam. Nisam ih ja podesavao i ne bi trebalo nista da menjam na njima. Konekcija preko njih je setovana na automatik i to lepo radi. Ako ne moze drugacije onda cu da se raspitam ko je odgovoran za njih i da to prekonfigurisemo.

ADSL ruter je na difoltu, nisam nista menjao na njemu. Nista nisam ni cackao na APu.

Sada mi uvek radi samo jedna konekcija. Ili imam samo net i ne vidim lolalni stampac ili mi radi samo lokal i pokusava preko mikrotika da ide na net.

Ne bih kacio AP na L2 svic, ako ne moram. Raspored kancelarija i opreme je uklopljen, pa ako se ne mora ne bih razvlacio kablove. (ima dosta da se razvlaci)

Poslednja izmena:
Konfiguraciju svica i mikrotika ne znam. Nisam ih ja podesavao i ne bi trebalo nista da menjam na njima. Konekcija preko njih je setovana na automatik i to lepo radi. Ako ne moze drugacije onda cu da se raspitam ko je odgovoran za njih i da to prekonfigurisemo.

Nije potrebno nista da menjas u konfiguraciji mikrotika niti L2 switch-a (ako imas neki od konfekcijskih primeraka vrlo je verovatno da nista i ne mozes da podesavas u njemu). Ono sto treba da podesavas su LAN i wireless interfejzi na racunarima 1 i 2, ADSL modem i AP.

ADSL ruter je na difoltu, nisam nista menjao na njemu. Nista nisam ni cackao na APu.
Ono sto treba da uradis (ako ides na varijanu dva) je

1. prikupi podatke o TCP/IP parametrima koje koristi tvoja mreza. U Command Prompth-u racunara koji je povezan na mikrotik pokreni komandu ipconfig /all. Dobices rezultat slican ovome . Tebe intresuje sekcija Ethernet adapter Local Area Connection.

Kod:
Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix  . :
        Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
        Physical Address. . . . . . . . . : 00-15-F2-21-FC-7E
        Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
        Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
        IP Address. . . . . . . . . . . . : [B]192.168.1[/B].4
        Subnet Mask . . . . . . . . . . . : [B]255.255.255.0[/B]
        Default Gateway . . . . . . . . . : [B]192.168.1.1[/B]
        DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
        DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
        Lease Obtained. . . . . . . . . . : 25. mart 2008 20:17:41
        Lease Expires . . . . . . . . . . : 26. mart 2008 20:17:41
Tebe intresuju sledeci parametri: Prva tri broja tvoje IP adrese su adresa tvog subnet-a, Subnet Mask i Default Gateway. Default Gateway (DG) je lokalna adresa mikrotika.

Sledece sto treba da uradis je da skeniras mrezu da bi saznao koje su sve IP adrese slobodne za koriscenje. Za ovu svrhu idealan alat je Angry IP scanner. skeniraj svoj kompletan subnet (u mom slucaju 192.168.1.1 do 192.168.1.254. promeni prve tri cifre da odgovaraju tvom subnet-u)

2. iskljuci DHCP service na ADSL modemu - jedan ovakav service vec funkcionise na mikrotiku i verovatno bi doslo do konflikta ili nezeljenih efekata ako bi obadva bila aktivna.

3. setuj LAN interface ADSL modema. Njegova LAN adresa mora da bude u istom subnet-u kao i postojeca mreza i mora, jelte, da bude jedna od trenutno slobodnih adresa. Subnet Mask mora biti isti kao kod postojece mreze.

(kako se pristupa ADSL modemu i kako se podesavaju ovi parametri u njemu, procitaj iz uputstva koje si dobio uz njega)

4. setuj AP na isti nacin kao i ADSL modem. AP takodje treba da ima lokalnu adresu koja se nalazi u istom subnet-u kao i tvoja postojeca mreza i isti Subnet Mask.

5. setuj TCP/IP parametre na racunarima 1 i 2. Ovi racunari moraju da imaju definisane staticke TCP/IP parametre (posto je jedino DHCP service aktivan na mikrotiku, ukoliko bi parametre veze vukao sa njega i dalje bi na internet izlazio na isti nacin tj. preko mikrotika). Posto bi na njima koristio wireless vezu idi u Properties wireless konekcije (Start>Settings>Network Connections, desni klik na Wireless konekciju i odaberi Properties). Idi u podesavanja TCP/IP i cekiraj opciju Use following IP address. Za vrednost IP upisi neku od slobodnih adresa iz tvog subnet-a. Upisi isti Subnet Mask koji koristi tvoja mreza. Za adresu Default Gateway upisi LAN adresu ADSL modema. Za vrednost Primary DNS takodje upisi LAN adresu ADSL modema. (ovo je razlika u odnosu na podesavanja koja bi automatski dobio sa mikrotika - oba ova parametra bi upucivala na LAN adresu mikrotika)

Ostaje jos da uspostavis vezu prema AP-u.

Ne bih kacio AP na L2 svic, ako ne moram. Raspored kancelarija i opreme je uklopljen, pa ako se ne mora ne bih razvlacio kablove. (ima dosta da se razvlaci)

Ako vec imas kablove razvucene od L2 swith-a do racunara 1 i 2, iste te kablove mozes da iskoristis za povezivanje AP-a i ADSL modema. Ova dva racunara bi svakako koristila wireless vezu a kontam iz tvoje price da ti se lokacijski racunari 1 i 2, AP i ADSL modem nalaze u neposrednoj blizini.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno