Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nemas greske ni ovako, videces vec kad ih upogonis. Setujes zeljenu temp i zaboravis je, kao sto davno rekoh, kao frizider u kuci, i bavis se drugim stvarima.
Kao i svaka Fujitsu klima. Podesimo temperaturu i ostavimo daljinski u fioku na mesec-dva, onda je ugasimo da usisamo filtere, uključimo ponovo i opet u krug. Nema fensi opcije, ali to radi i malo troši. Barem 12LMCA i 12LUCA, koje imam 5+ godina.

Ekipa i dalje sam u potrazi za klimom za starce....
Znači treba mi nesto sto moze spustiti niže modulaciji za prelazne mjesece kada je toplije, da ide bar do 300w, ako ima neko takvu klimu da mi moze potvrditi tu potrosnju a ne rekla kazala specifikacija
Nemam bas para za daikin i japance ali nesto onako srednjeg ranga do povoljnijeg moze proci...

Zainteresovao me onaj aeyis ali brate kod nas u BiH kosta 900e bez ugradnje

Данас сам имао занимљиву ситуацију, напољу је нека олуја и у једном моменту нестаде струја. Дошла поново после краћег прекида, али само једна клима се укључила и наставила да ради. Узео да прегледам упутство, и налетим на следеће:
Screenshot_20240122_190424_Edge.jpg
Био је подешен неки тајмер за паљење који зими ничему не служи јер клима ради стално, али је изгледа због њега клима остала искључена. Мени је битно да климе наставе са радом ако буде нестанака струје јер их остављамо да одржавају температуру и кад путујемо.

Успут искористио прилику и испробао по први пут још једну грејалицу која не пита за струју и временске услове. :)
20240122_183746.jpg
Најављена је велика опасност од одрона, па није лоше бити спреман ако буде озбиљнијих проблема.

Ti kao moj cale, do duse on je sam ispritiskao dugmice na klimi, bila je na FAN i HIGH, i bez da dodje da me pita sta i kako, sisao covek u podrum, zalozio kotao :D
Dobro, bar si otkrio to, da te ne iznenadi kad odputujes, pa te doceka hladna kuca.

To bolje da si pitao u Gree temi, ali s obzirom kako radi 12tica Muse očekujem i 18tica da slično radi, samo sa još višom modulacijom. U prevodu ja bih zaobišao taj model sem ako ne grejem neki veći magacinski prostor gde nije bitno da tačno održava temperaturu nego da gruva vreo vazduh 😁

To bolje da si pitao u Gree temi, ali s obzirom kako radi 12tica Muse očekujem i 18tica da slično radi, samo sa još višom modulacijom. U prevodu ja bih zaobišao taj model sem ako ne grejem neki veći magacinski prostor gde nije bitno da tačno održava temperaturu nego da gruva vreo vazduh 😁

Meni bas to i treba. Da stavim na 23c i ne gasim cele zime. Inače imam i pelet kad bas zategne zima. Inače površina je oko 80kvm, ali odlično izolovano, sa svih strana. A generalno mi se i vizuelno dopada kako izgleda.

Čini se da su najhladniji dani ove godine polako za nama, pa da sumiram utisak.

U pitanju je klima
Gree Amber Premium Ultra 12k.
Grejem 70m2, prizemlje kuće bez izolacije i sa starim drvenim prozorima.
Klima greje kao zmaj. Sve toplotne gubitke je uspela da ispegla (a ima ih...).
Ovde je bilo nekih 6-7 dana -9 do -13 najniža temperatura uz veliku vlagu i tada je potrošnja bila
1500-1800w/h. U nekim trenucima sam mogao da uhvatim i da ide preko 2kw.
Nije bilo problema sa ledom na spoljašnjoj jedinici iako je na najgorem mestu, severna strana.
Ono što je zanimljivo je df. Nekad (uglavnom noću) se čuje ono ispuštanje gasa (ili šta već), a nekad ga odradi potpuno nečujno, primetim samo jer prestane da duva (naravno, reč je o temperaturi ispod nule u oba slučaja + visoka vlažnost vazduha).

A na toj temperaturi (-13) mogao sam da osetim sve čari prizemlja kuće bez izolacije sa starim prozorima.... Kod zidova osetno hladnije, a prozori su posebna priča... Ja mislio da sam sve dobro zadihtovao... Kad je počelo da puše preko dana (-6 bilo) iz kojekakvih rupa oko prozora i roletne....
Definitivno stavljam nove prozore ove godine.
Nemoj stedeti na prozorima,pogotovo na staklu,mozes da uradis i za 2 godine ali da to bude to.
Kao i svaka Fujitsu klima. Podesimo temperaturu i ostavimo daljinski u fioku na mesec-dva, onda je ugasimo da usisamo filtere, uključimo ponovo i opet u krug. Nema fensi opcije, ali to radi i malo troši. Barem 12LMCA i 12LUCA, koje imam 5+ godina.
Da li ti se desio smrad iz Luce..imamo iste klime,ja sam zadovoljan vec par godina.

Da, to je kod uvoznika. Ako sam dobro razumeo, to je KMCC sa ugrađenim WiFi. Generalno nebitna stvar.

Znam, i hteo sam da uzmem odmah dve 9-ke i gotovo. Ali sam u poslednjem trenutku ipak odlučio da uzmem 12-ku za veću prostoriju, za svaki slučaj.
KMCF je verovatno i revizija pa sad ide i fabricki WIFI, konacno. Koja je cena za 12-ticu? Devetka kosta slicno verovatno.

Данас сам имао занимљиву ситуацију, напољу је нека олуја и у једном моменту нестаде струја. Дошла поново после краћег прекида, али само једна клима се укључила и наставила да ради. Узео да прегледам упутство, и налетим на следеће:
Pogledajte prilog 425011
Био је подешен неки тајмер за паљење који зими ничему не служи јер клима ради стално, али је изгледа због њега клима остала искључена. Мени је битно да климе наставе са радом ако буде нестанака струје јер их остављамо да одржавају температуру и кад путујемо.

Успут искористио прилику и испробао по први пут још једну грејалицу која не пита за струју и временске услове. :)
Pogledajte prilog 425015
Најављена је велика опасност од одрона, па није лоше бити спреман ако буде озбиљнијих проблема.
Ovo ti je prava stvar. Ja na vikendici imam jednu kraljicu peci. Nista lepse nego kad zimi odem na pecanje pa podlozim. Pravo uzivanje. Jeste da guta drva ali greje ubija. Pa rakijica, pa meze, lepota.

Ne znam o cemu sada pricas?
Rekao si da se neces ugrejati, pa ispade da tvoja radi isto tako otprilike, da daje slicnu temp na manjoj potrosnji.
Podrzao si stav da sa ispod 100k dinara nema grejanja, sto ocigledno nema veze sa zivotom.
Sada je problem sto klima spusta na 160W i sta ce sledece biti problem?

Moje Gree ne moduliraju tako nisko, Amber Premium ne ide ispod 400W, a Viola ne ide ispod 300W, na snimku je obican Amber.
Ali ako ti je snaga klime bitna, razocarao bi se kada bi video da je Amber Premium koja je tada bila 700e jeftinija od tvoje klime, zapravo 50% jaca na minusima.

Pricam o to koliko grije kad spusti na 160w.... jer sa 28C izduvu i 2-3C deltaT i nema bas grijanje....
Moja LN radi "isto" tako odprilike al temp na izduv ne slaze ispod 33C i deltaT je uvjek > 6C, ima velika razlika u osjecaj dal je izduv 28 ili 33 pri grijanje...
Mozs se to vidi na video od celih 40 minuta, a to sto si ti spodelio sa obican Amber je trajalo previse kratko, temperatura je konstantno opadala i verovatno ja zavrsilo sa off ciklus.
Imam ja i jedan Hansol 12ku, sta "grije" sa 100w i 25C Temp na izduvom, pa licno znam koliko je to "isto" otprilike :)

Sta se tice mocnosti....
Odavno sam gledao te videa sa ist seller/uploader sta si spodelio sinoc, sa Amber nordik/ultra ... ali 10-15 minuta nisu dovolne da dokazes da je neka klima taakoo mocna!
Trazio sam od kolege na MKD forumu da neko snimi malo dugacko video, bar pola saata da vidimo kakav maksimalni performans ima taj Amber ali jos niko do sada nije imao hrabrosti da capne do max uredzaj i da to izmeri i snimi performans kako sto sam ja uradio sa LN pre 2 godine....

