Šta je novo?

Kingston V100 SV100S2/128G

mbgd

Cenjen
Učlanjen(a)
15.09.2010
Poena
160
HD Tune Pro pokazuje dosta sporiju brzinu citanja od deklarisane, u cemu moze biti problem ?? Disk je nov, Windows 7 x64 Ultimate, na laptop-u (i7 720QM procesor).

Prilozi

• speed1.jpg
    speed1.jpg
    114.9 KB · Pregleda: 93
Daj neki drugi grafik - koji je em pouzdaniji, em vise "otkriva" o samom SSD-u... nesto tipa CDM-a ili najbolje AS SSD Benchmark-a.
Da vidimo da ti SSD nije kojim slucajem u IDE modu, da li je pravilno alajnovan ili tako nesto...

BTW, a koje specifikacije tog Kingston-a pa treba da budu... ?
Da ne trazim sad po netu :)

Proveri da li ti je čipset ograničen SATA 150 standardom. To je čest slučaj. Isti SSD na pločama koje podržavaju SATA 300 će ti raditi brže. Provereno.

imam isti disk i taman sam sredio mashinu reko ajde i ja moj da proverim...

KATASTROFA!

o chemu se ovde radi, disk je u AHCI modu, stavljen je u mashinu, formatiran tokom win 7 instalacije i odradjeni su svi koraci iz topica "Sacuvajte vas SSD/ubrzajte sistem" ukljuchujuchi i poslednju verziju RST drivera (10.1.0.1008)

AS SSD benchmark nisam ni pustio da zavrshi jer je 4K test radio skoro 20 minuta (i ovde je vech bilo ochigledno da neshto debelo nije ok) a 4K-64Thrd test je pocheo da aproksimira na par sati prvo pa onda sat, pola, etc... i opet bi radio ~20 min, pa nije eksterni usb majku mu...

jel ima neko ideju do chega je ovo, meni smrdi na neispravan disk zaista... ovoliko katastrofalni rezultati, nznm shta drugo da mislim...

EDIT: Kingston ovaj disk deklarishe na 250/230 r/w

Prilozi

• 01-February-2011_01-11.jpg
    01-February-2011_01-11.jpg
    308.5 KB · Pregleda: 84
  • Untitled.png
    Untitled.png
    56.1 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Kol'ko je star?

Sa ovako *stravicno* losim performansama (kazes, 250/230 specifikacija... to je za Seq... a vidi kod tebe, 140/20!!! :zgran:), ako je star neko vreme, moglo bi da se desi da se malo "potrosio" vremenom... te bi jedan secure erase mozda doveo stvari na svoje mesto.
Mislim, od ostalih releventnih elemenata, sve se cini na mestu (pravilno je alajnovan - najbitnije... potom je u AHCI modu - druga najbitnija stvar za punu brzinu SSD-a... a imas i RST drajvere, za kraj), tako da mi, u ovakvoj situaciji, jedino secure erase pada na pamet... jer je stanje katastrofalno, realno.
Ili to, ili reklamacija (ako je relativno nov)... jer sa SSD-om nesto ozbiljno nije u redu.

Prakticno - vracanje diska u fabricko stanje.

Tematika je malo obimnija, ali poenta je da se koriscenjem (ali nakon duzeg perioda, od par meseci... ne 15 dana) moze desiti da SSD uspori, te mu drasticno opadnu brzine citanja i upisa. To bi TRIM trebalo da resava... medjutim, nekada se to ne desava, iz raznih razloga (OS nema podrsku za TRIM, sam SSD nema podrsku za TRIM... ili nesto sasvim peto), pa je, u slucaju da dodje do takve situacije, potrebno uraditi tzv. secure erase, koji ce obrisati sve sto se nalazi na disku i vratiti ga u fabricko stanje, kakav je bio kada je izvadjen iz kutije i instaliran po prvi put. To se obicno radi specijalizovanm alatkama, obicno karaktericticnim za same proizvodjace, tj. kontrolere koji se nalaze u SSD-ovima... klasican format ne resava stvar.
Nemam nijedan konkretan link da ti dam, ali raspali po guglu, ima toga na tone...

