Šta je novo?

Klipper za 3d stampace na laptopu / PC / virtualnoj masini

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Klipper je uvek u asocijaciji sa RPi ali moze da radi na bilo cemu sto moze da gura linux, bilo to stari laptop, tablet, PC ili virtualna masina.
Posto je RPi jako trazen te je ponuda jako oskudna i ako je ima, cene su izuzetno visoke, u slucaju ako posedujete gore navedene opcije, one rade isto posao, ako ne i bolje.

Da bi Klipper funkcionisao, potrebne su 3 stvari: Klipper firmware (na hostu i na stampacu), Moonraker API (server izmedju Klippera i korisnika) i Mainsail/Fluidd (Web UI gde korisnik komunicira sa Klipperom)
Na zvanicnoj stranici je sva potrebna dokumentacija:

Klipperu je potrebno linux okruzenje, najbolje debian. Eksperimentisao sam sa vise debian forkova (verzija) i 2 su se ubedljivo najbolje pokazale tj najstabilnije i okruzenje najvise odgovara Klipperu: Sparky za slabije konfiguracije i Mint za sve sto je iole jace.
Oba su izuzetno laki za instalaciju i ne zahtevaju nikakva dodatna podesavanja posle iste.
Spremao sam se da bacim ispravan laptop iz 2009 koji je par godina skupljao prasinu i pade mi na pamet da se okusam sa Klipperom preko njega i pokazao se i vise nego sposobnim, gurao je bez problema 2 stampaca istovremeno.

Ovo je jednostavno uputstvo za osnovno koriscenje Klippera, napredne funkcije i podesavanja ostavljam vama.
U ovom uputstvu koji je real life scenario koji se svakodnevno koristi, RPi je zamenjen laptopom, to znaci da imam stampac koji je nakacen preko usb na laptop a laptop na lokalnu mrezu preko lan.
Laptopu pristupam preko Fluidd web ui za Klipper i preko SSH za operativni sistem.
Laptop sam fizicki koristio dok sam instalirao linux i SSH, posle toga mu vise nisam prisao jer jednostavno nema potrebe.

Skinuo sam Sparky - Xfce desktop okruzenje:

Napravio preko Rufus programa butabilni usb flash i instalirao na laptop.

Posle uspesne instalacije (gde ce vas odmah pitati za upgrade linuxa i vi cete reci - Da), potrebno je instalirati SSH server u slucaju da pristupate Klipperu remote tj ne direktno sa masine.
U slucaju da koristite direktan pristup tipa laptop koji korisite ili virtualna masina, SSH instalacija vam nije potrebna.
Neke debian linux verzije tipa Ubuntu imaju vec instaliran SSH servis, Sparky nema te sledi:

Otvorite terminal i copy/paste:

Kod:
sudo apt install openssh-server

Ukucati admin sifru koju ste odredili pri instalaciji Sparky-ja:

Capture1.JPG

Kada se zavrsi instalacija SSH servera, treba saznati lokalnu IP adresu laptopa da bi mogli da pristupite iz kucne mreze, te kucate u terminalu:

Kod:
sudo ifconfig

gde cete dobiti poduzi rezultat ali za lokalni pristup je bitan prvi pasus, gde inet govori koja vam je lokalna IP:

Capture10_cr.jpg

Ovde je moja lokalna IP adresa Klipper laptopa 192.168.178.55 i od ovog momenta vise nisam morao fizicki da pristupam laptopu, sve dalje sam radio preko SSH sa radne Win masine.

Na radnoj Win masini sam istalirao sledeca 2 programa koji ce vam biti potrebni:

Putty koristi SSH servis za pristup terminalu na laptopu, WinSCP je za transfer fajlova izmedju laptopa i Win masine.
Posle instalacije oba, pokrenete Putty, gde sam uneo IP adresu laptopa:

Capture11.JPG

kada kliknem na Open, dobijam zahtev za user name i pass, koji su isti kao admin kredencijali na laptopu i kada ih unesem, imam admin pristup terminalu u linuxu na laptopu:

Capture12.JPG

Sada treba instalirati Klipper na laptop, sto je postalo izuzetno lako preko Kiauh skripte, cija je zvanicna stranica:

