Šta je novo?

klokovanje q6600 (3600Mhz)

micairvas

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
199
Kloknuo sam prvi put pre nedelju dana procesor iz naslova na 3200MHz, i sad sam ga namestio na 3,6GHz, pa me zanima da li sam sve dobro podesio i da li nesto moze da mi pregoril ili rikne sa ovim podesavanjima!
U biosu sam stavio voltazu procesora na 1,45V, mada mi u cpu-z govori da je ceore voltage 1,360V!
Mnozilac za procesor sam stavio na 9x400 a mnozilac za memoriju na zalost ostavio na 1066 jer nema vrednost da stavim na nesto ispod 1200mhz da mi radi, voltazu za memoriju sam stavio na 2.08V mada ovo mozda nisam ni trebao da podizem!
Ovo su slicice kako to izgleda prim max opterecenju pri nekih pola sata rada prime 95!
Bitna mi je samo potvrda da necu da sprzim nesto :D

Prilozi

• klokovanje.jpg
    klokovanje.jpg
    430.1 KB · Pregleda: 123
Konfiguracija koju imam je:
Q6600 Go
Gigabyte DS4 ep45
4x1gb OCZ reaper 1200+
650w tought power

I da li je normalno da na real temp vrenosti za temperaturu za 3 jezgra su identicne a za 4 jezgro temperatura niza za 6-7 stepeni!

U principu dobro je to sve, samo probaj mozda ce isto da radi i sa malo manjim naponom za procesor u biosu...nemas sta da izgubis! :wave:

Nije nesto dobro nisam ni primetio ovaj 3 self test prijavljuje neku gresku,mada racunar radi bez problema, i i ova ostala 3 testa idu dalje! Sta ovo znaci test ide vec neka 3h? Ja sam i igricu pokrenuo dok je isao test jel to smeta ? :D

Prilozi

• problem.jpg
    problem.jpg
    382.9 KB · Pregleda: 62
A... pa nije dobro, 2 testa pucaju, moraces dizati voltazu, NB nisi dirao ? pocni od toga, na ~1.35-1.4v pa vidi sta mu godi, digni i CPU voltage malo pa posle ako prodje ~2h onda trazi najnize vrednosti. Bar 2h da prodje, naravno sva cetiri jezgra bez greske mora.
P.S Pa nije da ne smes da pokrenes igru ( mada ne znam kako je uspelo uopste pod Prime-om ), ti ga optereti cime god hoces, samo je bitno da je stabilan.

Poslednja izmena:
Cekaj voltazu sam u biosu stavio na 1,45V jel smem jos da je podizem i do koliko da idem, tj do koliko je bezbedno, posto nemam garanciju na plocu i procesor :D

Nego nema ga micairvas , da on ovo nije clokovo na box kuleru :d . Po temperaturi ima neki frizirani box kuler ;) .

Poslednja izmena:
Ma kakav box cooler, kupio sam pre nedelju dana tunic tower, a kuciste mi je antec 900, hladi i mene i komponente!!! Sto se memorije tice radi mi na 1190 (tako nesto) ali cim zaokruzim na 1200 ili preko nece dalje ne znam da li je do ploce ili do cega, voltazu za memoriju sam dizao do 2,1V
Sto se podesavanja tice dakle za procesor mnozilac 9x400 voltaza 1,45V, memorija 400x2,66 voltaza 2,08V.
Koliko ja vidim temperature su OK, samo mi je problem ta stabilnost, tj sve radi kako treba ali eto desilo se to na tom prime95 pa ne znam sta da radim, pokusacu sutra opet da ga pokrenem samo bez igrica :D pa ako prodje prodje, ako ne vracam na 3,2ghz!
Jel da smanjujem voltazu onda ili sta???

Da ali mi je jedan covek sa foruma rekao da gigabyte ploce podizu voltazu za dodatnih 0,1V Pa sam po tome nesto uskladjivao, cackao.... Is kreno nisam vise dizao od 2.1!!! I tada nije hteo da podigne sistem!

Ma kakav box cooler, kupio sam pre nedelju dana tunic tower, a kuciste mi je antec 900, hladi i mene i komponente!!! Sto se memorije tice radi mi na 1190 (tako nesto) ali cim zaokruzim na 1200 ili preko nece dalje ne znam da li je do ploce ili do cega, voltazu za memoriju sam dizao do 2,1V
Sto se podesavanja tice dakle za procesor mnozilac 9x400 voltaza 1,45V, memorija 400x2,66 voltaza 2,08V.
Koliko ja vidim temperature su OK, samo mi je problem ta stabilnost, tj sve radi kako treba ali eto desilo se to na tom prime95 pa ne znam sta da radim, pokusacu sutra opet da ga pokrenem samo bez igrica :D pa ako prodje prodje, ako ne vracam na 3,2ghz!
Jel da smanjujem voltazu onda ili sta???

