Šta je novo?

Kloniranje particija sa starog diska

Gogisha

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2005
Poena
319
Evo da se pohvalim , kupio sam novi disk WD5000AAAKS. Razlog zasto nisam kupio toliko hvaljeni, a verovatno i sa razlogom, WD6400AAAKS, je sto ga niko ne drzi na lageru (barem ovde kod nas: sto juznije - to tuznije). Zato sam birao i kupio model sa jednom plocom (00V1A0). Evo rezultata za novi disk. Na njemu sam instalirao novi windows na particiju E od 200 GB i napravio imidz za svaki slucaj.
1. pitanje - dali mogu da kloniram particije sa starog WD1600JS :
C - 80 GB (sistem) i D - 60 Gb (igre) na novi disk , ali na jednu particiju od 200 Gb , ili da uradim klasicno kloniranje - posebno svaku particiju.
2. pitanje - kada to uradim, i izbrisem windows od starog WD1600JS - dali ce se promeniti slova na novom disku: od E i G na C i D ili to moram "rucno"?

Prilozi

• WD5000aaks-hdtune.jpg
    WD5000aaks-hdtune.jpg
    77.7 KB · Pregleda: 54
  • wd5000aaks-hdtach.jpg
    wd5000aaks-hdtach.jpg
    120.7 KB · Pregleda: 65
2. pitanje - kada to uradim, i izbrisem windows od starog WD1600JS - dali ce se promeniti slova na novom disku: od E i G na C i D ili to moram "rucno"?

Neće, to je mene ubijalo... :S:
Moraš ručno. Koliko se sećam, pre instalacije novog diska tj pre particionisanja i instalacije novog Win-a:
  • instaliranja novog Win-a, moraš da:
  • skloniš boot.ini sa stare C: particije
  • ugasiš mašinu i staviš novi HDD a izvadiš stari, odradiš clear BIOS
  • instaliraš nov Win na nov HDD
  • tek onda dodaješ (vraćaš) stari HDD

Neće, to je mene ubijalo... :S:
Moraš ručno. Koliko se sećam, pre instalacije novog diska tj pre particionisanja i instalacije novog Win-a:
  • instaliranja novog Win-a, moraš da:
  • skloniš boot.ini sa stare C: particije
  • ugasiš mašinu i staviš novi HDD a izvadiš stari, odradiš clear BIOS
  • instaliraš nov Win na nov HDD
  • tek onda dodaješ (vraćaš) stari HDD

Nije mi bas najjasnije ovo sa BIOS-om. Zasto moram da radim clear bios?

Da li oćeš da kloniraš sistemsku particiju na novi disk ?
Ako da, uzmeš Acronis Disk Disrector i jednostavno Copy particiju tu i tu na taj i taj disk, pitaće kolika oćeš da bude particija, kad završi iskloniraj i ostale particije na novi disk.
Stari disk formatiraš, i posle iz Disk managmenta promeniš imena particijama kako oćeš.
A što si uopšte instalirao novi Win ?

Da li oćeš da kloniraš sistemsku particiju na novi disk ?
Ako da, uzmeš Acronis Disk Disrector i jednostavno Copy particiju tu i tu na taj i taj disk, pitaće kolika oćeš da bude particija, kad završi iskloniraj i ostale particije na novi disk.
Stari disk formatiraš, i posle iz Disk managmenta promeniš imena particijama kako oćeš.
A što si uopšte instalirao novi Win ?

Hvala, malo sam search-ovao i bas Acronisom sam nocas to uradio. Valjda je dobro ispalo, deca proveravaju - ako rade igre - sve radi :banana: A Win sam stavio zbog toga sto se nakupilo svega i svacega za 3 godine , pa sam uradio jednu cistu instalaciju (Win + neophodni driveri za plocu, grafiku i kablovski modem) i acronisom sam napravio image - da se nadje. Pre 3 godine to nisam (znao) uradio:wall: , pa rekoh, ajd sada.

koliko ja znam, acronis nece dozvoliti da ti nova particija buderazlicite velicine od stare

/ primer , c part ti je bila 40 gb , a ti bi hteo da ti sad bude 50 - nece moci /
ispravite me ako gresim .

koliko ja znam, acronis nece dozvoliti da ti nova particija buderazlicite velicine od stare

/ primer , c part ti je bila 40 gb , a ti bi hteo da ti sad bude 50 - nece moci /
ispravite me ako gresim .

Moram da te ispravim. Stari disk je bio 80 GB : 70 GB i pustio sam da acronis sam napravi particije na novom i on je to uradio proporcionalno prema starom , tako da je ispalo 250 : 215. Verovatno je mnogo 250 za sistemsku (C ) ali posto ima mnogo igara (sada je ~60 % slobodno), ostavio sam za sada tako.

hvala na ispravci .

dakle moze da se izmeni velicina particije, ali ne kako ti hoces, vec proporcionalno sa starim hdd.

hvala na ispravci .

dakle moze da se izmeni velicina particije, ali ne kako ti hoces, vec proporcionalno sa starim hdd.

Ma ne, moze i to, samo ja se nisam usudio da eksperimentisem, pa sam ga pustio sam da proceni (Acronis) kolko mu treba. Ne znam da li ima veze, ama ja sam koristio Acronis sa Hyrens Boot CD-a.

hvala na ispravci .

Ma mogu sve vrste izmena da se urade....
odn. mogu da se kreiraju particije proizvoljnih velicina...

ondak to verzija koju sam koristio ne moze / sa hirens boota 9.5 / ... ili ja to nisam znao da namestim :d

Vrh Dno