Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

To sto ste nasli je Potrošnja el. energije pri grejanju/ radna struja:
2150 W
Nije maximum koji moze klima da povuce

Drugari, dobar dan. Od prosle zime posedujem klimu Hisense KE70BT2E kojom sam izuzetno zadovoljan i sto se tice grejanja i hladjenja. Medjutim, problem se javio pre mesec dana kada mi je stigao novembarski racun za struju, gde je moje domacinstvo potrosilo 2589 kilovata struje. U početku sam pomislio da je neka greska prilikom očitavanja, ali kada sam proverio stanje uvideo sam da nema greske. Odmah sam posumnjao na klimu, resio da je istestiram. Kupio sam merac potrosnje Prosto, instalirao njegovu aplikaciju na telefonu i poceo da pratim potrosnju. Klima, verovali ili ne na rezimu grejanja, da li bilo 10 stepeni u plusu ili bilo 0 stepeni vani, pri unutrasnjoj temperaturi od 23,24 stepeni i zadatoj temperaturi 24 i najsporijoj brzini rada, nece da spusti potrosnju ispod 3 kw po satu. Obratio sam se Hisense servisu i od 25. Decembra oni meni ne mogu da reše problem pod izgovorom da nisu imali ovakav slucaj i da nemaju cime da izmere potrosnju klima uredjaja. Inače, njena potrošnja prilikom grejanja je max 2.19 kwh po specifikaciji. Sta biste vi na mom mestu i da li je neko imao slican slucaj?
u pitanju je 24ka, koliki prostor grijes i kakve su ti izolacija i stolarija ?
Najveca greska ti je sto je drzis na fan 1 jer je tu najmanje efikasna a cim je u pitanju 24ka znaci da vjerovatno grijes velik prostor. Druga ti je greska sto si kupio 24 a ne npr dvije 12ke

Meni stoji za moju KMCC da je 1650 W i nije uspjela nikad više da srkne, ni kad uključim power, ni kad podignem sve na max. U suštini kad pomnožiš amperažu koja je 9,6 za taj model i voltažu nek je na 240 umjesto 220, kod njegove klime je max tu negdje 2300 W. *** ne razumijem se u struju baš.

ja ne razumem što ljudi ovde koliko vidim bezuslovno veruju tim jeftinim utičnicama za merenje potrošnje i prema njima se ravnaju.

u pitanju je 24ka, koliki prostor grijes i kakve su ti izolacija i stolarija ?
Najveca greska ti je sto je drzis na fan 1 jer je tu najmanje efikasna a cim je u pitanju 24ka znaci da vjerovatno grijes velik prostor. Druga ti je greska sto si kupio 24 a ne npr dvije 12ke
Ne znam gdje se klima nalazi, ali to ako je u kuci na fanu jedan sigurno je preko 600m^3 protok vazduha, pa na vece nije bas prijatno.
ja ne razumem što ljudi ovde koliko vidim bezuslovno veruju tim jeftinim utičnicama za merenje potrošnje i prema njima se ravnaju.
Ja ne znam odakle neko ne vjeruje tim uticnicama? Lako je snagu izracunati i provjeriti😉

Edit: Sad vidim na Hiesense sajtu stoji da je minimalni protok 750, ovo je uragan na 1. brzini.

Imam vagu sa ebaya, preglupu i mizerno jeftinu. Gdje god postaviš teret, mjeri hirurski precizno, barem te male mase, na 1g je inkrement.
Kupio Tefal kuhinjsku, jer je jelte ljepša (žena, jeste), skuplja šestostruko.
Kad pomjeriš mjereni teret, odstupanja drastična - u zavisnosti da li je na sredini, ili negdje malo dalje od centra postavljen vagani predmet, bukvalno nešto od 100 grama, postane nešto od 20, ili 300.
Zašto onda da vjerujem skupljim i brendiranim? :)

...
Ja ne znam odakle neko ne vjeruje tim uticnicama? Lako je snagu izracunati i provjeriti😉
Pa nije lako. Zato i kažem. Te pijačne utičnice su instrument iz kategorije probne lampe. Jeftini unimeri ne mogu da izmere ni struju ili napon tačno a tu treba izmeriti to dvoje i pomnožiti.

Covjeku je dosao i velik račun tako da nije samo da je uzeo uticnicu pa lupao podatke.

A uticnice su onako poprilicno precizne, ne sad u nekoliko vati ali za praćenje potrosnje klime sasvim ok, ja sam imao vise njih u vlasništvu i ima odstupanja da nisu dobro kalibrisane, tipa da bude po 20-30w razlike izmedju njih ali ako jedna pokazuje 120w potrsonju ova sto laze za 20 pokazuje 140, tako da nije da lupaju potrosnju i da su neke cifre velike

Evo proslo je nepunih 10 dana od ugradnje grejaca u tacnu one Quadro klime, danas zvao covek i kaze da je prezadovoljan, klima vise nije okovana ledom a tacna cista i rupa prohodna, svaki defrost prodje bez problema i voda krece odmah da tece i ne zadrzava se. Probano sad preko vikenda, spustala se temp do -5,-6, kada mu je obicno klima i bila okovana ledom. Tako da izgleda da grejaci rade svoj posao. Ima dosta posla oko rasporedjivanja samog grejnog kabla jer ga ima 10m a treba to sve nekako ravnomerno napakovati u spoljnu jedinicu i to da se ne preklapa, ali krajnji rezultat je vise nego dobar. Inace u zadnjih nekoliko dana mi bas izlazi hrpa fotografija po drustvenim mrezama kako doticna klima i slicne njoj (npr vox ifg-12aact, spoljna jedinica 17.5kg) znaju biti okovane ledom, klasicna boljka najjeftinijih uredjaja. Problem nastaje kada ljudi ugrade ove uredjaje u neizolovane prostore gde klima nonstop radi punom parom da bi dostigla temp i previse mrzne, a defrost nije bas najbolje odradjen..

Prilozi

• vestel.png
    vestel.png
    361.7 KB · Pregleda: 107
Obije su dobre. Za te pare bi mogao i amber premium 12 da uzmes, kad je vec u pitanju otvoreni prostor. Jaca je od obije i dosta bolje grije u minusu. Jedino sto nece da radi nizom snagom od te dvije, naprotiv. Radi na 500-600w minimum. Daikin radi ispod 350w. Ali to tebi svakako ne bi predstavljalo problem jer je u pitanju veliki prostor.
Sto se tice tog objekta od 90m2 plan je da se dnevno 4-5 sati provede u njemu sad u ovom zimskom periodu tako da sam mislio da 2 klime ( od toga je vec jedna fujitsu 12 luca u objektu a drugu da kupim ) setujem na 16° bez gasenja tokom cele zime a da nekih 2 sata pre nego sto se udje u objekat setujem na maksimalnih 30° da se sto pre podigne temperatura na prihvatljivih 21-22°. Da li cu to uspeti sa tom Fujitsom i Daikinom Sensira 18 npr ili Fujitsu+amber premium 12 posto nemam finansije za jacu amber.
Covjeku je dosao i velik račun tako da nije samo da je uzeo uticnicu pa lupao podatke.

A uticnice su onako poprilicno precizne, ne sad u nekoliko vati ali za praćenje potrosnje klime sasvim ok, ja sam imao vise njih u vlasništvu i ima odstupanja da nisu dobro kalibrisane, tipa da bude po 20-30w razlike izmedju njih ali ako jedna pokazuje 120w potrsonju ova sto laze za 20 pokazuje 140, tako da nije da lupaju potrosnju i da su neke cifre velike

