Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

I nije neka akcija, za tu cenu je mogla da se nabavi godinu dana unazad.

Tu imam.. i nije bila manje od 36.000. A ovde su caleta na lokalu malo cepnuli (oko 40.000) ali mu nije naplacena ugradnja koji razlozi nbt.

Odes na eponudu i vidis promenu cena u poslednjih godinu dana.
Sto se tvog caleta tice, dobro je prosao ako je za 40.000 dobio i ugradnju.

Pa i inace nisam bar obratio paznju sta je busio jer je tu vec bila klima. Mislim da ono postolje za spoljnu jedinicu nije ni promenio

Umesto busenja rupe je morao da demontira staru jedinicu, dodje mu na isto :D

Da ali eto nije morao da busi. To je inace kuca/blok. U zgradama zid je "debeo" opet kod mene nije imao taj posao. Pre je to bilo 50e a sada sisaju i do 150e 🙄

imate ovde na akciji koga zanima

p.s zoran ostavio komentar pre 20ak dana a zna kako radi zimi :D
Mozda je covek porucio iz Sibira,Aljaske...😄

Ljudi je li i kod vas vlaga ogromna?
Ovdje se neki đavo natovario, ne spada ispod 75-80% danima, samo ide preko.
Ja sam juče puštao u dry mode obje klime, baš spašavaju, drastično je ugodnije u kući kada spuste na šezdesetak procenata.

Ljudi je li i kod vas vlaga ogromna?
Ovdje se neki đavo natovario, ne spada ispod 75-80% danima, samo ide preko.
Ja sam juče puštao u dry mode obje klime, baš spašavaju, drastično je ugodnije u kući kada spuste na šezdesetak procenata.
Jeste malo povisena vlaga.. Bilo je kisa krajem prosle nedelje pa je sad upeklo sunce i sad sve to isparava pa je vreme malo tesko-sparno...
U kupatilu imam ventilaciju koja se pali kad vlaga predje 55% i to je do sad bilo super jer cim pocne neko da se tusira ono se samo upali , izluftira vlagu i ugasi se.. Medjutim sad sam dosao u situaciju da kad se kuca dobro izluftira ventilacija se ponekad sama od sebe aktivira jer ocita povisenu vlagu :ROFLMAO:
Po meni leti nema potrebe za dry modom.. Klima kada hladi sama po sebi odvlazuje vazduh i pritom odrzava idealnu temp. samo joj treba dati malo vremena i pustiti je da odradi svoje...

Pozdrav, bio sam se odlučio za Hisense Energy Nordic, no javili mi da nemaju na stanju i da se vjerojatno duže čeka. Nude mi hisense fresh master hinano qf35xw0eg koji je nešto skuplji, oko 700€ dođe sa popustom koji mi daju. Da li neko ima iskustva sa tim modelom, da li je velika razlika?

Jeste malo povisena vlaga.. Bilo je kisa krajem prosle nedelje pa je sad upeklo sunce i sad sve to isparava pa je vreme malo tesko-sparno...
U kupatilu imam ventilaciju koja se pali kad vlaga predje 55% i to je do sad bilo super jer cim pocne neko da se tusira ono se samo upali , izluftira vlagu i ugasi se.. Medjutim sad sam dosao u situaciju da kad se kuca dobro izluftira ventilacija se ponekad sama od sebe aktivira jer ocita povisenu vlagu :ROFLMAO:
Po meni leti nema potrebe za dry modom.. Klima kada hladi sama po sebi odvlazuje vazduh i pritom odrzava idealnu temp. samo joj treba dati malo vremena i pustiti je da odradi svoje...
Kod mene klima u suštini prije 16-17h i ne radi, pa nema šta da odvlaži vazduh.
Zato mi je ovaj dry zakon, da samo postojeću vlagu izbije.

Dragi svi, nabavio sam novu Panasonic klimu iz jedne firme koja sa bavi velikim sistemima i narednih mesec dana nemaju raspolozive majstore za ugradnju, pa sam primoran da ih trazim sam. Imate li preporuku za neke dobre, pouzdane i pedantne u Beogradu? Nije mi prioritet da to bude brzo, vec kvalitetno. Hvala unapred na savetima.

imate ovde na akciji koga zanima

p.s zoran ostavio komentar pre 20ak dana a zna kako radi zimi :D
Mozda ju je odneo u neko hladno podrucje pa je ugradio tamo ? :D

Pisao sam proslog ljeta da se Gree amber premium 12 muci da ohladi kucu od 60 kvadrata bez izolacije u Podgorici, dok je stara on/off Samsung klima to zavrsavala bez problema. Pritom dnevno po 6-7 sati trosila preko 1500w po satu. Zamijenio sam je sa Daikin Sensirom 18 i razlika je nebo-zemlja. Daikin u najtoplijem dijelu dana za 20-ak minuta ohladi cijelu kucu pri snazi od 2000+w, potom nastavi u prvoj brzini (auto brzina) da odrzava temperaturu bez problema. Vlaznost vazduha odrzava izmedju 40-45%, pri toj vlaznosti temperatura prohladnih 25C, zadato 25. Za zimsku sezonu potrosio oko 150e (vecinom 24/7 u 25 kvadrata). Pozdrav :)