Redom copy/paste sledece komande u terminalu preko Putty i sa zadnjom ce se pokrenuti skripta:

Kod:
sudo apt-get install git -y
cd ~ && git clone https://github.com/th33xitus/kiauh.git
./kiauh/kiauh.sh

Capture2.JPG

Poslednja izmena:
Skripta je odlican i pregledan alat, koji vam tacno govori sta imate ili nemate instalirano.
Posto nemamo nista, zelimo instalacije sto znaci da kucamo broj 1 u terminal i Ender, gde izlazi novi meni sa izborom instalacija:

Capture3.JPG

Pa opet broj 1 i Enter da se instalira Klipper, gde ce pitati koju Python verrziju da instalira, naravno najnoviju:

Capture4.JPG

Takodje sledi pitanje koliko instanci Klippera zelimo tj koliko printera zelimo da kontrolisemo preko ove masine. U ovom slucaju je jedna instanca tj stampac:

Capture5.JPG

Kada se instalacija Klippera zavrsi, sledi pitanje da li dodajete sebe u grupu korisnika? - Da

Capture6.JPG

Tu je finalno Klipper instaliran i pokrenut kao servis, gde nas skripta vraca na instalacioni meni, gde biramo broj 2 da bi instalirali Moonraker:

Capture7.JPG

Poslednja izmena:
Kada se Moonraker instalira, pokazace vam IP adresu i port stampaca. U slucaju vise stampaca, menjace se broj instanci i broj porta na vise, IP adresa ostaje ista.

Capture14.JPG

Time je i Moonraker instaliran i pokrenut, gde smo opet vraceni na instalacioni meni, gde je sledeci korak instalacija Klipper webinterface.
Postoje 2 opcije: Mainsail i Fluidd. Oba su vrlo slicna i rade iste funkcije, bikvalno je stvar preferencije sta cete izabrati.
Iz mog iskustva Mainsail zna ponekad da baguje, dok sa Fluidd nisam imao nikakvih problema. Navodno je Fluidd sveziji i azurniji dok je Mainsail malo zapostavljen od strane devova.
Takodje se oba interfejsa mogu instalirati i koristiti, no i to prepustam vama.
Ovde nastavljamo sa Fluidd, gde kucamo broj 4 i Enter.
U toku instalacije ce pitati da li instalirati makroe- Da:

Capture9.JPG

I kada je i to zavrseno, ukucamo B sto ce nas vratiti na glavni meni, gde tacno vidimo sta smo instalirali:

Capture13.JPG

Ukucamo Q i izasli smo iz skripte. I to je to sto se tice instalacije Klippera na masinu ali ne zatvarajte terminal, treba nam jos, kao i Klipper firmware na stampacu, koji cemo kompajlirati preko terminala. U terminalu kucamo sledece komande:

Capture15.JPG

Kod:
cd klipper
sto ce nas "ubaciti" u Klipper direktorijum i onda

Kod:
make menucofig
sto pokrece Klipper konfiguracionu skriptu za pravljenje firmware, koja izgleda ovako:

Capture16.JPG

Poslednja izmena:
Zavisno od ploce koju imate u stampacu, tako treba da konfigurisete skriptu. Svaka ploca ima svoje parametre koje treba da nadjete na netu ako ih ne znate.
Za moju SKR 1.3 izgleda ovako, gde kada ubacim sve parametre i stisnem Esc, skripta pita da li zelim da snimim - Da.

Capture17.JPG

To nas vraca na terminal gde treba da ukucamo komandu:

Kod:
make

Capture18.JPG

i tada Klipper krece sa kompajliranjem firmware-a.
Kada zavrsi, terminal izgleda ovako, gde nam govori naziv fajla i gde se nalazi:

Capture19.JPG

Sada treba da fleshujemo stampac sa Klipper fw. Sada nam treba drugi program sa Win liste - WinSCP, koji izgleda ovako kada se pokrene:

Capture20.JPG

gde je bitno za File protocol izabrati SCP, ostalo sve samo govori sta treba, port ostaviti na 22 i kada se logujete,, videcete fajlove na linux masini, gde idete na
/home/ime-vase-masine/klipper/out , gde nam je bitan klipper.bin fajl.

Capture21.JPG

i taj fajl cemo kopirati na sd karticu iz stampaca, preimenovati ga u firmware.bin, vratiti u stampac i fleshovati ga tj obican restart je dovoljan, kao i sa npr Marlin fw.
Takodje ce nam ovaj program trebati ako zelimo da radimo bekap Klipper fajlova, mada nije neophodan, moze se i preko web interfejsa odraditi "peske".

Poslednja izmena:
I posle uspesnog fleshovanja stampaca, isti ako vec nismo prikljucimo na masinu i copy/paste u terminal masine tj Putty:

Kod:
ls /dev/serial/by-id/*

sto ce nam dati sledecu informaciju koja je jako bitna:

Capture22.JPG

ne zatvaramo terminal, vec otvaramo browser i kucate vasu IP adresu masine, u mom slucaju 192.168.178.55 i otvara se sledeca stranica:

Capture23.JPG

koja govori da treba konfigurisati printer.
U levom meniju kliknemo na Configuration i onda na printer.cfg:

Capture24.JPG

i kada otvorimo printer.cfg fajl, videcemo sledece:

Screenshot_2023-05-12_22-35-07.png

Poslednja izmena:
I kao sto osnovna logika nalaze, iz terminala prekopiramo:

Kod:
/dev/serial/by-id/usb-Klipper_lpc1768_1460FF02440C39AF3929E75BC22000F5-if00

i ubacimo na predvidjeno mesto pod [mcu] sekcijom i kliknemo gore desno na Save & Restart.
I onda krece ubacivanje i podesavanje parametara stampaca, sto izgleda kod mene za moj delta stampac ovako:

Capture25.JPG

a glavna strana ce vam u Fluidd-u izgledati ovako ako zelite:

Capture26.JPG

Prednost Klippera je da sve, ali bukvalno sve mozete da podesite kako vama odgovara i zelite. Licno se nisam preterao bavio izgledom niti dodatnim funkcijama jer mi nisu trebale.
Ono sto je velika prednost u odnosu na Marlin je sto se samo jednom fleshuje stampac (taj prvi inicijalni flash), sve promene se vrse u printer.cfg i restartom servisa tj klikom misa te promene se implementiraju.
Naravno, Klipper se moze podesiti da mu se pristupa i sa eksterne mreze, ne mora samo sa lokalne kao kod mene, moze Octo, kamera itd itd... nema granice :)

Najveci problem, pogotovo za pocetnike je konfigurisanje printera tj podesavanje parametara u printer.cfg.
Potreban vam je odredjen nivo znanja ako zelite da odradite neku svoju custom varijantu ali ako imate iole malo poznatiji stampac sa njegovim standarnim hardverom, necete imati vecih problema jer na ovoj stranici se nalaze konfiguracioni fajlovi svih poznatijih stampaca i ploca, kao i blanko primeri za sve familije stampaca. Znaci sav info je tu, ostalo samo od vas zavisi:

Poslednja izmena:
I vazna napomena:

ako uradite update linuxa, dobicete gresku u Klipperu koja kaze da vas stampac nije prikljucen.
Zadnji update donosi promene u strukturi direktorijuma sto cini informaciju na Klipper stranici nevazecom:

a to je da komandom:

Kod:
ls /dev/serial/by-id/*

dobijamo sledeci rezultat, koji govori da takav direktorijum ne postoji:

Capture27.JPG

Sada treba kucati sledecu komandu:

Kod:
ls /dev/serial/by-path/

sto ce nam dati sledeci rezultat:

Capture28.JPG

gde cemo dati podatak uneti u config.cfg i posle promene treba da izgleda ovako:

Capture29.JPG

i stampac je ponovo konektovan na masinu te ga mozete nastaviti normalno koristiti.

I to je ukratko to, sve finese i prosirenja sama dolaze vremenom.

Ako imate bilo sta da dodate ili pitate, slobodno, tema je otvorena za diskusiju.

Poslednja izmena:
Odlicna tema, hvala za trud! Ja bih dodao samo ovo, sto je meni bilo korisno, Pi alternative:

Hvala za temu, bas i meni treba, nabavio sam pi3, sada se zezam pokusavajuci na ekranu touch da kalibrisem, pa cu onda da krenem korak po korak da pratim tvoj tutorijal.

Vrh Dno