Šta je novo?

Klima uredjaji - pitanja -> anketa

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Claudio Bravo

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poena
609
Klima uredjaji ne spadaju bas u kompove, ali ima vec dosta topika na ovu temu, medjutim, ni jedan ne sadrzi nesto preterano puno cinjenica...

Dakle, zima je stigla uveliko i mene, kao pretpostavljam i veliki broj ljudi sa ovog foruma zanimaju klima uredjaji za grejanje/dogrejavanje.

Prvenstveno me zanima iskustvo vlasnika klima uredjaja koji ih koriste za grejanje na temperaturama preko i oko nula (0) stepeni...

Znaci, zamolio bih sve korisnike klima uredjaja da odgovore na ovu malu anketu...

Marka i model uredjaja i zemlja proizvodnje:
BTU i potrosnja struje u KW, ko zna naravno..
Povrsina koja se greje u kvadratima
Grejana prostorija se nalazi u stanu ili kuci (znaci, okruzena toplim ili hladnim prostorijama):
Postignuta prosecna temperatura u stanu posle par dana rada
Da li postoji jos neki izvor toplote i koje je snage, (radijatori, kvarcna, TA i sl.)
Izolacija prostora: losa / srednja / dobra (ovde mislim, zidovi tanki debeli, prozori, dihtuju bolje, lose, plasticna/alu stolarija i sl...
Neki bitan komentar

I na kraju, ovo je najteze:
Najveci potrosac el. struje u klima uredjaju je kompresor, pa me zanima, koliko otprilike, kada se postigne neka optimalna temperatura, tokom jednog sata radi kompresor. Naravno, sve to po vremenskim uslovima koji traju poslednjih petnaestak dana ovde u BG.

Dakle, cilj ove ankete je da sabere iskustva korisnika iz prakse, i da po mogucstvu pomogne nama koji nemamo nikakve klime pri izboru pravog uredjaja, ....

Hvala svima...

Jos jednom za laksi "quote"

Marka i model uredjaja i zemlja proizvodnje:
BTU i potrosnja struje u KW:
Povrsina koja se greje u kvadratima:
Prostorija u stanu ili kuci:
Postignuta prosecna temperatura u stanu posle par dana rada:
Da li postoji jos neki izvor toplote i njegova snaga:
Izolacija prostora: losa / srednja / dobra:
Prosecan rad kompresora za sat vremena:
Neki bitan komentar:

Zar niko nece da popuni anketu.....
Ili malo korisnika Bencha ima klime?!?
Ili sam ja mozda bio suvise indiskretan....

Vidim da si gledao ali imash matori topik koji stvaro ima svashta!!!
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=28722&highlight=klima

Ma video sam i taj link, ali interesuju me cinjenice a temperatura napolju je idealna za grejanje klimom -> Preko nule i par stepeni iznad je raj za vecini boljih uredjaja...

Ne znam, mozda su teska pitanja....
Ali mislim da je tema vrlo konstruktivno, jer kada neko kaze radi ko zmaj to nista ne znaci. Nekome je 20 stepeni puno, a mnogima ni 24 nije mnogo...
Vazne su cinjenice, a na osnovu ovoga sto sam pitao moze se vec dosta toga zakljuciti......

Hvala u svakom slucaju....

Izvinjavam se u startu jer nemam vremena da pišem naširoko...

Još jednom ponavljam, ljudi ne nadajte se da će te se na temp oko nule nagrejati samo sa klimom. Teško je ostvarljivo i prilično nerentabilno. U našim klimatskim uslovima klima je odlična za neki prelazni period ili eventualno kao pomoćno grejno telo. Moja iskustva od ove zime je da na niskim tep. (0<t<-10) samo bezvezem akam uređaj.

Claudio što se tvoje ankete tiče, mislim da je loše formulisana. Veoma je diskutabilno koliko je neko (uključujući i mene koji se ponešto i razumem u problematiku) uopšte u stanju da ti da precizan podatak o nekim stavkama koji si naveo. Zaista neznam koliko je npr. vreme rada kompresora po satu (mada nije isto u koje doba dana radi klima) ili kolika je snaga ostalih izvora toplote (jedino da sednem da računam ili da odvalim odokativno).

stvarno me mrzi da merim sve to shto pitash ali ajde da probam da probijem led..

dakle, imam funai klimu staru nekoliko godina, made in japan.. ona nije dodatno "budzhena" za hladjenje, sto znachi da po specifikaciji radi do +2 stepena.. u praksi se pokazalo da bez problema greje tu negde do -10, -15, ali kada je hladnije (a bilo par puta proshle zime), nece da startuje.. chini mi se da je u pitanju 12 btu, mada moguce da je 9..

u starom stanu je bez problema grejala nekih 20ak kvadrata (sobe standardne visine), hladila 70ak takodje bez problema (jedino je do udaljenih delova stana sporo stizao rashladjen vazduh, ali posle 1.5h bi ceo stan bio hladan.. u ovom novom za dogrevanje nema potrebe (odlichna izolacija, pa centralno grejanje greje chak i jache nego shto treba, chesto otvaram prozor), a ista ta klima bez vecih problema rashladi 90 kvadrata za nekih 2h, bez obzira shto stan ima sunca tokom celog dana..

vudu_dva je napisao(la):
stvarno me mrzi da merim sve to shto pitash ali ajde da probam da probijem led..

dakle, imam funai klimu staru nekoliko godina, made in japan.. ona nije dodatno "budzhena" za hladjenje, sto znachi da po specifikaciji radi do +2 stepena.. u praksi se pokazalo da bez problema greje tu negde do -10, -15, ali kada je hladnije (a bilo par puta proshle zime), nece da startuje.. chini mi se da je u pitanju 12 btu, mada moguce da je 9..

u starom stanu je bez problema grejala nekih 20ak kvadrata (sobe standardne visine), hladila 70ak takodje bez problema (jedino je do udaljenih delova stana sporo stizao rashladjen vazduh, ali posle 1.5h bi ceo stan bio hladan.. u ovom novom za dogrevanje nema potrebe (odlichna izolacija, pa centralno grejanje greje chak i jache nego shto treba, chesto otvaram prozor), a ista ta klima bez vecih problema
rashladi 90 kvadrata za nekih 2h, bez obzira shto stan ima sunca tokom celog dana..

Mozda je to i 15-ica ipak veliki je to da bi ga 12-ica komotno rashladila,bar je to neko moje misljenje,neka me ivo.r ispravi ako gresim.
Isto mislim da je glupo akati klimu po nekim niskim temperaturama,mislim ja se plasim da mi to ne sj**e klimu otkud znam necu da se igram.

I jos nesto Claudio vidim nov si necu da te napadam(i ja sam bio nov na forumu),neverujem da ljudi ovde imaj vremena da se bahcu sa tim raznim merenjima,u krajnjem slucaju svi ti podaci bi bili relativni,jer bi bili(mozda)tacni samo za te uslove(npr.-3 C 78% vlaznost vazduha)

Pa ovde su ljudi vecinom cenim tehnomani, pa su se verovatno zanimali i za te stvari kada su uzeli uredjaje...

Dakle, ne kazem ja da ce se neko zagrejati klimom ispod nule, ali me prvenstveno interesuje preko nule kakva iskustva imaju ljudi...
Pa skoro svako ima po neki termometar na zidu i zna koliko mu je povrsina sobe otprilike, zar ne... :) Zatim da li ima centralno ili ne....
Sve ovo moze da se napise za par minuta...

Ajd ovako...

Na poslu imam magacin od oko 45 m2; dve SKY klime 12-ice; nema dodatnih grejnih tela (radijatora, grejalica, itd); u magacinu je uvek nekoliko ljudi koji se krecu, rade, pakuju; vrata se NON-STOP otvaraju (izlazi se pravo napolje); obe klime su podesene na grejanje, na 25-26 C; i u magacinu je uvek toplo...

To majstore, eto... nije tesko :) Znaci, kratko i jasno.... Empirijski....
Hvala...

Ukratko, imam Eskimo klimu 12 btu made in Greece, greje mi sobu od 25 kvadrata do nekih -2 bez problema a namestena je na 26 stepeni

Claudio Bravo je napisao(la):
Zatim da li ima centralno ili ne....
Nemam centralno, sa 12-com iznad 0C lepo zagrevam-dogrevam, u svakom slucaju zadovoljan sam.

Stefan1 je napisao(la):
...
Mozda je to i 15-ica ipak veliki je to da bi ga 12-ica komotno rashladila,bar je to neko moje misljenje,neka me ivo.r ispravi ako gresim.

nije 15-ica sigurno, platjena je oko 1000dm, 15-ice su skuplje ako sam dobro skapirao.. stan je nov i ima odlichnu izolaciju, mislim da je do toga.. shta dalje da pricham kad evo sedim pored odshkrinutog prozora da se ne bih skuvao, a grejanje samo centralno, nishta dogrevanje.. :)

ne, ali s obzirom da je u pitanju carrier (samo se sklapa u izraelu), trebalo bi da je za klasu bolji od ove konfekcije koju svi teramo.. :)

Da, ali ima neka nova Infinity serija, 18-ica oko 600E bez ugradnje. Naravno da ima i skupljih ali ih nemaju trenutno... Jer ih pored ovih niko i ne kupuje...

Kada se poredi sa ostalim klimama, zaista izgleda impozantno, ali malo mi je to jevtino... Pa me brine......

Pa ovde su ljudi vecinom cenim tehnomani, pa su se verovatno zanimali i za te stvari kada su uzeli uredjaje...

Dakle, ne kazem ja da ce se neko zagrejati klimom ispod nule, ali me prvenstveno interesuje preko nule kakva iskustva imaju ljudi...
Pa skoro svako ima po neki termometar na zidu i zna koliko mu je povrsina sobe otprilike, zar ne... :) Zatim da li ima centralno ili ne....

Ok to moze mislio sam da mislis na neka merenja tipa potrosnje struje i slicno

Jel ce sledeceg leta klima uredjaji biti nesto povojniji(jeftiniji) nego prolslg leta :?:
jel nameravam da okacim jedan lg 12-icu ;)

I meni treba za ovo leto,nasao sam Housela 12-icu za nekih 21000!
Isplati li se to ljudi?
Uvek sam bio za tamo "neke" firme ali razlika u ceni ide i do 15000.

Mogu reci da je ta Infinity serija Tadirana stvarno odlicna ,brat je uzeo pred zimu ,mada ne zbog grejanja jer ima odlicno centralno nego bas bila nesto povoljna oko 450Eur sa ugradnjom 12-ica i nismo izdrzali da je neprobamo na -10 i klima je radila naj normalnije naprivili smo pravu "furunu" u sobi sve pohvale sigurno je najbolja kupovina za te pare ,a i bolja je od raznih kineskih panasonica ,AKAIA i sl. a od ostale konfekcije da negovorim .... ZNACI Infinity slobodno kupite + 5 god. na ceo uredjaj da ne pominjem

Klime kod nas?

ja se spremam da kupim jednu TADIRAN klimu Infinity 12, mislim da to treba da bude ok.
Mada, kod nas mi je sve sumljivo, gledao sam cene u rusiji, moskva pretpostavljam, pa nema ni jedna klima skoro koja je ispod 1000 $. Jeste moskva skupa ali bas toliko?
http://klimat.topcen.ru/p1tfirm/55.html

Da to sam i ja primetio da su cene raznolike u svetu ,a i da Infinitya nema na zvanicnom sajtu ali pretpostavljam da se on vodi kao Low Cost samo za trzista istocne evrope ,azije i sl. ,pitao sam one momke tamo ,ta klima dolazi kod nas u delovima pa je sklapaju ovi nasi ovde u zvanicnom tadiranovom servisu ali nevidim tu nista lose kad mogu kinezi mozemo i mi .... valjda bolje od njih

Moze li mi neko reci kako se ciste i odrzavaju filteri na klimi. Imam TADIRAN infinity 12-tica. Ima tri filtera, rekao bih da je jedan ugljeni, a za ova dva nisam siguran

Nije moguce da niko nema Tadiran.....

Naravno da nije moguce...imam Tadiran Apollo TNL-25. Placen oko 1300E, 7 godina garancije na kompresor, 5 na ceo uredjaj...sta da kazem o pomenutom....CUDOVISTE...!!!

Klimasi forumasi :)
Imam jedno pitanje, danas upalih klimu da me rashladi i lepo podesim da spusti na nekih 22 C
kad ono hladi do 29 i onda odjednom kao da se resetuje, pojavi se na displey-ju nesto "E6" tj kao da se "zaglupi" i naravno ni stepen nize ne moze da spusti... I tako samo drzi na toj temperaturi.
Inace je klima od prosle sezone, ali nije servisirana :( znam da to nije za pohvalu ali ako ima neko resenje...

Klimasi forumasi :)
Imam jedno pitanje, danas upalih klimu da me rashladi i lepo podesim da spusti na nekih 22 C
kad ono hladi do 29 i onda odjednom kao da se resetuje, pojavi se na displey-ju nesto "E6" tj kao da se "zaglupi" i naravno ni stepen nize ne moze da spusti... I tako samo drzi na toj temperaturi.
Inace je klima od prosle sezone, ali nije servisirana :( znam da to nije za pohvalu ali ako ima neko resenje...
hehe podigao si iz mrtvih thread 6godina star :p
imas [jedini] thread o klima-uredjajima [2010] u sobi "Domaće tržište iliti GDE da kupim?"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno