Šta je novo?

ko se plashi Indusa josh...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

clown

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
319
Verovatno ste chuli za prepucavanja danas da li je dobro da se izgradi neshto shto bi se zvalo
"Tehnoloshki park" u Indjiji, planirano je da ce tu biti novih 25000 radnih mesta...

Ministarstvo telekomunikacija je stalo ispred interesa domacih IT firmi...

shta mislite, da li je izgradnja modernih zgrada za kompanije koje hoce da posluju u modernim uslovima (ne ni obaveno iz IT polja), pretnja domacem trzistu, ili je pomak napred?

:whip:

ja mislim da oko konkretno ove stvari nikome nije jasno o cemu se radi, a bilo bi vrlo zgodno da nije tako. Ajde par mojih dilema ako neko moze da mi pomogne:

1. 25.000 radnih mesta? U gradu od 25.000 stanovnika? Gde ce oni raditi? Pa ceo fijat ima toliko zaposlenih ... prenaduvana cifra NAJBLAZE receno! Kako su dosli do cifre zivo me zanima

2. Sta je namena investicije/objekata/projekata, ko ce tu zapravo raditi?

3. Zasto ulaganje kod nas, pored daleko logicnijih alternativ u okruzenju?

4. Zasto pobogu u indjiju... sem sto je zvucno atraktivno (indija <--> indjija :) )

Meni je cudno da niko na benchu ovako nesto nije prokomentarisao

Za one neupucene, evo par linkova
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=09&dd=25&nav_category=9&nav_id=265086
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=09&dd=26&nav_category=9&nav_id=265266
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=09&dd=27&nav_category=9&nav_id=265374

4. Zasto pobogu u indjiju... sem sto je zvucno atraktivno (indija <--> indjija )
Konkretno zasto nemam pojma, ali samo da skrenem paznju da je opstina Indjija ona sa najvise greenfield investicija, i da je predsednik te opstine Jesic istovremeno od skoro i savetnik potpredsednika vlade za oblast privlacenja stranih investicija, tako da je ocigledno sposoban covek, ne sumnjam u to sto je zamislio...

Poslednja izmena:
ja mislim da oko konkretno ove stvari nikome nije jasno o cemu se radi, a bilo bi vrlo zgodno da nije tako. Ajde par mojih dilema ako neko moze da mi pomogne:

1. 25.000 radnih mesta? U gradu od 25.000 stanovnika? Gde ce oni raditi? Pa ceo fijat ima toliko zaposlenih ... prenaduvana cifra NAJBLAZE receno! Kako su dosli do cifre zivo me zanima

4. Zasto pobogu u indjiju... sem sto je zvucno atraktivno (indija <--> indjija :) )

nije recheno ko che biti zaposlen...

Nismo toliko nelogichan izbor.. malo je josh drzhava u okruzenju u kojima je cena rada nizha...
Ta IT infrastruktura koja se iygradi bice raspoloziva za iznajmljivanje bilo kojoj kompaniji kojoj
se isplati da posluje ovde;

Indijska firma koja hoce sve to da gradi u varoshi Indjiji se bavi uspesno upravo gradnjom takvih tehno parkova po svetu: dakle nema mnogo veze sa indijom, ima veze sa interesima...
Valjda cemo ovako josh odluchnije da trazhimo posao preko grane.. :smoke:

Pa sam si rekao - podseca indijce na domovinu .. :d

A zasto da ne, blizu auto-put, blizu BG i NS, blizu infrastruktura, slobodna zemlja - 270 i nesto hektara zemljista u vlasnistvu opstine/drzave koje je pogodno za izgradnju. Nije bas da bilo gde moze da se nadje tako nesto.

Za ovo ostalo ni meni nista nije jasno, bilo bi lepo da nam neko ko je bolje upucen malo pojasni .. mada mi deluje kao zestoko preuvelicavanje, da ne upotrebim neku jacu rec.

Poslednja izmena:
Evo kako sam to ja razumeo:

Mislim da se ovo odnosi ne na stalan i konstantan broj mesta nego ce u narednih nekoliko godina (neko pomenu 5) toliko radnih mesta "prodefilovati" (zaposljavanje, otpustanje, otkaz, part-time itd..)

Za ovo su rekli da ce se to iznajmljivati svim firmama koje su iz branse (dakle nece to biti jedna firma) prostim jezikom - ljudi grade poslovnu zgradu (ne bas bukvalno ali najblize objasnjenje je to...)

Ne vidim sto bi okruzenje bilo bilo "logicnije" i dalje su kod nas jedne od najmanjih plata u IT a sa druge strane kod nas je i dalje trend dolazenja raznoraznih IT kompanija... (npr Microsoft razvojni centar je u Beogradu a ne u Sofiji ...)

4. Zasto pobogu u indjiju... sem sto je zvucno atraktivno (indija <--> indjija )

Na ovo je vec odgovorio covek .. .sto da ne ? blizu BG, blizu NS ... racunaj da ti kolima BG-NS ne treba vise od nekih 40ak minuta kolima a vidi koliko ti treba da se guras po GSPu da bi otisao na posao u samom BGu - treba ti skoro isto toliko vremena pa cak i vise ako zapucas preko gazele ili pacevackog mosta... Tako da kolima da neko npr dolazi na posao u Indjiju iz BG ili NS ne treba mu vise od pola sata ... u vecim gradovima se to racuna kao predgradje ..

Poslednja izmena:
Tako to izgleda kada politicki vrh nema jasan cilj. Sve je licna korist i nista drugo. ne bi me cudilo da u tom periodu od 5 godina zaista i "naprave" 25000 radnih mesta (vise fabrika, razliciti investitori, razlicita proizvodna delatnost), ali pobogu, u Indjiji. Pa onaj komunizam Titovog tipa po kome su svi uvek pljuvali je imao neki plan. Svako mesto je priblizno "ravnomerno dobijalo" fabrike. Zasto? Pa treba neko da radi i u drugim mestima. Ako ce svaki dan putovati po 50 km tesko njemu! Ide to 2-3 godine, a posle toga se "puca" i fizicki i psihicki.

Tako to izgleda kada politicki vrh nema jasan cilj. Sve je licna korist i nista drugo. ne bi me cudilo da u tom periodu od 5 godina zaista i "naprave" 25000 radnih mesta (vise fabrika, razliciti investitori, razlicita proizvodna delatnost), ali pobogu, u Indjiji. Pa onaj komunizam Titovog tipa po kome su svi uvek pljuvali je imao neki plan. Svako mesto je priblizno "ravnomerno dobijalo" fabrike. Zasto? Pa treba neko da radi i u drugim mestima. Ako ce svaki dan putovati po 50 km tesko njemu! Ide to 2-3 godine, a posle toga se "puca" i fizicki i psihicki.

Za dobru platu i dobre uslove nema problema oko putovanja veruj mi. Ionako ti po Beogradu GSP-om treba po sat vremena u jutarnjem spicu ako ne zivis bas pored posla tako da tih 50km nije nista strasno.

Ako ista bude od ovoga napravice se veliki poremecaj na trzistu u svakom slucaju. Ako stvarno dolaze IBM i druga zvucna imena, i ako stvarno budu dobre plate, mogu da vidim sve nase firme kako ostaju bez najboljih strucnjaka u roku od 2 meseca. Ne mogu da zamislim 5000 ljudi da se nadje iz struke a kamoli 25000 (mada mislim da je to cela cifra sa sve kafe kuvaricama).

Licno, ako se barem 100 ljudi vrati iz inostranstva da bi radilo u ovome projekat ce biti uspesan. Ako jos i ovdasnji robovlasnici koji daju 300E i ocekuju da radis prekovremeno svaki dan (ili se sete u 16:55 - e znas ima jos ovo da se uradi - pa tako svaki dan) budu oni koji ce morati da revidiraju svoje uslove zaposljavanja (govorim o IT struci) i jos ove kompanije u Indjiji ne budu tog istog robovlasnickog tipa onda je to win-win situacija. Naravno sve ovo je u domenu spekulacije i price.

Ono sto mene odusevljava (u negativnom smislu) jeste izjava nase ministarke za telekomunikacije i informaticko drustvo da ona nema pojma o cemu se tu radi i da ona, jadna, nije konsultovana priliko potpisivanja tog ugovora. Posle one izjave da se boji za telekom i da mora dobro da porazmisli o izdavanju druge licence za fiksnu telefoniju da jadan telekom ne bi propao i to nedavno pocinjem da se pitam jel to mi imamo svog Dzordza Busha (poredjenje je u vezi visine IQ-a koji se granici sa nekim primatima).

Naravno u celoj prici postoji mnogo nepoznanica. Ovaj ugovor i koncesija su dati samo za izgradnju poslovnih prostora. Nekako po prici svi mi ocekujemo da ta Indijska firma koja gradi takve prostore samo za velike IT kompanije u svetu ce svojim vezama i naporima obezbediti da se u tim zgradama nastane velike firme sa najsavremenijom opremom. Da li ce se to tako desiti stvarno to je pitanje za milion dolara. Licno sam odlucio da se u ovom slucaju nadam najboljem i bilo bi lepo da ne ispadnem budala ... opet :D

Za dobru platu i dobre uslove nema problema oko putovanja veruj mi. Ionako ti po Beogradu GSP-om treba po sat vremena u jutarnjem spicu ako ne zivis bas pored posla tako da tih 50km nije nista strasno.

Ako ista bude od ovoga napravice se veliki poremecaj na trzistu u svakom slucaju. Ako stvarno dolaze IBM i druga zvucna imena, i ako stvarno budu dobre plate, mogu da vidim sve nase firme kako ostaju bez najboljih strucnjaka u roku od 2 meseca. Ne mogu da zamislim 5000 ljudi da se nadje iz struke a kamoli 25000 (mada mislim da je to cela cifra sa sve kafe kuvaricama).

Licno, ako se barem 100 ljudi vrati iz inostranstva da bi radilo u ovome projekat ce biti uspesan. Ako jos i ovdasnji robovlasnici koji daju 300E i ocekuju da radis prekovremeno svaki dan (ili se sete u 16:55 - e znas ima jos ovo da se uradi - pa tako svaki dan) budu oni koji ce morati da revidiraju svoje uslove zaposljavanja (govorim o IT struci) i jos ove kompanije u Indjiji ne budu tog istog robovlasnickog tipa onda je to win-win situacija. Naravno sve ovo je u domenu spekulacije i price.

Ono sto mene odusevljava (u negativnom smislu) jeste izjava nase ministarke za telekomunikacije i informaticko drustvo da ona nema pojma o cemu se tu radi i da ona, jadna, nije konsultovana priliko potpisivanja tog ugovora. Posle one izjave da se boji za telekom i da mora dobro da porazmisli o izdavanju druge licence za fiksnu telefoniju da jadan telekom ne bi propao i to nedavno pocinjem da se pitam jel to mi imamo svog Dzordza Busha (poredjenje je u vezi visine IQ-a koji se granici sa nekim primatima).

Naravno u celoj prici postoji mnogo nepoznanica. Ovaj ugovor i koncesija su dati samo za izgradnju poslovnih prostora. Nekako po prici svi mi ocekujemo da ta Indijska firma koja gradi takve prostore samo za velike IT kompanije u svetu ce svojim vezama i naporima obezbediti da se u tim zgradama nastane velike firme sa najsavremenijom opremom. Da li ce se to tako desiti stvarno to je pitanje za milion dolara. Licno sam odlucio da se u ovom slucaju nadam najboljem i bilo bi lepo da ne ispadnem budala ... opet :D
Pa znas kako, nasi poslodavci prosto obozavaju da placaju minimum koji je potreban da covek radi i prezivi (ne da zivi). Tacno znaju granicu i stalno vagaju. Problem je u minimalcu od 11.000 koji je prenizak. Kako onda ocekivati da neko sa fakultetom dobije 1000e? Lepo ti sa 300e, mozda 400e, a jako retko 500e. Ako ti i da 500e (sto realno i nije nista) ocekuje da kad god treba ostanes i duze na poslu i poneku subotu (uglavnom se vremenom pretvori u svaku), a o dodatnom placanju nema ni govora. E ako se zna da ce plate biti takve (a bice), tesko da neko oma motiv da svaki dan putuje i da se cima. Pa pre ce naci posao u svom mestu, jer kad uracuna put i izgubljeno vreme (kazes u BG 1 sat do posla, sta mislis koliko ti treba do Indjije?) tesko da tu ima bilo kakve racunice. Nije ni cudo sto obrazovani kadar "bezi" iz ove zemlje.

