Šta je novo?

Klokovanje E6600 cpu-a?

Hallucinogen

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2007
Poena
304
Imam Intel Core2 Duo E6600 2,4ghz čak i ljudi iz Intela i na drugim forumima kažu da radi stabilno na 3,7ghz.

E sada pošto nikad u životu nisam imao ovako jak CPU, tako da nikad nisam radio OC bilo koje komponente.

Da li može neko da mi objasni korak po korak kako da overklokujem moj procesor ili da me uputi na neku temu na ovom forumu ali da se bavi E6600 prosecorom?

Hvala unapred i zahvalan!:wave:

Imam Intel Core2 Duo E6600 2,4ghz čak i ljudi iz Intela i na drugim forumima kažu da radi stabilno na 3,7ghz.

Cekaj ti poznajes neke ljude iz Intela i od njih si uzeo dotican primerak cpu-a??? I oni tvrde da doticni primerak radi na 3,7GHz stabilno??? Cini mi se da nisam bas dobro shvatio tvoj post.

Eh da ih znam nebi ja imao ovu "sirotinju" :)

Pa tako su barem pisali na nekim stranim forumima da može da radi stabilno na 3.7 a možda su i oni pogrešili..

Koliki je staiblan rad za ovaj CPU?

Koliki je staiblan rad za ovaj CPU?

Koliki je stabilan klok za neki CPU zavisi od mnogo stvari i razlicit je za razlicite primerke. Zavisi od samog CPU-a, ploce, memorije, napajanja, hladjenja. Ima dosta o ovoj temi procitaj malo, ne moze niko da ti kaze ovako napamet koliki je stabilan klok za tvoju masinu posto se do njega dolazi dogotrajnim i mukotrpnim testiranjem doticne konfiguracije.

P.S. Verovatno postoji primeraka c2d E6600 koji rade stabilno na 3.7GHz ali da li je i tvoj primerak takav moraces sam da otkrijes :)

Pa možda ko zna :9

Inače shvatam ja da niko ne može da mi kaže tačno u takt, ali bar onako okvirno za ovaj model.

Jel možete bar da mi kažete preko kojih programa da radim klokovanje?

Malo više koristi opciju search na forumu, a na web-u google, videćeš da će na tvoje pitanje izaći na hiljade topika. Overklok nije tako zamršen kao što možda misliš, ali nije ni nešto na šta će ti ovde odgovoriti instant. Tvoj procesor je potencijalno opasna zverka (ne mora da znači), a da li će biti zavisi najpre od njega (da li su ubo overklokabilan primerak - nisu svi isto raspoloženi za prženje), matične ploče (ovde ti je možda ona i najbitnija, pošto tvoj procesor ima množioc 7, pa ti je potreban visok bus speed, što mogu da istrpe samo kvalitetnije ploče), memorije (i ona mora da radi na visokom taktu), kao i od napajanja (koje sve to mora da napoji).
Kao što vidiš, ovo nije jednostavno, ali u tome i jeste čar overkloka, nikad ne znaš šta ćeš da dobiješ.

Evo moj ide sa 1.5v 3640mhz stabilno i vjerovatno bi išo na 3.7ghz sa 1.55-1.6v samo moj limit na zraku je 1.5v i više mu nedajem jedino za benche;).
Evo nekoliko mojih rezultata sa Asus Commando ,[email protected] hlađenje Scythe Infinity

i za 24/7 upotrebu sa 1.5vcore

Btw:pozdrav svima:)

Poslednja izmena:
Evo ja mogu da ti dam podesavanja koja su kod mene stabilna (orthos i 3dmark 18h, Gold Memory 24h bez greske plus raznorazni rad na kompu, kompresija, rendering, nesto igara bez ijedne greske sa max temp za core 61C). Kada sam dostigao ovu frekvenciju bio sam toliko zadovoljan da dalje nisam isao ... Eto mozda ti ovo da neki nagovestaj sta da radis ...

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    58.2 KB · Pregleda: 180
  • 2.jpg
    2.jpg
    41 KB · Pregleda: 128
  • 3.jpg
    3.jpg
    32.3 KB · Pregleda: 142
  • 4.jpg
    4.jpg
    57.1 KB · Pregleda: 126
Evo moj ide sa 1.5v 3640mhz stabilno i vjerovatno bi išo na 3.7ghz sa 1.55-1.6v samo moj limit na zraku je 1.5v i više mu nedajem jedino za benche;).
Evo nekoliko mojih rezultata sa Asus Commando ,[email protected] hlađenje Scythe Infinity

i za 24/7 upotrebu sa 1.5vcore

Btw:pozdrav svima:)
Ovo je stvarno ekstra primerak kod tebe, ovde na benchu ja mislim da nema nijedan koji hoce da radi na tim klokovima sa tom voltazom pogutovo ne na commandu, na kom treba za koji stepen vise podesiti voltazu procesora nego na drugim plocama, recimo kod mene je za 3600mhz trebalo setovati u biosu 1.550v na p5bdeluxe a sad na commandu 1.600v, a i memoriju nemogu vise drzati na 1000mhz 4,4,4,15 ustvari vise nece nikako na 1000mhz jos nisam naso razlog zbog cega je tako, ni nove verzije biaosa ne ispravljaju taj problem sa memorijom.

*******i, a koju si voltsžu odabro za 1000mhz,jer ako neznaš imaju te Commando stvarno jake probleme s podešavanjem voltaža.npr. u mom primeru ako setujem u biosu od 2.625-2.825v, dobijem van samo 1.74v:crash: a i za vcore ima jedan sličan problem.btw kot commando, moram da setujem u biosu na 1.5325v za onaj clock, a na Quad GT trebam setovat 1.51v,što mi daje 1.5v(real) u idle i 1.48v u full load:-devil-:

Neznam sad dal je normalno ali kod mene e6600 na 3.4ghz jedino prolazi orthos kada je voltaza namestena na 1.5500(mozda ga izgura nekako i na 1.5385v ali ispod toga nema teorije...). Sad ga trenutno mucim na 3.2ghz sa voltazom 1.4850V a temp trenutno u idle mi se krece oko 35/33 C.
Sad kolko je to normalno imajuci u vidu da ga vecina na 3.4ghz drzi na 1.4..... v ? Da mi nije zapao kojim slucajem los primerak?

Poslednja izmena:
Evo jedan spi32m na brzinu:D , treba da se još proradi na tweakovima.A ploča je Abit Quad gt, procesor [email protected] (real),2x1gb Cellshock c5,Scythe Infinity

Btw-proc ima još cca 40-55mhz rezerve za spi32m na ovoj voltaži i sa ovim hlađenjem

*******i, a koju si voltsžu odabro za 1000mhz,jer ako neznaš imaju te Commando stvarno jake probleme s podešavanjem voltaža.npr. u mom primeru ako setujem u biosu od 2.625-2.825v, dobijem van samo 1.74v:crash: a i za vcore ima jedan sličan problem.btw kot commando, moram da setujem u biosu na 1.5325v za onaj clock, a na Quad GT trebam setovat 1.51v,što mi daje 1.5v(real) u idle i 1.48v u full load:-devil-:
Kod men je memorija recimo u biosu setovana na 2.250v u winu pokazuje 2.290v i sa tom voltazom je na P5Bdeluxe isla na 1000mhz4.4.4.15 a sad kako god da setujem i voltazu i ltancije nece na 1000mhz, radi se o Geil6400ultara 4,4,4,12

Čudno, na Commando bi trebali da idu još više.Preveri voltažu sa multimetrom i ako ti nije težko, bilo bi super da postaš slike iz tvog biosa, pa da vidimo šta nevalja.:)

Čudno, na Commando bi trebali da idu još više.Preveri voltažu sa multimetrom i ako ti nije težko, bilo bi super da postaš slike iz tvog biosa, pa da vidimo šta nevalja.:)
Ovako ispod setovnaj za voltazu ddr nalaze se 3 opocije koje neznam cemu sluze i dali ih uposte treba dirati prilkom podesavanja ili ih treba ostaviti na auto, voleo bih da ti postavis tvoje slike iz biosa kako je podeseno sve vezano za oc, bas me zanima kao si sve setovao, trenutno mi nije aprat kod mene pa nemogu to da uradim a vec duze vreme razmisljam da otvorim temu vezano za commando plocu da bi smo razmenili iskustava veazana za istu sto se tice oca i svega ostalog.