Evo kako radila moja LN35 na -7 i -10 + Grafikona sa celovecerne potrosne kad u januaru 2021 sam testirao maksimuma uredjaja

Na grafiku se bas ljepo vidi da LN35 radi sa 90-95% load (blize 2kw potrosnju) celu vecer....
Pa me ti sada ubedi da je 50% jaci taj Amber Premium ili eto Nordik/Ultra ili koju ti zelis kinez 12ticu.

Postavicu i ovde pitanje u opstoj diskusiji o klimama ako neko zna kako se otvara skroz unutrasnja jedinica od hisense silentium pro12 da se moze sve lepo ocistiti unutra i da se moze stici do ventilatora i do elektronike?
Postavicu slike od unutrasnje jedinice ako neko ima iskustva i zna bio bi mu zahvalan

Prilozi

• hisense_silentium_pro_2021_2.jpg
    hisense_silentium_pro_2021_2.jpg
    14.1 KB · Pregleda: 39
  • hisense_silentium_pro_2021_5.jpg
    hisense_silentium_pro_2021_5.jpg
    8.9 KB · Pregleda: 38
Ekipa i dalje sam u potrazi za klimom za starce....
Znači treba mi nesto sto moze spustiti niže modulaciji za prelazne mjesece kada je toplije, da ide bar do 300w, ako ima neko takvu klimu da mi moze potvrditi tu potrosnju a ne rekla kazala specifikacija
Nemam bas para za daikin i japance ali nesto onako srednjeg ranga do povoljnijeg moze proci...

Zainteresovao me onaj aeyis ali brate kod nas u BiH kosta 900e bez ugradnje
midea xtreme 12, imas je za 520€ otprilike

Pricam o to koliko grije kad spusti na 160w.... jer sa 28C izduvu i 2-3C deltaT i nema bas grijanje....
Moja LN radi "isto" tako odprilike al temp na izduv ne slaze ispod 33C i deltaT je uvjek > 6C, ima velika razlika u osjecaj dal je izduv 28 ili 33 pri grijanje...
Mozs se to vidi na video od celih 40 minuta, a to sto si ti spodelio sa obican Amber je trajalo previse kratko, temperatura je konstantno opadala i verovatno ja zavrsilo sa off ciklus.
Imam ja i jedan Hansol 12ku, sta "grije" sa 100w i 25C Temp na izduvom, pa licno znam koliko je to "isto" otprilike :)

Sta se tice mocnosti....
Odavno sam gledao te videa sa ist seller/uploader sta si spodelio sinoc, sa Amber nordik/ultra ... ali 10-15 minuta nisu dovolne da dokazes da je neka klima taakoo mocna!
Trazio sam od kolege na MKD forumu da neko snimi malo dugacko video, bar pola saata da vidimo kakav maksimalni performans ima taj Amber ali jos niko do sada nije imao hrabrosti da capne do max uredzaj i da to izmeri i snimi performans kako sto sam ja uradio sa LN pre 2 godine....

Evo kako radila moja LN35 na -7 i -10 + Grafikona sa celovecerne potrosne kad u januaru 2021 sam testirao maksimuma uredjaja

Na grafiku se bas ljepo vidi da LN35 radi sa 90-95% load (blize 2kw potrosnju) celu vecer....
Pa me ti sada ubedi da je 50% jaci taj Amber Premium ili eto Nordik/Ultra ili koju ti zelis kinez 12ticu.

Za pocetak, snaga ne moze da se izrazava u kWh, vec samo potrosnja, pa klima ne moze da daje 6 ili 7kWh toplote, kako ti pise u tom grafikonu.

