Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Jednom sam napisao da je pritisak na grijanju tri puta veci nego na hladjenju pa se moze desiti da tek iscuri kad se krene grijati. Upravo se to meni desilo. Imaju i slike u proslim postovima upravo iz tih razloga ako se jos neko nadje u istoj situaciji da vidi prve simptome.
Ne moze ako se prilikom instalacije vakumiralo. Zato je potrebno da to radi neko ko zna sta radi.
O slucajevima gde ljudi daju preko 2000e za klimu, pa sami ugradjuju da bi ustekali par stotina eura i pri tom izgube garanciju, ne bih puno raspravljao.

@ribolovacr ako meni pises... moj oko 45.000 din a caletov oko 80.000

Freon ne curi i ne isparava. Cure neispravne instalacije.
Da, nije jedan holender bio dovoljno stegnut pa je tek na grijanju polako ispustio. Ali pitanje je bilo moze li 🤣🤣
Moze uz rakiju i pivo da se desi. Nego evo primjera. Vakumirano i cca 20min manometar je bio miran, nije bilo tragova ispustanja... Tek kod grijanja, znaci ni na hladjenju nije ispustio. Jesam stego sto kolega sa foruma kaze krastavac 🤣🤣

Svašta sam video na ovom forumu,i stvarno mi je to malo čudno.Ima komentatora koji bi klimi našli manu,čak i kad bi ona bila beščujna,i kad bi radila i bez utroška struje.Ima i nekih koji komentarišu klime,a nisu ih čak ni videli,ali opet kao bolje znaju od svih.Ovde bi trebalo komentarisati samo klimu koju koristiš ili si koristio,to bi po meni bilo jedino pametno..Jer ovo je i zamišljeno kao razmena iskustva,a ne da neko pametuje bez ikakve logike i veze.Većina pljuje gree muse,a ja sam prezadovoljan sa njom.Pa zar neko može da kaže da je 10-15 kilovata mnogo,a toliko je kod mene prosek.To je neki 1 euro dnevno.Pa sa čime da se grejete za tu lovu ???

Ja sam narucio tacnu za kondenzat koja se kaci ispod klime da skuplja vodu i ima odvod svoj. Kome je na terasi (a i kome nije), mislim da je ovo elegantno rjesenje i bas potreba, nego praviti neke improvizacije. Kaci se na nosace od klime.

Ja sam narucio tacnu za kondenzat koja se kaci ispod klime da skuplja vodu i ima odvod svoj. Kome je na terasi (a i kome nije), mislim da je ovo elegantno rjesenje i bas potreba, nego praviti neke improvizacije. Kaci se na nosace od klime.
Kazi mi molim te koliko si platio? Ja sam pitao ali cijena je bila bas puno pa sam dao napraviti. Limar je napravio za 20€ dve tacne plus ona lula 1,5€ x 2 i na to sam dodao grijac tacne koji je 5€ po duznom metru. Ostalo imam...

Nije bas nesto jeftino, sta znam, 60 eura. Opcija sa grijacem je preko 100, kontam da mi nece trebati grijac. Ne mogu se ja cimati sa nekim limarima i sl. i opet to nece ispati nego kao kad kupis gotovo. Sve dodje, tacna, nosaci, i onaj prikljucak na sredini, samo da nakacis crijevo, odgovara ovo vec od klime.

Nije bas nesto jeftino, sta znam, 60 eura. Opcija sa grijacem je preko 100, kontam da mi nece trebati grijac. Ne mogu se ja cimati sa nekim limarima i sl. i opet to nece ispati nego kao kad kupis gotovo. Sve dodje, tacna, nosaci, i onaj prikljucak na sredini, samo da nakacis crijevo, odgovara ovo vec od klime.
Mene su trazili 180€ a trebaju mi dve pa mi to bilo puno, zato sam dao da naprave. Fino je uradjeno ali vjerujem da nece moci bez grijaca. Ako zaledi u tacni od klime sto nebi i u toj tacni. Pazi, necuri tu samo od klime vec pada snjeg itd.

Mislim da nece trebati grijac, vidjecu. Ako bude trebalo moze se kupiti nesto i ukljucivati po potrebi. Klima je malo uvucena na terasi, nema uticaja vanjskih mnogo poput snijega itd. Treba samo da skuplja vodu koja kaplje sa klime od tacne, posto je odvod dole na sredini sa nagibom malim, trebalo bi odmah da iscuri. Lulu na klimi zeza sto je uska i pod 90 stepeni, nema pada zato i zaledi.

Meni i ne curi mnogo klima, ali svejedno, necu da prska po fasadi ni malo.

Mislim da nece trebati grijac, vidjecu. Ako bude trebalo moze se kupiti nesto i ukljucivati po potrebi. Klima je malo uvucena na terasi, nema uticaja vanjskih mnogo poput snijega itd. Treba samo da skuplja vodu koja kaplje sa klime od tacne, posto je odvod dole na sredini sa nagibom malim, trebalo bi odmah da iscuri. Lulu na klimi zeza sto je uska i pod 90 stepeni, nema pada zato i zaledi.