Sto se tice tog objekta od 90m2 plan je da se dnevno 4-5 sati provede u njemu sad u ovom zimskom periodu tako da sam mislio da 2 klime ( od toga je vec jedna fujitsu 12 luca u objektu a drugu da kupim ) setujem na 16° bez gasenja tokom cele zime a da nekih 2 sata pre nego sto se udje u objekat setujem na maksimalnih 30° da se sto pre podigne temperatura na prihvatljivih 21-22°. Da li cu to uspeti sa tom Fujitsom i Daikinom Sensira 18 npr ili Fujitsu+amber premium 12 posto nemam finansije za jacu amber.
I jos jedno pitanje. Da li je OK ovo sto sam zamislio sa setovanjem na 16° sve do nekih 2 sata pre ulaska u objekat kad cu podesiti na max da se sto pre ugreje prostor? I koliko bi mi se isplatilo tako sto se racuna tice posto sam vec blizu ulaska u crvenu tarifu 😱

I jos jedno pitanje. Da li je OK ovo sto sam zamislio sa setovanjem na 16° sve do nekih 2 sata pre ulaska u objekat kad cu podesiti na max da se sto pre ugreje prostor? I koliko bi mi se isplatilo tako sto se racuna tice posto sam vec blizu ulaska u crvenu tarifu 😱
Iz nekog mog iskustva dva tri stepena pravi razliku u potrosnji, ali ako stavis na 16c i svaki dan dizes na 23c npr, potrosices vise struje a obekat ce biti hladan. Sve je to po meni do izolacije. Ako objekat zadrzava dobro toplinu sasvim fino ce to sa minimalnom potrosnjom da odrzava. Ako je gubitak topline i spustis na 16c ohlade se zidovi i kad podignes temp ti zidovi hlade prostoriju pa ujedino i mjesanje vazduha je hladnije dok se to ne zagrije.
Evo proslo je nepunih 10 dana od ugradnje grejaca u tacnu one Quadro klime, danas zvao covek i kaze da je prezadovoljan, klima vise nije okovana ledom a tacna cista i rupa prohodna, svaki defrost prodje bez problema i voda krece odmah da tece i ne zadrzava se. Probano sad preko vikenda, spustala se temp do -5,-6, kada mu je obicno klima i bila okovana ledom. Tako da izgleda da grejaci rade svoj posao. Ima dosta posla oko rasporedjivanja samog grejnog kabla jer ga ima 10m a treba to sve nekako ravnomerno napakovati u spoljnu jedinicu i to da se ne preklapa, ali krajnji rezultat je vise nego dobar. Inace u zadnjih nekoliko dana mi bas izlazi hrpa fotografija po drustvenim mrezama kako doticna klima i slicne njoj (npr vox ifg-12aact, spoljna jedinica 17.5kg) znaju biti okovane ledom, klasicna boljka najjeftinijih uredjaja. Problem nastaje kada ljudi ugrade ove uredjaje u neizolovane prostore gde klima nonstop radi punom parom da bi dostigla temp i previse mrzne, a defrost nije bas najbolje odradjen..
Neka me neko ispravi ali u prosjeku 1m trosi oko 100w... Ovdje je ubaceno 10m.... U prevodu 1000w... Ok, haj i da trosi 500w plus klima je duplo vise nego neka kvalitetnija i nikada nece raditi to kako treba po minusima, nemoze opet u jace minuse itd... Razmijem da se grijac pali od 0c ( otprilike ) ali opet.... Po meni je to bacanje para iskreno.

Poslednja izmena:
Neka me neko ispravi ali u prosjeku 1m trosi oko 100w... Ovdje je ubaceno 10m.... U prevodu 1000w... Ok, haj i da trosi 500w plus klima je duplo vise nego neka kvalitetnija i nikada nece raditi to kako treba po minusima, nemoze opet u jace minuse itd... Razmijem da se grijac pali od 0c ( otprilike ) ali opet.... Po meni je to bacanje para iskreno.
Snaga ovog grejaca je 150W, izuzetno je tanak pa ga zato izvlaci duzina. Nastimano je da se pali na -0.5c i gasi na +0.5c

Snaga ovog grejaca je 150W, izuzetno je tanak pa ga zato izvlaci duzina. Nastimano je da se pali na -0.5c i gasi na +0.5c
Iskreno i sam u nevjerici sam pogledao dali je to moguce i pokusao sam naci podatak grijaca na 10m koji naj manje struje trosi. Evo rezultat ( mada nisam bas puno posvetio vremena da priznam ) tako da opet... Mislim ok opet, daj sta se moze, bolje ista nego nista sto se kaze.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-13-18-50-46-303_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2025-01-13-18-50-46-303_org.mozilla.firefox.jpg
    89.4 KB · Pregleda: 80
Iskreno i sam u nevjerici sam pogledao dali je to moguce i pokusao sam naci podatak grijaca na 10m koji naj manje struje trosi. Evo rezultat ( mada nisam bas puno posvetio vremena da priznam ) tako da opet... Mislim ok opet, daj sta se moze, bolje ista nego nista sto se kaze.
Kabal je 33ohm po metru, znaci za 10m R=330ohm
I=U/R, I=230/330, I=0.69A
P=U*I, P=230V*0.69, P=158W.
Dakle dolazimo priblizno do naznacene vrednosti.

Haj posalji linh
Kabal je 33ohm po metru, znaci za 10m R=330ohm
I=U/R, I=230/330, I=0.69A
P=U*I, P=230V*0.69, P=158W.
Dakle dolazimo priblizno do naznacene vrednosti.
Haj posalji link gdje je uzet taj kabal od 10m sa tako malom potrosnjom. To bi i meni bilo bolje za tacne ispod klima. Samo je sad upitno koliku temp stvara....

Midea Extreme 12 btu greje dnevnu sobu od 36 kvadrata bez problema.
Sto se tice duvanja hladnog vazduha resi se unošenjem kodova preko daljinskog onda prestane da duva hlano i podigne usmerivač vazuha.
Moje mišljenje je da ides na jacu klimu Gree Amber ili neki Japanac jer je to ipak Zlatibor dosta hladnije, ne znam kako ce se ponašati Midea Extreme
Kakvih kodova? Da li može objašnjenje za ovo?

Dobro jutro ljudi, srecni praznici. Javljam se opet ja, prije 15ak dana pisao sam odje kako mi klima ne radi, pokazivala gresku, crvena lampa brzo blicala, a narandzasta 3 puta blicne svakih 2 minuta. Ustanovih tada po nekim kodovima za gresku da je senzor temperature na spoljnu jedinicu. Jutros posto je bilo mnogo hladno, posle 15 dana palim klimu u dnevnom boravku, klima radi perfektno, za nekih 20minuta ugrijala je prostoriju za 5c dnevni boravak od 35m2. Majstor treba doci za 3 dana, sta da kazem covjeku? Sta da gleda? On obicno skida tu elektroniku i nosi u servis, dal da ga pustim pa opet bez klime 10ak dana ili sta da mu kazem, nisam pametan jer radi opet...

Iz nekog mog iskustva dva tri stepena pravi razliku u potrosnji, ali ako stavis na 16c i svaki dan dizes na 23c npr, potrosices vise struje a obekat ce biti hladan. Sve je to po meni do izolacije. Ako objekat zadrzava dobro toplinu sasvim fino ce to sa minimalnom potrosnjom da odrzava. Ako je gubitak topline i spustis na 16c ohlade se zidovi i kad podignes temp ti zidovi hlade prostoriju pa ujedino i mjesanje vazduha je hladnije dok se to ne zagrije.

Jel mislis da bi onda bilo pametnije da stavim klime non stop da rade na setovanih 20° ili preko 20?

Ja mislim da je najbolje da setujes na temperaturu koja ti treba i da nista vise ne diras.
Zašto?
@ludakcina drži temperaturu 2-3 stepena nižu od one kada ste u kući.
Na primer 20 stepeni kad niste kući a 22 kada jeste, na taj način imaćeš i osetnu uštedu u troškovima i komfor.

Jel mislis da bi onda bilo pametnije da stavim klime non stop da rade na setovanih 20° ili preko 20?
Iskreno na to pitanje ti niko nemoze precizno odgovoriti jer nemamo svi iste uslove. Moja razmisljanja se zasnivaju na osobnom iskustvu i licnom primjeru jer u praksi imam vise objekata sa potpuno istim klimama. Kao glavni faktor potrosnje sruje bi naveo izolaciju, to ti sam kroz vreme mozes da isprobas. Naprimjer, u objektu koji je savrsene izolacije kada grijem na 24c i ugasim navece klimu na ovako hladnom vremenu temp opane za max 2-3c drugi dan. U tom slucaju kada ostavim 20c to je minimalno dogrijavanje. Stan i kad negrijem nikad nepada ispod 19c. Dok recimo sad nemam vremena za vikendicu i spustio sam na 10c pa cak i to mora da grije jer izolacija je losa. Prema tome po meni neka naj bolja opcija da nespustas puno temp, max 20c ali opet sam ces kroz vreme vidjeti kako se objekat ponasa.

Zašto?
@ludakcina drži temperaturu 2-3 stepena nižu od one kada ste u kući.
Na primer 20 stepeni kad niste kući a 22 kada jeste, na taj način imaćeš i osetnu uštedu u troškovima i komfor.
Zavisi koliko je dobra izolacija ili topal stan, ako je to bas dobro onda mozete smanjivati. Ja sam tako radio jedno vrijeme, medjutim kod mene izolacija nije nesto i onda kada dodjem kuci s posla klimi treba 2 sata da namiri ta 2 stepena. Imam opciju da dignem za jos 2 stepena pa onda ona nabije prije pa ja smanjim opet. Medjutim tada vise trosi i onda sam skontao da da dodje na slicno kao i kada ne smanjivam i ja od tad nista ne diram osim sto preko noci spustim za 1 stepen. Razlika nije nesto u potrosnji a daleko komfornije. U prelaznom gasim preko noci.
S tim da mi je nepodnosljivo da je u kuci ispod 23. Znaci ciljana je 23-24

Van pameti je konstantno grejati objekat na recimo 23 stepena u kojem se boravi 4-5 sati dnevno.
Uostalom neka proba i sam se uveri šta mu radi posao, meni ni iz džepa ni u džep.
Pa jeste van pameti ako taj objekat ne izgubi vise od 1-2 stepena za to vrijeme i lako i brzo se ugrije kada se ukljuci. Ali u nekim situacijama klima jednako ili nesto malo manje potrosi dok to zagrije kada se opet ukljuci a gubi se komfor i u tim situacijama nije bas prijatno a nista posebno se ne ustedi.

Pa to je i razlog sto nas 70% ne gasi klime preko noci, tj od novembra do marta nije da nesto izmisljamo nego je drugacije neizvodivo/ skuplje / hladnije itd

Ali u nekim situacijama klima jednako ili nesto malo manje potrosi dok to zagrije kada se opet ukljuci a gubi se komfor i u tim situacijama nije bas prijatno a nista posebno se ne ustedi.
Neka drži 2-3 stepena niže a tih par sati kada jesu kući na redovnoj temperaturi pa neka javi. Ništa ne gubi na komforu a ušteda je osetna.

Iskreno to je meni znacilo kad sam saznao da Daikin ima te tzv pametne oci i kad nema nikog u sobi 20 min ona se prebaci u rezim stednje smanjuje potrosnju za 80 posto...steta to to nemaju svi prozovodjaci da se olaksa potrosnja struje domacinstvima...
e ovo mi vec nema smisla. klima ako smanji potrosnjuu za 80% i prostorija se mora poceti ishladjivati

Nazad
Vrh Dno