Šta je novo?

Kliktanje WD diskova zbog APM (Advanced power management)

red baron

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2007
Poena
330
Pozdrav.

Kupio danas Scorpio Blue hard za laptop i primećujem da kada ništa ne radi, hoće da klikne na svakih nekoliko sekundi. Posle svakog klika, u SMART dijagnostici se uveća vrednost "Load Cycle Count".
attachment.php

Za kratko vreme od nekoliko meseci hard disk može da dostigne vrednost od par stotina hiljada koja je inače postavljena kao gornja granica. Hoću da kažem da se na ovaj način bespotrebno degradira hard disk a uticaj na bateriju nije primetan. Ono što se dešava je da hard parkira glave kada nema aktivnosti nekoliko sekundi a sledećeg trenutka ih "isparkira" (verovatno zato čujem dvostruki klik). Čemu ovakva glupost od WD-a? Na netu vidim da se dosta ljudi žali na ovo.

Ima li još neko ovaj problem sa WD diskovima za laptop? Možda je ista situacija i za 3,5" hardove?

Prilozi

• cycle count value.png
    cycle count value.png
    70.4 KB · Pregleda: 237
Poslednja izmena:
Kontaktirao sam podršku i evo šta kaže:
Zvuk koji čujete je mehanizam za parkiranje glava, koji je sastavni deo ovog diska. To je u potpunosti normalno i naši savremeni diskovi su optimizovani za uštedu energije koju ova opcija nudi, a bez nuspojava od povećanog broja ciklusa parkiranja (load/unload cycle).

Koliko sam upoznat, nije moguće isključiti automatsko parkiranje glava na Skorpio diskovima ali uvek možete probati preko Linuks komandi ili pomoću Wdidle3 programa. Ovaj proces ne podržavamo i može se desiti da se disk pokvari, tako da ga koristite na svoj rizik.

Link: http://wdc.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/3263

Brojka od 1 milion ciklusa koja se pominje u uputstvima ne označava životni vek diska već smernicu koja pokazuje da radni vek diska nema veze sa brojem parkiranja glava kod diskova sa "SecurePark" opcijom.

Eto, sad mi je malo lakše. Ali u svakom slučaju, isključio sam APM preko programa QuietHDD.
attachment.php

Od tada se ona vrednost ne uvećava. Neki kažu da ovo podešavanje traje sve dok se ne restatuje sistem ali mi se čini da je program zaustavio APM zauvek. Videću još.

Prilozi

• quiethdd.png
    quiethdd.png
    36.3 KB · Pregleda: 162
Vrh Dno