Šta je novo?

Kingston transformacija

Misko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
02.10.2000
Poena
769
Kupio sam module deklarisane kao 5300 (2x512MB moduli) koji su jako raspolozeni za OC, izvlacio sam 500@cl4 na 2.25V (8000 po deklaraciji) sto je odlicno za nesto tako jeftino i ne-mikron.

Ali resio sam da vidim da mogu li slucajno dodatno da ih ubrzam :happy: ima mnogo parametara koji se mogu zategnuti u taiphonu ili spdtoolu, a do kojih memset ne doseze. Sve je jos u xperimentalnoj fazi :wave:

Sad su po defoltu 6400 :d, olabavio sam osnovne tajminge a zategao gama tajminge (beta tajminge nisam dirao (za sada ;)) jer mogu da im pristupim preko memset-a ;)) poigracu se ovih dana da vidim sta i kako, znam sigurno da kad ubacim ove module i setujem by SPD ima da polete u stratosferu :D :d

ram.jpg

Ma samo ti flashuj i igraj se dok ne pokvaris :D

I mene interesuje nešto slično, čak sam i postovao, hteo sam da upišem sledeće tajminge za memoriju kada radi kao 266 ( po difoltu su vrednosti 11-4-4-4 ) i to 13-5-5-5, Tras - RAS - RAStoCAS - CASLatency, redom, međutim, ni u SPDTool-u, ni taiphoonu, nisam mogao da provalim gde se nalaze ( samo sam našao CAS Latency i mogućnost da upišem određenu vrednost ( 3, 4, 5 ili 6 ) za sve frekvencije ( 200, 266, 333 )
Da li postoji neko detaljno uputstvo kako to uraditi ?

Misko Edition :d Bogami popravlja se i taj kingston, samo još uvek ima puno škarta. ZA godinu dana mi već 2 pokvarena modula uletela :wall:

i ja sam hteo (al' nisam smeo :)) da uradim to isto na kingston pc3200a/256 koji rade na 2.5-3-3-7 po spd-u a po kingstonovoj spec. mogu da rade i na 2-3-2-6...

Ma samo ti flashuj i igraj se dok ne pokvaris :D

Slazem se Joe da je ovo preslabo :-devil-: sta kazes za novi SPD, sad su 8000darke po defaltu (usput sam zatego i gama i beta tajminge ;) predstavljam nove module u Kingston ponudi :D, Kingston 8000 cl5 Misko Edition:

ram2.jpg

@misko
kako se ponasa Taiphoon kada imas 2 modula ?
ja imam jedan u 3-coj bank-ci a sta kad imas 2, kako se iscitava iz eeprom-a i upisuje? sve odjednom ili svaki modul ponaosob?

p.s.
ako u radnji nadjem neki mem. modul sa part number: "Misko Edition", da dam kupcu dozivotnu garanciju :d

p.p.s.
hehe ...

Prilozi

• num.JPG
    num.JPG
    40.1 KB · Pregleda: 131
Poslednja izmena:
@misko
kako se ponasa Taiphoon kada imas 2 modula ?
ja imam jedan u 3-coj bank-ci a sta kad imas 2, kako se iscitava iz eeprom-a i upisuje? sve odjednom ili svaki modul ponaosob?

p.s.
ako u radnji nadjem neki mem. modul sa part number: "Misko Edition", da dam kupcu dozivotnu garanciju :d

p.p.s.
hehe ...

Bolje je svaki modul ponaosob, znaci jedan boot i samo jedan modul u masini cisto sigurnosti radi, posto je ovo jako jeftina ram memorija ja za sada upisujem sa oba modula u masini :d Iscitavas sa read i upisujes sa write :) prosto samo pazi sta upisujes da se ne desi da nemoz da bootujes makinu.

p.s Daj kupcu dozivotnu bez da trepnes :D:D:D

Jel pružaš tehničku podršku? :d

@Misko: gde da skinem taiphon (negde sam ga zagubio)? imam samo SPDTool 0.61...thx

Misko, aj nebilo ti tesko, daj napravi jedan lep tutorijal za sve nas noobove, Kako editovati tj. flesovati memoriju :wave:

Bolje nemo!!!!

Nije baš prava tema, ali ima malo i veze.
Može li neko da mi prokomentariše informacije iz CPU-Z za ovu memoriju.
Inače, deklarisana je kao PC8000 CL4, 4-4-4-12
Buni me stavka PC6400, da li je ovo fabrički naduvana memorija?

Prilozi

• cpuz.png
    cpuz.png
    25 KB · Pregleda: 127
Poslednja izmena:
@Misko i ostali koji su upuceniji: koliko max. mozes da imas upisa u timings table?
4 (kao sto vidi npr.cpu-z) ili vise?

Poslednja izmena:
Nije baš prava tema, ali ima malo i veze.
Može li neko da mi prokomentariše informacije iz CPU-Z za ovu memoriju.
Inače, deklarisana je kao PC8000 CL4, 4-4-4-12
Buni me stavka PC6400, da li je ovo fabrički naduvana memorija?

