Šta je novo?

Kingston 128GB SSDNow V SerieSata2 2.5"

(Da se drugi ne pitaju zasto pricam o povezivanje, OP je prvobitno pitao sta je Bundle verzija ovog diska i posle bez ikakvog razloga izbrisao pitanje iz svog posta - n/c)
Svi 2.5" i 3.5" SATA SSD-ovi imaju iste konektore - samo se razlikuje pozicija kod 2.5" i 3.5" SSD-ova. Oba mozes da prikacis u desktop masinu.
Bundle znaci da ima one mehanicke dodatke da mozes 2.5" SSD da fizicki smestis u 3.5" slot (da se drzi). Da li ces to koristiti je tvoje ;)

Da li se isplati SSD sada zavisi od tvojih potreba. Ja iskreno mislim da nista sto nije u rangu Intel X25-M se ne isplati uzimati sem za specificne potrebe (ako treskas laptop, mrzis buku maximalno, i slicne gluposti ;)).

Bilo bi dobro kad bi negde moglo uzivo da ljudi isprobaju VRaptora naspram X25-M i da vide kakva je razlika. Ja mislim da >90% onih koji razmisljaju o SSD-u (tj. mogu finansijski da ga priuste) bi nakon takve probe islo na VRaptor.

I naravno bitna stvar, uskoro se ocekuje gomila novih SSD-ova sa Sandforce kontrolerom koji je stvarno impresivan! Tako da treba sacekati bar jedno mesec dana ako ne i 2-3.

Poslednja izmena:
I ja mislim da ti se ne isplati sada da kupujes bas taj model, strpi se malo ili najuri X25-M G2 80GB MNOGO bolji izbor
podrzava TRIM ne pati od usporavanja posle mesec dana koriscenja, lako ces ga prodati kada ti dosadi (jako je trazen)

Poslednja izmena:
izvini za izbrisano prvo pitanje, ali hvala na odgovoru!

imao sam priliku licno da radim na jednom laptopu gde je toshibin ssd i prilicno mi se odlicno pokazao (naspram ostalih diskova, sto 5.400 sto 7.200) od same instalacije xp-a koja je trajala < 15min. Do ostalih aplikacija ...
Zbog toga sam sada u dilemi da na kucnom racunaru stavim SSD.

Predpostavio sam da nije najpametnije jos uvek kupovati jer su se tek pojavili .. i vidim jos da sa jmicron kontrolerom su imali problema, a bas taj imam na ploci, mozda je ipak za sada najbolje da sacekam jos koji mesec.

Hvala na odgovorima!

Mozes da uzmes 64GB da probas kako ide (neces mnogo izgubiti kada ga prodas), 128GB ti se ne isplati (nece ga predugo zadrzavati a tesko ces ga prodati). 64GB je nesto preko 100e glanc nov.

Ima JMicron kontroler ali unapredjen sa boljm fw i sa 4x vecim kesom tako da nema probleme prve serije. Ali ostaju problemi usporavanja posle par meseci rada (nema ni TRIM ni manuelni trim (kao Intel i Vertex) niti mogucnost upgrade-a FW). Ovo mozes smanjiti ako ga punis do max 80% (ali ne mozes izbeci, jedino mozes da probas secure erase da ga potpuno izbrises kad uspori) ili jos bolje particionisati ga na 80% ali pitanje da li ti je to dovoljno prostora.

Poslednja izmena:
Lično, ne bih uzimao ni jedan SSD koji ne podržava TRIM, u suprotnom nakon nekog vremena korišćenja performanse značajno, ali baš značajno opadnu...

Da, performanse umeju i katastrofalno da opadnu. Vecinu testova na netu mozes da bacis ako testiraju samo "new" SSD a ne i "used". Pogledaj pisao sam dosta o tome na forumu sa linkovima na relevantne sajtove. Zbog konstrukcije SSDova desava se kada je napunjen ti hoces da snimis 1MB a on zapravo snima do 40MB...

Pri tome napunjen ne znaci drzim 20% free spacea, svako azuriranje fajla ti ne garantuje da ce snimiti preko originalnog fajla (vec na slobodan prostor)... tako da relativno brzo moze da se napuni a kasnije i prepuni iako si UVEK imao >20% slobodnog prostora (jedino ti particionisanje na 80% garantuje da si UVEK ostavio 20% free space-a).

Izracunali su da instalacija Windowsa i Office effektivno pojede 25GB na SSD (kada se sve zavrsi bude dosta manje ali 25GB ukljucuje privremene fajlove, izmene...)

Sve u svemu M_M ti je lepo rekao ne kupuj SSD ako nema TRIM i manual TRIM (za XP, Vistu, Win7 bez AHCI biosa) OSIM ako nije bas dobra cena i cenis da ces ga lako prodati kasnije (128GB otpada) ili ako ces ga koristiti u notebooku posto njihovi hardovi umeju da budu bas spori

Sta god da kupis OBAVEZNO iskljuci last access date na NTFS sistemu jer koji god fajl procitas (pri boot windows-a stotine fajlova) on ce stalno snimati tacan datum zadnjeg pristupa fajlu pri citanju (pogledaj desni klik pa properties: last access date) okacio sam u nekoj ssd temi koja je komanda. I OBAVEZNO disableuj defragment (Vista ubije SSD jer defragment radi u pozadini pa ima posebna komanda da se zaista iskljuci). MLC celije imaju vek od 5000 upisa pa ove dve stvari mogu relativno brzo da ih zeznu (naravno SSD ima rezervne celije + wear level algoritam ali one su sledece na redu :) ).

Poslednja izmena:
hm, to nisam znao.
Sada def. necu jos neko vreme razmisljati o SSD-u.
I bas cu obratiti paznju na doticni disk (ako budem u prilici) za koji sam pricao kako ce se vremenom pokazati.

veliko hvala na pomoci i tips za ntfs, primenicu ga, samo mi reci za defrag na XP-u da li vazi pravilo za ubijanje da radi u pozadini?

p.s: dobar ti br. poruka :p

Prilozi

• br.jpg
    br.jpg
    137.5 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Za XP (ne radi defragment po defaultu) i Win7 nije problem (detektuje da li je disk SSD tako sto pita kolika ti je brzina rotacije - ako odgovori "0" a ne "5400/7200..." onda gasi pozadinski defragment - dakle ako je proizvodjac SSDa pravilno implementirao ovaj podatak ne bi trebalo da bude problem)

WinMEII (Vista) je uvek bila krs pa je i ovde (za ssd vrlo) problematicna

Poslednja izmena:
ok, znaci samo da ugasim "last access date"
Pa nista onda, jos jednom veliko hvala na odgovorima, def. si mi pomogao, sacekacu jos neko vreme sa SSD-om :)

izvini za izbrisano prvo pitanje, ali hvala na odgovoru!
Da, divota, sad izgleda kao da sam ja nalupao nesto za povezivanje sto nema veze sa temom LOL ;)

imao sam priliku licno da radim na jednom laptopu gde je toshibin ssd i prilicno mi se odlicno pokazao (naspram ostalih diskova, sto 5.400 sto 7.200)
To je vec lose uporedjenje, laptop diskovi nisu ni sami po sebi nesto brzi.

Predpostavio sam da nije najpametnije jos uvek kupovati jer su se tek pojavili
Kako tek kad ih vec 2 godine koriste?:) Tek su skoro postali cenovno prihvatljivi doduse.

i vidim jos da sa jmicron kontrolerom su imali problema, a bas taj imam na ploci
Mesas JMicron kontroler na ploci i JMicron SSD kontroler - sem imena nemaju NIKAKVE veze.

1.
izvini al` malo sam bolje gledao posle kada sam postavio temu i video da ipak su svuda isti konektori, pa reko da izbrisem pitanje :)

2.
znam, al` opet drasticno bi se razlikovalo kada bi se zamenio sa 5.400 diskom ..

3.
a mislim da su tek sad nekako uzele mah (barem kod nas) sa prodajom.

4.
Izvinjavam se, nisam onda upucen, hvala i na ovom odogovoru.

:)

Zbog konstrukcije SSDova desava se kada je napunjen ti hoces da snimis 1MB a on zapravo snima do 40MB...
Brate, to si procitao na Sandforce kontroler promociji, nijedan kasvetan SSD kontroler to nije radio ;)

(jedino ti particionisanje na 80% garantuje da si UVEK ostavio 20% free space-a).
Kako to ***?:) Ti ga particionises na 80%, a on ce biti pametan da shvati da ti neces da koristi onih 20% pa ih ne koristi za wear leveling?:) I sta onda bi imao od toga? Ili ima vishe mesta za wear leveing, ali opet samo je pitanje kada ce i taj prosto poceti da koristi da bi sve celije bile ravnomerno iskoriscene, tako da te samo vara kada je Used state.

I sto se tice TRIM-a, imao on TRIM ili ne, TRIM za sada radi samo u Win7 i to pod uslovom da su diskovi single diskovi (ne u RAID-u) na Intel SATA kontroleru preko AHCI moda.

Bilo bi dobro kad bi negde moglo uzivo da ljudi isprobaju VRaptora naspram X25-M i da vide kakva je razlika. Ja mislim da >90% onih koji razmisljaju o SSD-u (tj. mogu finansijski da ga priuste) bi nakon takve probe islo na VRaptor.

To je tacno ali VRaptor je one-off, ni jedan drugi proizvodjac ne proizvodi nista u to segmentu. Pojavio se davno (novi model) a nema zapazen udeo na trzistu. Dosta je skup. Dosta se greje (dolazi sa onim 3.5" adapteroma koji je masivni hladnjak i ako ga skines gubis garanciju) problem za laptop. Sve u svemu dok se eventualno popularizuje SSD ce uhvatiti korak sa njegovim kapacitetom jer svaki manji proizvodni proces = 2x veci kapacitet po istoj ceni (naravno nece nam direktno odmah smanjiti cene i/ili povecati kapacitet dok ne otplate prelazak na novi, sitniji proces proizvodnje ili ih trziste ne natera). Ali Intel je skresao cene X25-M na pola kada je presao na novi proces proizvodnje (sa $600 na $300) uz isti kapacitet.

1.
izvini al` malo sam bolje gledao posle kada sam postavio temu i video da ipak su svuda isti konektori, pa reko da izbrisem pitanje :)
Bez da gledas da li je neko vec odgovorio? Nisi od juce na netu i forumima, trebalo bi da malo vishe netiquete-e imas ;)

2.
znam, al` opet drasticno bi se razlikovalo kada bi se zamenio sa 5.400 diskom ..
Def. Barem oni koji nisu sa starim JMicron-om.

3.
a mislim da su tek sad nekako uzele mah (barem kod nas) sa prodajom.
To jes' ali to nije isto sto si rekao gore ;)

4.
Izvinjavam se, nisam onda upucen, hvala i na ovom odogovoru.
:)
Nix ;)

Brate, to si procitao na Sandforce kontroler promociji, nijedan kasvetan SSD kontroler to nije radio ;)
Da odleteli su me u LA da bih o tome pisao ne Bench forumu, malopre sam dosao :D

Kako to ***?:) Ti ga particionises na 80%, a on ce biti pametan da shvati da ti neces da koristi onih 20% pa ih ne koristi za wear leveling?:) I sta onda bi imao od toga? Ili ima vishe mesta za wear leveing, ali opet samo je pitanje kada ce i taj prosto poceti da koristi da bi sve celije bile ravnomerno iskoriscene, tako da te samo vara kada je Used state.
Stos je u used state, bez TRIMa kontroler definitivno ce znati da 20% neparticionisanog diska nema korisne podatke (nikada nece dobiti komandu za zapis) pa ce moci lakse da koristi wear level algoritam i da se izbori sa problemom sto moze da brise samo po 512KB a moze da pise po 4KB. Neparticionisani prostor mu pomaze dosta oko ovoga jer ako mora da ispise 4KB u NTFS tabelu jer se promenio last access date posto je file procitan - ako je sve used on mora da procita svih 512KB, obrise tih 512KB (najmanja jedinica brisanja), izmeni tih 4KB i onda ponovo zapise svih 512KB (od kojih je 508 nepromenjeno, al drugacije ne moze) eto ti Write Amplification od neverovatnih >100x (za ovaj primer, ima i boljih pa se kod losih kontrolera to zavrsi na prosek od 40x)

Dosta se pisao o ovome po netu i rezultati upravdavaju particionisanje na 80% (za Intel, OCZ... ne treba)

I sto se tice TRIM-a, imao on TRIM ili ne, TRIM za sada radi samo u Win7 i to pod uslovom da su diskovi single diskovi (ne u RAID-u) na Intel SATA kontroleru preko AHCI moda.

Postoji manual TRIM, efekat je identican (za XP, Vistu, Win7 bez AHCI biosa) podrzavaju ga Intel i OCZ, Crucial (sa Indilinx Controller)

Poslednja izmena:
Ti si bas odlucio da lupetas u ovoj temi napamet vidim (izvini, ali def. nemam drugu rec za komentare):

To je tacno ali VRaptor je one-off, ni jedan drugi proizvodjac ne proizvodi nista u to segmentu.
Pa sta??? Jel' neko treba samo da gleda SSD-ove i obicne SATA diskove jer VRaptor nema konkurenciju?;) Gledas sve sto mozes da iskoristis za tvoje svrhe, i uzmes najjeftinije sto ti zadovoljava uslove na odredjen vremenski period koji ti zelis.

Pojavio se davno (novi model) a nema zapazen udeo na trzistu.
Ma nemoj??? A ti to znas odakle? Jer uzimas XS i Bench kao primer? I prosecnog Srbina koji ima racunar koji kosta kao SSD od 160GB?;)

Ajde u prvi razred da naucis brojke prvo... VRaptor od 300GB je jeftiniji nego SSD od 64GB:

MOLIM??????????????????????????
VRaptor se greje najmanje od svih SATA HD diskova.
Znam da si hteo da uporedis sa SSD-om, ali onda obmanjujes ljude da misle da se disk uopste puno greje, sto je cista laz. Sa/bez IcePack-a, 2.5/3.5" formatu svejedno - sve 4 varijante VRaptora su najhladniji SATA mehanicki diskovi.
(ako izuzmemo poneki 2.5" SATA HDDove za laptop koji je u rangu sa VRaptorom)

(dolazi sa onim 3.5" adapteroma koji je masivni hladnjak i ako ga skines gubis garanciju)
Ne dolazi VRaptor sa IcePack-om, vec JEDNA od 4 varijante VRaptora dolazi sa IcePack-om. Vidim da uopste nisi upoznat...

problem za laptop.
A to je bitno u ovoj temi... zasto?

Sve u svemu dok se eventualno popularizuje SSD ce uhvatiti korak sa njegovim kapacitetom jer svaki manji proizvodni proces = 2x veci kapacitet po istoj ceni
Super - vidimo se za 2 godine kad to bude slucaj, hajde da sada pricamo o trenutnoj situaciji koja se nece promeniti po pitanju cene $/GB do sredine godine minimum?

Ali Intel je skresao cene X25-M na pola kada je presao na novi proces proizvodnje (sa $600 na $300) uz isti kapacitet.
Intel je otplatio R&D za kontroler, nije ih proces naterao/omogucio da smanje cene - videces da su i cene G1 modela prepolovljene.

Obrati paznju da mi se korektno obracas, posto ne lupetam vec su ovo sto sam izneo: cinjenice/moj utisak/moja (i ne samo moja vec vecine kupaca) percepcija o datom proizvodu. Da li je u pitanju nedostatak marketinga ili sta.

Sto se SSDa tice sve sto sam izneo su cinjenice dok VRaptor ne posedujem ali mogu da sa clanovima foruma podelim svoje vidjenje:

- VRaprot je 1-OFF jer ga drugi ne proizvode niti su u tom segmentu trzista (sto koliko vidim se slazes)
- navedi mi koji proizvodjac notebooka ga ugradjuje (sem HP Envy) (nisam video ni jedan, ispravi me kad stignes). SSD se ugradjuje od EEEPC pa do MacBook AIRa a postaje i standardan disk za neke modele.
- Cena SSDa pada svakom sledecom generacijom, dao sam primer sa Intel SSDovima (nova generacija VRaprora drzi cenu od kada se pojavila (ispravi me ako treba, stavio sam i grafik sa http://www.nextag.com/Western-Digital-WD3000HLFS-300-615166987/price-history-html) srednja cena se jedva pomerila za 18meseci na trzistu dok je za skoro isto vreme X25-M pao sa $600 na $225 MSRP, dal ga je Intel otplatio ili nije uopste me ne zanima: cena sa novom generacijom procesa je pala sa 600 na 225 dolara a isto se ocekuje i sa sledecom - gde ce mozda duplirati kapacitet za istu cenu)
- za grejanje hvala sto si me ispravio - nisam znao, moja iskustva su sto je brzi vise se greje ali naravno sa izuzetcima
- Gde je naslednih Raptora - za 12meseci cemo sa njim opet biti na istom dok ce SSD da udvostruci kapacitet i poveca brznu do zasicenja SATA3 kontolera

Zbog svega ovoga moj utisak kao kupca je da je VRaptor slepo crevo, tehnologija je bila brilijantna kada se pojavila ali koja svakim danom biva preteknuta SSDom koji ce ga u sledecih 12meseci potpuno prevazici. Drugim recima ne zelim da investiram u VRaptor da ga ne bih prodavao za 2 godine za 50e koliko su cene na malim oglasima za prethodni model koji je 2 g star (sigurno si ih vidjao i na Bench oglasima). Secam se i diskusije (sigurno ima u arhivi foruma) da je neko prodao VRaptor za 50e mislim da je bio 74GB model, i novi vlasnik mu se zalio da je iste brzine kao nov disk od 500GB (manji access ali manji i max transfer pa se uprosece)

i sta cemo sa ovim grafikom brzine ucitavanja, ovo je cini mi se najbrzi VRapror?

Prilozi

• 19853.png
    19853.png
    21.1 KB · Pregleda: 49
  • 615406503.gif
    615406503.gif
    5.1 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Stos je u used state, bez TRIMa kontroler definitivno ce znati da 20% neparticionisanog diska nema korisne podatke (nikada nece dobiti komandu za zapis)
hahahahahahahahahahhaa - nemas pojma koliko si me nasmejao!
Ispada da ce SSD kontroler bajati u bob da mu nikada nece stici komanda za upis/citanje na tih 20% i znace unapred da moze da ih koristi za sebe ;)

pa ce moci lakse da koristi wear level algoritam i da se izbori sa problemom sto moze da brise samo po 512KB a moze da pise po 4KB.
Opet ko zna sta si citao, Erase blokovi jesu uglavnom veci od blokova za pisanje, ali opet nisu toliko velike razlike. Kod G1 intela je Erase block bio 20KB, ne znam koliko je na G2 i na drugim SSD-ovima.
A kako ce to lakse moci da koristi wear leveling?
Ajde da ne gubimo mi vreme ovde.. (u stvari da ja ne gubim vreme) - stavi ti primer na papir, pa ces videti da to oko pravljenja manje particije nema smisla. Sve sto si po netu nasao je samo marketingska laza - pre ispunjen vidljiv capacity, pa tzv. used state u stvari koristi frei space ranije i prividno je prvi Used state brzi.

A sta si ovime hteo reci? Mislim, opet nista nisi rekao kako to taj prostor koji ti ne koristis za storage njemu konkretno pomaze.

BTW, to sto si ti naveo (512KB erase vs. 4KB write block) nije write amplification.

