Šta je novo?

Kloniranje Windows i Linuxa zajedno na novi disk

rogi23

Slavan
Učlanjen(a)
08.01.2006
Poena
320
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Planiram za 2-3 dana da kupim novi m.2 disk. Da li je moguće da kloniram sve podatke sa starog m.2? Tu mislim i na Debian koji mi je instaliran. Znači sa sve grubom i da bude fukcionalno kao i na starmom disku.
PS. Pre neki dan sam reinstalirao Windows posle 4 godine da ga ne istaliram opet. 🤦‍♂️

Planiram za 2-3 dana da kupim novi m.2 disk. Da li je moguće da kloniram sve podatke sa starog m.2? Tu mislim i na Debian koji mi je instaliran. Znači sa sve grubom i da bude fukcionalno kao i na starmom disku.
PS. Pre neki dan sam reinstalirao Windows posle 4 godine da ga ne istaliram opet. 🤦‍♂️
Da.

Skini Strelec Boot disk, sprži ga na flešku sa Rufusom, butuj sa fleške i pokreni AOMEI Backupper. On ima sector by sector kloniranje. Samo nemoj zaboraviti da uključiš opciju align SSD partition.

Hvala obojici.
Srećna Nova godina.

Da.

Skini Strelec Boot disk, sprži ga na flešku sa Rufusom, butuj sa fleške i pokreni AOMEI Backupper. On ima sector by sector kloniranje. Samo nemoj zaboraviti da uključiš opciju align SSD partition.
Imam još jedno pitanje.
Ova opcija algin SSD partition, je l' ona pravi istu velićinu particije kao na prethodnom disku?
Pošto kupujem veći disk i imam nameru da povećam particije i za Win i za Linux.

Imam još jedno pitanje.
Ova opcija algin SSD partition, je l' ona pravi istu velićinu particije kao na prethodnom disku?
Ne. Ta opcija se stara o tome da particija koja se kopira na novi disk počne od prvog ili drugog megabajta. Ako jedan sektor na novom disku ima 1024 kb, a particija počinje od 512og kilobajta, onda imaš jako neefikasan način upisivanja podataka, usporenje, i problem sa trimovanjem praznog prostora.
Pošto kupujem veći disk i imam nameru da povećam particije i za Win i za Linux.
AOMEI će automatski predložiti nove veličine particija i daće ti opciju za korekciju pre nego što počneš sa kloniranjem. Sve će ti biti jasno kad budeš pokrenuo program.

Kako proveriti ssd alignment nakon kloniranja multios diska clonezillom? AS SSD prijavljuje bad alignment, dok crystal disc i sentinel nista. Sve radi normalno na novom nvme ssd.

U windowsu otvoriš CMD kao administrator i uneseš

wmic partition get Name, StartingOffset

Pogledaj vrednost za svaku particiju za StartingOffset, ako je deljiva sa 4096 bez ostatka, alignment je ispravan. Isto može i u diskpartu

list disk
select disk XXX
list partition

i vrednost iz kolone Offset proveriti da li je deljiva sa 4096 bez ostatka. Na linuxu proveris sa fdisk

sudo fdisk -l /dev/nvme0n1

ako je ok, start vrednost particije je deljiva sa 2048. Ima još alata na linuxu, ali fdisk uglavnom dolazi preinstaliran na svim distribucijama.

Evo iz diskparta, ova part4 mi je sumnjiva, to je ta gde mi je win 11, ali mi ništa ne javljaju windowsovi programi, dik managment i sl... win brzo radi, sve je trenutno.

1739900076874.png

1739899940305.png

1739899816277.png

Zasto ti je sumnjiva, ofset je deljiv sa 4096 bez oatatka.

Znači misliš da je sve OK, ovo me buni iz AS SSD
1739902579910.png
AOMEI sam isto instalirao, ništa ne javlja sumnjivo ali kad kliknem na tu particiju i onu malu recovery posle wina, nudi mi opciju fix misaligned partition, dok je kod drugih particija zasivljena ta opcija.

Napravio backup particije. AOMEI free verzija nema opciju fix misalignment. Koje su mi druge opcije, postoji li još neki free alat koji može bezbedno da odradi alignment? ili moram na delete particije, pa kreiranje nove kako treba, pa copy iz img u tu novu particiju backupa?

Strelec recovery ima sve alate koji ti eventualno trebaju

Skini GParted Live, napravi butabilni usb recimo Rufusom, desni klik na particiju i odaberi opciju Align to MiB .

Ovde pise da podrzava tu opciju https://gparted.org/features.php , jedino ako pokusavas sistemsku particiju da odradis pa da ne dozvoljava. Sad gledam, desni klik na particiju pa resize/move pa prati sliku :) za live verziju i sistemsku particiju mozes da alignujes.

Screenshot from 2025-02-20 14-12-03.png

Strelec recovery ima sve alate koji ti eventualno trebaju
Ma da, odatle sam odradio iz AOMEI, oko 3 minuta je trebalo.
Ovde pise da podrzava tu opciju https://gparted.org/features.php , jedino ako pokusavas sistemsku particiju da odradis pa da ne dozvoljava. Sad gledam, desni klik na particiju pa resize/move pa prati sliku :) za live verziju i sistemsku particiju mozes da alignujes.

Pogledajte prilog 481700
Da, video sam i sam da nema samo align to mib, da nisam uspeo iz streleca, uradio bih ovde - prvo shrink za 1 mb sa desne strane, pa ako ne valja onda move cele particije udesno za 1 mb.

Nazad
Vrh Dno