Hm, mozda se i tebi desilo da ti bios neprepozna mem po fabričkim vrednostima, nego nešto niže, baš kao što je i meni bilo.

Hm, mozda se i tebi desilo da ti bios neprepozna mem po fabričkim vrednostima, nego nešto niže, baš kao što je i meni bilo.

Pazi, u BIOS-u je namešteno na 1111 MHz, Win se podigao, sve šljaka ko podmazano, ali me malo buni ovaj CPU-Z, nešto mi brlja.
BTW, vidi ovaj prikaz

Prilozi

• CPUZ.png
    CPUZ.png
    17.2 KB · Pregleda: 103
a sta kaze spdtool ili taiphoon? vidi prvo njih, verovatno je do cpu-z...

Da nesto ti se definitivno zabutovalo. Probaj kod nekog prijatelja.

a sta kaze spdtool ili taiphoon? vidi prvo njih, verovatno je do cpu-z...

Evo šta kaže Taiphoon.
SUMMARY SPECIFICATION
Module Type: DDR2 SDRAM PC2-6400 (DDR2-800)
Module Size: 1024 MB
Frequency tCL tRCD tRP tRAS tRC tRFC tRRD tWR tWTR tRTP
400 MHz 5,0 5 5 18 23 42 3 6 3 3
267 MHz 4,0 4 4 12 16 28 2 4 2 2
200 MHz 3,0 3 3 9 12 21 2 3 2 2
Malo me bune neke stvari, na hladnjacima memorije piše da su PC8000 CL4 4-4-4-12, dok u Taiphoon-u očitava da su latencije na 400 MHz CL5 5-5-5-18.
Šta je od ovoga tačno?

Kod micron zverki nije bitno sta pise kad je ispod mikron, raznorazni proizvodjaci deklarisu module dobrano ispod moguceg. Ja sam testovima video da moj Kingston moze mnogo, pa sam ga na svoju ruku preflesovao da ne moram da se zezam u BIOS-u kad radim clearcmos-a :d naravno ovo verovatno ne bih radio na micronima koji su ipak prilicno skuplji. Takodje savet kada upisujete pazite na seriske brojeve, ako odradis read prvog modula i zveknes write na oba jedan modul vise nema garanciju. tako da oprezno prilikom flesha.

@misko
ej, cekaj .... ali jel ne moze ako prezategnes tajminge ili nesto syebes odes u bios pa olabavis maximalno da udjes do Win-a pa ponovo odradis neki slabiji upis ?

@misko
ej, cekaj .... ali jel ne moze ako prezategnes tajminge ili nesto syebes odes u bios pa olabavis maximalno da udjes do Win-a pa ponovo odradis neki slabiji upis ?

Mozes npr setujes sve na manual u BIOS-u i upisujes parametre ako prezategnes posto su setovani na manual uci ces u win i mozes da vratis, cim odradis clearcmos-a ili na nekoj drugoj ploci pa-pa ram. Znaci da bi video dal oce ili ne u principu ti trebaju 2 masine. Takodje ako izatezes parametre koji ne postoje u BIOS-u neces moci da bootujes bilo da je ram by SPD bilo da je manualno setovana.

@misko: jel' se nece nista pokvariti sve dok menjam samo Part Number (bez da menjam spd podesavanja)? sta 'ocu u stvari da pitam, jel' bezbedno da menjam samo ime part numbera...hvala

@misko: jel' se nece nista pokvariti sve dok menjam samo Part Number (bez da menjam spd podesavanja)? sta 'ocu u stvari da pitam, jel' bezbedno da menjam samo ime part numbera...hvala

Naravno to je potpuno bezopasno, samo pazi na serijske da ne ostanes bez garancije ;)

Nece se pokvariti ali za svaki slucaj prvo backup-uj postojeci spd sa oba modula.

I mene interesuje nešto slično, čak sam i postovao, hteo sam da upišem sledeće tajminge za memoriju kada radi kao 266 ( po difoltu su vrednosti 11-4-4-4 ) i to 13-5-5-5, Tras - RAS - RAStoCAS - CASLatency, redom, međutim, ni u SPDTool-u, ni taiphoonu, nisam mogao da provalim gde se nalaze ( samo sam našao CAS Latency i mogućnost da upišem određenu vrednost ( 3, 4, 5 ili 6 ) za sve frekvencije ( 200, 266, 333 )
Da li postoji neko detaljno uputstvo kako to uraditi ?

@misko
Može li mala pomoć oko ovog problema ?

Jos jedno pitanje, meni stigo novi stapic kingstona sa garancije (onaj definitivno bio mrtav) ali su na ovom elpidini čipovi. Koji su na tim tvojim (onaj provereni kingston ili isto ova elpida)?

Naravno to je potpuno bezopasno, samo pazi na serijske da ne ostanes bez garancije ;)
ahaha ... jesi ti to smeksao :p
pre si govorio da je garancija za voone, a sada u svakom postu pominjes istu :)

@ciki022
u SPDTool-u okreni onaj pri dnu tab-ic na TimingSummary i konsultuj fotku sto sam okacio:

Prilozi

• tras.JPG
    tras.JPG
    98.4 KB · Pregleda: 105
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno