Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Mora da izadje ovl.serviser i da utvrdi da li postoji neki kvar! Moze i da bude da ti posle prvog posalju i drugog servisera da i on potvrdi da nesto nije u redu :)
Pa sta je na Daikin FTXC35?
Jednostavno ne moze da ugreje sobu od 16m2 bukvalno preko 20c. Ok, povezana je ta soba sa hodnikom, ali me ne zanima koliko ce u hodniku biti, samo da u sobi bude toplo, 2-3m od nje.
Inace Gree Amber pro(iz kuhinje) vec ugreje taj hodnik, indirekto na 18c.
Ako je spoljna temp oko nule ili par stepeni ispod, Daikin nije u stanju da zagreje sobu u kojoj se nalazi preko 20c, na par metara od nje... ali bukvalno ne moze preko 20c.
Jedino sada kada je +10-15c napolju, nagura nekako na 23c u toj sobi i to joj je max.
Znaci nije njen senzor u problemu ili da zbog pozicije lose ocitava temp. posto bi i ovih dana onda drzala na 20c. na zadatih 23-24c.
Ne zanima me sto ne duva vrelo, niti na koji ce nacin postici, koliko ce w trositi... samo hocu da uspe da podigne do te zadate temperature.od 23-24c.
Da zivim u brvnari, a ne u dobro izolovanoj kuci, trebalo bi da to moze u 16m2.
Sto je najveci fazon, kao da se i ne trudi.
Podesim na 23 ili 24c i fixfan na 3 ili 5 crtica...u sobi 19c. Ona krene da duva TOPLO i sa tom jacinom ventilatora. Posle 15ak min, u sobi 19.7c ona smanjila fan na minimum i pirka nesto jedva mlako- kao da je dostigla temp i to je to, sada modulira i onda tako ceo dan.

Nije poenta da li se čovek šteka za nove cevi, već je problem što su cevi već ugrađene u fasadu i ne mogu da se samo izvuku a da se na njihovo mesto provuku nove cevi. Već bi stare cevi morale da ostanu sahranjene ispod fasade a nove bi morale da se razvlače preko fasade, a čovek bi da to izbegne. Ja ga u potpunosti razumem, i sam bih imao tu nedoumicu šta da radim.

Podesim na 23 ili 24c i fixfan na 3 ili 5 crtica...u sobi 19c. Ona krene da duva TOPLO i sa tom jacinom ventilatora. Posle 15ak min, u sobi 19.7c ona smanjila fan na minimum i pirka nesto jedva mlako- kao da je dostigla temp i to je to, sada modulira i onda tako ceo dan.
Znaci i Daikin smanuje brzine iako je na Fix-Fan?
Ne znam... ako hocu Fix-Fan 4 daj mi Fix-Fan 4 pa makar hladno duvala... Na Auto neka radi sta hoce :rolleyes:

Poslednja izmena:
Nije poenta da li se čovek šteka za nove cevi, već je problem što su cevi već ugrađene u fasadu i ne mogu da se samo izvuku a da se na njihovo mesto provuku nove cevi. Već bi stare cevi morale da ostanu sahranjene ispod fasade a nove bi morale da se razvlače preko fasade, a čovek bi da to izbegne. Ja ga u potpunosti razumem, i sam bih imao tu nedoumicu šta da radim.
Upravo tako. A jos plus je sto je duzina instalacije oko 9 metara i nema sanse da skidam staru instalaciju posebno sto je klima koja se menja stavljena pre 2 meseca. Znaci cevi su nove. Pitanje je na sta treba obratiti paznju ako kupim klimu na onaj stariji gas posto ce u ovoj instalaciji ostati ovaj 'noviji' gas?

Znaci i Daikin smanuje brzine iako je na Fix-Fan?
Ne znam... ako hocu Fix-Fan 4 daj mi Fix-Fan 4 pa makar hladno duvala... Na Auto neka radi sta hoce :rolleyes:
Ma da, smanjuje, ali i na to bi se ajde navikao verovatno, samo da odradjuje posao i postize zadatu temperaturu.
Ako se utvrdi da je klima neispravna, da li onda taj servis radi demontazu i montazu druge ili to ja resavam o svom trosku?