Sad imam trenutno priklopljenu Quad GT ali sam našo neke stare slike,samo što mi je vcore za 24/7 na 1.5325 a ostalo je sve isto ko na slikama .Ono možeš da ostaviš na auto a ja imam sve tri mislim, da na DDR2_REF.Imaš li isklopljen static read control i kakvi su ti sub timingi.U mene su 4-4-4-5-6-20-11-11-11-11.

Btw dali furaš ti ramove na 4:5 divider??? Koja je tvoja NB voltaža???

Poslednja izmena:
ja imam dva E6600 (na dve masine) i oba id na 3.4 sa box kulerom. Verovatno sa boljim coolerom i vise.
Ono sto sam primetio je da jedan primerak za 3.4 trazi nesto nizu voltazu (jedan korak).

Drugar ima E6300 i on ga gura na 3.1Ghz, na box kuleru sto znaci da bi verovatno i taj mogao jos sa nekim boljim

prema tome preko skoro sigurno svaki moze i preko 3ghz a verovatno neki i preko 3.5 uz pojacano hladjenje. Vec preko 3.5 ti treba dobar primerak (verovatno)

ja imam dva E6600 (na dve masine) i oba id na 3.4 sa box kulerom. Verovatno sa boljim coolerom i vise.
Ono sto sam primetio je da jedan primerak za 3.4 trazi nesto nizu voltazu (jedan korak).

Drugar ima E6300 i on ga gura na 3.1Ghz, na box kuleru sto znaci da bi verovatno i taj mogao jos sa nekim boljim

prema tome preko skoro sigurno svaki moze i preko 3ghz a verovatno neki i preko 3.5 uz pojacano hladjenje. Vec preko 3.5 ti treba dobar primerak (verovatno)

potvrda :smash: za vise obavezno bolji kuler

Sad imam trenutno priklopljenu Quad GT ali sam našo neke stare slike,samo što mi je vcore za 24/7 na 1.5325 a ostalo je sve isto ko na slikama .Ono možeš da ostaviš na auto a ja imam sve tri mislim, da na DDR2_REF.Imaš li isklopljen static read control i kakvi su ti sub timingi.U mene su 4-4-4-5-6-20-11-11-11-11.
Btw dali furaš ti ramove na 4:5 divider??? Koja je tvoja NB voltaža???
static read je iskljucen, Spead spectrum ukljucen, fsb 1.400v
NB 1.375v ako setujem na preko 1.400v PCI-E se sa 16x spusta na 8x dali je tako i kod tebe to se moze videti u Cpu-z Mainboard.
Sub timing, nemamo iste memorije kod mene je trenutno podeseno na 990mhz sa 5,5,5,15 ostalo nisam dirao neznam kako treba podsiti, ako nesto uopste treba da se podesava, nemam iskustva sa tim.
Zasto ti je SB vcore setovan na 1.65 i SB chipset 1,125v mislim iz kog razloga treba da bude takovo setovnje ja tu nisam nista dirao i dali utice na stabilnost sistema ako se ostavi na auto.

Poslednja izmena:
static read je iskljucen, Spead spectrum ukljucen, fsb 1.400v
NB 1.375v ako setujem na preko 1.400v PCI-E se sa 16x spusta na 8x dali je tako i kod tebe to se moze videti u Cpu-z Mainboard.
Vidis, meni se to ne desava, sad mi je na 1.45V, cini mi se (probe radi). Dok je sa "Auto" malo-malo, pa bacao na 1x, secas se da smo davno pricali o tome.

