Šta je novo?

Koaksijalni kabl - konektori!

obi_van

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
650
Pozdrav svima,

imam jedno naizgled "glupo" pitanje ali cisto me zanima jos necije misljenje. Uzeo sam Loga 3 antenu i koaksijalni kabl na buvljaku, moram da zamenim antenu koju mi je skrshio vetar skoro. E sad, signal ide na dva TV-a, preko skretnice (ili kako god se zove, mislim da je skretnica ispravno 1 ulaz, 2 izlaza). Oni mali konektori sto se kace na koaksijalni kabl i srafe na tu skretnicu su mi "problem". Kabl koji sam kupio ima duplu alu mrezu u sebi, kao i dve alu folije izmedju tih mreza, a ona plastika u sredini takodje ima foliju koja ne moze da se skine (znaci nema sanse da se skine!)...e sad, da li je postupak sa ovim kablom (montiranje konektorana) isti kao i sa "obicnim" koaksijalnim kablom. Ovo je bio najskuplji, crne je boje.

Takodje oko Loga antene, i dalje je isti sistem predpostavljam, na jednu "cev-kutiju" se zakaci zica iz sredine kabla, a na drugu "cev-kutiju" alu mreza iz kabla?

...znaci najvise me buni sto ima dva sloja alu mreze u kablu, kao i to sto sa centralnog (belog) dela ne mogu da oljustim neku alu foliju (ne znam da li to u opste smeta).

Spoljasni omotac skines (kao i sve mrezice do centralnog kabla), ostavis 2-3mm omotac oko centralnog kabla (nema veze sto ima alu omotac).

Evo ti slika kao bi to trebalo otprilike da izgleda:
Insert-F-connector-Crimp-Ring-300.jpg

Ok, znaci ne treba ona mrezica da se ostavlja da "visi" sa strane oko kabla, pa preko konektor? Dovoljno je samo ovako kao na slici...i sta je ovo sto deluje kao neki prsten oko kabla, ne vidi se najjasnije?

^^moram da vidim kad dodjem kuci...crni je kabl i prilicno "debeo" :)

RG6U Quad Shield, to pise na kablu :)...sa tim da ima foliju oko ovog centralnog belog dela kao na slici koju si ti postavio...

Poslednja izmena:
...aha znaci za Quad Shield se ne prebacuje mrezica unzadvec se ogoli i ostavi koji mm da viri...ok hvala puno ljudi :)

Joj mene nervira konektor na kablu koji mi ide u Sky Star karticu. Malo pipnem nogom kabl i signal počne da se gubi, ne mogu da verujem kako je to glup sistem konektora (onaj što se navrće) ili je loš kvalitet. Jednostavno masa nema čvrst kontakt ni kad je zavrnuto i stegnuto do kraja. Koje su još varijante a da to bude zakrimpovano kako valja? I gde da nabavim?

Meni kad je sbb uvodio net krajem prosle godine imali su neka vakuum klesta i sa tim su krimlovali. Jedva sam posle iscupao kabl sa konektora, odlican je kontakt. Evo na slici kako izgleda konektor, levo je taj vakuum a desno obican. A gde da nabavis, nemam pojma iskreno, ali ako oni imaju sigurno ima da se nadje...

SDC11539.jpg

Konektor koji SBB stavlja zove se kompresioni konektor.Da bi ga postavio potreban je poseban alat, njihova klešta. Koštaju između 40-50 eura. Mogu samo da se nađu kod uvoznika. Skoro sam video na buvljaku kod lika u prvom redu što prodaje antene i kablove da ih ima po ceni od 50 dinara ( verovatno su ispali iz kamiona :D ) . Pošto nemaš alat, odnesi kabal neka ti on stavi konektor, jer ima i alat.

Hvala, ovo sa slike već ozbiljno izgleda. Videću kad jednom budem išao do BG.
A ako neko zna još nešto da je solidno rešenje a da ima po uobičajenim radnjama sa elektronikom i da možeš sam montirati, javite.

@Gadjan

Prvo proveri da li ti je F konektor odgovarajući. Postoje F konektori za deblje i tanje kablove. Moguće je da imaš tanak kabl a da ti je konektor malo širi.

Takođe to što si opisao ne bi semlo da se dešava tako lako. Moguće je da i nešto drugo nije u redu. Na primer da ti je kabl izlomljen ili da je konektor na SkyStar kartici razvaljen...

Konektor na kartici je u redu, rock solid :). A širina i kabla i konektora je odgovarajuća, kad se odšrafi i pogleda deo koji je navrnut na kabl, on je čvrst i pasuje taman. Nego onaj delić što se navija, on ima lufta pa ne spaja dve mase čvrsto. Jedino kad bih još dotegao kombinirkama ali neću. Ponekad moram da odvrnem, menjam slotove... Novi XP SP3 sistem gradim već mesecima i još nisam ubo kombinaciju kartica (Sky Star 2, Wireless, Creative Live 5.1) a da mi sistem ne zapucava, slika ne trza... Već mislim da kartica nije u redu.

Nazad
Vrh Dno