Meni i ne curi mnogo klima, ali svejedno, necu da prska po fasadi ni malo.
Curi ova moja posteno kad otapa, vjeruj da je ovo blaza verzija posto nije bilo leda kako zna biti.

Muse poblesavila opet. Radila lepo neko vreme, i sad zalepila potrosnju i pregreva pa se pali i gasi a napolju 2c. Ugasim je, ištekam, upalim i eno je radi bez pauza sad i ne pregreva vec par sati. @Dragivoje11 evo ti je moja Muse nosi je slobodno kad su tako dobre🤣

Update na post o Muse. Malopre ušao tamo, ono nije ni blizu 23c. 19-20c je u prostoriji i ona duva prohladno, ono još nisam video da se dešava. Napolju ventilator jedva da okreće a kompresor zuji prilično. Odjednom ona pojača kompresor i počela da duva toplije, a vec je radila sa ~900W. Kamenovaću je

Muse poblesavila opet. Radila lepo neko vreme, i sad zalepila potrosnju i pregreva pa se pali i gasi a napolju 2c. Ugasim je, ištekam, upalim i eno je radi bez pauza sad i ne pregreva vec par sati. @Dragivoje11 evo ti je moja Muse nosi je slobodno kad su tako dobre🤣
Sto si je kupio kad si vec ovde od 2019? 😁
Iz koje godine ti je?
Prodaj u prolece za neku ok cenu na kp i kupi nesto drugo...;)

Poslednja izmena:
Sto si je kupio kad si vec ovde od 2019? 😁
Prodaj u prolece za neku ok cenu na kp i kupi nesto drugo...;)
Koliko se sećam tada sam bio drugim poslom na ovom forumu. A tek posle se pridružio klima sekti kad su stigli problemi sa Muse😂. Kupio sam je na osnovu tudjih iskustava sa drugog foruma. Tada je bila priča ne zna se kakvi su modeli sa novom spoljnom jedinicom, ovakvi su onakvi su i ja poletim da ugrabim stari model (2020.04). Kupio sam je inače u Oktobru 2021.

Za pocetak, snaga ne moze da se izrazava u kWh, vec samo potrosnja, pa klima ne moze da daje 6 ili 7kWh toplote, kako ti pise u tom grafikonu.

Jesi li ti to snimio kako klima zagreva vazduh od 28C na 31C u zagrejanoj prostoriji i to predstavio kao kapacitet klime? :D
Mitsubishi napisao maksimalni kapacitet klime od 6.3kW, ali tebi na -10C daje 7kW i to ni manje ni vise, nego sa 3.3 COP, javi se tamo njihovim inzenjerima da pocepaju diplome :)
Takodje im reci da ne znaju da im je RW35, njihova najjaca i duplo skuplja klima od LN-a, zapravo slabija od obicnog LN-a :D
Prepolovi tu tvoju racunicu i dobices realan rezultat tvog testa kapaciteta, kao sto je Mitsubishi i propisao.
Fali ti jedna slicica na klimi da bi razmisljao i o 6kW na -10c, a o 7kW mozes da sanjas.Pogledajte prilog 425079

Sto se price tice, Gree Amber je po snazi pandan RW modelu, RW na -15c daje 5.3kW, na -25C 4kW, a Amber na -10C daje 5.5kW, na -20C 4.6kW.
Poredjenja radi, tvoja 12ica na -10C daje 3.6kW, moja 9ka daje 3.0kW ;)
Prosecna 12ica daje ispod 3kW.
Rekao Mitsubishi, ne ja.
Ne moram ja tebe ni u sta da ubedjujem, to su cinjenice, sertifikovani podaci od ljudi daleko pametnijih za to od tebe i mene.
Na tebi je da li ces da ih ignorises i ostanes u zabludi ili da ih prihvatis.

Evo jedan izvadak od Mitsubishino servisno uputstvo, moze li malo pomoc kako se ovo tumaci?
Koliko ja svatam pise da pri grijanje na -10C nadvoresnaT i 26C unutrasnjaT kad bi LN35 trosio 600w proizvodio bi 2.16kW toplina jel da?

Screenshot 2024-01-23 at 18.43.23.png

Na mojih videa a i na grafik se vrlo jasno vidi da moj uredaj podesen sve na max radi sa 1850-2050w potrosni.
To je nesto kao 3.3 puta vise... ne znam zasto, jel mozes mi objasniti?

I jos jedno pitanje, dali eventualno znas kad sa tvoja LN25 se grijes na -10C nadvoresnaT radi maksimalno sa 435w i predaje samo 1,73kW, ili pak rad maksimalno za 750w i predaje 3kW ili pak ide i malo gore sa potrosnju?

Poslednja izmena:
Koliko se sećam tada sam bio drugim poslom na ovom forumu. A tek posle se pridružio klima sekti kad su stigli problemi sa Muse😂. Kupio sam je na osnovu tudjih iskustava sa drugog foruma. Tada je bila priča ne zna se kakvi su modeli sa novom spoljnom jedinicom, ovakvi su onakvi su i ja poletim da ugrabim stari model (2020.04). Kupio sam je inače u Oktobru 2021.
Razumem te. Ja sam tek od 12.2023 ovde...
A klimu Muse sam kupio prosle godine juna i tek onda vidim ovde sve to oko modulacije itd
Ne znam... za sad radi Ok osim sto modulacija igra kolo (500-900w) ali to mi nije ni toliko bitno...
Duva mlako i odrzava zadatu 22c (grejem oko 48m2)
Neka igra do letos pa moguce da ce neka druga da igra za sledecu zimu ;)

Ne moze ako se prilikom instalacije vakumiralo. Zato je potrebno da to radi neko ko zna sta radi.
O slucajevima gde ljudi daju preko 2000e za klimu, pa sami ugradjuju da bi ustekali par stotina eura i pri tom izgube garanciju, ne bih puno raspravljao.
Neradi se uopste o par stotina, okolnosti su drugacije i negubim garanciju bez obzira sto sam ja ugradio.

Prilozi

• Screenshot_2024-01-23-20-18-32-179_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2024-01-23-20-18-32-179_com.google.android.apps.photos.jpg
    180.7 KB · Pregleda: 73
Hvala ljudi na odgovoru bas ste bili od pomoci. Sad bar znam da ne trazim za savet ovde nista.....

Pozdrav svima. Hteo sam da pitam za misljenje kod kupovine klime. Konkretno kuca mi nije izolovana debiljina zida je skoro 30cm suplji blok i malterisano spolja. U vecoj sobi su Alu troslojna stakla stim sto jedan ceo zid je staklo. a u drugoj manjoj sobi su drveni dupli prozori koji solidno dihtuju i ulazna vrata su drvena koja definitivno do sled zime planiram da kupim alu. Ja sam vec u vecoj sobi uzeo jednu Hisense Nordic. E sad dal uzeti u drugoj sobi nekog japanca slabijeg da nisko modulira ili prebaciti Nordic u manju sobu a uzeti tipa amber premium ili uzeti jos jedan nordic. Budzet mi je max 1000e Saljem skicu sprata. Plan je da greje te sobe i ova dva hodnika kupatilo ce svakako imati grejalicu za dogrevanje ali ostavljacu vrata otvorena da opet malo zagreje i njega. Vrata postoje pre stepenista a gore na spratu sam isto stavio Nordic koji ce da greje jednu sobu i hodnik preko dana sad ako on ne moze da odrzi gore ja bi otvarao malo vrata da ove dve mu pomognu gore. Ukupna povrsina donjeg sprata koji ce da se greje je 70kv sa sve hodnicima i kupatilom. Na skici je oznaceno crveno gde ce biti klime.
Nije dobro da klima duva prema klimi. Ovu u prostoriji od 18 kv bih ostavio tu gde jeste, a onu drugu bih stavio na severni zid po sredini. Tako bi optimalno gejala taj prostor. Ova u manjoj sobi bi glat dogrevala hodnik i stepeniste.

Kod nas pala debelo sa cijenom Mitsubishi RW... Da sam samo malo sacekao, nebi se dvoumio.. Vanjska pala na 1800€
Ko ima moze, trazi klimu definitivno za preporuciti.

Prilozi

• Screenshot_2024-01-23-21-06-39-505_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2024-01-23-21-06-39-505_org.mozilla.firefox.jpg
    95.3 KB · Pregleda: 68
Nije dobro da klima duva prema klimi. Ovu u prostoriji od 18 kv bih ostavio tu gde jeste, a onu drugu bih stavio na severni zid po sredini. Tako bi optimalno gejala taj prostor. Ova u manjoj sobi bi glat dogrevala hodnik i stepeniste.
A da ukljcujem da krilca idu ka sredini sobe. Malo mi je tesko da pomerim klimu u toj sobi svi zidovi su zauzeti sem tog dela

@ivanojle
Moze i to ali bi ovako bio pun pogodak. Neko pravilo je da se klima uvek stavlja na uzi zid prostorije, tj da duva paralelno sa duzim zidom. Naravno ako postoje uslovi. Koja je klima u sobi od 18mkv?

@ivanojle
Moze i to ali bi ovako bio pun pogodak. Neko pravilo je da se klima uvek stavlja na uzi zid prostorije, tj da duva paralelno sa duzim zidom. Naravno ako postoje uslovi. Koja je klima u sobi od 18mkv?
Jos je nemam to mi i najveca dilema uzeti neku slabiju ili uzeti jacu prebaciti u 32 kvadrata a nordic prebaciti u 18kv

Jos je nemam to mi i najveca dilema uzeti neku slabiju ili uzeti jacu prebaciti u 32 kvadrata a nordic prebaciti u 18kv
Nikako nordic u 18mkv. Meni je nordic bas u spavacoj od 18kv. Prvo je problem fine regulacije temperature. Drugo, uopste ne modulira nisko, najcesce oko. 400w pa ce biti problema sa potrosnjom i paljenjem i gasenjem. Trece, prejaka je klima za tu kvadraturu. Za to sobu uzmi nesto slabije sto bolje modulira i moze preciznije da se nasteluje. Ako se nema za japance razmotriti mozda vivax aeri. Kazu da ona ide oko 200w ali nije provereno.

Nazad
Vrh Dno