Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
2. Nijedan zamenski daljinac nece imati bas sve funkcije. Bar ja nisam dosad video takav. Zamenski se prave da pokriju osnovne funkcije za sto vise modela.
3. Za split uredjaje ne postoji. Za to ti je potrebna klima komora sa izmenjivacima, filterima vazduha, motornim klapnama, PP zastitom, rekuperator, razvod vazduha... sve ono na mojim pretgodnim slikama samo manje. Evo slika filtera u jednom "malom" uredjaju. Ovo je uredjaj za etazu od 400ak kvadrata.
4. Rezim u kom je primarno odstranjivanje vlage. Termoekspanzionim ventilom se pregrejanje na isparivacu odrzava tako da prikupi tj. kondenzuje sto vise vlage iz vazduha. Previse vlazan vazduh izaziva pojacano znojenje, subjektivan osecaj vece temperature nego sto zaista jeste, utice na disanje... probaj leti posle kise da se bavis sportom.

f4f0412f2f96c83a72e07516e4415014.jpg
,

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Poslednja izmena:
ducka

1. Za manual ne znam ali ima dobro da se pomucis dok ga i kako nadjes .
2. Mislim da nema zamenski daljinski sa fensi opcijama .
3. Samo Daikin Urura Sarara ima opciju uvlacenja svezeg spoljnog vazduha u prostor , klima je preskupa , nije za smrtnike :p
4. Probaj DRY opciju kad budes krenuo sa hladjenjem , on smanji jacinu izduva ali bolje izvlaci vlaznost iz prostorije , po meni bolji je ugodjaj , probaj ..
5. To sto se ne vidi Sleep je verovatno do daljinskog , logicki je da bi trebalo da ima ta opcija na daljincu ..

inverter klime

Fujitsu 12LLCC ce ti odraditi te dve sobe , nema onog ko se pokajao sto ih je uzeo , ti bi bio prvi , pa ako je svima dobra zasto tebi ne bi bila . Nisam za kompom da mogu pogledati jos neke podatke za Nocria 18 , ali ovako odokativno mislim da je za Nocriu 14 dovoljan osigurac od 16A , a za Nocriu 18 mislim da ide nesto jaci , ne znam koliko , cisto inf .. A kad uporedis 14 i 18-ku i sam vidis da je 18-ka jaca klima uz manju potrosnju , da li se isplati , ko ce to znati , u trenutnoj situaciji mozda bi bilo bolje resenjea ali kasnije ako stavis izolaciju i ta 14-ka bi bila viska . Pogledacu kasnije malo informacije iz manuala pa da malo bolje uporedim tj vidim koje su razlike .

Evo da ti dopunim podatke tj razliku izmedju Nocrie 14 i 18 .. Evo ti podaci iz manuala , tu imas sve sto ti treba od podataka , ako ti nesto nije jasno pitaj .. Dovoljan je osigurac od 16A za 14 i 18-ku jer im je max koji mogu da povuku 14A .. Tacnije 14-ka moze da povuce iz mreze 2.95kw a 18-ka 3.2kw , naravno to traje kratko ali moze da povuce ako zatreba ..

https://s16.postimg.org/4w2eb2ep1/14-18.png

podaci o jacini duvanja unutrasnje jedinice
https://s11.postimg.org/efxqq5ppv/14-18_izduv.png

podaci o spoljnoj jedinici
https://s22.postimg.org/n5rmn48w1/14-18_spoljna_jedinica.png

4. Subjektivno 27C na DRY bude prijatnije od 22C na obicnom hladjenju. A ne duva ko ludo, meni idealno za spavanje. ;)

Hvala svima na odgovorima. Experimentisaću sa "dry". Daljinski i ne koristim ali rekoh možda postoje smisleni zamenski ako je već popularan model ovde.
Još samo full manual da nađem...

Kako ovde da ugradim klimu? Nema dovoljno mesta iznad kutije za roletnu.
d084ae9625b0955dbb31479759c333c9.jpg

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Kako misliš? Da bude uzak nosač a da onda sama klima visi i da prelazi u ovaj deo kod kutije za roletnu?

Jel moze neko da mi preporuci dobar servis koji ugradjuje klime u NS?
Inace pazario sam MIDEA Klima uređaj MS12F-12HRN1-QC2(F6), bio je neki happy hour za klime u ponedeljak u ****tronu pa me je na kraju izasla 26.812 dinara.

Kako misliš? Da bude uzak nosač a da onda sama klima visi i da prelazi u ovaj deo kod kutije za roletnu?

Da, pod uslovom da ima dovoljno mesta izmedju plafona i vrha prozora - zbog otvaranja. Vizuelno neće biti najlepše, ali će bar raditi kako treba.
Pozdrav

A ja isto to, ista klima i malo preko 27000. A ja sam ovde obavestio kolege a ti ćutiš, nisi kolegijalan :)

Da, pod uslovom da ima dovoljno mesta izmedju plafona i vrha prozora - zbog otvaranja. Vizuelno neće biti najlepše, ali će bar raditi kako treba.
Pozdrav
Dvadeset cm je zid a sigurno još 15ak cm je kutija za roletnu pa tek onda ide prozor.
Da ne znaš gde imaju da se kupe takvi nosači?

Ne verujem da postoje gotovi takvi nosaci, ali dva komada profila od 20x20mm (duzine po potrebi) ce biti sasvim dovoljna. Moze cak i malo deblji lim od par mm debljine. Mozda cak mozes da prodjes i bez dodatnih nosaca - sve zavisi kakav je originalni nosac od klime.

