Šta je novo?

Kineske ploče X99 (LGA 2011-3 socket)

srb_hawk

Poznat
Učlanjen(a)
12.02.2021
Poena
35
Pozdrav svima.
Da li je neko od forumaša imao iskustva sa X99 (LGA 2011-3 socket) pločama koje se prodaju na Aliexpres-u i sličnim kineskim sajtovima ?
Trenutno ganjam neku jeftinu varijantu homelab servera i imam utisak da bi ova ploča u kombinaciji sa nekim 16 core E5 Xeon-om možda mogla da mi završi posao.
Ploče navodno mogu da se upare sa Intel Xeon E5 v3 i v4 procesorima, imaju 4 slota za DDR4 ram do 128GB. Ono što me zbunjuje je čipset, u opisu recimo stoji Intel HM55, a Xeon nije na listi podržanih procesora za taj čipset. Na YT sam gledao neke testove gde je predstavljeno da to sve zapravo radi kako treba i uglavnom su pozitivna mišljenja za ono što se dobije za uloženi novac (ploča 30-50 evra, procesor 10-20 evra).

Imam dve neke dual socket, narandzasto crne, jedna sa 2x e5 2680v4, druga sa 2x e5 2686v4, 128gb rama obe.
Renderuju par godina maltene nonstop, bez problema. Ne znam kako bi se ponasale za neku raznovrsniju upotrebu ali za ovo rade ok.

Imaš na Youtubu razne recenzije, pogledaj. Te kupovine nisu mnogo popularne kod nas, ali jesu na zapadu.

Pazario drugar ovde u paketu sa xeon procesorom i memorijom, radi odlično.

Hvala svima na odgovorima.
Dvoumim se da li da naručim X99 ploču i recimo Xeon e5 2686v4 ili da kupim AM4 ploču i Ryzen 5600x, 5800x.. Kineska varijanta bi me koštala dva-tri puta jeftinije, ali ostaje bojazan da to možda neće raditi dugo, čitao sam da te kineske ploče imaju problema sa pregrevanjem VRM-a...
Na zapadu je struja skuplja nego kod nas pa su većinom komentari kada neko spomene Xeon za kućnu upotrebu da se to ne isplati zbog velike potrošnje i dosta slabijih single core performansi u odnosu na nove generacije consumer procesora. Meni bi primarna upotreba bila za proxmox i možda VmWare Esxi i VCenter, znači pokretao bih dosta virtuelnih mašina.

@Dusan94 jel imaš možda neki link ili sliku od tvoje ploče, čim radi par godina znači da si pogodio neki dobar model.

Da li ti treba iommu ili ne?
Vidim da je to nešto što se ne zna da li će raditi na tim budženim pločama jer nemaju x99 čipset.

@srb_hawk

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $92.48 | Atermiter X99 Dual CPU Motherboard LGA 2011 v3 E-ATX USB3.0 SATA3 With Dual Xeon Processor With Dual M.2 Slot 8 DIMM DDR4 2011-3 https://a.aliexpress.com/_Eza0vFn

Pogodio sam najjeftiniji dual socket model, to mi je jedina namera bila :)

Da li ti treba iommu ili ne?
Vidim da je to nešto što se ne zna da li će raditi na tim budženim pločama jer nemaju x99 čipset.
Iommu je nešto bez čega se može vršiti virtualizacija ali će performanse biti niže jer nema mogućnosti za passtrough GPU-a i PCI kartica ?

Našao sam ovaj YT kanal od Ukrajinca koji detaljno testira ploče sa Alija, mislim da ima najbolje recenzije ovih ploča na internetu. Napominje da je AE poslednje mesto gde treba tražiti hardver i svaka matična ploča naručena odatle je lutrija...

Btw, Ukrajinac preporučuje ploču pod nazivom Machinist MR9A PRO, jedna od retkih na kojoj radi sleep mode. Cena te ploče sa carinom i pdv-om je blizu 120 evra, tako da je teško reći da li se uopšte isplati naručivati...

