Šta je novo?

Kod Telekoma moze kod drugih ne moze ADSL

tule

Slavan
Učlanjen(a)
05.01.2007
Poena
309
Otvaram ovu teme da bi cuo da li su ostali imali slicna iskustva i da drugi korisnici saznaju kako da dodju do ADSL-a brze nego ja.
Pisao sam vec na temi o Beotelu o ovom. Naime prijavio sam se za ADSL kod Beotela 23. septembra posto sam znao da u mestu imamo novu centralu i mogucnost ADSL-a. Dobijam odgovor da nema portova da sacekam. Posto je bilo jos vise o dva meseca do isteka akcije racunam da ce mi za to vreme obezbediti prikljucak. Posle mesec i po dana nista, a ja cujem da mi ja komsija dobio ADSL ali preko Telekoma. Posaljem mejl Beotelu da ponovo provere mogucnosti na centrali ali dobijam odgovor da nema nista novo.
Pre dve nedelje resim da se prijavim u Telekom cisto da vidim sta ce reci. Niko me ne kontaktira ni na mejl ni telefonom pa racunam ne mogu dve prijave posto sam vec prijavljen kod Beotela.
Medjutim zovu me jutros na mobilni Telekoma i kazu da dodjem da preuzmem modem i da sam dobio ADSL.
Nazovem ja Beotelovog predstavnika u Novom Sadu (bivsi NSpoint) da ih pitam da li su oni ozda dobili obavestenje od poste da ima slobodnih portova. Covek cim je cuo iz kog mesta zovem kaze nema sanse (verovatno nisu skoro dobili ni jednog korisnika na toj centrali a verujem da imaju dosta zahteva). Najgora stvar je sto po njegovim recima ne mogu ni oni da traze taj port od Telekoma nego se ja moram prvo odjaviti od Telekoma pa tek onda moze da mi Beotel obezbedi prikljucak (kojeg opet nece biti predpostavljam) a i akcija ce se zavrsiti. Otprilike mi je rekao da kada se prijavite kod Telekoma oni automatski rade rezervaciju prikljucka a oni to ne mogu. Najneverovatnije mi je to sto me Telekom nije uopste kontaktirao mejlom da imam neki dokaz da sam dobio liniju. Posle kraceg razgovora sa covekom iz Beotela zakljucio sam da im se ovakve stvari redovno desavaju i da su oni tu nemocni.
E sada nas zajednicki zakljucak je da je najbolje da se prijavite kod Telekoma za ADSL pa kada prodje ugovor od 12 meseci onda se mozete seliti na druge provajdere ili raskinuti ugovor za 5000 dinara (koliko tacno videcu kada budem potpisao ugovor sa Telekomom). Uglavnom vam Telekom ne moze uzeti port.
E sada posle svih zalbi na druge provajdere uopste me ne bi cudilo da im Telekom tokom trajanja njihovih akcija namerno petlja po linijama da bi se proneo glas kako su ostali nepouzdani. Verovatno se ovakve stvari desavaju i u drugim mestima pa ako vam treba ADSL a cekate ga dugo kod nekog drugog provajdera port verovatno cete ga pre dobiti od Telekoma a mozda je to i jedini nacin. Kada prodje godinu dana onda cu moci da biram operatera a na Telekom sam trenutno prinudjen. U svakom slucaju Telekomova akcija je najpovoljnija posle Beotelove ali ne volim kada me neko ucenjuje na ovaj nacin.:wall:

pa to je vec vise puta pominjano
zaboravio si samo osnovnu stvar:

telekom je i davalac usluge = portovi u centralama i korisnik = adsl
zamisli kakva bi to tek bila glupost da telekom proda sve portove raznim pilicarskim provajderima i kad dodjes kod telekoma i trazis adsl a oni ti kazu nema
cak ni telekom nije toliko glup

To se zove monopol i kaznjivo je po zakonu. Pa mislis da bi oni dozvolili drugim provajderima da rade da ih nisu naterali po zakonu. Zasto nije raspisan tender za drugog operatera fixne telefonije ranije a sami izjavljuju da tu nemaju zaradu. Pa imaju zaradu na internetu.
To je isto kao kada bi NIS rekao recimo sve derivate iz rafinerija prodavacemo na svojim pumpama a ako budemo imali viska dobice nesto i privatne pumpe. Uvoz derivata je zabranjen a od cega ce ziveti privatne pilicarske benziske pumpe bas nas briga, sto da se mi odricemo profita kada ne moramo. Moraju dati dati derivate iz rafinerija privatnicima isto kao i svojim pumpama jer su monopolisti jer ih zakon obavezuje. Ne moze privatnik uplatiti cisternu benzina i da za njega nema a za Jugopetrol da ima.
Izvinjavam se ako je o ovom bilo rasprave ali ja nisam na nju naleteo u poslednjih par meseci a nisam verovao da ima bas toliko niskih udaraca.

