Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Vec sam ti objasnio, klima se ne dopunjava nikada.
Ako fali freona, znaci da negde pusta na instalaciji i to mora da se popravi.

Moguce je da je taj prevarant dopunom freona jos pogorsao problem i freon jako brzo iscureo iz sistema.
Ko god te savetuje samo da "dopunis" freon, taj je prevarant.
Izuzetno vredan savet za sve korisnike klima uređaja. I ako Hepoj dozvoli da se na kratko nadovežem: nije svako majstor koga pozovete da vam očisti klimu.....ima ih ali mnogo manje nego što mislite. Ipak se radi o laganoj i brzoj zaradi.

Ako može preporuka za neku klimu 18 BTU. Inverter naravno, neka srednja klasa. Bitnije mi je hlađenje od grejanja, ako je to bitno. Hvala stručnjacima 👍

Pozdrav svima,
Moze li neko od iskusnijih dati prijedlog invertera nekog od japanskih proizvodjaca, Mitsubishi, Fujitsu, Toahiba, Daikin sa wifi modulom?
Prostor je dnevna soba + trpezarija + kuhinja, sve u jednom komadu, pravougaoni oblik bez pregrada, okvirno 35 kvadrata. Grijanje plus hladjenje. Imam i elektro kotao, pa ako bude bas -30 da pogura malo.

Nisam bas upoznat sa serijama proizvodjaca pa me to dosta buni. Ono sto sam gledao je Mitshubisi AY35 i SF35VEH. Prva je skuplja, druga je jeftinija ali je stariji model i mislim da wifi modul ide posebno.
Ako moze prijedlog modela koji bi bili adekvatni za navedene zahtjeve.
Budzet je do 1000e.

Evo da kazem svoje iskustvo oko ugradnje klime:
Juce su mi bilio majstori da ugrade klimu i stvarno su izgledali da znaju sta rade i da ne zure i da su pedantni. Medjutim, klima mi ne rade kako su otisli. Prvo kad sam je iskljucio cuo se iz unutrasnje jedinice zvuk kao ispustanja vazduha iz gume koji je trajao dobrih 5 minuta. Nakon neke pauze klima sam hteo ponovo da ukljucim, medjutim vise nije hladila. Zvao sam ih na reklamaciju i odazvali su se danas u subotu, i konstatovali su da su najverovatnije pretegli holender na spoju unutrasnje, pa je pukao sesiric. Doci ce u ponedeljak sve da provere i ponovo predihtuju.
Moje pitanje je da li je ovo normlano da se desava u praksi i da majstori nece da koriste moment kljuceve pa da do ovog ne bi doslo, vec da steze na osecaj? U uputsvu im lepo stoji na koliko se steze i da treba spoj naprskati odgovarajucim sprejom radi boljeg kontakta.

Koji je sad best buy inverter za manju sobu? Biće otvorena soba i hladiće drugi deo stana.

Moguće da treba manja klima, ali pošto je inverter možda i nije preveliki hendikep staviti 12?

Juce su mi bilio majstori da ugrade klimu i stvarno su izgledali da znaju sta rade i da ne zure i da su pedantni. Medjutim, klima mi ne rade kako su otisli. Prvo kad sam je iskljucio cuo se iz unutrasnje jedinice zvuk kao ispustanja vazduha iz gume koji je trajao dobrih 5 minuta. Nakon neke pauze klima sam hteo ponovo da ukljucim, medjutim vise nije hladila. Zvao sam ih na reklamaciju i odazvali su se danas u subotu, i konstatovali su da su najverovatnije pretegli holender na spoju unutrasnje, pa je pukao sesiric. Doci ce u ponedeljak sve da provere i ponovo predihtuju.
Moje pitanje je da li je ovo normlano da se desava u praksi i da majstori nece da koriste moment kljuceve pa da do ovog ne bi doslo, vec da steze na osecaj? U uputsvu im lepo stoji na koliko se steze i da treba spoj naprskati odgovarajucim sprejom radi boljeg kontakta.
Jer su pravili kontru na ventilu tecne faze, sa 2 francuska kljuca (uglavnom se tako koristi).Ako nisu,moguce da je pukao bakar u unutrasnjoj, na spoju,pogotovu 6mm,to je tanko u pm. Ako je tako,demontaza,servis,srebro i dopuna cele kolicine gasa.