1. Malo mi je postalo mozda jasno na koji nacin pokusavaju da naduvaju brojku... tipa racunom apsolutno svih koji ce na bilo koji ancin u nekom vremenskom periodu imati veze sa tim, tipa od molera koji je farbao objekat do portira ili sl... mada opet mi je prenaduvano!! :)

2. Aj ovo mi je isto daleko jasnije, oni prave ustvari "farmu" programera koje ce po potrebi iznajmljivati... recimo tako da nazovemo

e, sa 3 i 4 idalje imam probem :) Mi nikako mismo logicna zemlja za ulaganje iz par hiljada razloga :) Plate kod nas NISU najnize u okruzenju, a o politickoj i ekonomskoj stabilnosti da ne pricam. Svakako ne spadamo u zemlju koja privlaci hi tech investicije viskog obima, i zato me jako cudi ova. Majkrosoft kod nas ima istrazivacki centar zbog predusretljivosti naseg coveka koji ga je ovde i otvorio, a i kao takav koliko ja znam on je vise istrazivacka grupa nego centar. :) O infrastrukturi indjije da ne pricamo dalje stvarno. Rece neko lepo ako ti od beograda do zemuna treba 1h po spicu, onda ce od bga do indjije trebati 2h. I stvarno je tako svako ko ide kolima cesto za ns to zna. Nemojte mi reci da beograd nema slobodnih placeva po periferiji, novi sad ili bilo koji veci grad?

Ne znam... svaka investicija je uvek dobrodosla da se razumemo, samo ova investicija zvuci previse kao neka jeftina kampanja za izbore (secate se onih 5.000.000 koje cemo zaposliti i sl :) ), a jednostavno ja ne verujem u cuda.... ili sam prestao da verujem? :)

Odmah na pocetku da kazem da mislim da je projekat totalni promasaj. Napisacu samo neke stvari zbog kojih mislim da je to neka zesca namestaljka u pitanju.

1. Zasto u Indjiji? Nisam za to da sve pare idu u BG ili NS, ali se takva vrsta "parkova" pravi samo u velikim gradovima sa veoma razvijenom infrastrukturom. Sumnjam da ce uspeti da nateraju ljude koji zive u BG-u ili NS-u (jer radnici koje oni traze u 90% slucajeva zive u tim gradovima) da putuju na posao u Indjiju. Takodje, sto se tice njihovog gradonacelnika Jesica nemojte ga bas toliko dizati u nebo kao nekog odlicnog menadzera i coveka sa odlicnim idejama, jer to u stvarnosti i nije tako. Imao sam tu priliku da se upoznam sa nacinom rada opstine Indjija u detalje i samo cu vam reci da nijednu od tih divnih stvari koje su tamo uradjene nije on izmislio nego je EU dala para i nadzire svaki dinar koji je tamo dala i bira na sta ce biti utrosen, znaci za taj projekat je mogao da se prijavi bilo koji grad u Srbiji do 50000 stanovnika pa ko dobija na konkursu tome idu pare. Inace cisto da se zna taj model ne moze da se primeni nikako na velike gradove. NAPOMENA: meni nije zelja da se ovaj topic pretvori u neka politicka prepucavanja, pa bih molio i druge da to ne rade.

2. Ministarstvo tehnologije i nauka uopste nije bilo pitano u vezi ove investicije. Mislim da ovo najvise govori o tome kako je ovaj posao zakljucen i da su tu u pitanju neke velike malverzacije.

3. Dugorocan plan, a sta je to? Nazalost kao i sve drugo u Srbiji i ovaj projekat je odradjen zbrda zdola. Po ko zna koji put kod nas, radimo nesto, a da uopste nemamo srednjorocni, a kamoli dugorocni plan razvoja. Sve bre nesto kao resavamo u hodu, i stalno ponavljamo fraze "O tome cemo razmisljati kad dodje vreme". U danasnjem razvijenom svetu (ciji deo tezimo da budemo) ne moze tako da se razmislja, morate imati strategiju i plan razvoja, gde vidite sebe kroz 5, 10, 20, 50 godina u suprotnom nas niko nece shvatati ozbiljno.

I za one koji ce imati argumente protiv ovakvog mog razmisljanja i koji ce da kazu "Ma dobro je da se makar nesto ulaze i da makar nesto rade, kako god to da rade", samo cu da ih pitam, a zasto jednom ne bismo odradili stvar kako treba, krajnje profesionalno, pa da ne moramo posle da popravljamo?

...da nijednu od tih divnih stvari koje su tamo uradjene nije on izmislio nego je EU dala para i nadzire svaki dinar koji je tamo dala i bira na sta ce biti utrosen

A zašto EU nije dala taj novac i drugim gradovima, ili, ako jeste, na šta su ga oni spiskali?
Ipak mora da bude sposoban čovek, a ne neki duduk. Opet, naravno da nije on izmislio sve to, sve već postoji, samo treba primeniti :)

Znaci po tvome sve sto se gradi treba da se gradi po Beogradu a ostali neka pocrkaju ili emigriraju u Beograd. Tebi ako se ne svidja da radis u Indjiji nemoj, sedi radi u svom mestu. Ko ima ekonomski interes doci ce, ko nema nece. A veruj da ce vecina ljudi pristati, ne da putuje, nego i da zivi u Indjiji kako bi dobili posao.

Poslednja izmena:
Pa recimo kad bih ja trebao da svaki dan idem do Inđije, prvo bih morao da prođem kroz ceo BG (pošto sam preko pančevca), tako da bi bilo teže izvodljivo, ali nekom ko je na NBG i uopšte tom delu grada, do Inđije treba koliko i meni do Kumodraža. Dobra plata i kola na plin, verujem da bi mnogi putovali bez ikakvih zamerki.

A zašto EU nije dala taj novac i drugim gradovima, ili, ako jeste, na šta su ga oni spiskali?
Ipak mora da bude sposoban čovek, a ne neki duduk. Opet, naravno da nije on izmislio sve to, sve već postoji, samo treba primeniti :)
za taj "cuveni" sistem 48 koji indjija primenjuje samo je ona dobila pare (a sto mora eu stalno da nam daje pare, valjda mozemo nesto i sami da stvorimo), a takva vrsta sistema sa trenutno kod nas moze primeniti samo na manje gradove, ne sporim da je on sposoban, ali nije toliko sposoban koliko on misli da jeste i kako predstavlja drugima, veruj mi za ovo, kazem ti sticajem okolnosti sam se upoznao sa tim sistemom i nacinom funkcionisanja te opstine. setimo se samo koncerta rhcp, kada je sama opstina tj. on organizovao sve, i cuvenog saobracajnog kolapsa, dobar menadzer bi na sve racunao, a ne bi se izvlacio na vreme i jos neke druge "nepredvidjene" faktore.
necu vise o ovome da pricam, jer se plasim da ne preraste u neka politicka prepucavanja :wave:

Poslednja izmena:
Koncert RHCP je bio nesto posebno, kolaps je dosao jer policija (sakrili se negde, pobegli, a zahtevali su da SAMO oni resavaju pitanje saobracja) nije radila svoj posao i zbog nasih nekulturnih vozaca, bio sam tamo, video sam sta se radilo i kako se uletalo. A inace, svaki, iole normalan poslodavac placa putne troskove, tako da cak iako bi neko vozio do posla u Indjiji, s obzirom na velicinu firme, sigurno bi dobijao putne troskove.

Ministarstvo tehnologije i nauka uopste nije bilo pitano u vezi ove investicije.
Jok nego je nasa ministarka slucajno sa svoja dva savetnika usla u salu za sastanke u kojoj su bili Dinkic, Jesic, Djilas sa svojim savetnicima i predstavnici Embasi grupe. Verovatno su svratili na kafu i kolace, jer su culi da Embasi gradi fabriku istih :D Sto se ostalog tice moram da napisem da se slazem sa Skot-om. Bice ovo osecam vrela jesen sto se tice tog najveceg ulaganja u IT kod nas.

Eve par cinjenica iz prve ruke... A vi zakljucujte dalje...

Plate u Indiji su priblizne nasima!

Korupcija duplo veca! (stvarno, moze se vise verujte...)

IT kadra ima jaakooo puno, cak sta vise ako se ne varam u brojci 11% radnog naroda je IT kadar... Znaci oko 30 miliona...

Kvalitet IT kadra - ocaj zivi, ali ocaj! Polupismen i pritup...