Pozdrav

Pozdrav svima,
grejao bih sprat zimi, tacnije spavacu sobu 1,2 predsoblje i kupatilo. Tavan izolovan sa staklenom vunom 10cm postavljenom izmedju greda, zidovi 35cm sa 5cm staklene vune i fasadnom ciglom, stolarija stara sa spoljnim i unutrasnjim prozorima koji dobro dihtuju. Ispod sobe 1 i 2 se greje dok ispod sobe 1 se ne greje pa bih zato grejao sobu 1 i 2. Budzet oko 50.000 rsd. Sada samo grejem samo sobu 2 sa ta peci elind 3.5 kw koju ukljucujem samo po jeftinoj tarifi max do pola, ili na 1.5 kad su bile najnize temperature. Sliku sam nacrtao na brzinu http://imgur.com/a/KrdJz
Svaki savet je dobrodosao.
Hvala!

Dvadeset cm je zid a sigurno još 15ak cm je kutija za roletnu pa tek onda ide prozor.
Da ne znaš gde imaju da se kupe takvi nosači?

Radi estetike, tu uradi lazni zid od gipsa preko te kutije od roletne. Prakticno poravnaj zid da izgleda kao da je iz jednog dela.
Onda na to parce montiras unutrasnju isto kao na bilo koji zid. Mozes sa zadnje strane gipsa da dodas profile na mestima gde ce se srafiti nosac unutrasnje jedinice cisto da ti sutra ne ispadaju srafovi iz tog zida.

^^ +1

Dakle, sakri kutiju od roletne iza gips karton ploče. Poravnaj gips ploču sa zidom oko prozora. Treba da izgleda kao da kutije od roletne nema.

Nemoj to raditi, sta kad se roletna pokvari ili zaglavi, a nemas pristup kutiji?

Pre toga cu zameniti traku za roletnu i sve prekontrolisati. Pa ako se roletna pokvari za 5 godina nek se pokvari.

Valjana roletna se kvari jednom u 15-20 godina. Ako je neka baš dobra, ni tada...

filip555

Tesko da ces moci sa klimom od 50k da ugrejes toliki prostor , koliko je to m2 ?

Ispod sobe 1 i 2 se greje dok ispod sobe 1 se ne greje pa bih zato grejao sobu 1 i 2

Sta si ovde hteo reci :smash:

Poslednja izmena:
Pa vidi se na slici, 35 m2. Hteo sam reci da odozdo dolazi toplota zimi, dok ispod sobe broj 1 sa slike ne. Posto smo ja i majka na spratu i spavamo u dve posebne sobe i zbog vece energetske efikasnosti da ostanemo u sobama u kojima vec spavamo, a da ne prelazim ja u sobu broj 1 iz sobe 3 ako me razumes. A i izedju sobe 1 i 2 se nalazi odzak koji malo doprinosi da soba bude toplija.

Jel mozes staviti klimu u sobu 1 koja nema grejanje ispod , tacno naspram vrata od hodnika tj da klima duva direktno u vrata ka tom hodniku i toj sobi 2 ?

Poslednja izmena:
A ja isto to, ista klima i malo preko 27000. A ja sam ovde obavestio kolege a ti ćutiš, nisi kolegijalan :)

Video sam svega 10 min pred kraj happy hour-a tako da sam jedva stigao i da odlucim a kamoli obavestim ikoga :D

-Da priupitam jos jedared -Niko ne zna dobar servis koji ugradjuje klime po NS?

Jel mozes staviti klimu u sobu 1 koja nema grejanje ispod , tacno naspram vrata od hodnika tj da klima duva direktno u vrata ka tom hodniku i toj sobi 2 ?
Moze da se stavi klima iznad prozora naspram vrata I samim tim bi klima duvala ka predsoblju iz sobe 1.

Sent from my SM-G800F using Tapatalk

Da li nosaci za klimu idu uz klimu ili ne?

Ako ne, gde mogu da kupim neki bolji i da li treba da kupujem one antivibracione srafove? Ako da, gde ih ima u Bg-u.

Inace narucio sam Midea MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW po preporuci :)

Sent from my F3211 using Tapatalk

Ja nisam kupio antivibracione srafove za klimu u sobi u kojoj spavam, i grdno se prevario. Vibrira zid, zvrnda mi j radijator, ponekad cak i prozor pocne da zvecka, sto je da covek popi*** (zivim u "komunistickom" tipu zgrade, sa duplim drvenim prozorima koji jesu malo dotrajali, ali svejedno)

Cak razmatram i da naknadno nabavljam te srafove, ali mi je na malo nezgodnom mestu da bih sam pokusao to da uradim. Mozda da kada budem radio neki servis (dopunu gasa) trazim od majstora da oni to obave...pojma nemam koliko bi tako nesto kostalo i da li je realno uraditi bez cackanja cevi... moze i savet/procena za to ako neko ima ideju.

Edit: uz moje klime nisu dosli nosaci. Jedna Midea, i jedan indijanac koji je tada bio relativno cest u prodaji, ali ga sada nema.

Poslednja izmena:
Da li nosaci za klimu idu uz klimu ili ne?

Ako ne, gde mogu da kupim neki bolji i da li treba da kupujem one antivibracione srafove? Ako da, gde ih ima u Bg-u.

Inace narucio sam Midea MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW po preporuci :)

Sent from my F3211 using Tapatalk
Koliku kvadraturu grejes?

Sent from my SM-G800F using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno