Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Bre ljudi, svaka inverter mora imati neko sprecavanje duvanja hladnog vazduha. Tipa, ako uredjaj ide nisko do 200w i tako modulira, plus 10 napolju, ali unutra postoji potreba za grejanjem, ona greje, i sad, zadaj joj max fan, ako prostorija zahteva, ona ce vrv podici snagu i dogrejace, ali ako je sve ok, sta, na max fan sa 200w sta ce, da hladi :) Zato su i morali da ture cold air protection, vrv na svakoj klimi, po nekoj logici.

Ja kod majke u stanu imam jedan TCL ugrađen pre nekih 2,5 - 3 meseca. Prvih par dana sam mislio da ta klima sama vraća na autofan, međutim ne. Pošto ja upravljam klimom preko aplikacije na telefonu, i podesim fan speed na middle. Posle nekog vremena vidim da je prebacila na autofan. I tako nekoliko puta. Na kraju ukapiram da je na daljinskom podešen autofan i da majka šta god pritisne na daljinskom klima prebaci na autofan. Nakon toga sam na daljinskom namestio fan speed na middle i od tada nema problema.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-12-16-05-09-885_com.daikineurope.online.controller-edit.jpg
    Screenshot_2025-01-12-16-05-09-885_com.daikineurope.online.controller-edit.jpg
    58.7 KB · Pregleda: 58
  • Screenshot_2025-01-12-16-05-09-885_com.daikineurope.online.controller-edit.jpg
    Screenshot_2025-01-12-16-05-09-885_com.daikineurope.online.controller-edit.jpg
    58.7 KB · Pregleda: 55
Mogu naravno,imam dve sobe i kupatilo i dnevni boravak sa kuhinjom,prozori veka softline 3 stakla,izolacija 12 cm i vuna na tavanu 20 cm
Dobra je perfera, dobra... Neka kaze ko sta hoce ali ipak je Japanac za klasu iznad ostalih.
Ja sam je merkao dugo, ali mi je ipak bila preskupa (a nikako nisam mogao da izdejstvujem neki popust) te je izbor pao na toshibu.

Dobra je perfera, dobra... Neka kaze ko sta hoce ali ipak je Japanac za klasu iznad ostalih.
Ja sam je merkao dugo, ali mi je ipak bila preskupa (a nikako nisam mogao da izdejstvujem neki popust) te je izbor pao na toshibu.
Mozda sam te vec pitao ali zaboravio :)
Kako izgleda kod Toshiba sa Fix-Fan? Da li isto spusta kad je npr. na Fix-Fan 3 pa kad postigne zadatu da spusta na 2-1?

Imam da kazem jedan mali problem ako moze da se nazove problem,nikako iz servisa da dodju da odrade taj redovni servis zbog garancije proslo je vise od godinu dana...
Kako izlgleda kod tvoje Perfere sa Fix-Fan? Da li isto smanuje Fan kad postignu zadatu ili ne?
Pitam sto se digla malo frka kod neki modeli Daikin neki spusta Fan a kod druge ne...

Verovatno auto fan kod perfere radi kako treba za razliku od toshibe (gde je veliki shit) pa nema razloga da se bakce sa tim.

Ta breezeless je solidna ali je sama funkcija breezeless scam. Ne radi ako je prevelika razlika u temperaturi, ne radi ako je velika vlaga u vazduhu itd itd. Iscitaj dobro uputstvo pre kupovine mislim da je tu objasnjeno u kojim sve uslovima radi. A osim toga, na takvom rezimu hladjenja ne moze se ohladiti ni spajz a kamo li soba od xx kvadrata.

Sta mislite o breezeless e modelu samo za hlađenje, 54225 sa setom za instalaciju od 3m uključen u cenu. Taj set majstori naplaćuju 2000/m
Sviđa mise sto ima breezeless opciju za hladenje kad dostigne zadatu na hladenju

Sve imas ovde oko Midea Breez...(2021-2024)

Pročitao sam celu temu ali me privukla breezeless opcija kad dostigne zadatu temp, a ponajviše 3m instalacije u paketu.

Sve imas ovde oko Midea Breez...(2021-2024)
Inace, Breezeless E je nesto slabija i manje energetski efikasna od prethodnog S modela. E ima scop 4.2 dok S ima 4.6. Mada to i nije toliko bitno coveku jer ce prvenstveno da hladi sa njom ali dobro dodje informacija. S je nesto masivnija i kvalitetnija od E, teza itd.

Daikin ftxc50 ne smanjuje fix fan. Radi mi u prvoj brzini. Ako je toplo trosi 400w, ako je hladno trosi 900w ali brzinu sama ne mijenja koja god da je zadata. Mozda te devetke kod raznih proizvodjaca imaju drugaciji rad od snaznijih klima

Instaliran Daikin Sensira FTXC50D+RXC50D 18 umjesto Gree Amber premium 12. Prvi utisci fantasticni. Novija a manja verzija od FTXF po vise stvari. Jaca na hladjenju, slabija na grijanju. Unutrasnja mala (77 cm, 9,5 kg) . Spoljasnja 39 kg. Protok vazduha max 732 m³/h.
Unutrasnja jedinica najjednostavnijeg izgleda. Naravno nema horizontalno podesavanje duvanja, ali i sto ce mu. Sjedim u uglu prostorije suprotno od smjera duvanja i struji vazduh pod nogama samo tako. Na Amber kad bih slicno pokusao morao bih da napravim smjer duvanja da me bije u glavu. Duva kroz hodnik njise se neka biljka kao na vjetru.
Zasad puno kulturniji rad od Amber. Amber bi se zaletjela odma i onda zakuca, osilacije nenormalne... A ova polako podize a potom krene da spusta stabilno. Takodje jako bitna stavka na hladjenju odmah izvlaci vlagu na 50%. Mislim da joj je prvo prioritet da vlagu izvuce. Za pola sata od 60% do 50%. Amber skoro da nije ni izvlacila vlagu, sporo i jako lose naspram Daikin. Sto se tice izgleda Daikin naspram Amber izgleda kao klima od 400e, ali izgleda moze izgled dobro da zavara. Upalis i iskljucis, bez ikakvih vribracija i pucketanja. Sad na grijanju radi na auto setovana na 24 u 25 kvadrata. Unutrasnja 20.7. Trosi 350w i grije lijepo. Amber na auto podje preko 1000w i onda ugasi na ovo toplo vrijeme.
Pozdrav Huho. Hteo bih da porucim na Ananasu FTXC50D+RXC50D jer je na akciji za 110000 din. Kakva je na grejanju? Hteo bih da grejem sa njom i fujitsu 12 luca oko 90 kvadrata objekta bez ikakvih poprecnih zidova, znaci cist prostor. Kakvo je tvoje misljenje, da li za te pare ima nesto bolje da se kupi od te Daikin sensire i da li bi mogao da grejem taj prostor sa te fujitsu-om i Daikinom?

Mogu naravno,imam dve sobe i kupatilo i dnevni boravak sa kuhinjom,prozori veka softline 3 stakla,izolacija 12 cm i vuna na tavanu 20 cm

Gotovo identična situacija sa objektom i potoršnjom! Kuća mi je "grube" površine 100 m2 (dakle nekih 85+ m2 korisne P ja računam,). 12KMCC i 14Luca.
Troslojna stakla sa 70 mm petkomornom Komerling PVC stolarijom, giter blok obični 25 cm, na krovu 30-35 cm staklena/kamena vuna, 12 cm EPS na zidovima.
Novembar 300 kW (ukupan račun 40 i koji euro), decembar 470 KWh (60-ak Eura),
Bez "dnevnog" i noćnog režima, dolje skoro uvijek 24 stepena, gornja etaža 22,5. Kad smo na poslu, znamo nekad na 23 spustiti, i ponekad noću.

Ovo pokazuje koliko se lako mogu procjeniti očekivane potrošnje, kod sličnih objekata, i koliko precizno.

Pozdrav Huho. Hteo bih da porucim na Ananasu FTXC50D+RXC50D jer je na akciji za 110000 din. Kakva je na grejanju? Hteo bih da grejem sa njom i fujitsu 12 luca oko 90 kvadrata objekta bez ikakvih poprecnih zidova, znaci cist prostor. Kakvo je tvoje misljenje, da li za te pare ima nesto bolje da se kupi od te Daikin sensire i da li bi mogao da grejem taj prostor sa te fujitsu-om i Daikinom?
Pozdrav. Prvo da ti kazem da ja zivim u okolini Podgorice i grijem 25 kvadrata bez izolacije, a preko noci jos nekih 20 kvadrata. U Podgorici jutarnja temperatura rijetko kad da bude ispod -2 stepena, tako da i defrost rijetko kad radi. Znaci povoljni uslovi za rad bilo koje klime, ne racunajuci gole zidove bez izolacije. Defrost ne radi iznad nule ili +1/2, da se ogradim. Obicno uradi jedan defrost oko 7 ujutro. Tu je prilicno pouzdana. Ima dobar senzor, svaku promjenu u prostoru poput otvaranja prozora biljezi za nekoliko trenutaka. Ima tri brzine + tihi rezim. Prve dvije su tihe, treca je prilicno glasna ako ne duva ka podu. Za 18-icu ima malu unutrasnja jedinicu, ali to nadoknadjuje time sto se ventilator vrti vecom brzinom od ostalih klima i time prilicno daleko izduvava vazduh. Po specifikacijama u minusu gubi vise kapacitet nego evropska verzija FTXF. Ja sam bas zadovoljan kako radi i rekao bih da se ljudi generalno ne zale na Daikin ni u ovoj najjeftinijoj verziji. Ipak treba ugrijati gole zidove iako je napolju temperatura u plusu. Takodje, trebas imati u vidu da kod mene nema niskih temperatura. Kod nas kad je hladnije vrijeme to je za nas pojam oko 5 stepeni preko dana.
Takodje, mislim da ti odje na forumu ne bi preporucili da kupujes preko tih online usluga. Ako bi doslo do neke nepravilnosti u radu ne znam koliko je efikasna servisna mreza. Jedno je TV upakovati i vratiti nazad, za klimu neko mora da dodje, da vidi, da popravi/skine, itd. Nisam nesto pozvan da ti ja dajem predloge, ali u tom cjenovnom rangu ne znam da li ima nesto bolje od FTXC ili nesto skuplje FTXF. Ja da ponovo kupujem svakako bih kupio istu klimu za moje podneblje, jer je kod mene preko ljeta pakleno a bukvalno za pola sata ohladi kucu usred podneva. Dok preko zime grije prostor koji sam doskora grijao Alfom devetkom, dok mi sada Alfa stoji kao eksponat.

Poslednja izmena:
Gotovo identična situacija sa objektom i potoršnjom! Kuća mi je "grube" površine 100 m2 (dakle nekih 85+ m2 korisne P ja računam,). 12KMCC i 14Luca.
Troslojna stakla sa 70 mm petkomornom Komerling PVC stolarijom, giter blok obični 25 cm, na krovu 30-35 cm staklena/kamena vuna, 12 cm EPS na zidovima.
Novembar 300 kW (ukupan račun 40 i koji euro), decembar 470 KWh (60-ak Eura),
Bez "dnevnog" i noćnog režima, dolje skoro uvijek 24 stepena, gornja etaža 22,5. Kad smo na poslu, znamo nekad na 23 spustiti, i ponekad noću.

Ovo pokazuje koliko se lako mogu procjeniti očekivane potrošnje, kod sličnih objekata, i koliko precizno.
Skoro smo isti sa potrosnjom,ja za decembar 435 kw 🙂,*** dosta sam para ulozio u sve to ali se ne kajem ni najmanje...sve se to isplati...

Prilozi

• Screenshot_2025-01-13-10-19-18-592_com.daikineurope.online.controller-edit.jpg
    Screenshot_2025-01-13-10-19-18-592_com.daikineurope.online.controller-edit.jpg
    58.8 KB · Pregleda: 15
Razlika bi mogla biti u izmjeni vazduha, jer vise puta dnevno napravim "oluju" po kuci - otvorim sve prozore i vrata i to tutnji onda (a vi zbog malog djeteta vjerovatno malo pazite više), ali i u starosti objekta, jer dihtunzi na PVC nakon 10 god (koliko je moja stara), naprosto više ne drže ni približno kao kada je bila nova.

Koliko znaci,kada nema magle i velike vlaznosti u vazduhu.Cele noci bilo oko -2 i niti jedan DF ili leda na spoljasnjoj jedinici.Jutros oko 9 samo jedan kontrolni i to je to.

Obije su dobre. Za te pare bi mogao i amber premium 12 da uzmes, kad je vec u pitanju otvoreni prostor. Jaca je od obije i dosta bolje grije u minusu. Jedino sto nece da radi nizom snagom od te dvije, naprotiv. Radi na 500-600w minimum. Daikin radi ispod 350w. Ali to tebi svakako ne bi predstavljalo problem jer je u pitanju veliki prostor.

Poslednja izmena:
Kratak apdejt u vezi sa problema sa klimom - zvao sam Hisense, apsolutni profesionalizam, uzeli su sve podatke i čekam da mi se javi njihov majstor. Rekao sam da imam garanciju, ali ne i pečat, ali kaže operater da to nije ni bitno toliko. Videćemo kakvi će biti majstori, ali za sad skidam kapu njihovoj korisničkoj službi, posle onog bezobrazluka sa prethodnim servisom, ovo je lepo osveženje
Da se oglasim ovim povodom posle nekoliko meseci. Majstor iz Hisensovog servisa je stvarno profesionalac, došao je letos sa pomoćnikom, otvorio spoljnu jedinicu i naštelovao je tako da se ne prenose vibracije. Ostalo je još da se namesti lula i crevo za kondenz od grejanja. Klima ovako radi super, sada greje kao luda, a ne čuje se skoro uopšte

Drugari, dobar dan. Od prosle zime posedujem klimu Hisense KE70BT2E kojom sam izuzetno zadovoljan i sto se tice grejanja i hladjenja. Medjutim, problem se javio pre mesec dana kada mi je stigao novembarski racun za struju, gde je moje domacinstvo potrosilo 2589 kilovata struje. U početku sam pomislio da je neka greska prilikom očitavanja, ali kada sam proverio stanje uvideo sam da nema greske. Odmah sam posumnjao na klimu, resio da je istestiram. Kupio sam merac potrosnje Prosto, instalirao njegovu aplikaciju na telefonu i poceo da pratim potrosnju. Klima, verovali ili ne na rezimu grejanja, da li bilo 10 stepeni u plusu ili bilo 0 stepeni vani, pri unutrasnjoj temperaturi od 23,24 stepeni i zadatoj temperaturi 24 i najsporijoj brzini rada, nece da spusti potrosnju ispod 3 kw po satu. Obratio sam se Hisense servisu i od 25. Decembra oni meni ne mogu da reše problem pod izgovorom da nisu imali ovakav slucaj i da nemaju cime da izmere potrosnju klima uredjaja. Inače, njena potrošnja prilikom grejanja je max 2.19 kwh po specifikaciji. Sta biste vi na mom mestu i da li je neko imao slican slucaj?

Ona po propozicijama svojim ne bi smjela povući više od 2150 W, tako da ne znam gdje je uspjela da nađe još skoro upola toliko, po mom laičkom mišljenju ne bi fizički smjelo biti moguće, bez da nešto na njoj ne pregori od preopterećenja :oops:
Koliko tačno prikazuje mjerač, koji je opseg?

Nazad
Vrh Dno