Ipak, posto je tebi disk star tek 15 dana, ne verujem da je ovo slucaj kod tebe... tacnije, uveren sam da nije tako. Ja bih to nosio u radnju.

upoznat sam sa tematikom, nego kad sam raspalio po guglu svashta sam nashao pa reko mozhda si ti vishe verziran od mene... da ne chitam mora postova koji nemaju veze s vezom... :) elem mudro zborish, nije sigurno do vrachanja na factory setting, ovaj disk je ovako radio i od prvog dana nego sam ga ja tek danas proverio... a i ja sam lud shto pokushavam da "popravim" neshto staro 15 dana... idem sutra da trazhim drugi ili pare, shta god budu mogli da odrade na licu mesta.

EDIT: kupish disk od 220e, kvaran... kupish plochu od 190, sutra proglashavaju recall... eee...

Poslednja izmena:
upoznat sam sa tematikom, nego kad sam raspalio po guglu svashta sam nashao pa reko mozhda si ti vishe verziran od mene... da ne chitam mora postova koji nemaju veze s vezom... :) elem mudro zborish, nije sigurno do vrachanja na factory setting, ovaj disk je ovako radio i od prvog dana nego sam ga ja tek danas proverio... a i ja sam lud shto pokushavam da "popravim" neshto staro 15 dana... idem sutra da trazhim drugi ili pare, shta god budu mogli da odrade na licu mesta.
Pa nisam imao potrebe za secure erase-om jos uvek, meni fenomenalno radi TRIM i disk mi radi kao prvog dana - cak i nesto bolje, ako je to ikako moguce :)
Zato nemam neke konkretne i koncizne linkove :)

A sto se tice ovoga da sam pokusavas da "popravis" nesto sto je prakticno novo... nisi lud, i ja tako isto razmisljam. Kad god imam nekakav problem, uvek pokusam na sve moguce nacine sam da ga resim pre nego sto bih se zaputio ka servisu. Jednostavno, uvek gledam da predupredim situaciju zbog koje bih: a) mogao da ostanem bez nekog dela na "zakonskih" 45 dana, b) moj 'ardveraj zavrsio u rukama nekog servisera, koji bi ga tamo istumbao, izgrebao, izmazao... i eventualno ga opravio isto kao i ja (vec pomenuti secure erase, for example), i zatim bi mi ga vratio kao opravljenog - tako umazanog i izgrebanog.
Samo zbog toga - probacu sve sto je u mojoj moci da sam "oporavim" neki uredjaj koji ima nekakvih problema... pa ako bas sve propadne, onda nosim u servis :)
EDIT: kupish disk od 220e, kvaran... kupish plochu od 190, sutra proglashavaju recall... eee...
Bas te 'oce :p

Kol'ko je star?

Sa ovako *stravicno* losim performansama (kazes, 250/230 specifikacija... to je za Seq... a vidi kod tebe, 140/20!!! :zgran:), ako je star neko vreme, moglo bi da se desi da se malo "potrosio" vremenom... te bi jedan secure erase mozda doveo stvari na svoje mesto.
Mislim, od ostalih releventnih elemenata, sve se cini na mestu (pravilno je alajnovan - najbitnije... potom je u AHCI modu - druga najbitnija stvar za punu brzinu SSD-a... a imas i RST drajvere, za kraj), tako da mi, u ovakvoj situaciji, jedino secure erase pada na pamet... jer je stanje katastrofalno, realno.
Ili to, ili reklamacija (ako je relativno nov)... jer sa SSD-om nesto ozbiljno nije u redu.

Disk je star 6 dana, jedino sto je uradjeno je kloniranje drugog ssd diska (SNVP325-S2/64GB na novi sv100s2, 128GB), napravljene su 2 porticije od po 64gb, mozda ga to usporava ?

Primetio sam da i prethodni od 64gb takodje ima slabije performanse, read speed 130MB umesto deklarisanih 220.. Da li ce mozda obican format popraviti stvar ? Da nije problem u laptopu ??

Benchmark je pre par nedelja izbacio test ovog diska i pokazao se odlicno, neverovatno da je bas meni zapao defektan primerak ..

Probaj secure erase ako to neresi problem vracaj u servis onda je defektan primerak ;)

Obican format skoro sasvim sigurno da nece, posto to nema uticaja na SSD; TRIM, eventualno... ili vec pomenuti secure erase, u krajnjem slucaju.

Ciljas na to da je mozda problem vezan za laptop... ?

Pa to je najmanji problem, uvek mozes taj SSD da izvadis i probas na nekoj desktop masini.
Naravno, i tamo trebaju osnovni parametri da budu ispunjeni: AHCI, pravilan alajn particije (iliti - Win 7)... RST drajveri nisu toliko bitni, jer bi trebalo jako slicno da radi i sa Windows-ovim integrisanim AHCI drajverima. I onda vidis kakve su brzine... te utvrdis jel' problem u laptop-u ili pak samom SSD-u.

PAZHNJA PAZHNJA

danas odnesem moj primerak kingstona u KimTec i zamlom ljude da ga na brzinu pregledaju shto su momci i uchinili (svaka chast!), potvrdili da je disk neipravan i dali mi drugi.

dodjem kuchi, instaliram sve, ispodeshavam, izmerim... opet isto... ovaj drugi primerak je imao loshiji read 80mbs a bolji write 40mbs od prethodnog (seq)... 4K opet ispisuje par sati za benchmark etc i brzina je loshija od usb sticka...

dakle KimTec je dobio kvarnu seriju ovih diskova, sasvim sam siguran u to chim su dva primerka defektna na isti nachin... odradio sam povrachaj novca i sad sam uzeo a-data s599 pa da vidimo shta che biti

Znaci ipak je bio defektan i to dva komada:S: Ajde istestiraj taj a-data s599 trebo bi fine rezultate postignes :)

vidi se da je svež... :)

Poslednja izmena:
ovi testovi uopste nisu merodavni. HD pro prikazuje rezultat od 140MB read dok as ssd prikazuje :
U svakom slucaju ti je AS SSD Benchmark mnogo pouzdaniji nego HD Tune (Pro)... bar za SSD. A HD Tune, kao sto mu i ime kaze - sluzi pretezano za HDD-ove... iako moze da posluzi za testiranje SSD-ova.

Ipak, za doticne, dva ubedljivo najbolja programa za testiranje su AS SSD Benchmark i CrystalDiskMark.

P.S. To na stranu, i dalje imas jako lose rezultate za tog Kingston-a... cak i u AS SSD-u. OK, nisi tako los u sekvencijalnom transferu (mada ti je write i dalje daleko od deklaracije), ali si ti zato one 4K kolone - koje su pak mnogo bitnije - veoma lose.
I kao rezultat ti izlazi tih mizernih 124 poena.

A mozda i gresim, mozda tih ~120 i treba da bude toliko... zaista ne znam. Mozda taj SSD konkretno ima sasvim solidan sekvencijalni transfer, ali prilicno kilav na ostalim poljima.
Najbolje bi bilo da potrazis neke razultate istg takvog SSD-a po netu, pa vidis da li su slicni ;)

A mozda i gresim, mozda tih ~120 i treba da bude toliko... zaista ne znam. Mozda taj SSD konkretno ima sasvim solidan sekvencijalni transfer, ali prilicno kilav na ostalim poljima.
Najbolje bi bilo da potrazis neke razultate istg takvog SSD-a po netu, pa vidis da li su slicni ;)

Mislis kao sto je meni.:) A sta da radim volim Kingston.
Samo mi je bitno da bas nije defektan i to je to. Ako je slabiji nema veze dok dodje vreme za kupovinu drugog mozda cu nabasati na... pa na Corsair.
Koji drugi. Ma sve cu iz kompa povaditi i staviti Corsair i sa grafike cu da odlepim Gigabyte i zalepim Corsair sa ventilatora koji je okrenut unutra da se ne vidi nalepnica.

Mislis kao sto je meni.:) A sta da radim volim Kingston.
Samo mi je bitno da bas nije defektan i to je to. Ako je slabiji nema veze dok dodje vreme za kupovinu drugog mozda cu nabasati na... pa na Corsair.
Koji drugi. Ma sve cu iz kompa povaditi i staviti Corsair i sa grafike cu da odlepim Gigabyte i zalepim Corsair sa ventilatora koji je okrenut unutra da se ne vidi nalepnica.

:D:D:D

Ne, nisam mislio na tebe... mislio sam u globalu :)

Al' ti bese imas isti ovakav Kingston? Pa koliki je tebi bese skor, isto ovako oko 120?
De okaci coveku ovde, da baci pogled :)

Nazad
Vrh Dno