Evo da javim da je problem rešen. Kondezator se istopio :)
Kupio sam novi (metalni) i po rečima prodavca iz Elpoka neće se ponoviti više :D
IMG_2035.JPG

Danasnjih 40 spolja, Mitsubishi LN25vg2b, 20m2 soba plus 20m2 pasivno:

Prilozi

• Screenshot_20240713-165318_MELCloud.jpg
    Screenshot_20240713-165318_MELCloud.jpg
    72.9 KB · Pregleda: 111
  • Screenshot_20240713-165145_Tapo.jpg
    Screenshot_20240713-165145_Tapo.jpg
    71.6 KB · Pregleda: 78
  • Screenshot_20240713-165121_Tapo.jpg
    Screenshot_20240713-165121_Tapo.jpg
    134.5 KB · Pregleda: 70
  • Screenshot_20240713-165052_Tapo.jpg
    Screenshot_20240713-165052_Tapo.jpg
    102.2 KB · Pregleda: 140
Jer su pravili kontru na ventilu tecne faze, sa 2 francuska kljuca (uglavnom se tako koristi).Ako nisu,moguce da je pukao bakar u unutrasnjoj, na spoju,pogotovu 6mm,to je tanko u pm. Ako je tako,demontaza,servis,srebro i dopuna cele kolicine gasa.
Kakva popravka nove klime, nek zamene za drugu ili kupe novu a tu nose sebi.

Moja srk35zs-wf troši oko 3kw na ovim temp oko 39, 40 m2 plus 40 pasivno. Mada radi od 10 ujutru do 3 noću.

Pozdrav svima,
Da li mozete da preporucite neki klima uredjaj do 40k. Moze i inverter i samo za hladjenje.

Trenutno sam na moru, a evo je i klima u apartmanu. Ova modulira na 140w a sa iFeel mozda ispod 100w🤣

Prilozi

• 9DA8FAB9-573C-415A-B602-155EB3706677.jpeg
    9DA8FAB9-573C-415A-B602-155EB3706677.jpeg
    281 KB · Pregleda: 115
Ja bih trazio, kad vec dolaze i novu da ponesu😄 Takodje i radi sigurnosti reklamaciju prijavio pisanim putem

Moja srk35zs-wf troši oko 3kw na ovim temp oko 39, 40 m2 plus 40 pasivno. Mada radi od 10 ujutru do 3 noću.
Bas se cudim koliko bre malo te mitsubishi klime trose 🧐
Moje klime radu 24/7
A potrosnja na ove temp. 38-40c
Amber trosi oko 10-13kWh (donji sprat 60m2)
Muse trosi 9-10kWh (gornji sprat 48m2)
Od 00:00 do 11:00 potrose neki 2-3kWh a posle pocinju da vucu kad spolja przi :LOL:

Poslednja izmena:
Zavisi i od drugih uslova.
Na kolikoj temp drzi neko klimu, koliko se bez iste greje prostor, kakva je izolacija i koliko neko luftira.
Ja nemam izolaciju i sunce mi bije u jedan od 2 spoljasnja zida sobe od 12 do 19h.
Imam 6 prozora u sobi i jos 3 u kuhinji na zidu koji je takodje na suncu.
Prozor mi danas bio otvoren samo sat vremena, inace je dosta duze.
U isto vreme, u kuci na zvezdari skoro nema potrebe ni paliti klimu, pustis je, ona jedva da radi.

@style53
Sto se čudiš vidiš da i moja troši po 15kw za 24h kad radi po 10h. Naravno da ce da potroši ja jos nisam video klimu koja može da ohladi 4 sobe a smeštena je u centar, sobe levo od nje se mnogo teže hlade. 2 inverter 12-ice bi pojele 65kv ovako se jedna 12-ica ubije radeći.

Zavisi i od drugih uslova.
Na kolikoj temp drzi neko klimu, koliko se bez iste greje prostor, kakva je izolacija i koliko neko luftira.
Ja nemam izolaciju i sunce mi bije u jedan od 2 spoljasnja zida sobe od 12 do 19h.
Imam 6 prozora u sobi i jos 3 u kuhinji na zidu koji je takodje na suncu.
Prozor mi danas bio otvoren samo sat vremena, inace je dosta duze.
U isto vreme, u kuci na zvezdari skoro nema potrebe ni paliti klimu, pustis je, ona jedva da radi.
Amber drzim na 24c Fan 4
Muse takodje na 24c Fan 4
Na donji sprat bez klimu bude oko 26c a na gornji i 28c
I ja nemam izolaciju, stolarija je pvc
Meni ceo dan sunce roka na kucu od ujutru pa do uvece...
Znaci da je ok potrosnja za obe klime?
@style53
Sto se čudiš vidiš da i moja troši po 15kw za 24h kad radi po 10h. Naravno da ce da potroši ja jos nisam video klimu koja može da ohladi 4 sobe a smeštena je u centar, sobe levo od nje se mnogo teže hlade. 2 inverter 12-ice bi pojele 65kv ovako se jedna 12-ica ubije radeći.
15kWh za 10 sati? Respekt :unsure: sigurno neka stara on/off klima
Ja se cudim za mitsubishi klime kako dobro rade a ne zbog moju potrosnju... Meni i bez klima potrosnja je oko 400-450kwh mesecno

Poslednja izmena:
Vidi ovako pre 2 god nisam imao izolaciju i kad su bile ovakve temp klima je radila 24h preko dana nije mogla da spusti ispod 28.odemo na kupanje na 3 sata, vratimo se unutra 30.5.sa izolacijom malo ali malo bolja priča. Stavljen 10cm stiropor, pvc s 3 stakla. Ipak se ušuškana Kuca mnogo lakše zagreje zimi nego leti ohladi. Kad je u hladu 37 na suncu je 50 pa sta tu može klima kad bukvalno sve gori.
Kod keve dole u prizemlju 28 bez klime i njima je ok meni nije.

Reklamacija se odnosi samo na njihov rad, klima je ispravna, ali je lose odradjeno povezivanje cevi. To moraju da otklone.

Reklamacija se odnosi samo na njihov rad, klima je ispravna, ali je lose odradjeno povezivanje cevi. To moraju da otklone.
Pazi ovako, ti "majstori" koji nisu znali da namontiraju novu ispravnu klimu, trazis da sad ruiniranu klimu dovedu u stanje nove klime i da bude sve po P.S.u?! Nikad?! Od ljudi koji ne znaju koliko da zategnu holendere trazis da napune sistem kako treba i sve da radi bez greske?? Opet nikad?! Izvini ali zaboravi na to! Trazi novu SJ, makar doplatio nesto samo da im vidis ledja i da budes miran!

Amber drzim na 24c Fan 4
Muse takodje na 24c Fan 4
Na donji sprat bez klimu bude oko 26c a na gornji i 28c
I ja nemam izolaciju, stolarija je pvc
Meni ceo dan sunce roka na kucu od ujutru pa do uvece...
Znaci da je ok potrosnja za obe klime?
Sve je to ok, ne moze klima da izvuce max efikasnosti po ovim vrucinama, na koliko god vati radila.
Amber je 8.5 SEER, toliko je i SRK 12ica, a moja 9ka LN je 10.5.
Po ovim jakim vrucinama, verujem da nema nikakve razlike u efikasnosti kod nasih klima i da su sve oko 5 W/W, ni blizu tih 8.5 i 10.5...a razliku u potrosnji prave objekti i uslovi u kojima klima radi.

Klima je bila ispravna, sada niko ne zna da li je sve uredu sa tom klimom. Kako neko moze vjerovati serviserima kada su mu unistili novu klimu? Mozda ta ista klima bude radila i 20 godina, a mozda se desi da se isto desi kada ti je najpotrebnija, u svakom slucaju zasto se kockati?

Nece da koriste moment kljuc... To im je ispod casti... Ipak je "brza zarada"
prioritet..
;)

Ako je samo lose povezano i ispraznjeno onda da. Ali ako je nesto osteceno onda nije vise ispravna a onda se menja a ne krpi.
Pazi ovako, ti "majstori" koji nisu znali da namontiraju novu ispravnu klimu, trazis da sad ruiniranu klimu dovedu u stanje nove klime i da bude sve po P.S.u?! Nikad?! Od ljudi koji ne znaju koliko da zategnu holendere trazis da napune sistem kako treba i sve da radi bez greske?? Opet nikad?! Izvini ali zaboravi na to! Trazi novu SJ, makar doplatio nesto samo da im vidis ledja i da budes miran!
Nema sta da doplati.

Kako čovek da zna da je nešto oštećeno?
Nikako! Kad "majstori" ne znaju, kako moze "obican" covek da zna?! Opet kazem, da me ne razume neko pogresno, kupljena klima je polu-proizvod, a ugradjena klima je gotov proizvod! Mi ovde izginusmo koja klima je bolja, zalazimo u nebuloze, a najbitnija stavka u klimatizaciji je MAJSTOR, takozvani! A pod majstorom podrazumevam: osmisljavanje mesta ugradnje SJ i UJ, nacin-kvalitet ugradnje, kvalitet materijala za ugradnju i na kraju sezonsko odrzavanje. Kad je ovo po PS u i jedan VOLT inverter ce da radi 10-15 godina na sasvim zadovoljavajucem nivou!

Niti jedan problem nije do same klime,vec do ekipe koja stoji iza nje.Sve ce biti ok,dok ne dodje do nekog problema.A onda nastaje agonija.Razvijen je ovde neverovatno pijacarski nacin trgovine.Nema nikakve selekcije ovde,vc se sve trpa u jednu klasu,pa sta kome zapadne.Osetio sam to na sopstvenoj kozi.Nova klima nije radila u startu kako treba.Poslali novu,na kojoj ocigledno na SJ nisu ni delovi isti i koja ne radi isto.A na kutijama pise sve isto.A klimu,ne mozes nikako da probas u radnji.Vidi se nasa glupost i napredak u njoj,svuda oko nas.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno