Šta je novo?

Klima za grejanje stana

Zenit_025

Zapažen
Učlanjen(a)
04.09.2023
Poena
15
Dobar dan, potreban mi je savet koje klime uzeti za grejanje stana, stan je dvosoban (bez izolacije) otprilike nekih 55 kvadrata, sastoji se od dve sobe, predsoblja, kuhinje i kupatila.. Stan je na "losem" polozaju jer je u potrovlju zgrade sa dosta spoljnih zidova a u stanovima preko puta vecinu godine niko ne zivi, spoljni zidovi nisu debeli i bez ikakve izolacije s polja sto dovodi do toga da sa dve TA ne mogu zagrejati stan zimi, pogotovo kuhinju u kojoj je tolika razlika u temperaturi da kad krene temperatura do nule i ispod, prozori pocinju da magle i da se stvara voda na njima, a da ne pricam da peci moram jos koji sat posle jeftine struje ostaviti upaljene i racuni znaju biti veliki preko zime..Inace zgrada je stara (iz sedamdesetih godina) i imam pvc prozore..

Sve ovo me je navelo da predjem na klime, moderniji uredjaji, mogu uvek preko dana biti upanjene (sto nije slucaj sa TA koje treba gledati da buudu uvek na jeftinoj struji) a i sama pec je gabaritna, zauzima mesta, i nije estetski lepa..

Znam da treba da resim izolaciju stana ali trenutno nemam novca i za to, a klime mi trebaju i za grejanje i za hladjenje leti, ali akcenat je na grejanju i da budu jedini izvor grejanja..

Razmisljao sam uzeti dve "jace" klime ili cak tri klime i pored dve koje bi ubacio u sobe, ubacio bi i jednu u kuhinju jer mi je tamo tempetatura najkriticnija..

Novac sa kojim raspolazem je otprilike nekih 200 000 , dakle koje klime bih mogao da uzmem koje bi imale snage da "povuku" dobro preko zime i da ne rizikujem sa tim da uzmem neku prosecnu jer rashladiti moze svaka, a dobro zagrejati malo teze😁

Ono sto me takodje zanima je gde gledati klime, da li kupiti online jeftinije ili uzeti od dobavljaca koji ugradjuju.. Ako uzmem online a nesto ne valja posle ugradnje , oni mogu da prebace da je greska od frime od koje sam kupio, sa druge strane ako trazim savet od majstora koji prodaju i ugradjuju, pretpostavljam da ce preporucivati ono sto njima najvise odgovara ili ti ono gde najvise mogu da se ugrade, jer vidim po internetu da najvise forsiraju neke klime za koje dosta ljudi ima primedbi..

Sve u svemu razduzih, ali svaki savet je dobrodosao, hvala unapred!

Bratori, nastavi sa TA. Ne bacaj pare ne struju, pod hitno se izoluj.
Bacićeš para, svojih ne mojih, biće ti žao.

Imaš PVC? A on magli?
Problem sa vlagom u stanu?

Dobar dan, potreban mi je savet koje klime uzeti za grejanje stana, stan je dvosoban (bez izolacije) otprilike nekih 55 kvadrata, sastoji se od dve sobe, predsoblja, kuhinje i kupatila.. Stan je na "losem" polozaju jer je u potrovlju zgrade sa dosta spoljnih zidova a u stanovima preko puta vecinu godine niko ne zivi, spoljni zidovi nisu debeli i bez ikakve izolacije s polja sto dovodi do toga da sa dve TA ne mogu zagrejati stan zimi, pogotovo kuhinju u kojoj je tolika razlika u temperaturi da kad krene temperatura do nule i ispod, prozori pocinju da magle i da se stvara voda na njima, a da ne pricam da peci moram jos koji sat posle jeftine struje ostaviti upaljene i racuni znaju biti veliki preko zime..Inace zgrada je stara (iz sedamdesetih godina) i imam pvc prozore..