Slican slucaj, kod Verata je proverena mogucnost uvodjenja ADSL putem SMS poruke i odgovorili su negativno pre 1,5 godine. Stigla poruka pre neki dan da postoje tehnicke mogucnosti. Otisli u sezampro da zakljucimo ugovor, kad ovi iz sezama kazu da ne moze jer postoji "rezervacija" kod Verata. Kako rezervacija kad je poslat sms samo da se proveri da li postoje tehnicke mogucnosti, niko nije nista rezervisao. Jos jedan u nizu bezobrazluka u majci Srbiji :(

Telekom uvek rezerviše za sebe određen broj portova u centrali, pa tek ostatak daje provajderima da razgrabe. Često ako ima proširenja u centrali, Telekom uzme sve portove i ni ne da šansu drugim provajderima da priključe svoje korisnike.

Telekom uvek rezerviše za sebe određen broj portova u centrali, pa tek ostatak daje provajderima da razgrabe. Često ako ima proširenja u centrali, Telekom uzme sve portove i ni ne da šansu drugim provajderima da priključe svoje korisnike.

Telekom neuzima nikome nista
iz svojih sredstava pravi i prosiruje centrale i kupuje opremu za adsl

da provajderi ucestvuju u investicijama sa Telekomom pa da mogu i nesto da se bune

ako su toliko bolji od telekoma sto ne iznajme 100-1000 portova vise i uvek imaju na rezervi za svoje korisnike...

ovako samo skupljaju 'kajmak' i kukaju na telekom...

Poslednja izmena:
Ne branim Telekom,doduse imam ADSL kod njih koji radi besprekorno od juna meseca,ali mi nije jasno zbog cega ne uzeti ADSL kod njih kada vec postoji mogucnost?Natezi se jos malo pa ce podeliti i to malo portova sto je ostalo i onda ces ovde pisati romane kako vise nema portova.Ajde malo odrastite i shvatite da zivite u zemlji Srbiji i da je to jednostavno tako i ne moze drugacije.Sto pre shvatis bice ti lakse a zivce cuvaj za zenu i decu:d.

Telekom tvrdi da je vlasnik MOJE parice i mojih instalacija u kući, a nije. I drži potpuno neopravdan monopol na fiksnu telefoniju koji je, koliko ja znam, odavno zakonski istekao. Tako da ti ovo ne stoji... Uzima i šakom i kapom. :)

A kada proširi kapacitete adsl-a na random centrali u beogradu, tolike su liste čekanja da se to razgrabi za dve nedelje, a na sledeće proširenje se čeka po šest meseci i više, govorim iz sopstvenog iskustva.

Tacno 100%. Telekom kupuje portove a zatim ih iznajmljuje drugim provajderima za debele pare. Ako stigne prosirenje na centrali 300 portova 200 uzima telekom a ostatak dele drugi provajderi. Racunica je jasna. Kazna koja se placa za raskid ugovora pre isteka roka placa se zato sto se provajderima ne isplati da daju net
na kraci period od toga bas zbog kupovine porta od telekoma. Visina kazne iznosi
otprilike koliko i cena zakupa porta. Razlicito kod svakog provajdera. Provajderima nije dozvoljeno da kupuju sami portove nego moraju od telekoma, jer su centrale vlasnistvo telekom i on ne dozvoljava pristup nikome. Da provajderi mogu da udju u telekom i sami postavljaju portove bila bi druga prica ovako telekom sisa sve nas.

Da provajderi mogu da udju u telekom i sami postavljaju portove bila bi druga prica ovako telekom sisa sve nas.

Kako da provajderi udju u Telekom i sami montiraju portove?:wall:

moja situacija: kada sam se prijavljivao za adsl kod euneta, poslao sam zahtev za proveru njima, i posle 24 sata mene zove neko i kaze:

evo imate tehnickih mogucnosti a mi, kompanija verat imamo da vam ponudimo sledece...
Cekaj prijatelju, odakle ste se vi upetlajali u pricu kada sam kod druge kompanije trazio proveru teh. mogucnosti?
Izvinite, greska :) i spusti mi zena slusalicu.

Kada su me dan kasnije pozvali iz euneta sa istim tekstom , rekao sam imza ove iz verata, kazu znaju ali ne mogu nista da ucine povodom toga...

Tako da nije to telekomov izum, izgleda da svi to rade.

I ja sam isto imao slicno iskustvo stim, u pitanju je novi beograd, centrala b.kosa, prijavio sam jednu liniju kod telekoma drugu kod sezama, ovi iz telekoma su me zvali bukvalno sutradan da dodjem da potpisem ugovor i dobijem modem na koriscenje (ima slobodan port) a iz sezama tek posle par meseci, i ko je tu lud... odustao sam od telekoma samo zato sto mi se nije potpisivao ugovor na god dana i cuo sam kakva im je teh podrska...

