Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Koliko se secam, Dule je bio hardcore Fujitsu i nista drugo, a onda posle krenuo da radi i neke atlas ili tako nesto bas low budget kineze made by Midea, pa odjednom i oni superiska, a onda se vratio samo na Funitsu?
Ne znam šta je radio pored Fujitsu-a. Nije mi nydio ništa sem Fujitsua, ali ja reko "daj da kupim preko tboje firme, uzmi rabat i ugradi po PS-u i daj ljudsku garanciju". Mene je nagovarao da ne stavljam Mideu, a ja tvrdoglaviji, u fazonu "daj da probam, ove su na papiru avion". A ono bilo gomno u celofanu. Jednoredni izmenjivač, nema EEV (samo kapilara), maši temperaturu ali bez da ima ofset, nego šeta gore dole, kako joj se ćefne. Nisu išle ispod 800-900W (ne sećam se tačnog minimuma), itd. Jedino što su umutrašnje bile lepe 😂

Da, ti si kupio one mucene Mission 18ice bese koje su za razliku od 12ice bas krs :) A ja bas za Mission 12icu kazem da je jedina klima koja nikada nije imala nikakav problemcic niti tripcic, zaboravis da je imas, a nije "servisirana" nijednom :)
I tim modelom su generalno i ppstali popularni tada ovde, Mission 12ica je bila best buy godinama.
Ima u onoj staroj temi koja je zakljucana kada se renovirao forum bas prica o njemu i koje klime je poceo da radi...taj brend mislim da nije ni postojao duze od 2 godine, verovatno neki srpski rebrand Midea-e.
Povuce coveka prilika koja se otvori, mi smo bili ovlasceni za LG, Panasonic, Chigo, pa dosao KimTec sa Vivaxom, reko ajde...i mogu ti reci da nijednu reklamaciju nismo imali za x hiljada ugradjenih. Povedeni tim primerom potpisemo i sa ComTrade za Crypton, kasnije preimenovan u Tesla...zali Boze potpisa :) Potrosismo vise vremena na jeftine reklamacije, nego na ugradnje, pa nismo produzili ugovor. I posle se nasao Haier koji se takodje pokazao super, ali se cale penzionisao nakon 2 godine saradnje.

Poslednja izmena:
Da, ti si kupio one mucene Mission 18ice bese koje su za razliku od 12ice bas krs :) A ja bas za Mission 12icu kazem da je jedina klima koja nikada nije imala nikakav problemcic niti tripcic, zaboravis da je imas, a nije "servisirana" nijednom :)
I tim modelom su generalno i ppstali popularni tada ovde, Mission 12ica je bila best buy godinama.
Ima u onoj staroj temi koja je zakljucana kada se renovirao forum bas prica o njemu i koje klime je poceo da radi...taj brend mislim da nije ni postojao duze od 2 godine, verovatno neki srpski rebrand Midea-e.
Povuce coveka prilika koja se otvori, mi smo bili ovlasceni za LG, Panasonic, Chigo, pa dosao KimTec sa Vivaxom, reko ajde...i mogu ti reci da nijednu reklamaciju nismo imali za x hiljada ugradjenih. Povedeni tim primerom potpisemo i sa ComTrade za Crypton, kasnije preimenovan u Tesla...zali Boze potpisa :) Potrosismo vise vremena na jeftine reklamacije, nego na ugradnje, pa nismo produzili ugovor. I posle se nasao Haier koji se takodje pokazao super, ali se cale penzionisao nakon 2 godine saradnje.
Baš me je ta priča oko Mission 12 pokrenula da uzmem 18-ce. Ali mrka kapa, ko dupe i oko. Ono ne modulira, kompresor ima neke diskretne vrednosti snage, i bukvalno skače sa jednog na drugi nivo. Kao brzine na biciklu

Mislim da je minimum minimuma 10 cm, bar za Fujitsu tako stoji u manual-u, gedaj bar 20-30 cm da ti bude spoljna od zida, kad si vec upucen.
To za majstore, to je igra slucaja, i meni su tako " majstori" zalepili na 10 cm LG klimu pre skoro 20 godina.
Radila ona ( radi jos uvek ),grejala, greje, do plus 5- 0c, do pre 2 godine, tako zalepljena za zid, nevakuimirana, i sa, vremenom od sunca izgorelom izolacijom na cevima, ali to je vec kocka, jel.
Ako vec cekas ugradnju, smisli sve ubapred, ne cekaj majtsore bez da nemas koncept gde sta treba da ide, inace, uradise oni svoje, i odose za pola sata - sat. a ti ostajes tu duze vremena, jel.
Minimum je 10, ali čemu preko ajde de 15cm. 30 je ludilo. Uzima vazduh od iza i izbacuje od napred, vazduha nestati neće.

Minimum je 10, ali čemu preko ajde de 15cm. 30 je ludilo. Uzima vazduh od iza i izbacuje od napred, vazduha nestati neće.
Meni je na podu terase, skroz levo, gde nikome ne smeta, na podnom nosacu, koji je, nekako sam " izdiktirao* oko, ili preko 30 cm.
Sto vise, to bolje sam milslio, ali ne po cenu da to idiotski izgleda, ili da pravi probleme druge vrste.
10 je skros ok ( ako manual tako kaze ) 20 je, u tom slucaju pozeljno, naravno, ako ima mogucnosti za to.

Ako ti je uticnica pri podu, a vanjska jedinica ispod prozora nisko, majstor neka napojni kabal poveze na spoljnu jedinicu, pa pusti kabal da ide po podu do uticnice, da ne visi.
Ako razumijem, mogla bi da se napravi dodatna rupa samo za napajanje preko koje bi sproveo napajanje od spoljne jedinice nize, da mi dodje do uticnice, a ova ostala instalacija bi isla iz spoljne do unutrasnje drugim putem kako i ide standardno?

Ako razumijem, mogla bi da se napravi dodatna rupa samo za napajanje preko koje bi sproveo napajanje od spoljne jedinice nize, da mi dodje do uticnice, a ova ostala instalacija bi isla iz spoljne do unutrasnje drugim putem kako i ide standardno?
Tako je. Napajanje na vecini klima moze i sa unutrasnje i spoljasnje. Meni je spoljasnja jedinica ispod prozora, u visini dna spoljne jedinice( iza garniture) je provrcena rupa za kabal 3x1.5 koji vodim lajsnom do uticnice, tako da oko klime nema nikakvih kablova i uticnica. Naravno, oko kabla sa unutrasnje strane popunjeno akrilnim silikonom, a sa spoljne strane zivom gumom( bulzir staviti preko njega, ali ga rasjeci po sredini duzinom, jer kada propadne lakse ga je zamijeniti, a da budemo iskreni uvijek propane prije bulzir na suncu nego izolacija kabla

Bas sam se malo pre cuo sa mog majstora u vezi srk35 covek mi mozda i lepo rekao:
Druze proslu godinu u junu sam ti postavio klimu i ti hoces vec da je menjas? Ja jeste radim za pare ali kazem ti kao bratom cekaj bre malo klima ti stara 13-14 meseci neka radi dok je u garanciji pa onda uzmi nesto drugo i naravno bolje... Ako je samo menjas zbog toga sto radi zimi na plusu kao on/off i zbog njeni 500w onda je to bezveze...ja sam znao da ona ne ide ispod 500w ali druze ti si je vec tad kupio nisi me prvo pozvao da me pitas kakva je ti znas sta bi ti ja rekao sto se Gree tice samo Amber

I tako da ce jos malo da ostane Muse Comfort bas mogu ovu zimu lepo da popratim njen rad preko tapo p115 sto iskreno odradila solidno posao prosle zime...

Hvala ponovo i xepoj87 sto mi slicno tako nesto rekao u pm ;)

Tako je. Napajanje na vecini klima moze i sa unutrasnje i spoljasnje. Meni je spoljasnja jedinica ispod prozora, u visini dna spoljne jedinice( iza garniture) je provrcena rupa za kabal 3x1.5 koji vodim lajsnom do uticnice, tako da oko klime nema nikakvih kablova i uticnica. Naravno, oko kabla sa unutrasnje strane popunjeno akrilnim silikonom, a sa spoljne strane zivom gumom( bulzir staviti preko njega, ali ga rasjeci po sredini duzinom, jer kada propadne lakse ga je zamijeniti, a da budemo iskreni uvijek propane prije bulzir na suncu nego izolacija kabla
Meni bi cak najbezbolnije bilo da povucem kabl do balkonskih pvc vrata tipa metar ipo kosinom i da kroz njih provucem jer mi je uticnica pola metra od vrata.

Ja ako moram birati izmedju busenja PVC vrata i zida, uvijek mi je bezbolnije busti zid jer ga je lakse kasnije zakrpiti

Klimu su mi namontirali na one standardne nosace ali danas vidim da su samo dva gornja sarafa stavljena, prakticno 40 kg visi na ta dva sarafa pod pritiskom....je li to ispravno montiranje?

Jesi siguran da su samo gore uvrnuli šrafove, da nije mozda da se ne vidi donji?
Bezveze da na tome stede ako je tako..

Jesi siguran da su samo gore uvrnuli šrafove, da nije mozda da se ne vidi donji?
Bezveze da na tome stede ako je tako..
Ja ne vidim nista
Mislim da ni ovo nije po pravilima, mogu li se zaliti na ovo sto su uradili

Prilozi

• 20240808_212627.jpg
    20240808_212627.jpg
    204.4 KB · Pregleda: 107
  • 20240808_212639.jpg
    20240808_212639.jpg
    237.3 KB · Pregleda: 83
  • 20240808_212738.jpg
    20240808_212738.jpg
    112.5 KB · Pregleda: 82
  • 20240808_212819.jpg
    20240808_212819.jpg
    190.7 KB · Pregleda: 84
  • 20240808_212532.jpg
    20240808_212532.jpg
    419.9 KB · Pregleda: 80
  • 20240808_212518.jpg
    20240808_212518.jpg
    446 KB · Pregleda: 89
Ja sam sada probao Aqara M2 hub, izmedju ostalog ima i IR blaster 360 stepeni.

Probao ga sa LG Oledom, klima mi je u Srbiji, ali vidim da ima milion istih.

Kada odem u Srb, probam na Fujicu pa javljam, planiram i u Home Assistant da imam ovo.

Inace sam kupio M2 pre par dana za 44 evra u DE.

Inace za novi stan trebam da izaberem klimu 12cu, ideja mi je Daikin Prefera, Comfora ili eventualno Gree, pa me interesuje sta vi mislite o tome, kao i koja Gree 12 je „u fulu“ :).

Takodje, koji je red velicine cene i ugradnje?

Hvala!

Poslednja izmena:
Neki predlog sa cim ocistiti ovu plastiku od klime, pocela nekako da zuti. Ne pusi se unutra :)

Pogotovo bocni deo...

20240808_130608.jpg

20240808_130551.jpg

Neki predlog sa cim ocistiti ovu plastiku od klime, pocela nekako da zuti. Ne pusi se unutra :)

Pogotovo bocni deo...
Ja koristim bijeli Smac, svaki put kada cistim filtere na krpu ga isprskam i predjem klimu, kod nas u kuci 3 pusaca, a ona je bijela kao da je nova, jedino sto mi je malo plastika na filterima pozucela, jer sam zaboravio da ih ocistim, postk se klima nije koristila nekoliko mjeseci

Da li se desilo nekom da ubaguje daljinac na aegi 12 vivax? nekako jedva se opasuljio.. menjao bateriju pa vracao mislio da je flipnula klima. Zanimjivo da drugi daljinac sa 18tice je hteo da radi.

Pozdrav dobri ljudi.
Hteo bi da se posavetujem oko pozicije drugog klima uređaja,isključivo za grejanje.
Kuća je prizemna,PVC vrata i prozori,plafon visine 2.60.Plafon je od trske i blata i šta već ide,debljine oko 40cm.Kuca je od cigle,debljina zidova je 40-50cm,zidovi su obloženi bavalitom spolja.Izmedju prozora i plafona ima oko pola metra.Jos uvek nema termo izolacija ali gledaocu da postavim sledeće godine.
Već imam jedan klima uredjaj,Hisense energy pro black 12 u dnevnoj sobi pa bi da stavim još jednu dvanaesticu u trpezariju pa me zanima koja bi bila najbolja pozicija za postavku iste.Druga klima će biti Gree pular evo plus 12.Dobio sam je povoljno preko firme pa reko uzeću.Pored pozicije klime ako neko ima iskustva sa istom,kakva je klima?Vidim da je energetska efikasnost grejanja A+ srednja zona a A+++ topla zona pa ako bi neko mogao još to malo da objasni,ne razumem bas najbolje.
Da li će ovo biti dovoljno za grejanje kuće?
Naravno postoji i velika kraljeva peć na drva u dnevnoj sobi za svaki slučaj.Pozz svima
IMG_20240809_210925.jpg

Poslednja izmena:
A+++ topli pojas znači da će klima uređaj ima deklarisan SCOP 5.1 ukoliko se koristi u režimu grejanja na jugu Italije, Grčke ili Španije. Naš region pripada srednjoj temperaturnoj zoni i taj isti klima uređaj, ukoliko se koristi u režimu grejanja u Srbiji je energetski razred A+ SCOP 4.0.

Treba mi savjet, tj nije mi jasno šta se dešava! Klima kod staraca je počela da smrdi ali ne konstantno, već samo kada nakon hlađenja prebace na ventilator opciju, dok je režim hladjenja nista se ne osjeti.
Ovo sam ih naučio da rade baš zbog toga da se klima ne bi ubuđala, uveče kada gase klimu, stave 15tak minuta samo fan da je isuši.
-Nije mi jasno kako se uspjela usmrditi ako se ovo primjenjuje
-Zašto se smrad osjeti samo kada se prebaci sa cool na fan opciju ?

Pretpostavljam da mi treba dezinfekcija i ciscenje unutrašnje jel da ?

Nazad
Vrh Dno