Sve ovo me je navelo da predjem na klime, moderniji uredjaji, mogu uvek preko dana biti upanjene (sto nije slucaj sa TA koje treba gledati da buudu uvek na jeftinoj struji) a i sama pec je gabaritna, zauzima mesta, i nije estetski lepa..

Znam da treba da resim izolaciju stana ali trenutno nemam novca i za to, a klime mi trebaju i za grejanje i za hladjenje leti, ali akcenat je na grejanju i da budu jedini izvor grejanja..

Razmisljao sam uzeti dve "jace" klime ili cak tri klime i pored dve koje bi ubacio u sobe, ubacio bi i jednu u kuhinju jer mi je tamo tempetatura najkriticnija..

Novac sa kojim raspolazem je otprilike nekih 200 000 , dakle koje klime bih mogao da uzmem koje bi imale snage da "povuku" dobro preko zime i da ne rizikujem sa tim da uzmem neku prosecnu jer rashladiti moze svaka, a dobro zagrejati malo teze😁

Ono sto me takodje zanima je gde gledati klime, da li kupiti online jeftinije ili uzeti od dobavljaca koji ugradjuju.. Ako uzmem online a nesto ne valja posle ugradnje , oni mogu da prebace da je greska od frime od koje sam kupio, sa druge strane ako trazim savet od majstora koji prodaju i ugradjuju, pretpostavljam da ce preporucivati ono sto njima najvise odgovara ili ti ono gde najvise mogu da se ugrade, jer vidim po internetu da najvise forsiraju neke klime za koje dosta ljudi ima primedbi..

Okaci skicu ako mozes.

Okaci skicu ako mozes.
Planirao sam staviti u dve sobe i da klime duvaju prema predsoblju i tako zagreju i rashlade i predsoblje a potom i kuhinju.. E sad kod prve sobe je to spoljni zid a iznutra u sobi je postavljen stiropor kao unutrasnja izolacija , ne znam da li uopste klima moze da se kaci na stiropor? Kod druge sobe uopste nemam sa te strane nikakve stekere za struju , a i unutrasnje jedinice bi bile dosta udaljene od spoljasnjih, onda bi kablove morali da mi razlace po sobi, to mi se nikako ne svidja,ali kanda ne moze biti sve idealno.. Mozda su pitanja glupa ali slabo se razumem u tematiku
Bratori, nastavi sa TA. Ne bacaj pare ne struju, pod hitno se izoluj.
Bacićeš para, svojih ne mojih, biće ti žao.

Imaš PVC? A on magli?
Problem sa vlagom u stanu?
Pa treba mi klima i za hladjenje a ne samo za grejanje? Nemam sada ni jednu klimu u stanu, zimi hladno, leti pakao :D

Imam pvc prozore a ulazna vrata stara drvena.. Da magli, jer kupatilo mi je malo i nema prozor a tacno je nasuprot kuhinje pa posle tusiranja sva para bije direktno na kuhinju, pa moram da otvaram prozor da sva para izadje napolje, u suprotnom zavrsava na prozoru i zidu oko prozora koji postane mokar.. A i bez tusiranja kada temperatura padne oko nule povaljuju se kapljice u dnu prozora i to samo u kuhinji, u sobi mi se pojavilo par kapljica nekoliko puta, ali to je bas kad temperatura padne na -10.. Imam i aspirator u kuhinji kada se kuva ali slaba vajda, trebace neki dobar odvlazivac vlage..

Prilozi

• 373472244_6667678329986619_8690719933868215157_n.jpg
    373472244_6667678329986619_8690719933868215157_n.jpg
    104.5 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Nisi nacrtao gde su ulazna vrata i dimenzije prostora?
Ali cudniji raspored jos nisam video.

Koja je dnevna soba, ona je najbitnija za postavku klime.
Ovako na prvu najlogicnije staviti dve klime u obe sobe da duvaju jedna prema drugoj uz pretpostavku da su vrata tako postavljena.