Prilozi

• Screenshot_20240701-152737~2.png
    Screenshot_20240701-152737~2.png
    90.1 KB · Pregleda: 95
  • Screenshot_20240701-155622~2.png
    Screenshot_20240701-155622~2.png
    98.1 KB · Pregleda: 71
Untitled.jpg

Evo kako izgleda klima koja 15 god nije radila. Sad vise nece ni da se ukljuci.. zaribala a znam da je radila samo je trebalo dopuniti freon.

Kako se na VOX klimama podešava offset temperature, ako uopšte ima tu mogućnost?

Posedujem VOX IVA7 model koji me generalno dobro služi, ali sam primetio da sada pri hlađenju ako namestim recimo 27 stepeni, ona će se ugasiti tek kada dostigne 23 stepena, dakle čitavih 4 stepeni razlike i upaliće se ponovo kada se temperatura u sobi popne na 27 stepeni.

Kako se na VOX klimama podešava offset temperature, ako uopšte ima tu mogućnost?

Posedujem VOX IVA7 model koji me generalno dobro služi, ali sam primetio da sada pri hlađenju ako namestim recimo 27 stepeni, ona će se ugasiti tek kada dostigne 23 stepena, dakle čitavih 4 stepeni razlike i upaliće se ponovo kada se temperatura u sobi popne na 27 stepeni.
Da li su ti filteri zaprljani i da li si probao ifeel? Kako se tada ponasa?

Pisao sam proslog ljeta da se Gree amber premium 12 muci da ohladi kucu od 60 kvadrata bez izolacije u Podgorici, dok je stara on/off Samsung klima to zavrsavala bez problema. Pritom dnevno po 6-7 sati trosila preko 1500w po satu. Zamijenio sam je sa Daikin Sensirom 18 i razlika je nebo-zemlja. Daikin u najtoplijem dijelu dana za 20-ak minuta ohladi cijelu kucu pri snazi od 2000+w, potom nastavi u prvoj brzini (auto brzina) da odrzava temperaturu bez problema. Vlaznost vazduha odrzava izmedju 40-45%, pri toj vlaznosti temperatura prohladnih 25C, zadato 25. Za zimsku sezonu potrosio oko 150e (vecinom 24/7 u 25 kvadrata). Pozdrav :)
Hmm
Ja grejem i hladim donji sprat (60m2) sa Amber 9 Premium i to vec 7godine
Ali jeste da voli kad tad da se zakuca na neki 1500-1600w(kad hladi) onda ja zadatu podignem na 28c i vratim ponovo na 25c i ona normalno radi 350-500w uvece kad naravno padne spoljna temp. ona radi na neki smesni 140w preko nocu!
A zimi ne spusta ispod 500w ali meni je bitno da ima dovoljno snagu!

Poslednja izmena:
Hmm
Ja grejem i hladim donji sprat (60m2) sa Amber 9 Premium i to vec 7godine
Ali jeste da voli kad tad da se zakuca na neki 1500-1600w(kad hladi) onda ja zadatu podignem na 28c i vratim ponovo na 25c i ona normalno radi 350-500w uvece kad naravno padne spoljna temp. ona radi na neki smesni 140w preko nocu!
A zimi ne spusta ispod 500w ali meni je bitno da ima dovoljno snagu!
Ma grije ona perfektno, to svako kaze... Ali sto se tice hladjenja ja sam imao bas lose iskustvo i pritom proizvodila je neki zvuk zbog cega sam je na kraju srecom i zamijenio. Ruku na srce, Daikin je 18btu i znacajnije je jaca na hladjenju i to nije za poredjenje. Ali za poredjenje jeste u odnosu na staru Samsung klimu koja je davala izmedju 500 i 1000w manje snage u odnosu na Amber a hladila znacajnije bolje. Vec sam o svemu tome proslog ljeta pisao. Svasta sam pokusavao. Poput tebe da prvo podignem temperaturu na 27, pa da spustim... Pa sam stavljao na najnizu temp i najjace duvanje... To je bilo pravo mucenje. Haha Pisali smo o tome proslog ljeta.
Preko noci spusta i Daikin ispod 200w

Prilozi

• Screenshot_20240701-212532.png
    Screenshot_20240701-212532.png
    85.7 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 448428

Evo kako izgleda klima koja 15 god nije radila. Sad vise nece ni da se ukljuci.. zaribala a znam da je radila samo je trebalo dopuniti freon.
Tu klimu imam i ja i radi super, Dali si probao direkno ili preko daljinca , kod mene nije htelo preko daljinca i jedan elektricar resio i sad radi
probaj ovde direkno