Poslednja izmena:
Neznam zasto nesto kupovati kod "preprodavca" kad moze i direktno kod "proizvodjaca".

Ne branim telekom ali ljudi dosta tih prica "kriv je telekom" koje pricaju provajderi. Svaki provajder koji hoce unapred da rezervise odredjen broj portova, to moze da uradi, samo je pitanje da li zeli. Portovi se rezervisu unapred, a ti "pilicarski" provajderi nisu spremni da lovu pljunu unapred vec cekaju maltene svakog korisnika.

Beotel je posebna prica, kod njih sam prvi put uzeo ADSL davne 2005, kada sam se prijavio i preko poznanika sredio da mi za 15 minuta otvore port, beotel nije imao modem koji bi mi dali na koriscenje. Kada je telekom selio neke prikljucke na novu centralu i i skljucio mene i jos desetak korisnika, ni prstom nisu mrdnuli da nas vrate, a ja sam stvar resio za 20 minuta, i istog dana ja i tih desetak "nesrecnika" smo bili prikljuceni. Na svaku zalbu problem su prebacivali na telekom, ali su novac od pretplate uzimali oni. Na kraju prvi su uveli "shejpovanje" korisnika.

Telekom ADSL sam koristio do pre dva meseca i za to vreme imao sam samo jedan problem i to na pocetku. Posle moje zalbe problem je resen za jednu noc.

Zato nemoj da ti bude zao sto " ne mogu" da ti izadju u susret, vec idi tamo gde te traze, dok nije i tamo kasno, a prevariti se neces sigurno:D

da provajderi ucestvuju u investicijama sa Telekomom pa da mogu i nesto da se bune

ako su toliko bolji od telekoma sto ne iznajme 100-1000 portova vise i uvek imaju na rezervi za svoje korisnike...

ovako samo skupljaju 'kajmak' i kukaju na telekom...

Bla bla truc. Sta reci ljudima koji su iz svog dzepa placali po 20-tak bandera i stotine metara kabela a nemaju mogucnost ni za posten dial-up.

Pa gde si ti bio sve ove godine...? :d

Bio sam u NIS-u i zato sam naveo taj primer. Kod nas su nekada derivate dobijali vojska, policija, iili ko "podmaze". Tako nije vec dosta godina iako smo i mi u istoj situaciji kao i Telekom. Ako uplati neka pilicarska pumpa iz "Donje Brnjice" za benzin mi im moramo isporucit, jer iako smo monopolisti svoje i "pilicarske" pumpe moramo tretirati isto.

Bio sam danas u telekomu i podigao modem tako da su mi ustvari ovo i prvi postovi od kuce. Prva stvar sto sam cekao pola sata da dodjem na red jer su guzve velike u NS. Drugo kada sam dosao na red zena koja me je primila rekla mi je dobar dan, licnu kartu i nista vise. Posle par minuta mi je poturila ugovor da potpisem. Na moje pitanje da li cu platiti ovih par dana u ovom mesecu kao ceo mesec odgovorila mi je naravno, a na moje pitanje da li ja mogu da dodjem u utorak po modem (1. decembar) odgovor je bio "joj pa ja vas u tom slucaju moram napisati da ste odustali od linije i ne znam da li cemo vam sacuvati port". Normalno sam odlucio da uzmen modem mada cu platiti 4 dana kao ceo mesec ali nemam vise snage da se raspravljam.

Platices onoliko koliko si potrosio a ne ceo mesec,znaci 4 dana.
Tako sam ja platio.

Na moje pitanje da li cu platiti ovih par dana u ovom mesecu kao ceo mesec odgovorila mi je naravno, a na moje pitanje da li ja mogu da dodjem u utorak po modem (1. decembar) odgovor je bio "joj pa ja vas u tom slucaju moram napisati da ste odustali od linije i ne znam da li cemo vam sacuvati port". .

jujuju kakvi su to kerovi...svaki dan kazem sebi da me nisha vishe ne moze iznenaditi i iznervirati...kad ono medjutim :/

Platices onoliko koliko si potrosio a ne ceo mesec,znaci 4 dana.
Tako sam ja platio.

U svakom slucaju javicu. Znaci da bi trebao da platim racun za novrmbar za ADSL oko 0.15 dinara. Mada nista me ne bi iznenadilo pre par godina sam dobio opemenu pred iskljucenje za 0,42 dinara.:trust:

Poslednja izmena:
Ako je pretplata priblizno 1500 din znaci da je dan 50din pa to puta 4 dana daje malo vise nego sto si ti izracunao:D

Pretplata je 1,18 dinara a to mu dodje oko 0.04 dinara po danu.

Vrh Dno