Ovo je hiljadita tema o kupovini klime

Dobre japanske 12-ce mogu da se razvuku na 20m, a da pri tom do 15m ne traže dopunu freona. Tako da ne moraš da brineš oko raspojanja od unutrašnje do spoljašnje, ionako je minimum 3m da bi uređaj radio ispravno. Ako nemaš izolaciju, to je muka zagrejati sa bilo čim. Moj ti je savet da pokušaš da odradiš makar iznutra izolaciju stana, pa da onda dodaješ klime ako TA ne mogu da odrade posao. Izolacija plafona je pola posla! Izoluj i TA peći sa Knauf H700 vunom da ne odzrače sve ujutru, pa uveče budu hladne. E kad to sve odradiš, ako peći i dalje nisu u mogućnosti da zagreju prostor, onda gledaj da dodaješ klime. Problem sa grejanjem na klime u prostoru bez izolacije je taj što moraš da greješ na dosta veću temperaturu da bi ti subjektivno bilo toplo i ugodno, jer su zidovi hladni. Sa TA peći je druga priča jer pećmisijava toplotu, i subjektivni osećaj je da je toploje baš zbog tog zračenja.

@Zenit_025
Razumem ja tebe skroz i tvoje muke ali mislim da će ti svako ko je na svom džepu osetio, savetovati isto.
Provo izolacija pa onda klime. Imaš fore do leta, de uštedi na grejanju.

Za kupatilo najprostije da izbiješ ventilaciju ili staviš odvod alu-cev da iznosiš vlagu van.
Na ovo mislim, razvlači se kao harmonika na potrebnu dužinu, možeš nastavljati po potrebi. Ako nemaš mogućnost da probiješ zid i napraviš direktan odvod van.

@Zenit_025
Razumem ja tebe skroz i tvoje muke ali mislim da će ti svako ko je na svom džepu osetio, savetovati isto.
Provo izolacija pa onda klime. Imaš fore do leta, de uštedi na grejanju.

Za kupatilo najprostije da izbiješ ventilaciju ili staviš odvod alu-cev da iznosiš vlagu van.
Na ovo mislim, razvlači se kao harmonika na potrebnu dužinu, možeš nastavljati po potrebi. Ako nemaš mogućnost da probiješ zid i napraviš direktan odvod van.
Dzabe ti to pricas. Ovde savete za ugradnju klima u neizolovane objekte daju oni sa izolovanim objektima. Na manje kuce i stanove i nekako, ali ovo je klasican primer bacanja novca.

A to si zakljucio na osnovu cega? Ne, nego da za grejanje ne koristi klima uredjaje jer su najmanje efikasne u situaciji koju je opisao.

Somborac, ako ti treba da staviš izolaciju samo na svoj stan imam firmu za tebe. Javi se na pp da te povežem s ljudima pa da vidite ima li rešenja i cenu.

A to si zakljucio na osnovu cega? Ne, nego da za grejanje ne koristi klima uredjaje jer su najmanje efikasne u situaciji koju je opisao.
Da li negdje ima poredjenje efikasnosti grejnih tijela u neizolovanom prostoru ili samo iznosis svoje misljenje? Ako ima volio bih to da vidim.

Iznosim na osnovu sopstvenog iskustva i zdrave logike, a naravno da ima na internetu energetska efikasnost grejnih tela, ali stvarno nemam nameru da se bavim time. Ne moze ''duvaljka'' da bude efikasnija i da bolje zagreva prostor od radijatora ili podnog grejanja, niti moze duze da zadrzava toplotu. Pa i ta pec bolje zagreva prostor jer emituje toplotu i kada ne radi, za razliku od klima uredjaja koja kad se ugasi to je to. Kotao na pelet je skoro 30 % manje efikasan u neizolovanim objektima, to sam i pisao na drugoj temi da je jedan objekat povrsine 80 m2 ''trosio'' 4t peleta dve godine uzastopno, a posle ugradnje izolacije potrosnja je smanjena na 2.5t, znaci da je za to vreme baceno preko 1k evra.