Nije stabilan, nije do igre. Dizi jos voltazu za CPU, gledaj voltazu po CPUz, to je realna voltaza. Znaci u BIOSu mozes da stavis i 1.5v a dobices ~1.4v realnih posto ti ploca ima pad napona. Usput i vidi koliki je pad kad miruje a koliko kada je pod opterecenjem.
Kao sto rekoh, ako nisi dizao NB voltazu verovatno ces i to morati malo da dignes.
Moras sam da nadjes te vrednosti, pa posle ako prodje Prime onda vidi da smanjis sto vise mozes a da je i dalje stabilno.

Nije stabilan, nije do igre. Dizi jos voltazu za CPU, gledaj voltazu po CPUz, to je realna voltaza. Znaci u BIOSu mozes da stavis i 1.5v a dobices ~1.4v realnih posto ti ploca ima pad napona. Usput i vidi koliki je pad kad miruje a koliko kada je pod opterecenjem.
Kao sto rekoh, ako nisi dizao NB voltazu verovatno ces i to morati malo da dignes.
Moras sam da nadjes te vrednosti, pa posle ako prodje Prime onda vidi da smanjis sto vise mozes a da je i dalje stabilno.

Voltaza u cpu-z mi je 1,392V malo cu je podici u biosu josh onda a nort bridge nisam dirao niti smem stoji mi na auto i tako nek ostane :D
Ako sa dizanjem volataze ne bude stabilan vracam ga na 3,2Ghz, sta da se radi :D

Kako je moguce da mi cpu-z pokazuje manju voltazu u full load-u nego u iddlu, U iddlu mi pokazuje 1,392, dok u full-u 1,37. Zanimljivo...

Kako je moguce da mi cpu-z pokazuje manju voltazu u full load-u nego u iddlu, U iddlu mi pokazuje 1,392, dok u full-u 1,37. Zanimljivo...

Pa sasvim logicno...losija ploca (pa cak i napajanje) i olazi do pada napona...nemoj da se nerviras to je cesta pojava kod kvada pogotovo tako fino overklokovanog! :wave:

Skup bre ovo zanat bolje da ja prestanem da klokujem, jer cu sad kakav sam nenormalan plocu i napajanje da menjam :D

Sad sam digao voltazu u biosu do 1.475, mada u cpu-z pokazuje u iddle 1,41 dok je u full load 1,38! Temperature su valjda OK, ako je Ok da ide do 60 C pri max opterecenju!
Prosao je prime 95 test neka 4 sata, jos sam i igricu igrao :D tako da je bio full na kvadrat! Samo me brine ova voltaza sto je jako visoka jel mogu na toj voltazi da ga drzim za svaki dan, ne znam koja je tolerancija za quadove, ne bih da rizikujem!

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    439.4 KB · Pregleda: 64
A cime ti to hladis kad ide samo do 60 stepeni na tim naponima i pod opterecenjem?!

Poslednja izmena:
Aaa, znaci imam bolje temperature od tebe pa odmah da dodajem 5C :D

Ma ne povecavaj nista nego smanjuj Tjmax taman ce da pokaze temperaturu ko da ga hladis box coolerom i tecnim azotom. ;) .

Poslednja izmena:
Meni makar pokaze tacne :D

Kako ti radi sa tako niskom voltazom na 3,73 GHz, jel ti toliko ocitva u Cpu-z ili nekom drugom programu! Meni sad pokazuje u cpuz voltazu od 1,42 u iddle , dok je u full-u 1,38! Temperature u iddlu 29C dok u fullu ide do oko 58C!

A sto se tice hladjenja imam tuniq tower! Ekstra hadjenje preporuka svima!

Pa nisu svi isti, zavisi od primerka a i bila je malo muka namestiti sve to stabilno ..
1.376v je idle/load, nema pada. U BIOSu je stavljeno nesto cak nize od toga, takav bios ploce..:)
CPUz je realna voltaza. Inace, Tuniq je i dalje super hladnjak, a to se i vidi po temperaturama, old school :)

Nazad
Vrh Dno