Šta je novo?

Klima za hladjenje kuće

shile85

Zapažen
Učlanjen(a)
03.04.2024
Poena
12
Pozdrav,

potrebna mi je klima koja ce biti korišćena isključivo za hladnjenje kuće.

Kuća ima ±130m2, na dve etaže, sa jednom pozicijom za klimu koja se nalazi na gornjem spratu, ali je orijentisana tako da bi hladan vazduh mogao da se spusti i kroz otvor stepenica na donji sprat.
Kuca je novije gradnje, sa 10cm stiropora i 7mo komornim PVC-om.
Gornji sprat koji ima kosine je leti kritican, dok je na donjem spratu podnosljivo bez klime, ali bih voleo da je i dole osetim :)
Svakako sam mislio da idem na 24ku posto mora da pokrije povecu povrsinu, ali ne snalazim se najbolje sto se tice proizvodjaca i cene.
Iscitao sam gomilu tema ali je pitanje da li su Daikin Mitsubishi Fujitsu overkill za moje potrebe.
Svaki savet je dobrodosao.

Imao sam slicno misljenje kada sam stavljao klimu u dnevnu sobu , da mi treba samo za hladjenje, razmisli nekada je dosta prakticno da se grejes klimama. Ako imas novca uzmi neku japansku klimu, a ako zelis da ustedis i ostale ce za hladjenje odlicno raditi. Navedi neki budzet i nacrtaj kako izgledaju spratovi da bi dodao jos konteksta.

Fan sam toga da imam sto kvalitetniju tehniku u kuci, tako da ako ima sustinske razlike u kvalitetu hladjenja koje mi daju japanci u poredjenju sa ostalima, onda bih isao na to.
Kao sto sam rekao, najveci problem mi je gornji sprat koji ima kosine, a tavanska ploca nije izolovana, kontam da uskoro uradim izolaciju sa poliuretanskom penom.
Koliko vidim, japanci me kostaju oko 160k-170k, pa onda LG Bosch Gree oko 130k, pa onda ostatak ekipice upitnih kvaliteta.

Sto se tice grejanja, stavljeno je podno grejanje na gas koje se pokazalo odlicno, tako da za sada ne vidim potrebu za grejanjem na klime. Ako gas ode dodjavola, predvideo sam prebacivanje na toplotnu pumpu.

Prilozi

• imageedit_7_5574004381.jpg
    imageedit_7_5574004381.jpg
    264.7 KB · Pregleda: 51
Fan sam toga da imam sto kvalitetniju tehniku u kuci, tako da ako ima sustinske razlike u kvalitetu hladjenja koje mi daju japanci u poredjenju sa ostalima, onda bih isao na to.
Kao sto sam rekao, najveci problem mi je gornji sprat koji ima kosine, a tavanska ploca nije izolovana, kontam da uskoro uradim izolaciju sa poliuretanskom penom.
Koliko vidim, japanci me kostaju oko 160k-170k, pa onda LG Bosch Gree oko 130k, pa onda ostatak ekipice upitnih kvaliteta.

Sto se tice grejanja, stavljeno je podno grejanje na gas koje se pokazalo odlicno, tako da za sada ne vidim potrebu za grejanjem na klime. Ako gas ode dodjavola, predvideo sam prebacivanje na toplotnu pumpu.
Tebi treba nesto sa sto vecim protokom vazduha. Ja bi pogledao
Daikin FTXF60D/RXF60D

Tebi treba nesto sa sto vecim protokom vazduha. Ja bi pogledao
Daikin FTXF60D/RXF60D
Ima smisla ovo za protok vazduha, moram da procackam.
A mislis da mi je ok 21btu ili je to samo primer? Posto vidim da ova Daikin FTXC71C/RXC71C ima isti protok.

Možeš da pogledaš i Fujitsu KMTE18 cena 128K ili KMTA24 cena 150k.Evo i tablica gde možeš da pogledaš brzine na grejanju i hlađenju za oba modela kao i informacije o kompresorima u modelima 18 i 24 Btu.18 ima ugrađen Mitsubishi Electric kompresor.24 Btu ima kompresor Fujitsu.Kod klima u režimu hlađenja od velike je važnosti i koliko mogu vlage da izvuku iz vazduha u prostoriji koju hlade (moisture removal).KMT24 može da odvlaži 2.7 litara na sat.

Prilozi

• 111.png
    111.png
    183.7 KB · Pregleda: 34
  • 5555.png
    5555.png
    71 KB · Pregleda: 33
Da li je moguce da 18 tica minimalnu modulaciju ima 90w?! Ili ja ne umem da procitam!

Na hlađenju moguće zato što kod grejanja može da spusti modulaciju ispod 200w osamnestica.KM12 na hlađenju ide minimalno do 80w a kod grejanja nešto ispod 150w.KGTE12 kad greje može da spusti modulaciju do 110w a na hlađenju 80w.Svi noviji Fujitsu modeli KP/KM/KG/Keta mogu niže da moduliraju nego prethodni modeli.Neki član foruma ima Fujitsu KM24 Btu je pisao da isto može nisko da modulira.

Ja bi
Ima smisla ovo za protok vazduha, moram da procackam.
A mislis da mi je ok 21btu ili je to samo primer? Posto vidim da ova Daikin FTXC71C/RXC71C ima isti protok.
Radije zaobisao malezijsku sensiru(c oznaka)

Dovoljno je sto se tice snage. Dobra ti je izolacija. Ali nije idealno zbog pozicije i distribucije vazduha. Puno bi bolje bilo par manjih klima. Ali posto si bio izricit da hoces samo jednu onda tako nesto.
Ne ocekuj da ce biti svuda ravnomjerno ohladjeno

Poslednja izmena:
Minimalna snaga u specifikaciji nije isto sto i modulacija. Modulacija u specifikaciji nigde ne postoji, to samo iz iskustva mozes saznati.

Ok, a sta znaci onda ovo min input power 0,09 kw?! Ako nije modulacija na kakvu minimalnu potrosnju misle? Grejac sj nije sigurno jer ga kmta i nema, a i navedeno je i pri hladjenju! Nije valjda da trosi 90w na ler, kad nit hladi nit greje, samo duva?!

Znaci da je minimalno tokom rada sto ce u nekom trenutku povuci iz uticnice 90W.
To ne znaci da ce na toj snazi raditi 10s, minut ili 20 minuta.
Imali smo ovde clanova kojima klima na nekoj snazi radi 10s do minut i to predstvaljaju kao modulaciju i onda drugi ocekuju da im klime stalno rade na toj snazi ako je to dovoljno za prostor.

Nazad
Vrh Dno