Mozda neko ima drugacija iskustva od tebe :)
TA pec akumulira toplotu ali da bi je prenijela u prostoriju trebalo bi da duva ovako slaba vajda. A taj kolega sto je trosio 4t na 80m2 mi djeluje malo mnogo jedino ako se ne seta u gacama. Kolega je grijao 160 m2 sa 3.5-4t peleta neizolovanog prostora poslije izolacije je tu oko 2-2.5t tako da ne se ne moze uzeti iskustvo jednog korisnika kao referenca za sve. Griju se ljudi sa klimom i bez izolacije objekta. Skuplje je nego sa izolacijom ali opet jeftinije od nekih drugih vidova grijanja.
Naravno da je najbolje prvo uraditi izolaciju ko moze ali nisu svi u mogucnosti da to urade.

Mozda neko ima drugacija iskustva od tebe :)
TA pec akumulira toplotu ali da bi je prenijela u prostoriju trebalo bi da duva ovako slaba vajda. A taj kolega sto je trosio 4t na 80m2 mi djeluje malo mnogo jedino ako se ne seta u gacama. Kolega je grijao 160 m2 sa 3.5-4t peleta neizolovanog prostora poslije izolacije je tu oko 2-2.5t tako da ne se ne moze uzeti iskustvo jednog korisnika kao referenca za sve. Griju se ljudi sa klimom i bez izolacije objekta. Skuplje je nego sa izolacijom ali opet jeftinije od nekih drugih vidova grijanja.
Naravno da je najbolje prvo uraditi izolaciju ko moze ali nisu svi u mogucnosti da to urade.
160 kvadrata sa 2.5t hm, ne znam kako uspeva to, ja grejem oko 90 kvadrata, izolacija 10cm, PVC, na tavanu stiropor i ispod 2.5 t ne smem da pomisljam, a prosek neki oko 3t, temperatura u kuci 23,24 stepena.

Procitaj ☝️
Imaš kalkulatore ispod pa kreni lagano da računas odprilike.

Ako nemas gde da zavučes klime da ne budu izložene vetru i suncu imaces vecu potrošnju.

Uzmi klime jer ne ide 25c i odmah nula, kada uradi bas nula ili ispod. Kombinuj TA + klime.

160 kvadrata sa 2.5t hm, ne znam kako uspeva to, ja grejem oko 90 kvadrata, izolacija 10cm, PVC, na tavanu stiropor i ispod 2.5 t ne smem da pomisljam, a prosek neki oko 3t, temperatura u kuci 23,24 stepena.
Ipak sam ja pogrijesio. 3-4t na 160 m2 sa izolacijom 5cm temp 23c.

Poslednja izmena:
Bez problema se 55m2 neizolovanog stana greje sa klimama i to ne preterano skupo.
Kod mene su 2 spoljasnja zida, na otvorenom trgu gde siba vetar, sa 6 prozora, kuhinja ima 3 prozora, druge 2 sobe imaju balkonska vrata, ~70m2.
Najveci racun mislim da mi je bio 18k dinara, a ja na prolece bez klime ne idem ispod 3k.
Poredjenja radi, TA peci ne mogu da mi ugreju, ni u svakoj sobi po jedna, bez da greju i duvaju preko dana, gde struja ode u nebo.
Imam 6+6kW el. kotao sa radijatorima, racuni u januaru su bili 25-35k dinara za grejanje 50 od 70m2.
Ovu zimu sam maltene samo jednu klimu koristio jer drugi deo stana i ne koristim od kada zivim sam, racuni su bili 5-8k dinara, a racunaj da su mi sva 4 zida tada hladna.
Sestra je malo hardcore, pa greje 26c 24/7 neizolovanu kucu od ~60m2 na sred dvorista od 30 ari na cosku ulice, gde takodje nenormalno siba vetar i racuni ove godine mislim da nisu presli 15k, ali je i bila slaba zima, inace isto ide tu do nekih 18k max. Da napomenem da kroz matore drvene prozore uragan duva, kao i kroz dupla ulazna vrata koja su pocela i kisu da propustaju, a carevi su kesama zapusili par rupa na istima...morao sam ja to da primetim i pitam da li su normalni, da bih organizovao da zamenimo celu stolariju ove godine.

