Šta je novo?

Ko popravlja Amige?

dzudzubajac

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2005
Poruke
4,895
Poena
505
Imam pokvarenu Amigu 500 koju bih rado dao na popravku ako neko to jos radi...
 

kdejan

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2002
Poruke
479
Poena
630
Ja sam svojevremeno Komodor i Amigu popravljao u ZDEovom servisu. Pogledaj tamo, mozda jos rade takve stvari. Odnosno, verovatno ce pogledati i otkloniti kvar ako je neki manji u pitanju, samo da nije izgorelo nesto od cipova.
 

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poruke
5,749
Poena
770
kako se manifestuje kvar ? Tj da li ti Amiga prikazuje neku boju na ekranu ?

Generalno sve Amige do 1200, 600, 4000 imaju soket cipove koji umeju da vremenom oksidiraju ili izgube kontakt pa ih treba pritisnuti koji put da se malo kontakti 'promrdaju', idealno bi bilo vadjenje cipa i ciscenje.
 

sasa022

Slavan
Učlanjen(a)
14.11.2004
Poruke
4,820
Poena
485
Jeftinije ti je da nadjes drugu za neke sitne novce....
( Osim u slucaju da ti je bas ta A500 posebno draga kao uspomena pa bas hoces da je vratis u zivot )
 

jox

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poruke
2,103
Poena
380
u pravu je sasa022..... procunjaj malo po cvetkovoj pijaci... s'vremena na vreme naleti po neka amiga...
 
OP
OP
dzudzubajac

dzudzubajac

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2005
Poruke
4,895
Poena
505
milanbb je napisao(la):
kako se manifestuje kvar ? Tj da li ti Amiga prikazuje neku boju na ekranu ?

Generalno sve Amige do 1200, 600, 4000 imaju soket cipove koji umeju da vremenom oksidiraju ili izgube kontakt pa ih treba pritisnuti koji put da se malo kontakti 'promrdaju', idealno bi bilo vadjenje cipa i ciscenje.

Kada je ukljucim umesto cuvene 'ruke sa disketom' ekran je siv/plav, povremeno promeni boju (iz sive u plavu ili obrnuto), flopi ne stekce...
 

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poruke
8,581
Poena
570
cisto ako neko procita: ja kupujem Amiga 1200, moze i sa turbo karticama.

@Khamal: kupio sam pre mesec dana kompletnu Amiga500 za 10 evra i to samo zato sto mi je trebao flopy. Ako hoces mogu ti pokloniti celu Amigu kojoj samo flopy fali. Prebaci maticnu plocu u tvoje kuciste (ovo je zuto od dima) i resio si problem.

Ja sam u STaroj Pazovi. kontaktiraj me na PM ili na kovachm neobee.net
 

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poruke
5,749
Poena
770
Plav ekran bi trebao da znaci da neki od custom chipova nije prosao inicijalizaciju. Probaj da pritisnes Denise, Paulu i Agnusa... sumnjam da je nesto stvarno crklo. Mozes i tankim srafcigerom da malo odvojis cip od podnozja i da ga onda vratis nazad, pazi samo da to radis ujednaceno sa obe strane da ne iskrivis pinove.
 

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poruke
7,356
Poena
870
Malo si se "zabrojao" sa cipovima... :) Nema Amiga 500 sve to sto si napisao... ;)
 

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poruke
8,581
Poena
570
nije nego :) sta to amiga 500 od nabrojanih chipova nema??
 
OP
OP
dzudzubajac

dzudzubajac

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2005
Poruke
4,895
Poena
505
Delija je napisao(la):
Malo si se "zabrojao" sa cipovima... :) Nema Amiga 500 sve to sto si napisao... ;)

Sve je tu - zvuk, mmu, grafika, nema viska. Da se nisi ti zabrojao? :)
Ako pikiras na razliku izmedju 500ke i 500+, koliko me secanje sluzi u pitanju je samo kolicina chip memorije.
 

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poruke
5,749
Poena
770
Delijo da si mi blize dobio bi jednu zaushku :) u mene si nasao da sumLJash :D...

evo malo slika:

A500 MB hires: http://www.amiga-hardware.com/download_photos/a500mb_rev6a_1.jpg

mmc floppy replacement:

2483.jpg

2486.jpg
 

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poruke
7,356
Poena
870
Sorry, ne znam sta mi bi, davno bilo... :)

'Ladno sam permutovao Agnus/Denise i Alice/Lisa, tj. pomislio da su ovi prvi na AGA varijantama, a ovi drugi da su stariji... Nemam pojma odakle mi to...

Moja stara 500-tka bi me se postidela... :D
 

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poruke
8,581
Poena
570
@milanbb u je, ovo mora da se nabavi!!! 10x!
 

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poruke
5,749
Poena
770
i sta bi na kraju sa Amigom ?
 
OP
OP
dzudzubajac

dzudzubajac

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2005
Poruke
4,895
Poena
505
milanbb je napisao(la):
i sta bi na kraju sa Amigom ?

Sad joj nije nista...
:d

izgleda da je u medjuvremenu (stojala je neko vreme) otislo jos nesto - uopste ne daje znake zivota. Videcu da pazarim jos jednu pa da se igram...

Hvala na savetima!
 

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poruke
5,749
Poena
770
Proveri prvo napajanje da li radi i da nije otisao osigurac na njemu...
 
OP
OP
dzudzubajac

dzudzubajac

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2005
Poruke
4,895
Poena
505
Osigurac je citav.
Nisam bas vican elektronici tako da ne mogu da proverim radi li napajanje...Ipak cu sacekati da uzmem jos jednu amigu pa da kalemim...
 
Vrh Dno