Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Otkud to??? Imao sam priliku koristiti FTXC 18ku i nije smanjivala fix fan bar dok sam ja bio tu. A inace kao sto znas imam FTXF koja ne smanjuje fix fan..
Pa eto, i ja sam se začudio, ali tako radi. Bez obzira što joj staviš fix fan, npr. na trojku, ona duva jako dok ne zagreje i onda sama smanji na minimum, pa kad treba da dogreje opet pojača.
Možda je 18ka drugačije napravljena.

Odakle ti podatak o tačno 790 W?

Evo na 2 mesta podatak

Prilozi

• Screenshot_2025-01-11-10-55-48-030_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-01-11-10-55-48-030_com.android.chrome.jpg
    71.8 KB · Pregleda: 49
  • Screenshot_2025-01-11-10-54-59-469_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-01-11-10-54-59-469_com.android.chrome.jpg
    82.9 KB · Pregleda: 51
Па не пише нигде да је то максимална потрошња.

Pa šta je onda radna struja ili ovaj drugi podatak potrošnja struje pri hladenju za sat vremena?
Za ostale modele je 1.1 vrednost....

@salevs
To ti je neka srednja vrednost.
Neko navede min/nominalna/max potrosnju, a ovde je navedena samo ta nominalna tj. srednja.
Evo bukvalno juce, u firmi, testirali Hisense Energy Se hinano 18k. Za nju tu stoji podatak 1380w a satima trosila oko 2kw i to na podesenih 25c u hladnoj prostoriji.

da li neko zna da li u Banjaluci i gde ima da se kupi r22 i da li treba serifikat?

Moze li neko ko ima iskustva sa ovom klimom da kaze valja li to?
Da li je tacno da Daikin klime slabo duvaju ako je u prostoriji ispod 18°?
Niko ne odgovara, jer je pisano masu puta. U uglu ima lupica(search), unesete model klime i iskocice vam svi postovi vezano za istu.

@salevs
To ti je neka srednja vrednost.
Neko navede min/nominalna/max potrosnju, a ovde je navedena samo ta nominalna tj. srednja.
Evo bukvalno juce, u firmi, testirali Hisense Energy Se hinano 18k. Za nju tu stoji podatak 1380w a satima trosila oko 2kw i to na podesenih 25c u hladnoj prostoriji.
Ta ista Hisense kod mene zna da povuče i preko 2,7kw kad je baš hladno a zadam joj recimo brzo zagrevanje odnosno turbo. Mada, i kad je mala razlika između trenutne i zadane temperature ona povlači 2,4kw, i tako satima radi. Npr u prostoriji je 20°C a ja joj zadam 21, ona će da roka satima na 2,3 - 2,4kw dok ne dostigne 23°C. Kad dostigne počne da spušta na 1,5kw tu se vrlo malo zadrži i ugasi se. Posle nekoliko minuta ponovo kreće i opet od 2,4kw. Koliko je dobra leti za hlađenje, toliko me nervira zimi na grejanju. Čak sam mislio i da je neispravna, ali nije samo joj je takva "kultura" rada. Sirovina

Nešto sad razmišljam moja on off klima je preko leta trosila 15kw za 24h hlađenja sto mu dođe 625w po satu. Inverter ako bi išla ispod 500w bila bi premija a kad pogledam i nije neka razlika. Treba samo znati koristiti on off ako staviš na temp koja je nedostizna kompresor se nece gasiti, trosice max snagom, isto je i sa inverterom, dzaba inverter ako je napolju 40 ti stavis na 24 a hoces da ohladis prostor od 60kv nece da može.

Nešto sad razmišljam moja on off klima je preko leta trosila 15kw za 24h hlađenja sto mu dođe 625w po satu. Inverter ako bi išla ispod 500w bila bi premija a kad pogledam i nije neka razlika. Treba samo znati koristiti on off ako staviš na temp koja je nedostizna kompresor se nece gasiti, trosice max snagom, isto je i sa inverterom, dzaba inverter ako je napolju 40 ti stavis na 24 a hoces da ohladis prostor od 60kv nece da može.
Naravno da moze sve zavisi do klime...
Evo moji screenovi od leta 2024
Gree Amber 9 Premium
Zadata 25c Fan 4
Hladi 60m2
Potrosnja na ovakve temp. bila izmedju 300-550w
Tokom noci znala i da spusta na 100w

Prilozi

• Screenshot_20240716-153045~2.png
    Screenshot_20240716-153045~2.png
    81.2 KB · Pregleda: 34
  • IMG_20240716_153122.jpg
    IMG_20240716_153122.jpg
    259.5 KB · Pregleda: 35
  • Screenshot_20240722-151349.png
    Screenshot_20240722-151349.png
    52.7 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot_20240824-142018.png
    Screenshot_20240824-142018.png
    42.6 KB · Pregleda: 30
Poslednja izmena:
Potvrdjujem, moja bergen apolo nije išla ispod 500 w tokom onih paklenih vrućina

@style53
Kao sto si i rekao zavisi od klime, tvoja je, cak i 9-ka i uspe da dostigne zadatu za toliku kvadraturu. Amber je ocigledno u rangu s japancima nije ni cudo što joj je cena tolika kolika je i sto je svi shvale. Defitivno svinja među klimama.i kod mene nocu se kompresor palio i gasio ali mnogo je manje radio nego danju kad upece zvezda. Ja sam poredio moju s inverterima srednje klase. Nisam npr nikad probao da držim na nizoj temp tipa 25-26 mislim da ne bi imala snagu da pri spoljnoj od 40 spusti u periodu od 13-19h i da bi kompresor non stop radio jer je povrsina oko 65kv. Da je 18-ica upitanju mogao bi da se igram ovako 12-ica nema tu šta da traži

Hisense energy SE hiNano 18k KA50BS0E. Malopre sam baš pisao kako me nervira njen rad na grejanju, ali zato hlađenje je vrhunsko.
Dnevna soba 32m² kosi krov i galerija. Najniža tačka 3,5m, najviša 5,5m. Na nju se nadovezuje kuhinja sa trpezarijom 14m² i hodnik 8m². U te dve prostorije je normalan plafon 2,6m. Nema vrata između prostorija. Znači da je površina koju hladi realno 80ak m² (zbog kubikaže). Uzeću za primer Jul kao najtopliji mesec ikada. Temperature od peko 40 u hladu danima, mislim da ceo mesec nije išla dnevna temperatura ispod 31 - 32°C.
Potrošnja za mesec 88kw, prosečno ispod 3kw dnevno. Klima je dakle 18ica i to prilično jaka, SCOP 5, setovana na 26°C koje bez problema dostiže i održava. U najtoplijem delu dana potrošnja između 500 i 600w. Oko 5 popodne SJ ode u senku, potrošnja odmah spadne na 300w. Noću je obično isključujem, ali kada radi spusti se na 170-180w. Mislim da nijedna on/off ne bi mogla da to ohladi a o potrošnji i komforu da ne pričamo.

Upravo saznao da Vivax AEMI i AERI smanjuju fanspeed iako su podesene fiksno.. Takodje i Midea Breezeless S. Ovo znaci ipak ne radi samo Fujitsu? Kaze drugar stavi AEMI na max fan i ona kad dostigne smanji na srednji fan otprilike..

I Hiseanse Nordic u manjim prostorijama pri manjoj temp tipa 21 smanji fan kad nabije temp. Dok u dnevnoj vecoj gde je uvek 23-24 temp nije nikad smanjila.

Upravo saznao da Vivax AEMI i AERI smanjuju fanspeed iako su podesene fiksno.. Takodje i Midea Breezeless S. Ovo znaci ipak ne radi samo Fujitsu? Kaze drugar stavi AEMI na max fan i ona kad dostigne smanji na srednji fan otprilike..
Ja imam aeri i kod mene nema toga,doduse koristim je nedelju dana,zato sam se i registrovao ovde da vidim ostala misljenja,ugradio sam dve klime i batalio drva napokon.

Radi i mitsubishi zsw,doduse potvrdjeno samo za moje25-ice. Kod mene kada spusti,ja dignem na 4 fan,pustim 10 minuta da izduva potencijalni džep,vratim na 3 a ona odmah i posle tih 10 minuta spusti na 2.

Ja pisao par puta jel jos nekom se desava za Hiseanse nordic, jedan sa foruma mi rekao previse suv vazduh. Ja kupio ovlazivac al ista prica. Al uglavnom mi se desava to oko 0 mozda smanji samo da ne duva hladno I pisao sam u specificnim uslovima i samo jedna. Druga nikad nije spustila ali drugaciji su uslovi.

Odkud sad odjednom da sve klime smanjuju fix fan? Evo jedino za sada Gree i Aux(Vox) ne smanjuje😂
Meni Daikin FTXF ne smanjuje, niti Gree Musava.. Baš otkud to da odjednom svima smanjuju fix fan same svasta, a mnogi mislili to 'boljka' samo kod Fujitsua. Izgleda da je ta boljka postala prelazna :D

Ja mislim da je ta prica ista i kod daikin jer dosta ljudi koristi daikin samo na auto a kad zaladni oni dignu na fix al tada bi svaka sama dizala. Tako da nek neko proba da ukljuci neku daikin u prelaznom periodu kad je +15 na max i nek vidi.

Na koliko vam moduliraju klime kad krene da "seta" fix fan? Ne pitam za Fujitsu, vec za ostale, Daikin, Vivax Aeri.

Kod moje Hiseanse nordic kad je oko 0 napolju uglavnom modulira na 500w

Nazad
Vrh Dno