Zdravo, treba mi strucno misjenje / preporuka za inverter klime koje ce biti glavni izvor grejanja sledece zime.
Grejace se sprat u kuci od 100kv odlicno izolovanog prostora (izloacija 15cm stiropor, tavanski deo takodje izolovan, PVC stolarija).
Trenutno imam iskustva sa
Gree Muse EVO kao i
Gree Amber Ultra, pa cu napisati i neko moje misljenje.
Ove zime sam stan od 40kv dobro ususkan (samo jedan stoljni zid) sa dobrim rasporedom soba grejao pomocu Gree Muse EVO. Prosecna potrosnja je 500-550w, ta klima u mom slucaju ispod 500w ne moze nikako da ide, ali je to u sustini potrosnja i prosecnog desktop racunara, tako da sam zadovoljan time. U trenucima kada je bilo par dana u minusu -6 -7c je trosila 700-750w prosek i radila defrost otprilike na sat i po koji traje 5-6min. Prosecna temperatura u stanu je 24c.
Ovih dana kada je temperatura u plusu iznad 14c Muse se definitivno ponasa kao on/off klima i definitivno mu manjka kultura rada sto je vise puta pomenuto u ovoj temi, takodje zna i da omasi temperaturu ali u mom sucaju za 1 do 1,5C sto mi je prihvatljivo.
Znaci u mom slucaju je klima opravdala ocekivanja, naravno da nije savrsena i da ima mana, takodje zna da povuce i do 1650w i da se spusti do 500w, ali da je bas toliko losa kako neki tvrde u mom slucaju se pokazalo da nije.
Ali svakako da ona deklaracija da moze da greje cak i do -25 nema veze sa zivotom, moj utisak je da bi se mucila vec na -12 da odrzava temperaturu od 22 stepena u mom stanu. Ukoliko je povrsina manja naravno da moze i veci minus, ali -25 nema sanse.
Na mesecnom nivou je trosila u zavisnosti od meseca izmedju 1200 i 1700 din.
Sto se tice
Ambera Ultre njime su se grejali roditeji u kuci (prizemlje) ista kuca u kojoj planiram da grejem sprat od 100kv. Oni su grejali njome oko 50kv i klima zaista ima dosta snage i naravno da je bolja od Muse kao sto i sama cena kaze, ona zna da povuce i do 1900w i da se spusti do 400w ali ispod toga takodje u mom slucaju ne ide kao kod nekih koji su pisali .
Na izduvu je osetno topliji vazuh nego kod Muse-a , kad je temperatura u plusu iznad 14c za razliku od Muse se ne ponasa kao on/off ume mnogo bolje da odrzava temperaturu.
Naravno da zna i ona da omasi zadatu temperaturu ali manje recimo do 1C, tacnija je od MUSE.
Na kraju krajeva njena spoljna jedinica je 45kg a kod Muse je 24kg, mislim i da sama kilaza govori nesto

.
E sada zanimljiva stvar da Muse EVO ima zanimljivu funkciju samociscenja gde klima zamrzne upotpunosti unutrasnju jedinicu i odmah nakon toga duva vreo vazduh da je razledi i na taj nacin opere isparivac ili ti sace dok se otapa, dok tu opciju AMBER Ultra nema koji je dosta skuplji od nje.
Takodje obe klime imaju WIFI koji radi odlicno, samo ni na jednoj ne mogu da updateujem niti ocitam verziju frimwarea....
Vidim da je MUSE EVO do skoro imao istu cenu kao i KMCC koju korisnici dosta hvale i iskreno verujem da ima mnogo bolju kulturu rada od MUSEa i da stabilnije odrzava temperaturu.
Ovo je bila cisto uvertira i recenzija sa moje strane za sve one koji su zainteresovani za ove modele da znaju sta mogu da ocekuju.
E sada sto se tice sprata imam dobar raspored prostorija tako da bi definitivno dve klime zavrsile posao, i tu definitivno ne ulazi u pricu MUSE jer je slab za tako nesto.
Dakle budzet bi bio za jednu klimu do 140 000, i tu imam neke ideje ali mi treba i vase misljenje mozda i preporuka za neku koja se nece naci na mom spisku.
Sta sam trenutno uzeo u razmatranje jeste :
- AMBER Ultra 12
- KMCC 12 za koju mnogi tvde ovde da ima odlicnu modulaciju i kulturu rada
- AOYG12KGCA novi model koji je po specifikacijama bolji od KMCC 12
- MITSUBISHI MSZ/MUZ-LN25VGW E1/E1 koji premasuje budzet za jednu klimu pa bi samim tim druga bila jeftinija malo, mozda jedna MITSUBISHI a druga kmcc12...
Svakako nemam iskustva sa ovim drugim klimama osima Ambera, ne znam kakve su i kakva je kultura rada ali smaram da je bolja od GREE-a , takodje primetno je da je spoljna jedinica AMBERA od 45kg dosta teza od ostalih pomenutih.
Hvala unapred na odgovorima i savetima i izvinjavam se na dugom postu, verujem da ce nekome pomoci moje iskustvo sa MUSE-om i AMBER-om.