Prilozi

• 20240702_105441.jpg
    20240702_105441.jpg
    71.9 KB · Pregleda: 45
  • 20240702_105446.jpg
    20240702_105446.jpg
    72.4 KB · Pregleda: 38
  • 20240702_105757.jpg
    20240702_105757.jpg
    143.1 KB · Pregleda: 47
Dragi svi, nabavio sam novu Panasonic klimu iz jedne firme koja sa bavi velikim sistemima i narednih mesec dana nemaju raspolozive majstore za ugradnju, pa sam primoran da ih trazim sam. Imate li preporuku za neke dobre, pouzdane i pedantne u Beogradu? Nije mi prioritet da to bude brzo, vec kvalitetno. Hvala unapred na savetima.
Ljubazan podsetnik za pomoc.

Tu klimu imam i ja i radi super, Dali si probao direkno ili preko daljinca , kod mene nije htelo preko daljinca i jedan elektricar resio i sad radi
probaj ovde direkno
Kod mene se nista ne desava kad je ubodem u uticnicu a kamoli daljinac 🤔

Pozdrav, bio sam se odlučio za Hisense Energy Nordic, no javili mi da nemaju na stanju i da se vjerojatno duže čeka. Nude mi hisense fresh master hinano qf35xw0eg koji je nešto skuplji, oko 700€ dođe sa popustom koji mi daju. Da li neko ima iskustva sa tim modelom, da li je velika razlika
Ista je spoljašnja jedinica kod ova dva modela, a bolja je u utrašnja jedinica kod modela Fresh Master.

Pozdrav, bio sam se odlučio za Hisense Energy Nordic, no javili mi da nemaju na stanju i da se vjerojatno duže čeka. Nude mi hisense fresh master hinano qf35xw0eg koji je nešto skuplji, oko 700€ dođe sa popustom koji mi daju. Da li neko ima iskustva sa tim modelom, da li je velika razlika?
Razlika je da imas odvojeno crevo iz unutrasnje, kroz koje klima moze da ubacuje svez vazduh spolja.
Takodje ima senzor ugljen dioksida i obavestava te kada je prevelika koncentracija, a moze i automatski da ubacuje svez vazduh.
Imas zelenu, zutu i crvenu boju lampice, koje oznacavaju nizak do visok nivo CO2.
Svega par modela postoji koji ubacuju svez vazduh i to samo jos Gree Freair ima snezor CO2 i vizuelni prikaz.

Pored njih, Midea Forest ima ubacivanje svezeg vazduha, ali prostije, a najnapredniji sistem u vidu dodatnog uredjaja na spoljasnjoj jedinici ima Daikin Ururu Sarara(stara preko 15 godina) sa dodatnim ovlazavanjem prostora da se odrzi savrsen nivo vlage.
Posto Gree i Daikin blisko saradjuju u proizvodnji i razvijanju klima uredjaja, isti taj uredjaj je bilo moguce doplatiti uz Gree U-Crown klimu, ali mislim da dodatak nikada nije plasiran van azijskog trzista.

Kada se budes dogovarao za ugradnju, moras im napomenuti da idu cevi plus crevo za svez vazduh kroz rupu.
U uputstvu imas tacno koliko je to crevo i kolika rupa mora biti, mada mislim da prolazi kroz standardnu velicinu rupe, samo da povedes racuna da sve to lepo provuku, bez prikljestenja.

Poslednja izmena:
Kad smo se već dotakli te teme, koliko znaci to ubacivanje svezeg vazduha u praksi?
Da li se oseti neka razlika zapravo i da li recimo klima zbog toga ima povecanu potrosnju?

Ako se dobro secam, Gree kao i Daikin ubacuju oko 30m3/h, sto za oko 2 sata totalno ispuni vazduhom prostoriju od 26m2.
Svakako da mora uticati na potrosnju, ali mislim da je dosta efikasnije od otvaranja prozora, a i bolja raspodela svezeg vazduha.
Ako pogledas da je neki prosek duvanja klime tokom rada 300-500m3/h, vidis da je tih 30m3/h dosta mali procenat vazduha koji bi prosao kroz klimu.

Kod Gree Freair je dodatno dobro sto vazduh ulazi kroz HEPA filter, dok drugi nisam video da imaju filtere, pa tako ko ima problem sa losim vazduhom spolja, totalno resava taj problem.

Poslednja izmena:
Čini mi se dosta komplikovana 😄😅
Planiram iznajmljivati taj stan, bojim se da će gosti imati poteškoća sa svim postavkama?
Za iste pare mogu dobiti midea all easy pro, je li velika razlika? Mislim po cijeni trebala bi kao ova hisense da je nešto bolja, naprednija?
A sa obzirom da je u pitanju zgrada, čija se vanjska jedinica manje čuje?

Nazad
Vrh Dno