Eve pa sad drljajte sa cinjenicama :)

Koncert RHCP je bio nesto posebno, kolaps je dosao jer policija (sakrili se negde, pobegli, a zahtevali su da SAMO oni resavaju pitanje saobracja) nije radila svoj posao i zbog nasih nekulturnih vozaca, bio sam tamo, video sam sta se radilo i kako se uletalo. A inace, svaki, iole normalan poslodavac placa putne troskove, tako da cak iako bi neko vozio do posla u Indjiji, s obzirom na velicinu firme, sigurno bi dobijao putne troskove.
Shmeksi je napisao(la):
dobar menadzer bi na sve racunao, a ne bi se izvlacio na vreme i jos neke druge "nepredvidjene" faktore
cini mi se da nisi primetio

...Nemojte mi reci da beograd nema slobodnih placeva po periferiji, novi sad ili bilo koji veci grad?
Ima slobodnih placeva (za kuce, neki trzni centar i to) ali 270 i nesto hektara ne verujem, a i ako ima cena je :banana:.

A sto se tice RHCP, cim sam cuo za vest odmah sam se setio kolapsa koji se desio nakon koncerta i zapitao se kako ce ista ekipa koja nije bila u stanju da odradi jedan koncert uspesno ucestvovati u realizaciji ovakvog projekta

poenta je da ovi Indijci prave za sada samo poslovnu prostor, i pravo mesto ovog thread-a je za sada na nekom gradjevinskom forumu, a ne na bench-u.

Tek kad se bude potpisao ugovor sa nekom IT firmom cela ova tema ce imati veze sa ITem. Do tada... bzvz je pricati, pogovoto je bzvz pricati da ce tamo doci microsoft (koji ima kancelarije po BGDu), IBM dok se ne postpise nesto zvanicno.

Poslednja izmena:
Znaci po tvome sve sto se gradi treba da se gradi po Beogradu a ostali neka pocrkaju ili emigriraju u Beograd. Tebi ako se ne svidja da radis u Indjiji nemoj, sedi radi u svom mestu. Ko ima ekonomski interes doci ce, ko nema nece. A veruj da ce vecina ljudi pristati, ne da putuje, nego i da zivi u Indjiji kako bi dobili posao.

Ovo me uvek odusevljavalo kod "Beogradjana"- kad bi mogla sve i jedna industrija da stane do Dobanovaca... Khm, sem topionica- to cemo u Bor, i petro- hemijske, nju cemo u Pancevo, nek se oni truju...
Zadivljuje koliko ljudi nisu svesni posledica koje nosi sveobuhvatna centralizacija Srbije...

EDIT: Moram da napravim malu reviziju ovde. Reagovao sam u afektu jer ne mogu da razumem takve ljude kao sto je ministarka Aleksandra Smiljanic (ili barem izjave koje daje). Zena ima impozantnu karijeru i reference. Strucnosti i pameti joj nikako ne fali i red je da se i to kaze a ne samo da pljujem po njoj. S toga ostavljam i prethodnu izjavu i ovu reviziju. U svakom slucaju, bez obzira koliko je uradila u strucnoj karijeri, cekam da vidim sta ce da uradi na mestu ministra za resor do kog je meni licno veoma stalo da se razvije, pa cemo onda da donosimo finalne zakljucke.

EDIT 2: Trenutno jako mnogo ljudi radi outsourcing za strane firme. Radimo preko interneta jer su pare bolje. Nemamo ni socijalno niti mogucnost za strucno usavrsavanje osim u polju know-how. Bilo bi sjajno da nam se pojavi par pravih stranih firmi u lokalu koji ce pruzati takva primanja na domacem tlu + placati socijalno i slati na kurseve (sto je sasvim normalno za njihove strucnjake u njihovim zemljma). Jako malo domacih firmi ima ovakve pozitivne prakse trenutno.

EDIT 3: Moram ovako da saljem u posebnom threadu jer kad sam mogao da editujem svoju poruku gore crko mi net. Provajderu mi pukli serveri. Pa im trebalo 6 sati da poprave. Mislim, sta reci.

Ja sam šokiran time da je uopšte neko ozbiljno shvatio ovu Ješićevu priču. Ðelićev savetnik? To je kao neka referenca?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno