Šta je novo?

Klasifikacija digitalnih aparata...

DeepBlue

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
319
Mozda ce ovo izgledati kao preopsirna tema ili zadatak, ali neka se shvati cisto kao thread koji bi mogao da posluzi svima koji kupuju svoj digitalni aparat, a nisu upuceni u tematiku kao ni ja sto nisam bio (i jos uvek nisam bas nesto).....

Zamolio bih one koji se u tematiku razumeju da ovde postave osnovnu klasifikaciju aparata po proizvodjacima i serijama koje su za poredjenje jedna sa drugom.....npr ja kada sam razmisljao u opcijama su mi bili Canon A620 i Nikon 7900....tek su mi ovde rekli da to nisu aparati za poredjenje jer je taj Canon za klasu ispod ovog Nikona (kompatibilna Canon serija za ovaj Nikon bi bila IXUS serija npr.)...tako da....bilo bi korisno da to ovde stoji....poredati sve proizvodjace sa njihovim kompatibilnim serijama aparata koji bi mogli da se porede jedan sa drugim....da se ne mesaju babe i zabe vise....Ako je zadatak nemoguc....neka moderatori slobodno obrisu temu....

vise ni cia ne moze da isprati sta se sa cime moze porediti |>
treba aparate porediti po mogucnostima za odredjenu cenovnu kategoriju (tj podvuci i reci za toliko hocu da dam za aparat) i onda videti sta od raspolozivog najvise odgovara potrebama...
naravno, ovde na forumu ce odgovor za vecinu pitanja sta kupiti biti canon...

npr ja kada sam razmisljao u opcijama su mi bili Canon A620 i Nikon 7900....tek su mi ovde rekli da to nisu aparati za poredjenje jer je taj Canon za klasu ispod ovog Nikona (kompatibilna Canon serija za ovaj Nikon bi bila IXUS serija npr.)
za početak, kontradiktornost u ovoj rečenici :)

upravo ko što reče danijel, porediš odgovarajuće cenovne razrede, performanse i dimenzije.

andjelkoyu je napisao(la):
za početak, kontradiktornost u ovoj rečenici :)

upravo ko što reče danijel, porediš odgovarajuće cenovne razrede, performanse i dimenzije.

Evo da odgovorim i tebi i Danijelu....ne bih se slozio ni sa jednim....da je to tako kako vi kazete i da je ona klasifikacija sa linka koji je Danijel ostavio, niko zivi ne bi kupio IXUS seriju jer su tamo klasifikovani u cisto "zenske" aparate....na stranu to sto izgledaju elegantno i ne znam ni ja kako, ali ipak su to aparatici sa "ozbiljnim" performansama....

Dalje...da je to tako kako vi kazete, zasto bi se onda proizvodjaci trudili i pravili razlicite serije aparata???

Ovo za A620 i 7900 mi je inace rekao Axel cini mi se, sad ne mogu da se setim da li na postu na ovom forumu ili na elite security, ali mislim da je njegova informacija....on mi je rekao da je canonova IXUS serija npr za poredjenje sa 7900...a mene interesuje zasto je to tako kada su cenovno u istom razredu??? Samo sam hteo da pokrenem jedan sveobuhvatan topic koji bi pomogao svima koji svrate ovde trazeci neke blize informacije....

Zakljucak do kog sam ja dosao je da su npr Canon i Sony, u onim svojim serijama aparata koje bi bile za poredjenje sa npr Nikon aparatima, bezobrazno skuplji? Zasto je to tako?....e to je bila poetna otvaranja ovog topica.....

Evo da odgovorim i tebi i Danijelu....ne bih se slozio ni sa jednim....da je to tako kako vi kazete i da je ona klasifikacija sa linka koji je Danijel ostavio, niko zivi ne bi kupio IXUS seriju jer su tamo klasifikovani u cisto "zenske" aparate....
sorry, nisam pogledao link koji je danijel ostavio (edit: ja ni ne vidim link u danijelovom postu?)... govorio sam uopšteno, glupo je deliti aparate na m/ž... ;)

Poenta je u tome šta tebi treba? Ultrakompakt (idi*ot), kompakt sa manuelnim podešavanjima (amater starter kit), ultrazum, prosumer ili semi-pro/pro. Tu se krije ključni odgovor, dalje idu finese kao što je a) cena, b) razlike u opcijama/specifične pojedinosti (tzv. tech. specifications) i na kraju c) ponašanje u relanom radu iliti performanse. Danas se aparati menjaju maltene ko čarape, izlaze na svaka 3-6 meseca i ono što je danas aktuelno sutra već nije, tako da praviti neke detaljne podele zahteva vreme - koje se pametnije može iskoristiti za fotkanje. ;)

Poslednja izmena:
DeepBlue je napisao(la):
Ovo za A620 i 7900 mi je inace rekao Axel cini mi se, sad ne mogu da se setim da li na postu na ovom forumu ili na elite security, ali mislim da je njegova informacija....on mi je rekao da je canonova IXUS serija npr za poredjenje sa 7900...a mene interesuje zasto je to tako kada su cenovno u istom razredu??? Samo sam hteo da pokrenem jedan sveobuhvatan topic koji bi pomogao svima koji svrate ovde trazeci neke blize informacije....
Ne sumnjam da ti je čovek dao ispravnu informaciju, ali tvoja rečenica je konfuzna (pročitaj je jš jednom, pa još jednom dok ne ukapiraš ;)).

Svaki proizvođač ima svoju cenovnu politiku, "key-feature" koji ističe njegov konkretni model i "ciljnu grupu". Meni recimo Nikon kao proizvođač u toj low-end klasi uopšte ne odgovara i uvek ću izabrati Canona umesto njega, a svako ima neke lične afinitete i predubeđenja, ako ćemo iskreno.

sorry, nisam pogledao link koji je danijel ostavio (edit: ja ni ne vidim link u danijelovom postu?)... govorio sam uopšteno, glupo je deliti aparate na m/ž... ;)

Da, moja greska je, nije danijel ostavio linkove, zvucnjak je....

Ne sumnjam da ti je čovek dao ispravnu informaciju, ali tvoja rečenica je konfuzna (pročitaj je jš jednom, pa još jednom dok ne ukapiraš ;)).

Svaki proizvođač ima svoju cenovnu politiku, "key-feature" koji ističe njegov konkretni model i "ciljnu grupu". Meni recimo Nikon kao proizvođač u toj low-end klasi uopšte ne odgovara i uvek ću izabrati Canona umesto njega, a svako ima neke lične afinitete i predubeđenja, ako ćemo iskreno.

Hmmmmm, da....nije ovo krenulo tamo gde sam zamislio tako da slobodno moze Close topic....

u bugu sad zadnji put kad su pravili review aparata pravili su piramidalnu klasifikaciju
dakle jedna kordinata ide po velicini,druga po ceni ili nameni ili kako vec...
ne kazem da su lose to odradili, ali se tu videlo koliko je to sizifov i uzaludan posao, jer su neke aparate koji su nebo zemlja strpali u istu klasu, ultrazoomove su proglasili za klasu koja nestaje (?!?! lupetaju i oni nekad) i onda su za tako razdeljene klase nasli neke pobednike klasa i tu se tek videlo koliko je to bezveze...
uglavnom rekoh vec, vuci tu neke crte je bezveze... treba imati pre svega cenovnu kategoriju u vidu i onda razmisljati sta vam treba... npr ja volim LION baterije tim pre sto mi sa lion baterijom ne treba dodatni punjac, pa nema dalje troska itd...

Kao shto svi rekoshe, aparate teshko da mozesh da podelish po nekim klasama osim po ceni i onome shto ti je potrebno, jer se puno klasa mesha. Po meni aparate treba podeliti na one bez i sa manuelnim podeshavanjima, i na recimo tri klase po velichini, male, srednje i velike..

Slazem se da je glupo porediti aparate po klasama. Jednostavno razliciti ljudi imaju razlicite prohteve. Ono sto se nekome ne dopada (AA baterije) meni je veliki plus. O ukusima (i potrebama) nevredi raspravljati. Takodje, neki na forumu kao da kontriraju drajveru pa pljuju Fuji a ja sam bas sa S5500 izuzetno zadovoljan. Ima malo suma ali za razliku od mog prethodnog aparata A40 koji je to postizao softverski (ista prica vazi i za Nikon E4600) pa se izgube svi detalji kada uradim sliku na papiru Fuji-jeve slike izgledaju za dve klase bolje. Pritom, pri kupovini sam trazio aparat do 350 evra a kada sam video da postoji aparat koji zadovoljava moje potrebe a da kosta 250 evra nisam morao dalje da tragam. Takodje se na forumu polemisalo o xD karticama i ceni. Ako se uzme odgovarajuca SD za komparaciju a da odgovara i brzinskim zahtevima opet je razlika mizerna, ako je i ima. Ne vezujem se ni za jednog proizvodjaca, besmisleno je. Najvise me zanima da za svoj kesh dobijem najvise. Takodje razumam da neko trazi aparat sa optickom stabilizacijom, Li-Ion baterijom,... Svaki proizvod nadje put do trzista i dobro je da postoji ovoliko proizvodjaca pa da svako moze da izabere u skladu sa svojim potrebama i zeljama. Ja i kada kupujem mp3 plejer volim da koristi AA ili AAA baterije, jedino mislim da je situacija sa mobilnim telefonima (zbog velicine trzista) sigurna sto se tice Li-Ion baterija, za ostalo nisam siguran.

mali off topic
da li mozete da mi kazete razlike kod proizvodjaca kada je u pitanju auto mod kod p&s aparata. Ovde mislim kako isapadnu slike, npr. nikonovi aparati mi nekako napucaju boje...

Vrh Dno