Mozda glupo pitanje, ali primetio sam da mi se klima uopste ne gasi, podesim temp. na recimo 27, ona je u stanju da gura celi dan, nema ono dostigne temp, pa se ugasi dok temp u sobi ne opadne, pa onda ona malo da doda i tako u krug? Cak je i daljinac odmah tu ispod nje, nije na prati me opciji. VIVAC AERI model je. Imam dve koje rade i isto se ponasaju. Da li je to zato sto ih drzim na visokim temp? Dole mi stoji uglavnom na 29-30 stepeni, a ova na spratu 26-30.

Uvece sam ih namestio da idu u sleep mode, i drze temp na 20, pa one spuste na 18, pa u toku noci podizu po malo da bi ujutru bilo 25 recimo kad ustanemo.
Ali i tad uvek duva iz nje kad je tako nisko, mislio sam da ce da se ugasi totalno preko noci ili tako treba?

@Labello
Nocu se ne gasi, zato sto pokusavaju odrzavaju tih 20 i to je samo plus- to je ta cuvena modulacija.
Bolja situacija, nego da se pale-gase.
Danju se ne gase ( u tvom slucaju) posto ver ne mogu da dostignu tih 29-30c. Zasto ih drzis na tako visokoj temp? Da li je potrebno da bi bilo prijatno u svim prostorijama?
Klime bi trebalo drzati na onoliko, koliko zelis da bude u prostoru, tj. na koliko ti osetis da ti je prijatno, pa sta god pisalo da ekranu.
Ako moras da ih przis na 29-30c, znaj da tada trose duplo i to je znak da jedna klima, po spratu, nije dovoljna ocigledno...prevelik joj je prostor.

Jednostavno ne moze da ugreje sobu od 16m2 bukvalno preko 20c. Ok, povezana je ta soba sa hodnikom, ali me ne zanima koliko ce u hodniku biti, samo da u sobi bude toplo, 2-3m od nje.
Inace Gree Amber pro(iz kuhinje) vec ugreje taj hodnik, indirekto na 18c.
Ako je spoljna temp oko nule ili par stepeni ispod, Daikin nije u stanju da zagreje sobu u kojoj se nalazi preko 20c, na par metara od nje... ali bukvalno ne moze preko 20c.
Jedino sada kada je +10-15c napolju, nagura nekako na 23c u toj sobi i to joj je max.
Znaci nije njen senzor u problemu ili da zbog pozicije lose ocitava temp. posto bi i ovih dana onda drzala na 20c. na zadatih 23-24c.
Ne zanima me sto ne duva vrelo, niti na koji ce nacin postici, koliko ce w trositi... samo hocu da uspe da podigne do te zadate temperature.od 23-24c.
Da zivim u brvnari, a ne u dobro izolovanoj kuci, trebalo bi da to moze u 16m2.
Sto je najveci fazon, kao da se i ne trudi.
To meni zvuci kao problem sa elektronikom ili pre ce biti manjak freona, jer ona krene da duva toplo i kad se ventilator pojaca, previse oduzme toplote sa isparivaca i onda udje u rezim protiv duvanja hladnog vazduha pa uspori ventilator.. U svakom slucaju ili fali gasa ili je nesto do elektronike. A ne bi smela da menja fix fan, nije kao kod fujitsu, pa zato bas spominjem ovo gore kao teoriju..

@Labello
Nocu se ne gasi, zato sto pokusavaju odrzavaju tih 20 i to je samo plus- to je ta cuvena modulacija.
Bolja situacija, nego da se pale-gase.
Danju se ne gase ( u tvom slucaju) posto ver ne mogu da dostignu tih 29-30c. Zasto ih drzis na tako visokoj temp? Da li je potrebno da bi bilo prijatno u svim prostorijama?
Klime bi trebalo drzati na onoliko, koliko zelis da bude u prostoru, tj. na koliko ti osetis da ti je prijatno, pa sta god pisalo da ekranu.
Ako moras da ih przis na 29-30c, znaj da tada trose duplo i to je znak da jedna klima, po spratu, nije dovoljna ocigledno...prevelik joj je prostor.
Pa da, na poziciji su tako da greju malo vise nego sto treba, a i ako nije na 28-30, onda je hladnjikavo. Gore je malo drugacije, tu je dosta toplije, ali dole mora na max.
Pa ovu zimu cu ovako, ali sledece cu samo prelazni period na klimu, a "pravu zimu" cu da se vratim na drva. Da bi bilo idealno, moram klimu u svaku sobu, sto je kod mene nemoguce, a i prvi plan je bio da stavim klime da bih hladio leti, na spratu prvenstveno, ali posle reko ajde cu i da se grejem. Struja mi stigla danas za prethodni mesec 3x vise nego obicno, tad sam poceo da se grejem aktivno klimama, plus mi i pumpa za vodu radi za kotao jer smo lozili par dana kad bio sneg. Ali na papiru svakako usteda u odnosu na cenu drva, secenje, pakovanje itd.

To meni zvuci kao problem sa elektronikom ili pre ce biti manjak freona, jer ona krene da duva toplo i kad se ventilator pojaca, previse oduzme toplote sa isparivaca i onda udje u rezim protiv duvanja hladnog vazduha pa uspori ventilator.. U svakom slucaju ili fali gasa ili je nesto do elektronike. A ne bi smela da menja fix fan, nije kao kod fujitsu, pa zato bas spominjem ovo gore kao teoriju..
Zato sam se i cudio druze znam da ti rece da ne menja Daikin Fix-Fan :)

@djzecky
Reklamiraj to odmah!

@optokapler
Hvala lepo na informacijama.
Stanje freona ce mi u ponedeljak proveriti, majstori koji su ugradili. Ako je to ok, onda ide na reklamaciju.
Jako mi je znacajna i informacija da Daikin ne menja fix- fan.
Ako je stvarno tako, imam neoboriv adut za zamenu, sve i da mi kazu da je sve ok sa klimom, a samo slegnu ramenima, zasto ne uspeva da zagreje.
Da li neko jos od korisnika foruma ( ko ovo cita) ima FTXC seriju Daikina, da mi to potvrdi ovo za fixfan?

Ps. Sada procitah da ti bas imas ovaj FTXC- onda je to to :)
@Labello
Racun je veliki posto ti konstantno radi na max a tada guta struju. Kako sam citao, ljudi koji imaju tu klimu, kazu da ona bas zna fino i nisko da modulira...ukoliko se nalazi unodgovarajucem prostoru naravno.

Poslednja izmena:
@djzecky
Ako imas pametnu uticnicu... Stavi Daikin na 30c pa isprati koliko moze uopste da povuce...ako ne moze npr. 1400-1500w onda verovatno fali freon :)
Tako pisali drugi clanovi kad im je falio freon da klima nije mogla uopste da povuce njen max.

Poslednja izmena:
Vakumiran je sistem, e sada koliko min. su drzali pumpu, to ne znam. Doci ce svakako sl. nedelje majstori, pa ce se i to proveriti opet.

Imam tapo, pa cu bas probati. Kada je bila podesena na 25c, znam da je vukla oko 350- 400w. Nisam je podizao, niti merio na 30c ali cu probati bas.
Probacu jos eventualno da uradim samodijagnostiku, da vidim hoce li izbaciti neku gresku.

Ma da ima sta da izbaci izbacila bi do sada 300 puta🙂
Samo nek ti provere freon i ako nije do njega, onda nek je menjaju!

Juce vidim hajsens klimu koja ima bas dosta rupa na tacni, moja vox nema bas dovoljno pa slaze dosta leda na dugim minusima.Dosao sam do ideje da izbusim na par mesta rupe, pa se pitam koji je rizik od ostecenja, i naravno gubljenja garancije. Klima se nalazi na zapadnoj strani i skoro uvek je u mraku u zimskom periodu,hteo sam da ugradim grejac tacne, ali mislim da bi rupe resile problem. Kada se greje a duzi je minus, sve rupe su zapusene i tu se bas gomila leda,imam jos dva voxa na juznoj strani, bez grejaca i sa grejacem,nema problema sa ledom.Ako neko ima ideju neka pise.

Juce vidim hajsens klimu koja ima bas dosta rupa na tacni, moja vox nema bas dovoljno pa slaze dosta leda na dugim minusima.Dosao sam do ideje da izbusim na par mesta rupe, pa se pitam koji je rizik od ostecenja, i naravno gubljenja garancije. Klima se nalazi na zapadnoj strani i skoro uvek je u mraku u zimskom periodu,hteo sam da ugradim grejac tacne, ali mislim da bi rupe resile problem. Kada se greje a duzi je minus, sve rupe su zapusene i tu se bas gomila leda,imam jos dva voxa na juznoj strani, bez grejaca i sa grejacem,nema problema sa ledom.Ako neko ima ideju neka pise.
Ne bi busio rupe... Ipak tacne imaju neki premaz zbog korozije itd. I gubis sigurno garanciju :)

Poslednja izmena:
Kolko znam ti imas Vox ijl12, ona ima grejac sj i rupa kolko oces?!

Kolko znam ti imas Vox ijl12, ona ima grejac sj i rupa kolko oces?!
Da i ona nema nigde leda, nema ni ova druga pored nje a nema grejac, ali 18 ca nema puno rupa, bas sam uporedio sa hisens. Ispod isparivaca sa leve strane hisens ima kao vox glavnu na sredini, i jos nekoliko takvih, a vox ispod isparivaca sa strane, rupa sirine hemiske olovke. Mislio sam da malo prosirim burgijom te manje rupe, ali jos 2.5 god je u garanciji, necu da cackam.

@optokapler
Hvala lepo na informacijama.
Stanje freona ce mi u ponedeljak proveriti, majstori koji su ugradili. Ako je to ok, onda ide na reklamaciju.
Jako mi je znacajna i informacija da Daikin ne menja fix- fan.
Ako je stvarno tako, imam neoboriv adut za zamenu, sve i da mi kazu da je sve ok sa klimom, a samo slegnu ramenima, zasto ne uspeva da zagreje.
Da li neko jos od korisnika foruma ( ko ovo cita) ima FTXC seriju Daikina, da mi to potvrdi ovo za fixfan?

Ps. Sada procitah da ti bas imas ovaj FTXC- onda je to to :)
@Labello
Racun je veliki posto ti konstantno radi na max a tada guta struju. Kako sam citao, ljudi koji imaju tu klimu, kazu da ona bas zna fino i nisko da modulira...ukoliko se nalazi unodgovarajucem prostoru naravno.
Imam ja FTXC 9000 btu, tačno je da smanjuje brzinu fan-a čak i kada podesiš na fiksnu brzinu.

Kada dostigne zadatu temperaturu, smanjuje brzinu fan-a na minimum i ponovo povećava kada treba da dogreje.

@style53
Probao sam...podesio temp. na 30c a fix-fan na maximum. Sat i po' je przila tako, duvala toplo. Niti je smanjila fan, niti je spustila temp. izduva i povukla je 1380w maximum.
Odradila dva defrosta...sto je i normalno.

Posle, rashladim sobu na 20c, podesim je sada na 25c a fix-fan isto maximum.
Nakon nekih 15-20min, u sobi 22c i ona opet sama smanji fan, kao i temp. izduva... tacno ne kontam.
Spoljna temp. je 2,5c bila.
Tacno znam da ce sutra, kada napolju bude minus, jos ranije da to uradi. Nece 20-21c dobaciti sa istim podesavanjima i pocece da "modulira". Kao da nevidjeno lose ocutava temp.
Nije fora da je przim na 27-29c da bi bilo u sobi od 16m2 oko 23-24c. Da ide na pola sata u defrost po minusu i da vuce 1kw... nema bas smisla.

@fatza
Da li si zadovoljan sa grejanjem? Da li precizno ocitava tj. odrzava zadatu temperaturu ili moras da podesis koji stepen vise?

Ja sad bas uzeo da istestiram Teslicu,dok sam citao tvoje komentare.Zadao maksimalnih 32°C na grejanju i povukla 1700-1800W.Nisam je vise pratio.Vratio je na 24°C.Inace odlicno odrzava temperaturu u sobi koja je i kod mene 16m2.Ne smanjuje brzinu ventilatora kada je na fix.

Zadovoljan sam, ali je soba koju grejem jako mala, nešto manje od 13 kvadrata.

Ja je držim na nekih 23 stepena i održava tu temperaturu bez problema. Čudi me da kod tebe ne može da dostigne zadatu temperaturu.

Isperu se postojeće cevi odgovarajućom hemijom i Azotom i to je to.

Imam ja FTXC 9000 btu, tačno je da smanjuje brzinu fan-a čak i kada podesiš na fiksnu brzinu.

Kada dostigne zadatu temperaturu, smanjuje brzinu fan-a na minimum i ponovo povećava kada treba da dogreje.
Otkud to??? Imao sam priliku koristiti FTXC 18ku i nije smanjivala fix fan bar dok sam ja bio tu. A inace kao sto znas imam FTXF koja ne smanjuje fix fan..

DAIKIN FTXC50D/RXC50D
Drustvo da li neko moze da mi kaze iskustva sa ovom klimom?

Nazad
Vrh Dno