Da li na svakoj klimi koja ima grejac spoljne jedinice grejac stalno radi tj kada dodje t na nekoj odredjenoj min granici ili radi samo kada je defrost u funkciji?

Зависи од модела, оне боље дизајниране раде кад треба, тј. за време и непосредно после отапања.

Не. Можда се за неке климе може ископати у сервисним упутствима.

Ipak sam ja pogrijesio. 3-4t na 160 m2 sa izolacijom 5cm temp 23c.
Ne mogu da verujem da moze da greje tu kvadraturu sa 3-4t, ne znam koliko mu dnevno radi kotao, ali ako je tako, to je stvarno fenomenalno. Pisao sam ranije da ja grejem 130 m2, oko 185-190 dana u godini, temperatura 23.5-24, izolacija 10 stiropor zidovi i ploca, pvc petokomorni prozori, elektronske termo glave, potrosnja cca 4t. Moze 3.8t, ali to je zanemarljiva razlika.

Bez problema se 55m2 neizolovanog stana greje sa klimama i to ne preterano skupo.
Kod mene su 2 spoljasnja zida, na otvorenom trgu gde siba vetar, sa 6 prozora, kuhinja ima 3 prozora, druge 2 sobe imaju balkonska vrata, ~70m2.
Najveci racun mislim da mi je bio 18k dinara, a ja na prolece bez klime ne idem ispod 3k.
Poredjenja radi, TA peci ne mogu da mi ugreju, ni u svakoj sobi po jedna, bez da greju i duvaju preko dana, gde struja ode u nebo.
Imam 6+6kW el. kotao sa radijatorima, racuni u januaru su bili 25-35k dinara za grejanje 50 od 70m2.
Ovu zimu sam maltene samo jednu klimu koristio jer drugi deo stana i ne koristim od kada zivim sam, racuni su bili 5-8k dinara, a racunaj da su mi sva 4 zida tada hladna.
Sestra je malo hardcore, pa greje 26c 24/7 neizolovanu kucu od ~60m2 na sred dvorista od 30 ari na cosku ulice, gde takodje nenormalno siba vetar i racuni ove godine mislim da nisu presli 15k, ali je i bila slaba zima, inace isto ide tu do nekih 18k max. Da napomenem da kroz matore drvene prozore uragan duva, kao i kroz dupla ulazna vrata koja su pocela i kisu da propustaju, a carevi su kesama zapusili par rupa na istima...morao sam ja to da primetim i pitam da li su normalni, da bih organizovao da zamenimo celu stolariju ove godine.
Isti problem imam sa TA pecima, sa koliko klima grejes stan? Ja sam razmisljao dve da uzmem neke osrednje da nisu ni bas jeftine niti bas preskupe, recimo neke kao Gree Amber Comfort 12 ili Fujitsu LMCE 12 , obe su negde oko 750 evra.. Ili neku bas jako kao Gree Amber Ultra i stavim u vecu sobu da duva i u predsoblje i prema drugoj sobi, ali bojim se da bi bila prejaka i da bi mozda pregrevala, ako moze uopste da pregreva stan bez izolacije :D

Ja glasam za dve slabije nego za jednu jaču.

Ja imam katastrofalan raspored(super je raspored stana, samo nije povoljno za grejanje vise prostorija odjednom), pa imam 4 klime, u svakoj prostoriji po jednu klimu, osim hodnika i toaleta.
Ali 4. ni ne koristim maltene, tako da je moglo i sa 3 klime.
Opet, kod mene nema otvorenih vrata, osim od kuhinje ka toaletu, ostalo zatvaram.
Uvek je bolje vise slabijih klima, nego jedna jaca.

Jel to potrosnja struje samo za klime ili racun za ukupnu potrosnju struje.
Ja bih grejao prostoriju od 20m2 bez izolacije, samo na tavanu na ploci vuna od 10cm pa me zanima koliko bi bio racun za struju.

uzeo sam midea extrim 18,za stan blizu 50kv,ali je malo nezgodan raspored?!?
šta mislite?

Nazad
Vrh Dno