Za dobru platu i dobre uslove nema problema oko putovanja veruj mi. Ionako ti po Beogradu GSP-om treba po sat vremena u jutarnjem spicu ako ne zivis bas pored posla tako da tih 50km nije nista strasno.
Ako ista bude od ovoga napravice se veliki poremecaj na trzistu u svakom slucaju. Ako stvarno dolaze IBM i druga zvucna imena, i ako stvarno budu dobre plate, mogu da vidim sve nase firme kako ostaju bez najboljih strucnjaka u roku od 2 meseca. Ne mogu da zamislim 5000 ljudi da se nadje iz struke a kamoli 25000 (mada mislim da je to cela cifra sa sve kafe kuvaricama).
Licno, ako se barem 100 ljudi vrati iz inostranstva da bi radilo u ovome projekat ce biti uspesan. Ako jos i ovdasnji robovlasnici koji daju 300E i ocekuju da radis prekovremeno svaki dan (ili se sete u 16:55 - e znas ima jos ovo da se uradi - pa tako svaki dan) budu oni koji ce morati da revidiraju svoje uslove zaposljavanja (govorim o IT struci) i jos ove kompanije u Indjiji ne budu tog istog robovlasnickog tipa onda je to win-win situacija. Naravno sve ovo je u domenu spekulacije i price.
Ono sto mene odusevljava (u negativnom smislu) jeste izjava nase ministarke za telekomunikacije i informaticko drustvo da ona nema pojma o cemu se tu radi i da ona, jadna, nije konsultovana priliko potpisivanja tog ugovora. Posle one izjave da se boji za telekom i da mora dobro da porazmisli o izdavanju druge licence za fiksnu telefoniju da jadan telekom ne bi propao i to nedavno pocinjem da se pitam jel to mi imamo svog Dzordza Busha (poredjenje je u vezi visine IQ-a koji se granici sa nekim primatima).
Naravno u celoj prici postoji mnogo nepoznanica. Ovaj ugovor i koncesija su dati samo za izgradnju poslovnih prostora. Nekako po prici svi mi ocekujemo da ta Indijska firma koja gradi takve prostore samo za velike IT kompanije u svetu ce svojim vezama i naporima obezbediti da se u tim zgradama nastane velike firme sa najsavremenijom opremom. Da li ce se to tako desiti stvarno to je pitanje za milion dolara. Licno sam odlucio da se u ovom slucaju nadam najboljem i bilo bi lepo da ne ispadnem budala ... opet