Šta je novo?

Ko zeli da protumaci rezultate.

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Intel P4 3.0Ghz (200x15) i memorija Kingston 2 x 256MB Value.
Covek mi je doneo pravu AS5 pastu (Maddog). Pastu sam naneo i odradio break-up proceduru. Pre nanosenja paste temperatura cpu posle 1h HotCpu testa je bila 60C, a nakon nanosenja, pri istim uslovima 53C, 🙂 Ovo je bilo da se pohvalim.
Izbencovao sam cpu koristeci postojeci benchmark u HotCpu testu i rezultati su sledeci:

3.0Ghz/3.0Ghz (200x15) >6542.
3.0Ghz/3.2Ghz (214x15) >6152
3.0Ghz/3.4Ghz (227x15) >5713
Sva setovanja u biosu su na auto.

Zasto dobijam drasticno losije rezultate i kako eventualno da podesim parametre memorije, ako je ona bootle-neck.
Hvala.

Je l' ti to total score?
Kod mene sa 4x256 (210x14) 7280. Memory SPD (Kingston VR)

A i nisi naveo ploču.

Ako ti memorija radi sinhrono ne bi trebao da ti se smanjuje rezultat, inace verovatno je do toga sto cpu radi throttling na nizu frekvenciju, jer pregreva.

Ploca je Gigabyte 8Ipe1000-g, sa zadnim biosom F6.Napakanje Chieftech 360W-dual fan.
Nema iznenadnih restarta.

Cpu ne pregreva, jer cpu trotling nije nista prijavio,a i kako da pregreva na 53C.
:trust:
Kako da vidim da li memorija radi synhrono?

pa uzmi Cpu-Z npr i njega pokreni i vidi na koliko ti radi memorija ako je isto koliko ti je i FSB onda je sinhrono

Boro, samo da ti kazem da ne budes u zabludi da si skinuo 7 stepeni promenom paste. To prosto nije moguce. Ja sam licno testirao i nakon toga nasao potvrdu na internetu.
Testirao sam sa nanotherm pcm+ koja je bolja od AS5. Najveca razlika zabelezena je izmedju nanotherma i one obicne bele sto su dolazile uz fop32 i ta razlika je bila 3 stepena.
Vaznost paste je definitivno preuvelicana. Sve kvalitetne su manje vise iste u real world radu. CM prfemium, AS, nanotherm...
Nesto ti tu nije bilo dobro namesteno. U ovo analizu ne spada ona zvaka koja dolazi na kulerima i koja je katastrofa...

Vocko je napisao(la):
Ako ti memorija radi sinhrono ne bi trebao da ti se smanjuje rezultat, inace verovatno je do toga sto cpu radi throttling na nizu frekvenciju, jer pregreva.

moguće da čak ni ne zna za gušenje ako mu je uključen C.I.A. (CPU Intilligence Accelerator)

btw. evo i ja potvrđujem da su male razlike nakon prelaska na AS5 iako sam očekivao bar 8 stepeni.

Broz je napisao(la):
Boro, samo da ti kazem da ne budes u zabludi da si skinuo 7 stepeni promenom paste. To prosto nije moguce. Ja sam licno testirao i nakon toga nasao potvrdu na internetu.
Testirao sam sa nanotherm pcm+ koja je bolja od AS5. Najveca razlika zabelezena je izmedju nanotherma i one obicne bele sto su dolazile uz fop32 i ta razlika je bila 3 stepena.
Vaznost paste je definitivno preuvelicana. Sve kvalitetne su manje vise iste u real world radu. CM prfemium, AS, nanotherm...
Nesto ti tu nije bilo dobro namesteno. U ovo analizu ne spada ona zvaka koja dolazi na kulerima i koja je katastrofa...

Broz, uvazavam tvoj status i strucnost, ali jeste upravo onako kako sam napisao. Testirana je masina u istim uslovima sa i bez AS5, ali, ponavljam, presao sam proceduru bas kako nalaze install quide na Articovom i Maddog-ovom sajtu. Sto se tice C.I.A i M.I.B, provericu. Moguce da je C.I.A, ostala enable, a M.I.B na cruise.

Evo dokaza, za ono sto sam pisao. Oba su testa trajala oko 10min, a slike same govore.
Proverio sam setovanja u bisu:
MIB> enable
CIA>auto( samo su 2 opcije; auto i enable)

evo onda i moje slike, čini se kao da si u single modu?

i to uz paralelno surfovanje dok se test vrteo u pozadini

@borab
To je samo zato sto ti je prethodna pasta bila katastrofa ili nije dobro stavljena. Razlika izmedju obicne "bele" paste i AS5 ne moze jednostavno da bude tolika, ako su obe OK stavljene i ako ta "bela" nije ona iz radio kluba. :d
AS5 ima samo jednu veliku prednost (pored tih par stepeni razlike u idealnom slucaju) u odnosu na obicne paste, a to je trajnost. Jednostavno ne mora da se menja dokle god se ne menja kuler.

Kod mene je razlika izmedju paste dobijene sa TT12-icom i AS5 i to posle 12 meseci koriscenja te "bele" paste bila samo 2C i to na XP1700+ na 2.4GHz i 1.85V, na koliko je tada radio.

p.s. Seti se da li si prilikom zamene paste cistio kuler... To je mnogo bitno... Ja sam skinuo za bukvalno 10C tempu na kompu u Vrscu kad sam ocistio celo kuciste i sve fanove u njemu.

borab je napisao(la):
Broz, uvazavam tvoj status i strucnost, ali jeste upravo onako kako sam napisao. Testirana je masina u istim uslovima sa i bez AS5, ali, ponavljam, presao sam proceduru bas kako nalaze install quide na Articovom i Maddog-ovom sajtu. Sto se tice C.I.A i M.I.B, provericu. Moguce da je C.I.A, ostala enable, a M.I.B na cruise.

Boro nisam ja rekao da ti lazes, pobogu. Niti sam rekao da TI nisi tako izmerio. Rekao sam da je negde bila greska prvobitnom setapu, nista drugo....

pis brada🙂

Broz je napisao(la):
Boro nisam ja rekao da ti lazes, pobogu. Niti sam rekao da TI nisi tako izmerio. Rekao sam da je negde bila greska prvobitnom setapu, nista drugo....

pis brada🙂

Broz, tvoj dobronameran savet nikada nisam i ne zelim da shvatam, kao da si mi rekao da lazem. "Peace brother,too".
:wave:
Cistio sam cooler sa isoprophyl alkoholom, pa tek onda naneo pastu.

Poslednja izmena:
Pod "ciscenje" sam podrazumevao ciscenje prasine iz rebara i sa fana. 🙂

pozdrav

Konacno sam resio.
Nisam video da mi je u biosu pod memorija, bilo na Auto. U tom modu je sve posle FSB214 islo na ratio 1.66. Stavio sam ga na Ratio 2.0 i na 3.5Ghz imao sam u benchu 6911,a parametri memorije su bili 3-4-4-8.
Nakon toga sam pronasao da je max overclock sistema 3.6Ghz(3-4-4-9), na def. napon i rezultat u hotcpu benchu je bio 7103.
Na kraju sam zadrzao sistem na 3.3Ghz (3-4-4-8 i 2.625V za cpu).

Hvala svima na pomoci.

Pretpostavljam da je samo do količine memorije ovako drastična razlika jer kod mene pri 235x14 (3.3GHz), sa 3-4-4-8 i 4x256MB daje krajnji rezultat 8170, (a to mi nije krajnji OC).

poz.

Nazad
Vrh Dno