E da, stavi "Spread Spectrum" na disabled.
Zasto ti je SB vcore setovan na 1.65 i SB chipset 1,125v mislim iz kog razloga treba da bude takovo setovnje ja tu nisam nista dirao i dali utice na stabilnost sistema ako se ostavi na auto.
Davace ti vise nego sto mu stvarno treba ---> vise ce se grejati.
Bolje sve rucno nastelovati ;)

Mada i ja mislim da mu je ovo previse...

SB voltažu sam ovaku setovao kad sam prvi put upalijo komp i od prve poterao 500+ fsb i 4ghz na E6600 i onako sam i ostavijo.I ostat če ovako,ako crkne there is allways RMA:D .A šta se tiče problema sa pci-e preklapanjem na brzinu 8x ili 1x,samo staviš pci-e frequncy na 110-115 i problem je rešen.:wave:

A šta se tiče problema sa pci-e preklapanjem na brzinu 8x ili 1x,samo staviš pci-e frequncy na 110-115 i problem je rešen.:wave:
Problen nije resen podizanjem pci-e frequncy na 110-115 to sam jos davno probao a evo sad sam opet proba, kod mene je resen samo ako NBsetujem sa 1.375v sto u windowsu pokazuje 1.490v
@CAR
Na P5Bdeluxe taj isti problem sam resavao setovanjem na vecu voltazu mislim da je isla negde do 1.450v ili 1.500v kad se stavi recimo 1.350v sistem klokovan na 3600mhz neradi stabilno, to jes manifestuje se tako sto se nakon pokretanja orthosa posle 10tak minuta sistem pokazuje opterecanje od 20% na jednom jezgru a nista neradi, to jes iskljucim orthos mis laguje kada se pokrece i kada se pomeraju prozori i sve radi tako bezveze u skladu sa tim. Znaci tako je bilo kod mene sa P5Bdeluxe dok sam je imao i kod marka (Spacemaster) sam video isti problem prilokom jednog testa sa negovoj P5Bdeluxe gde je NB bio setovan na auto a cpu kloknut na 3900mhz NB je uzimao maksimalno struje kolko ploca dozvoljava dok nije podesio nisam siguran na 1.500v tek tad se PCI-E vrato na 16x.
Ako te nemrzi podigni NB preko 1.500v na tvojoj ploci i pogledaja dali ce PCI-E pasti na 8x.

Sta microsoft uradi od ljudi... ccc
Klokovanje radis preko programa po imenu BIOS ;) Ne brini vec je instaliran, dolazi sa plocom

Pre nego što napadneš nekoga za ne znanje, peispitaj malo tu teritoriju o kojoj pišeš.

Program sa kojim sa klokovao CPU je Ai Booster koji dolazi na CD-u koji se dobija uz Asus matičnu ploču i mo'š misliti služi za overclocing ,)

Program je sigurniji od "manuelnog" čačkanja i nameštanja, što se početnika tiče, jer postoje već definisane i odredjene neke vrednosti koje rade stabilno nakon over c.-a

Za sada sam na 2.63ghz pa idemo polako lestvicu po lestvicu ;)

Hallucinogen thats crap.Ai booster upotrebljavaju samo noobo-vi;) .Bios je prava stvar za oc

Ja moju masinu P5B DELUXE-WIFI / 6600 7300 GT drzim na 1,30V na 3100 sa 4-4-4-16. Probao sam na 3600 radilo je ali zbog defolte kulera i pregrevanja ga je bios restartovao, tako da sada drzim na 1.30, 3100 dok nenabavim bolji kuler i napajanje.

Poslednja izmena:
Zašto ga ne staviš na 3.4 trebalo bi da ti radi OK bez prevelikog pregrejavanja sa "fabričkim" kulerom!? Inače bitno je po meni imati i dobro kućište sa dva ventilatora na prednjem i zadnjem delu da prave promaju, isto veoma pomaže ovo prilikom hladjenja!

Vrh Dno