Poslednja izmena:
Obrati paznju da mi se korektno obracas, posto ne lupetam vec su ovo sto sam izneo: cinjenice/moj utisak/moja (i ne samo moja vec vecine kupaca) percepcija o datom proizvodu

A zasto onda pises kao da su to cinjenice?
Em sto su netacne!

BTW, to sto si ti naveo (512KB erase vs. 4KB write block) nije write amplification.
Nisi u pravu, ja nisam rekao ako je 512KB erase a 4KB blok onda je WA toliko.
Ja sam dao tacne i realne parametre (512KB erase, 4KB blok) i PRIMER sa tim parametrima JEDNOG scenarija upisa gde je WA 128x.
a evo i zasto

Write amplification refers to the amount of data that must actually be written to a drive to complete a given write request
In a relocate-on-write system, write
amplification, A, due to garbage collection, is
defined as the average of actual number of
page writes per user page write
http://www.haifa.ibm.com/conferences/systor2009/papers/2_2_2.pdf

Dakle prostor je vecim delom iskoriscen, jedinica brisanje je 512KB (cest slucaj) ti moras da izmenis 4KB, posto okolni prostor nije slobodan moras da izbrises pa ispises svih 512KB (sa 4KB izmenom). dakle po gornjoj formuli jos jedno ja sam hteo pod ovim uslovima da ispisem 4KB ali zbog navedenih tehnickih limitacija morao sam da ispisem citavih 512KB => ispisao 512KB a zeleo 4KB, jos jednom u ovom slucaju (kao sto sam gore naveo) WA je 512/4=128x. Posto je ovo najgori slucaj stvar se uproseci na WA 40x (jos jednom kod slabijih kontrolera)
Drugi scenario sa istim SSDom je da se menja 80KB tada je WA (jos jednom za taj slucaj 512KB/80KB=6.4x). Dakle kada uporedis razlicite scenarije upisa (na istom SSDu) i njihove ucestanosti dobijas Write Amplification factor.

Dacu ti i primer WA 512KB/4KB (najgori slucaj, sve zauzeto) WA je 128X ali je ovo jako redak slucaj, WA 512KB/80KB=6.4 ali je ovo dosta cesci slucaj uprosecis i dobije write amplification factir za taj i taj ssd je npr 32X

Ako stigles pa pogledas gore ja sam rekao da Write Amplification ide do 40x a ne da je 40x kod svih proizvodjaca (kod jeftinijih mahom jeste)

A evo ti i grafik

Prilozi

• writeamplification.png
    writeamplification.png
    133.7 KB · Pregleda: 28
Poslednja izmena:
To NIJE Write Amplification.
Kod Intela je Write Amplification 1.1x (na prezentacijama ces videto 1.04x). Sto nikako ne ulazi u tvoju teoriju. Da idemo tvojom teorijom, kod Intela bi WA Factor bio 5x.

Write Amplification Factor je PROSECAN odnos kolicine podataka koja se stvarno mora upisati naspram kolicine koju je zatrazeno upisati.

Procitaj jos jednom podvuceni i boldovani deo. Ako ga procitas videces da sam rekao Write Amplification ZA OVAJ REALAN SLUCAJ KOJI SAM NAVEO. Nisam rekao da je Write Amplification Factor 128x vec da kada se uproseci (dobije faktor) onda je WA 40x za neke jeftinije SSDove

i obrati paznju da na grafiku pise "typical WA for client workload" to se ondnosi na gore pomenute sanse koji scenario upisa ce se desiti. Dakle za MySQL bazu ako je pretezno ona na disku (database scenario) drugi je WA, za web server je drugi itd.

Poslednja izmena:
hahahahahahahahahahhaa - nemas pojma koliko si me nasmejao!
Ispada da ce SSD kontroler bajati u bob da mu nikada nece stici komanda za upis/citanje na tih 20% i znace unapred da moze da ih koristi za sebe ;)

Evo ti par slika mozda ce lakse ici: particionisanjem slabijeg SSDa na 80% dobijas dosta veci FREE BLOCK POOL i cela stvar sa weal level algoritmom lakse i brze radi i redje se desavaju gore opisane situacije

Prilozi

• garbagecollection.png
    garbagecollection.png
    49.1 KB · Pregleda: 36
  • writeamplification2.png
    writeamplification2.png
    28.3 KB · Pregleda: 39
Tu uopste nisi pokazao sta se to razlikuje kada je particija 100% naspram 80% kapaciteta. Ovo su samo free/used blocks - SSD ne zna sta je na tim blokovima, samo da li su free/used.

Uzmi ovaj primer: Imas prazan SSD od 64GB, ti mu napravis i formatiras particiju od 48GB (~80%). Iskopiras na njega file od 48 GB. Izbrises taj file. Uradis to 5 puta.
Objasni ti zasto ce biti razlike da li je particija formatirana na 64GB ili na 48GB? Stavi na papir kako ce se blokovi puniti pa vidi.

Znaci sa svim ostalim se (sada) slazemo, i za VRaptor? samo je ovo ostalo nejasno?

Cim nadjem vremena napisacu ti i za ovo, stos je u nacinu radi TRIM komande (ne da li je podrzava, vec kako i zasto je nastala), SSD fragmentacije i wear leveling algoritmu ondosno realokaciji pri onom gornjem navedenom najgorem scenariju upisa.

Evo i jos nesto oko WA:
Intel X25-M is supposed to have smarter algorithms that allow it to reduce the effect of write-amplification. The details are a little bit vague (poslovna tajna), but presumably there is a mapping table which maps sectors (at some internal sector size — we don’t know for sure whether it’s 512 bytes or some larger size) to individual erase blocks. If the file system sends a series of 4k writes for file system blocks 10, 12, 13, 32, 33, 34, 35, 64, 65, 66, 67, 96, 97, 98, 99, followed by a barrier operation, a traditional SSD might do read/modify/write on four 128k erase blocks — one covering the blocks 0-31, another for the blocks 32-63, and so on. However, the Intel SSD will simply write a single 128k block that indicates where the latest versions of blocks 10, 12, 13, 32, 33, 34, 35, 64, 65, 66, 67, 96, 97, 98, and 99 can be found. (i eto ti mnogo manji WA za Intel)

Evo jos jedan WA grafik koji ilustruje ono sto sam gore pisao (posto je proslo sat vremena ne mogu da editujem gornji post) I jedan o razlici novog i koriscenog SSDa

Prilozi

• Picture-6.jpg
    Picture-6.jpg
    48 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
alfaunits imam pitanje za tebe da li se smanjenjem particije (na 80/90% kapaciteta diska i ne koriscenjem preostalih 20,10%) povecava dugotrajnost diska i koliko?

- VRaprot je 1-OFF jer ga drugi ne proizvode niti su u tom segmentu trzista (sto koliko vidim se slazes)
OK, ali kakve to veze ima? Mislim, slazemo se, ali da li to znaci da ga ne uzimamo u obzir kad nam treba disk?

- navedi mi koji proizvodjac notebooka ga ugradjuje (sem HP Envy) (nisam video ni jedan, ispravi me kad stignes). SSD se ugradjuje od EEEPC pa do MacBook AIRa a postaje i standardan disk za neke modele.
Opet, kakve to veze ima sa ovom temom? VRaptor je visok za vecinu laptopova - ali ovde niti je bilo reci o laptopovima (OP) nit sam ja pomenuo laptopove. Ti to odmah istices kao problem?

- Cena SSDa pada svakom sledecom generacijom,
OCZ je nakrcao 4 generacije SSD-ova NIJEDNA nije oborila cene postojecih - samo je Intel primetno oborio cene.
(nova generacija VRaprora drzi cenu od kada se pojavila (ispravi me ako treba, stavio sam i grafik sa [/quote] Gresis. Mislim, sam grafik...r?[/B][/QUOTE] Ne vidim ovde nikakav grafik??

Nazad
Vrh Dno