Šta je novo?

kloniranje hdd-a na računare (sysprep)

zver

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2001
Poena
620
ovako, radim u firmi koje godišnje dobije oko 100 novih računara, i to su obično narudžbine od 2 serije po 50-ak računara identičnog hardvera. svi računari su u domenu.

do sada sam to radio sa Acronis backup & recovery, uzmemo prvi računar, podesimo/instaliramo sve, kopiram u default profile, i onda izvučem hdd image, koji vraćam na ostalih 49, naravno, izaberem opciju change SID.

ali ove godine, sa prelaskom na win7, imam sve više problema sa tom procedurom. počev od haosa kada smo instalirali KMS, koji je od 70 win7 računara video samo 1, pa se bunio da ne postoji 25 da bi se aktivirao, pa recimo WSUS-a replica server-a koji u computers izbaci samo jedan računar, iako opslužuje oko 40-ak računara...

jednostvano, previše sitnih problema, stalno neke intervencije da računare napravimo "različitim".

odlučio sam da sysprep-ujem 1 računar iz najnovije serije računara koje smo kupili, i da takav image ide dalje. ALI, koliko vidim, zadnji korak, ImageX, da bi uhvatili WIM fajl, hvata samo fajlove, a ne kao Acronis i partition layout.
kako win7 na prazan disk pravi 2 particije (prva od 200 mb (recovery)), to znači da bih ImageX morao da radim 2 puta, za obe particije (recovery i pravu), i da imam 2 WIM fajla, i da, što je najgore, na sledeći prazan računar RUČNO kreiram partition layout (diskpart), i radim 2 puta ImageX /apply.

da li postoji neki (non)microsoft "ImageX" ili kako se već zove, koji bi mogao da hvata ceo hdd u WIM fajl, sve sa partition layout-om, tako da radim samo jedanput apply, i da se ne zezam sa diskpartom.

ili bi bilo dovoljno da posle "sysprep /generalize /oobe /shutdown /unattend:unattend.xml" acronisom kao i do sada uhvatim ceo hdd image, i da njega raspakujem na sledeće računare ?

imate li neku ideju, ili savet.

hvala!

Poslednja izmena:
Pazi ja sam to davno radio kada doduše priča je bila 10kompova i za te stvari sam koristio Norton Ghost program,ista priča pripremim jedan komp i samo kloniram hard onda upalim dva kompa i kloniram na ta dva još dva itd... sve je gotovo baš brzo naravno može sve i preko mreže sa nekim butabilnim cd om ili flashom...
Naleteo sam na ovaj program nemam pojma kakav je izguglao sam ga sad :)
http://www.pcdisktools.com/pcnetworkclone.htm
i
norton
http://www.symantec.com/themes/theme.jsp?themeid=ghost
naravno nacices ga i u onim radnjama

kako win7 na prazan disk pravi 2 particije (prva od 200 mb (recovery))

Kod mene na kompu imam instaliran Win 7 x64 samo na jednoj particiji, nemam tu malu, dok u Root-u postoji folder Recovery, sa odgovarajućim WIM fajlovima
Imam ukupno 7 particija na HDD, WIn XP, Win 7, Linux i data particije, i tako idu fizicki na disku, XP primarna, ostalo Extended
Ne sećam se šta sam uradio, mogu da probam kad dođem kući pa da javim
Možda nisam brisao postojeću particiju, nego sam je samo formatirao ( možda ako postoji prazan prostor on pravi 2, a ako se izabere postojeća particija onda ona ostaje )

Poslednja izmena:
Probaj neku od HD Clone verzija,ja sam ga koristio za kloniranje win7 i radilo je bez problema...

Zaboravih da navedem da koristim Acronis duže vreme i nikad nikakvi problemi ( jednom nije hteo da mi vrati image napravljen na istom računaru, međutim kasnije je utvrđeno da je na tom kompu postojala hardverska neispravnost hard diska )

Kod mene na kompu imam instaliran Win 7 x64 samo na jednoj particiji, nemam tu malu, dok u Root-u postoji folder Recovery, sa odgovarajućim WIM fajlovima
to je zato što si pustio instalaciju Win7 na već prethodno particionisan HDD. ako pustiš Win7 SP1 instalaciju na disk koji je neparticionisan, uvek ćeš dobiti 2 particije.

elem, nisam se ja najbolje izrazio u prvom postu, a i vi me niste baš najbolje razumeli.
prvo, meni ne treba zamena za Acronis, Aronis je najbolji.

ali problem je što moramo da pređemo na neki program koji hvata HDD u WIM fajl, (što acronis to ne može). zašto mi treba WIM fajl? iz 2 razloga:

1. image koji napravimo nikad nije savršen, uvek se nešto zaboravi, previdi, pogreši iz prvog, i svaka ispravka sa acronisom (i ostalim programima koje ste naveli) je pravi smor. uzmi mašinu iz magacina (i to hardverski identičnu), vrati image, uradi izmene, ponovo napravi image, i to traje sat vremena minimum.
e ako bih hvatao HDD u WIM fajl, mogao bih za 5 sekundi da ga mauntujem iz AIK-a (koji je instaliran na mojoj mašini), uradim izmene nad fajlovima, i commit-ujem izmene ponovo u isti WIM fajl.

2. u skorijoj budućnosti, planiramo da kupimo ms system center, koji centralizovano na mreži drži WIM fajlove, omogućava da računar putem mrežne kartice (boot agent) startuje WinPE (bez ikakvog dodatnog fleša, hdd-a, cd/dvd-a), i da povuče WIM image i raspakuje ga.
to će nam biti spas jer firma ima dosta mini lokalnih (nazovi) administratora, koji uvek gube acronis flash/cd, uvek stave pogrešan image na pogrešan hardver, ili još gore, ne skinu sa mreže najnoviji image koji sam napravio, pa šire stari software... imam pravi horor sa njima.

e sad, kao što sam rekao, problem je što ImageX pravi NE disk/sektor WIM image, nego file based WIM image, i ne hvata informacije o 2 particije, što me tera da na svakoj novoj mašini moram ručno diskpart-om da pravim 2 particije, i da primenjujem 2 WIM image-a.

dakle, da li znate neki software koji bi napravio disk/sector WIM image? ili da nekako skriptujem diskpart (ako je to uopšte moguće), da mi sam odradi pravljenje particija, pa da to koristim u kombinaciji sa ImageX-om?

Poslednja izmena:
Sam WIM format je file based, tako da nijedan software ne može da napravi, kao što tebi treba, disk/sektor WIM image
Diskpart podržava skripte, probaj prvo to

uh, toga sam se plašio :(
znači, trebao bi da izvučem 2 WIM fajla, jedan 200 mb particija, drugi za C: particiju sa ove prve mašine.
onda da napravim BAT fajl gde bih na ostalim računarima iz WinPE kreirao Diskpart-om obe particije, i pustio iz ImageX-a primenu oba WIM fajla na obe particije.

Ne tim redosledom, već prvo diskpartom napraviš particiju na hardu, jednu, i onda samo iz WIM fajla vratiš C particiju ( ova mala za boot manager i recovery fajlove nije neophodna )

O sysprepu sam pisao, ali me znalci napljuvase najcrnje.

Kako sam radio, dok sam bio u servisu.
Napravio sam na jednoj masini instalaciju Win 7 pro i bez aktivacije.
Otisao u device tabelu i vratio sve drivere na def. ( Ovo je obavezno zasvaku granu na hard disk kontroleru). Obaveno IDE mode.
Nakon toga, sam startovao sysprep alatku, obrisao sidove, izabrao seal i shutdown.
Posle gasenja masine, ubacio Hyrens boot i startovao Norton ghost. Taj image (partition to image) sam narezao na dvd i dalje proceduru znas.

Sve moje Windows 7 masine nemaju onaj fabricki rezervisan prostor od 100MB na prvoj partciji.
Zasto ?
Zato sto mi je ovako lakse, bez obzira na to, uvek imam taj inicijalni image particije uradjen preko Norton Ghost-a. ( U mom slucaju je sada sdd 80GB -opcija disk to image-).

Ende.

nema porebe za IDE mode, sysprep prolazi sa AHCI bez problema. niti treba da brišeš SIDove, sysprep to sam radi.
inače sysprep briše 31 informaciju o računaru, koja se rekreira prilikom prvog sledećeg startovanja, tako da je svaki računar "jedinstven", što je jako važno u domenu.

inače, sve ovo što sam pisao ovde oko mojih nedoumica o skriptovanim imagex & diskpart komandama je bilo bespotrebno. a i bilo mi je čudno kada guglam kako to da jedini ja lupam glavu o skriptovanju ove 2 komande za računare sa 2 ili više particije. pre neki dan su mi u "majci" firmi demonstrirali kako se sve to radi, pa da podelim sa vama.

potrebno je u domenu ili izabrati neki postojeći domen kontroler koji je hardverski najjači, ili instalirati 2008 R2 na novu mašinu, i dodati server rolu "Windows Deployment Services". preduslov je da na mreži funkcioniše DHCP server (što će biti jako veliki problem kod nas).
kada se sysprepuje mašina i ugasi, odeš u bios i uključiš network PXE boot, ovo se različito zove kod različitih proizvođača ploča. uključiš mašinu, i samo taj put izabereš u boot manageru bios da PXE bude prvi u boot sekvenci. mašina će da dobije IP adresu od DHCP server-a i taj 2008 R2 će da "prosledi" WinPE računaru. onda se na njemu bira šta želiš, da li da uradi restore nekog postojećeg WIM fajla, ili backup WIM fajla/ova. pršto se prvi put radi, naravno ide backup, i WinPE će sam da pokupi sve sa HDD-a, ako ima više particija, napraviće toliko WIM fajlova i pokupiće sve informacije o particijama.
na sledećem računaru sve ovo isto, samo se sada bira restore konfiguracije koju si "malopre" kreirao, i WinPE sve sam odradi, lreira perticije, i vrati WIM fajlove.
jako prosto, brzo, i skoro bez ikakve intervencije, sem u biosu za boot sekvencu.
takođe su mi rekli da su jednog dana ovim sistemom 27 računara u 6 različith gradova migrirali na Win7, a da sa druge strane nije bio nikakav administrator, već običan neuki radnik kome su diktirali: resetuješ, pritisneš F11 (bios), ideš tamo, izaberi to ... i samo mu vratili fajlove u documents kada se računar prvi put digao.
fantastično, to će mi biti spas od mojih bangavih lokalnih "administratora", koji uvek nešto *****u.
jedino što me kolje je što moramo uključiti DHCP server na mreži, što može da stvori problema ako sve lepo ne analiziramo...

Nazad
Vrh Dno