Šta je novo?

Kingston DDR3 2GB 1333MHz cl9

ZoxG79

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2008
Poena
320
Zanima me da li je moguce ovu memoriju naterati da radi na 7-7-7-21 a vise od 1600Mhz ili ne ? probao sam da je teram na 8-8-8-22 1600Mhz i radi Kad to promenim u biosu i stavim je na cl7 i npr na 1800Mhz racunar ne mrda nece da krene sa podizanjem sistema! U cemu je tu caka ako je uopste i ima ili jednostavno ovu memoriju ne mogu podesiti da tako funkcionise?

I jos da li je moguce podici onaj FSB da radi npr na 300 posto kod mene nece vise od 258 ? probao sam nakon toga i napon na procesoru da podignem ali nece! Od cega to zavisi od ploce, mada mislim da imam dosta kvalitetnu plocu, ili mozda od napajanja ili neceg drugog? :)
Hvala !
:wave:

Prilozi

• untitled1.JPG
    untitled1.JPG
    54 KB · Pregleda: 44
  • untitled.JPG
    untitled.JPG
    80.6 KB · Pregleda: 38
zasto podizes fsb na ploci kad ti je cpu black edition i otkljucan mu mnozilac...ta ploca moze podosta preko 300mhz...kad klokujes preko fsb-a moras da podignes napon cipseta i da pazis na brzinu memorije,ht-a i nb-a...moj savet je da klokujes taj cpu sa podizanjem mnozioca

zasto podizes fsb na ploci kad ti je cpu black edition i otkljucan mu mnozilac...ta ploca moze podosta preko 300mhz...kad klokujes preko fsb-a moras da podignes napon cipseta i da pazis na brzinu memorije,ht-a i nb-a...moj savet je da klokujes taj cpu sa podizanjem mnozioca

citao sam o tome kako se bolji rezultati postizu kad se FSB podize tj sto je veci bolji je clock. Ili sam ja mozda pogresno razumeo?
a kako sto se tice memorije da se postavi na 7-7-7-21?

Posto imas black nema potrebe da mucis chipset. Samo promeni mnozioce (oba). Tj za bolje rezultate vidi i koliko mozes da podignes NB. Koliko sam video mozes da ocekujes ~2500 (sa 2000)...

Posto imas black nema potrebe da mucis chipset. Samo promeni mnozioce (oba). Tj za bolje rezultate vidi i koliko mozes da podignes NB. Koliko sam video mozes da ocekujes ~2500 (sa 2000)...

kad kazes oba mnozioca mislis na CPU i CPU-NB?
kolika vrednost za NB je najbolja? vidjao sam da ih drze i ispod 2000 a negde i preko toga? ili to zavisi od cpu, ploce...?
onda ubuduce ostavljam FSB na 200 da se ne muci :)

Kao i za takt jezgara sto vise moze. Ti si verovatno gledao takt HT, njega ostavi na 2000...

takt jezgra je mnozilac cpu?
sorry ako sam dosadan mozda glupim pitanjima al sta cu kad ne znam bas puno oko toga:wall:

Nisi dosadan, forumi za to sluze. Aha CPU i CPU-NB sto vise moze (a da se ne pregreva i restartuje)...
takt je frekvencija, tj 200xmnozilac = takt...

citao sam o tome kako se bolji rezultati postizu kad se FSB podize tj sto je veci bolji je clock. Ili sam ja mozda pogresno razumeo?
a kako sto se tice memorije da se postavi na 7-7-7-21?