Jesi li ti to snimio kako klima zagreva vazduh od 28C na 31C u zagrejanoj prostoriji i to predstavio kao kapacitet klime? :D
Mitsubishi napisao maksimalni kapacitet klime od 6.3kW, ali tebi na -10C daje 7kW i to ni manje ni vise, nego sa 3.3 COP, javi se tamo njihovim inzenjerima da pocepaju diplome :)
Takodje im reci da ne znaju da im je RW35, njihova najjaca i duplo skuplja klima od LN-a, zapravo slabija od obicnog LN-a :D
Prepolovi tu tvoju racunicu i dobices realan rezultat tvog testa kapaciteta, kao sto je Mitsubishi i propisao.
Fali ti jedna slicica na klimi da bi razmisljao i o 6kW na -10c, a o 7kW mozes da sanjas.1705971266813.png

Sto se price tice, Gree Amber je po snazi pandan RW modelu, RW na -15c daje 5.3kW, na -25C 4kW, a Amber na -10C daje 5.5kW, na -20C 4.6kW.
Poredjenja radi, tvoja 12ica na -10C daje 3.6kW, moja 9ka daje 3.0kW ;)
Prosecna 12ica daje ispod 3kW.
Rekao Mitsubishi, ne ja.
Ne moram ja tebe ni u sta da ubedjujem, to su cinjenice, sertifikovani podaci od ljudi daleko pametnijih za to od tebe i mene.
Na tebi je da li ces da ih ignorises i ostanes u zabludi ili da ih prihvatis.

Pozdrav svima. Hteo sam da pitam za misljenje kod kupovine klime. Konkretno kuca mi nije izolovana debiljina zida je skoro 30cm suplji blok i malterisano spolja. U vecoj sobi su Alu troslojna stakla stim sto jedan ceo zid je staklo. a u drugoj manjoj sobi su drveni dupli prozori koji solidno dihtuju i ulazna vrata su drvena koja definitivno do sled zime planiram da kupim alu. Ja sam vec u vecoj sobi uzeo jednu Hisense Nordic. E sad dal uzeti u drugoj sobi nekog japanca slabijeg da nisko modulira ili prebaciti Nordic u manju sobu a uzeti tipa amber premium ili uzeti jos jedan nordic. Budzet mi je max 1000e Saljem skicu sprata. Plan je da greje te sobe i ova dva hodnika kupatilo ce svakako imati grejalicu za dogrevanje ali ostavljacu vrata otvorena da opet malo zagreje i njega. Vrata postoje pre stepenista a gore na spratu sam isto stavio Nordic koji ce da greje jednu sobu i hodnik preko dana sad ako on ne moze da odrzi gore ja bi otvarao malo vrata da ove dve mu pomognu gore. Ukupna povrsina donjeg sprata koji ce da se greje je 70kv sa sve hodnicima i kupatilom. Na skici je oznaceno crveno gde ce biti klime.

Prilozi

• PXL_20240123_125140760~2.jpg
    PXL_20240123_125140760~2.jpg
    373.1 KB · Pregleda: 41
Da li inverter moze da oslabi sa intezitetom grejanja ako valjda iscuri taj freon...?

Da li inverter moze da oslabi sa intezitetom grejanja ako valjda iscuri taj freon...?
Freon ne moze iscuriti "nikada" ako je sistem ispravan i ne pušta nigdje, cijevi dobro spojene itd... Jedino ako instalacije nije dobro odradjena ili je naknadno nešto osteceno...
Ako iscuri, da osjeti se da slabije grije i na kraju ne grije nikako

Stigla AERI+ srebrna ogledalo, javljam utiske kad se postavi. Klima ce prvenstveno hladiti i dogrevati u prelaznom periodu.

Prilozi

• IMG_1177.jpeg
    IMG_1177.jpeg
    214.1 KB · Pregleda: 37
  • IMG_1178.jpeg
    IMG_1178.jpeg
    180.5 KB · Pregleda: 37
Freon ne moze iscuriti "nikada" ako je sistem ispravan i ne pušta nigdje, cijevi dobro spojene itd... Jedino ako instalacije nije dobro odradjena ili je naknadno nešto osteceno...
Ako iscuri, da osjeti se da slabije grije i na kraju ne grije nikako
Jednom sam napisao da je pritisak na grijanju tri puta veci nego na hladjenju pa se moze desiti da tek iscuri kad se krene grijati. Upravo se to meni desilo. Imaju i slike u proslim postovima upravo iz tih razloga ako se jos neko nadje u istoj situaciji da vidi prve simptome.

I ja bas slikao kutijku :) serviser rekao da ce biti ok za moju sobu

Prilozi

• IMG_20240123_145822995_BURST000_COVER_TOP.jpg
    IMG_20240123_145822995_BURST000_COVER_TOP.jpg
    227.4 KB · Pregleda: 31
Nazad
Vrh Dno