Šta je novo?

Kingston V200 jadne performanse

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Kupio sam letos novi "popravljeni" kingston V200 120GB i u zadnje vreme sam krenuo da primećujem čudno ponašanje laptopa, recimo Firefox od jednom zamrzne iako imam još 1GB slobodnog RAM-a(mada stalno imam puno tabova, takvo ponašanje se nije ranije javljalo), kada se stvorim u glavni hub igrača u WoW-u FPS padne na jednocifren broj dok se ne udaljim iz prostorije, dok svugde drugde igra radi u tečnih 60FPS i čisto iz razonode sam uzeo da puštam bench na Kingston R500 i pošto sam bio blago razočaran rezultatom uzeo sam da proverim SSD i imao sam šta da vidim.

Šta je uzrok ovako slabih rezultata i kako bih mogao da ih popravim? Da li bi spor SSD mogao da bude uzrok mojih problema? Reinstalacija Windows-a mi je poslednja opcija jer me mrzi da to uradim :D

EDIT: Evo rezultata R500 64GB. Zna li neko zasto imam ovako niske rezultate?

Poslednja izmena:
Nisu ga dobro popravili. ;)
E kad vidim ovu na sliku ovog Crystal Disk-a, smuci mi se program.

Upravo sam ga skinuo, da ti kazem i ja sam se neprijatno iznenadio. Pod popravljeni V200 mislio sam na onu sa novom revizijom firmware-a u kojoj je kao ispravljeno gubljenje write brzine.

Aha, onda sam pogresno shvatio to pod navodnicama.
Moras eliminisati win kao prvo.

Dobro, koja je onda procedura? Da ga samo formatiram(obično, ne low level) u nekom partition manager alatu u Hiren's Boot Disk-u pa posle toga normalna instalacija?

prepunjeni su ti ssd diskovi, moze i to biti uzrok. Odradi novi sistem sa novim drajverima i maximalno oslobodi prostor pa onda ponovo proveri.

Ako hoces da proveris da li je zaista do ssd-a ili je do SF kontrolera i njegovog slabog, loseg, sporog ciscenja smeca (CG, garbage collection) trebao bi da uradis SE (secure rsase), a to mozes sa Parted magic...
Dakle ne radis format (obicni) niti low level format, vec radis secure erase (u slobodnom opisu on u sve mem. celije upise 0 i oznaci ih kao prazne)...

Prije SE, ja preporucujem da proveris da li je ukljucen write caching i ako nije treba da ga ukljucis pa onda pogledas kakve su brzine.
Takodje pre SE preporucujem da u biosu iskljucis sve one funkcije za stednju energije (EIST, C1E i sl. sta vec ima)...
Takodje pre SE predlazem da udjes u bios i ostavis 1-2 pa i 3 sata da u biosu radi komp, nakon toga da izadjes u win i odma istestiras sa CDM i AS_SSD da vidimo da li je do sporog trima (odnosno sporog GC)...

Ako nista od ovog gore ne pomogne onda uradi SE (format svega sa upisom nula i oblelezavanjem mem. celija kao prazne), ukljuci u biosu AHCI i snimi to podesavanje, digni nov sistem i onda testiraj.

@P307: pa ovo je običan V200, nije V200+. V200+ ima SF sa async nandom, a ova nesreća je JMicron 668 i Toshiba 24nm 3KP/E MLC-om.

@Solesoslav: poslušaj P307, odradi ovo što ti kaže, ali mislim da ti je SE verovatno najbrže rešenje.

Takođe, ako želiš normalne performanse, za većinu SSD-ova nije preporučljivo ići preko 80% kapaciteta, koliko vidim ti si na 92% popunio - SSD nema dovoljno mesta da lepo odradi GC ili TRIM. Potraži malo po Anandtech-u, radili su testove gomile SSD-ova i kakve su performanse u zavisnosti od popunjenosti, kod velike većine posle 80% grafik naglo opada.

Ako te mrzi da reisntaliraš, možeš da probaš da oslobodiš jedno 20-30GB, uradiš image iz Acronis-a, odradiš SE i posle vratiš iz image-a sistem na SSD. To bi relativno kratko trebalo da traje, sve ti se vrati kako je bilo, jedino će SSD imati performanse slične onima kad si ga kupio.

Imao sam ga na testu, probali smo par komada u firmi kao potencijalnu uštedu u odnosu na KHX, pa smo ih vratili i uzeli KHX 3K, na 11 komada nije bilo vredno razlike.

Inače u firmi sam do sada instalirao 15 KHX 3K 120GB, 3 V300 120GB, jedan V+200 480GB, od 2009. do prošle godine sam privatno imao Kingston V40 i V+ 64GB koji i dan danas lepo rade. Imam lično i320, M4 i S830 u mojim privatnim računarima, u firmi pored Kingstonovih imamo i nekoliko Pyro SE-a i i320-ca.

JEDINI diskovi koje smo do sada vratili dobavljaču su bili upravo V200 120GB.

Koliko znam JMicron nije nikad važio za neki kontroler, uvek su bili low end klasa i večito je kuburio s upisom. Sam V200 je od samog starta bio problematičan pa su ga peglali kroz firmware.

I kod Kingstona je vrlo brzo otišao u discontinued products i zamenjen sa V+200, sa SF kontrolerom, slične cene. Svaki JMicron koji mi dođe pod ruke ću probati, ali do sada nijedan mi nije bio vredan kupovine.

Inače ranije generacije JMicron kontrolera su jedine na kojima su uspeli da 4K radnom write bude SPORIJI od klasičnog 7200rpm HDD-a (prva generacija Kingston V serije, bez + oznake, sa + je bio Samsung). Otuda moj naziv nesreća za JMicron.

Poslednja izmena:
@P307: pa ovo je običan V200, nije V200+. V200+ ima SF sa async nandom, a ova nesreća je JMicron 668 i Toshiba 24nm 3KP/E MLC-om.

Druze, ja potpuno previdio da nije + ...
Sto ti znaci samo jedan plusic.
Ko jos uzima Kingston ssd bez + , davno "apsolvirano" da bez + ne valjaju ...
U svakom slucaju hvala na upozorenju.

Ko jos uzima Kingston ssd bez + , davno "apsolvirano" da bez + ne valjaju ...

Pre 7 meseci drugar i ja smo uzeli Kingston V200 128GB, obojica koristimo sata 2, on na 965 a ja na x58 chipset-u
Diskovi rade dobro i bez ikakvih problema, od prvog dana pa do sada, imaju iste vrednosti read/write, nikakva usporenja ili plavi ekrani.
Kad bih nasao V200 256GB za neku pristojnu cenu(kao sto je bio ovaj od 128GB) uzeo bih bez razmisljanja, ne planiram neki skoriji upgrade ploce i proc, tako da mi odgovara sata2 SSD .
Na zalost, ne znam koji problem ima Solesoslav! Slazem se i ja, da proba ovo sto su naveli ljudi vec.

Poslednja izmena:
Meni nije hteo da instalira/podigne sistem na SATA3 ili je radio nestabilno i to sam video da se još nekima dešava. Na SATA2 radi korektno sem što ako nestane struja ili sistem zablokira, posle nasilnog restarta BIOS ga ne vidi, pa je potreban još jedan restart i odlazak u BIOS da se podesi boot redosled hard diskova. Inače, write je ispravljen novim firmware-om što je potvrđeno u mnogim testovima posle ?aprila? prethodne godine.

Ma gde je ispravljen. Moj SSD je fabrički imao taj novi firmware, a vidite šta se dešava sa write-om. Probaću da ispraznim jedno 40 posto pa da vidim kako se onda ponaša, a ako to ne popravi, prvo secure erase pa dalje videćemo. Ja sam ovaj SSD uzeo za laptop baš zato što mi je dosadilo da mi crkavaju hard diskovi i da im opadaju performanse, ali izgleda da sam se zeznuo.

Moje iskustvo sa V200 je isto kao kod Alistera, radi bez ikakvih problema (Sata 2) u smislu stabilnosti ili BSOD-ova, ali se primecuje mali pad u performansama

Merenje nakon instalacije
as-ssd-bench KINGSTON SV200S3 04-Jan-13 17-22-32 svez W7.png

Merenje nakon 3-4 meseca koriscenja
as-ssd-bench KINGSTON SV200S3 07-Apr-13 19-53-42.png

A koliko ti je pun uredjaj?

Prazno je oko 75Gb

Evo kako je kod mene... prva slika kad je kupljen, a druga danas, posle 7 meseci koriscenja.

Prilozi

• gg.JPG
    gg.JPG
    81.9 KB · Pregleda: 67
Krato da se ukljucim
Savet za prepunjen disk stoji. Cak se moglo naci po forumima da je najbolje drzati jednu trecinu diska slobodnu. Takodje imas na netu da nadjes sta sve treba poiskljucivati u samom Windowsu da bi SSD radio kako treba (iskljuciti SUPERFETCH, automatsku defragmentaciju i sl. stvari koje pomazu u radu obicnih diskova)
Medjutim moram reci da je moj V+200 imao jedan problemcic sa nekom prethodnom plocom koju sam koristio. Kada je win instaliran i IDE modu sve je radilo lepo i brzo. kad sam instalirao win na AHCI ukljucen u BIOS-u brzina je malo porasla U TESTOVIMA ali je doslo do anomalija u radu tipa da sistem iz cista mira stane na po minut dva pa onda prokine i radi par minuta pa opet taraba. Iz nekoh razloga disk nije radio sa kontrolerom na ploci kako treba u AHCI-ju. Moguce je da je slican problem na tom lap-topcicu.
Pozdrav

@dekipva: Za problem u AHCI-ju, jako mi liči na problem sa LPM-om. Jel imaš instaliran Intel RST i jesi disable-ovao LPM?

Vrh Dno