Nije tacno da se bolji rezultati postizu klokovanjem preko fsb, citao sam vise testova po netu black edition procesora, gde je razlika u kloku fsb-mnozilac istog procesora bila po 20-tak mhz, znaci isto

Ja sam TU memoriju naterao da radi na 1600 mhz, ali se pregrevala i restartovala komp. Latencije nisam dirao, sve i ovako leti. Kasnije sam uzeo revoltec kulere za ram, ali dok ne promenim kućište i povećam protok vazduha malo i oni znače...

ok, meni inace memorija na 1600 radi bez problema cisto sam hteo da vidim jel moze jos malo:) al da ne preterujem dovoljno je i ovako a to da li je cl 9, 8 ili 7 mozda ne bih ni primetio razliku :) tj sigurno ne bih posto sam je stavljao i na cl 8

za sada ovo je najstabilnija varijanta clockovanja cpu mozda moze jos malo al ajd...
mislim da je od P2 X3 720, jos sa otkljucanim 4 jezgom, dovoljno bar dok ne promenim hladjenje da nabudzim neki dobar kuler za procesor pa da ga stavim na 4Ghz :D

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    53.9 KB · Pregleda: 41
Na koliko ti radi NB? Koje su temperature pod loadom? Nesto mi se to cini malo, meni je ovaj 940 radio na 3.5 pod heatpipe-boxom (doduse sa opasno visokom temperaturom pod loadom). Kontam da bi se taj zbog jezgra manje trebao manje grejati... :-/
Doduse tebi je napon 1.24, kod mene je mislim 1.35 def.

Nb radi na 2000. A temperature mislim da ne prelaze vise od 45stepeni bar tako mislim kako to da proverim najbolje?
Evo ovde temp iz everesta

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    89.8 KB · Pregleda: 28
Најлакше је да скинеш AMD Overdrive (http://www.amd.com/us-en/0,,3715_15337_15354_15359,00.html), тамо можеш да се играш са множиоцима, напонима и осталим из виндовса, па после само препиши у биос. Имаш ту и мерење температуре и тест стабилности...

probao sam onaj system stability u everestu i pustio ga da radi samo za stress cpu. radio nekih 5min. i blokada plavi ekran temp 49-50stepeni

pokusao sam sa AMD OverDrive ali meni nece da radi nesto probao sam dve verzije ali izbacuje neku gresku cak sam iskljucio i 4jezgro ali nista

Poslednja izmena:
uspeo sam da podesim memoriju na 7-7-7-21 ali tek posto je spustim na 800
na 1333 nece a ni na 1600

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    40.3 KB · Pregleda: 33

To ti se ne isplati, brze ti je onda (mnogo) 1600cl8 :)
Prostom racunicom dolazimo do
800cl7 = 17.5ns (7/400MHz)
1600cl8 = 10ns :)
1333cl9 = 13.5ns...

Tipican ddr2: 800cl5 = 12.5...

Naravno nije sve ovako prosto, ove brojke su orijentacione, iako ddr2 800cl5 ima kraci odziv od ddr3 1333cl9 verujem da su u praksi ~ iste brzine...

znaci 1600cl8 najbolje resenje :)
sta znaci u BIOS-u FSB/DRAM Ratio pa ima ponudjeno 1:2, 1:2.66, 1:3.33, 1:4? jel to nesto bitno sto se tice neke brzine rada?
Meni inace stoji na 1:4 tj sa fsb od 200 ne bi drugacije mogla memorija da radi na 1600

Poslednja izmena:
Upravo to, odnos frekvencije memorije i "FSB". Ako stavis 1:2 onda ce raditi na 800 (tj 400MHz pa posto je ddr onda jos x2).
U nekim biosima i pisu vec izracunate vrednosti, kako god, na isto izadje...

Pazi, memorija je sertifikovana za rad na 1333MHz pri CL9... ti si je digao na 1600MHz sa CL8... a hteo bi i tih 1600MHz, ali sa CL7. Pa, mnogo hoces :p

Jos nesto jel potrebno podesiti napon tj da li ga je potrebno dizati kad se memorija podesi na 1600 CL8? ili ostaje u biosu na auto ? ako jeste koji je napon potreban za tako nesto?
Pitam jer mi se prilikom testiranja sa Linxom prekine posle nekih minut dva a kad stavim mem CL9 on prolazi verovatno je i CL8 veliki zalogaj za Kingstona bar ovog mog :)
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Pa stavi napon koji je predvidjen za tu memoriju, tj. verovatno ti pise na sticker-u same memorije.

A za vise klokove, verovatno ces morati da podizes i napon... samo pitanje je koliko, i koliko je bezbedno.

Nazad
Vrh Dno