Šta je novo?

Ko je u pravu memtest86+ i DocMemory ili GoldMemory?

mare_bj

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2006
Poena
309
Uradio sam jedan Quick Scan sa GoldMemory i našao je grešku negde na 90%, test je trajao 35 minuta. Onda sam pustio memtest86+ da radi oko 4 sata, uradio je negde 8 prolaza i nije našao ništa. Kome sada da verujem? Kompjuter mi radi sasvim normalno, ne sećam se kad se zadnji put zabagovao, ni u Ubuntu 6.06 ni u Win XP SP2, memoriju sam testirao čisto iz radoznalosti!
Što se tiče memorijskih modula oba su Transcend, jedan 512 i jedan 256. Ploča je ASUS K8N, GoldMemory je sa Hirens 8.4, a Memtest86+ je standardno došao uz Ubuntu.

Moguce je da GM nalazi ono sto drugi ne nalaze. Probaj i S&M.

GoldMemory je stroziji test. Greske nashao na defaultu ili si klokovao?

Nisam klokovao!
Proveravao sam još i sa DocMemory sa Hiren's boot CD-a i nije našao grešku!
Šta je S&M?

@mare_bj
gold memory važi za rigorozniji test od memtest86+.
probaj za svaki slučaj drugu/noviju verziju gm.
imaš je takođe na hirenu.

s&m je program za testiranje stabilnosti mašine.
u osnovi ima dva testa - jedan za cpu i jedan za memoriju.
važi za jedan od naj zahtevnijih programa za testiranje procesora
http://testvram.nm.ru
http://testvram.narod.ru

s&m je program za testiranje stabilnosti mašine.
u osnovi ima dva testa - jedan za cpu i jedan za memoriju.
važi za jedan od naj zahtevnijih programa za testiranje procesora
Da li je test za CPU opasan kao npr. HotCPU gde u slučaju malih oštećenja procesora može doći do potpunog kvara?

Gold Memory zna da nalazi probleme tamo gde ih nema.
Ako memtest86+ i Loop test #4 S&M-a (dovoljno je 10 "krugova") ne nalaze greške, sve je u redu sa memorijom...

Gold Memory zna da nalazi probleme tamo gde ih nema.
Ako memtest86+ i Loop test #4 S&M-a (dovoljno je 10 "krugova") ne nalaze greške, sve je u redu sa memorijom...
Baš si me sad oraspoložio! Memtest86+ nije našao grešku iz 8 prolaza (4 sata), a ni DocMemory. Moraću da probam i S&M pa postujem rezultat.

Uradio sam jedan Quick Scan sa GoldMemory i našao je grešku negde na 90%, test je trajao 35 minuta. Onda sam pustio memtest86+ da radi oko 4 sata, uradio je negde 8 prolaza i nije našao ništa. Kome sada da verujem? Kompjuter mi radi sasvim normalno, ne sećam se kad se zadnji put zabagovao, ni u Ubuntu 6.06 ni u Win XP SP2, memoriju sam testirao čisto iz radoznalosti!
Što se tiče memorijskih modula oba su Transcend, jedan 512 i jedan 256. Ploča je ASUS K8N, GoldMemory je sa Hirens 8.4, a Memtest86+ je standardno došao uz Ubuntu.

GM je extra za overklokovane mashine i detektuje greske koje ne detektuje Memtest. Primera radi, istestirao sam masinu sa Memtestom, ali puca prime u windowsu, iz toga sledi da najverovatnije puca i Goldmem, ako je problem do memorije. U principu, ako ma koji od programa puca, masina nije 1000% stabilna.

GM je extra za overklokovane mashine i detektuje greske koje ne detektuje Memtest. Primera radi, istestirao sam masinu sa Memtestom, ali puca prime u windowsu, iz toga sledi da najverovatnije puca i Goldmem, ako je problem do memorije. U principu, ako ma koji od programa puca, masina nije 1000% stabilna.
Ali njemu puca i na defaultu a GM zna da digne lažnu uzbunu. ;)

U prinicipu jeste tako, ali postoji 0.1% slucajeva kada neki program digne laznu uzbunu (pogledajte samo history listu bagova kod Prime95). Na primer kolega ima masinu (ne overklokovanu) gde GM puca, a sve ostalo prolazi satima (i danima), i Prime, i S&M, i OCCT, i Memtest i uopste svakodnevni rad od jutra do sutra bez gasenja racunara po vise dana pa i nedelja... Samo GM pravi probleme. Cini mi se da je u pitanju P4 3.4GHz masina sa i915 ili i925 chipsetom i 2x512+2x256MB memorije (mislim da su kombinacija elpida i micron cipova ako to uopste ima veze).

E sad ako dva razlicita programa za testiranje javljaju probleme, onda je zaista 100% sigurno da nesto sa masinom nije u redu...

Dakle ako je GM jedini program koji nalazi gresku, i nijedan drugi program ne detektuje, a pritom masina radi stabilno danima (nedeljama), zaboravi na problem i uzivaj. Verovatno neki bag u GM-u ili jednostavno nekompatibilnost sa tvojom plocom/memorijom. Ali za svaki slucaj pretesterisi to uzduz i popreko jer ipak su veoma retki slucajevi kada GM gresi! Vidi ovde za jos programa za testiranje memorije: http://www.benchmarkhq.ru/be_memory.html

Poslednja izmena:
mare_bj je napisao(la):
Da li je test za CPU opasan kao npr. HotCPU gde u slučaju malih oštećenja procesora može doći do potpunog kvara?
s&m je "tata" za zagrevanje procesora, tako da zaključak možeš i sam da izvedeš.
ipak, probaj.

SuperStarr je napisao(la):
Ali njemu puca i na defaultu a GM zna da digne lažnu uzbunu.
to što memorija radi na defaultu, ne znači i da je ispravna.

Isto tako, to sto ti ne vidis greske (osim u GM-u), ne znaci da je memorija stabilna/ispravna ;)

Meni je jedna verzija GM priajvljivala greške na bilo kojoj 915 ploči sa DDR2 memorijom, ali tu je očigledno bilo pitanje buga u samom programu. Kasnije je to sređeno. Inače, ako u neki program što se tiče testa memorije imam poverenje, to je Gold Memory. Nikad me do sad nije izneverio.

Odradio sam i sa S&M jedan short test, a večeras ću i malo duži, da budem siguran!
Evo i LOG fajla:
Kod:
S&M(r) 1.8.1 (beta)

Start:	20.09.2006 (Wednesday)  18:00
Stop:	20.09.2006 (Wednesday)  18:11

Processor:	 Result:      
Cache L1   	 skipped  
Cache L2   	 skipped  
Integer		 skipped  
FPU		 skipped  
Power Supply	 skipped  

System Memory	 passed

HDD 		 skip

Test setting:
CPU test time: Disabled, load 100%
RAM test time: Short

Sado-Mazo:smoke: i prime95 small FFT 24h za CPU i goldmemory za test memorije.
Sto se tice memtesta uglavnom koristim test 5. Inace za test memorije moze da ti posluzi i Quick par:bottle: za popravljanje arhiva. Ukoliko ne uspe da popravi arhivu 100% imas problem u memoriji.:wave:

@mare_bj
pusti takođe i long cpu test kod s&m.

Slazem se sa voyagerom, jer je meni isto jedna verzija GM-a stalno prijavljivala greske (na defaultu za mem 533) dok je sam win i programi u njemu lepo radili, cak i kompresija u divx isl...i nista nije pucalo.Naravno S&M mem test je prolazio bez problema kao i drugi memorijski testovi.

E sada kada sam instalirao vistu uz nju dolazi memtest i na 666 cas 4-4-4-12 on puca posle par procenata, dok S&M radi normalno i na 720 cas 4-4-4-12, a treba li reci da i win radi sasvim normalno na 666 cas 4-4-4-12.Mada opet MS memorytest ne prolazi, a opet oni imaju iskustva sta se najvise aka u memoriji i sta moze da izazove i najmanje greske pa nekako verujem vise tom testu nego S&M-u.

meni se desilo da je goldmemory prolazio, ali da je windows pucao... memtest nije prolazio...

Vrh Dno