Poslednja izmena:
Za bilo šta ozbiljno ne treba uzimati u obzir ove ploče, ali za eksperimentisanje mogu da budu ok.
Ram memorije isto mogu da budu ok. Od 500-600gb u stikovima od 16 i 32gb, samo je jedan ispustio dušu posle par meseci.

Godinu ipo imam HUANANZHI X99 QD4 plocu sa Xeon e5 2690 v4 i 4x8gb mikronove serverske memorije. Za 15.000din prezadovoljan sam,radi super stabilno i performanse su vise nego ok

Da se i ja ukljucim u temu, mozda ce nekoga interesovati.

Pred novu godinu stigla mi je "Aliexpress konfiguracija" :)

QIYIDA X99 A99 motherboard LGA2011-3

Xeon E5 2680 V4

Netac 2*16GB 3200MHz DDR4

KingSpec SSD M2 NVME 256GB

Mogu reci da sam prijatno iznenadjen kako ova konfiguracija radi za sada. Uz nju koristim stariju graficku karticu Nvidia 1070 8gb. Ovu konfiguraciju koristim za video obradu privatnih snimaka i posao mi obavlja savrseno. Moj sin je instalirao nekih par novijih igrica na njoj i kaze da ih igra u Full HD-u sa visokim podesavanjima bez ikakvih problema.
Ovo su moja kratka iskustvaja, za sada sam bas zadovoljan.
P.S. Maticnu sam kupio na osnovu "preporuke" pomenutog ukrainca pogledavsi njegovu video recenziju.

Koliko kosta jedan takav cpu i ploca na aliju?
Procesor sam platio 14 evra a maticnu plocu 66 evra. Dostava me kostala 2 evra. Nisam imao dodatnih troskova.
Na Aliexpress-u se cijene stalno mijenjaju tako da cijena u nekom trenutku moze biti veca ili manja i za 10-tak evra.
Ako je neko zainteresovan mogu mu poslati u poruci linkove prodavnica u kojima sam ja kupio ove komponente. (Pretpostavljam da je zabranjeno javno objavljivati linkove)

Jel zna neko da li te ploce rade da ES procesorima
Ja imam E5-2698V4 ES. Prodavali su se svojevemeno na eBay-u povoljno. Imao sam problem sa plocama. Na Gigabyte nije mogao, bio ga nije prepoznavao a na Asus i Asrock je mogao bez problema. Taj 2698v4 mi radi i dan danas i sad me zanima eventualno dual ploca pa da uzmem jos jedan

Ne znam da li je neko imao prilike da na kineskim plocama proba Engieneering sample (ES) ?

Jel zna neko da li te ploce rade da ES procesorima
Ja imam E5-2698V4 ES. Prodavali su se svojevemeno na eBay-u povoljno. Imao sam problem sa plocama. Na Gigabyte nije mogao, bio ga nije prepoznavao a na Asus i Asrock je mogao bez problema. Taj 2698v4 mi radi i dan danas i sad me zanima eventualno dual ploca pa da uzmem jos jedan

Ne znam da li je neko imao prilike da na kineskim plocama proba Engieneering sample (ES) ?

Rale, obustavi to sve odmah, dok se nisi upetljao u te dual xeon ploče!
Kad je budeš prodao, jednoga dana slavićeš taj dan kao drugi rodjendan!
Ozbiljno....meni je drugar isto to pričao kao ja tebi sad, ali već sam poručio...nikad više!
To samo za farmu, a pitanje da li ti i tu treba, jer 13/14900 mislim da je tu negde sa 2 x xeon, odoka
a mnoooogo manje cimanje i za kućište i za napajanje, i za hladjenje itd...
za rad nikako nije jer mu je latencija baš visoka i oseća se itekako, i9-7960x / 7940x je možda sa najbržim odzivom
odoka, možda i nije, al meni se čini da jeste...a one aliexpress dual xeon ploče....ne bih se igrao...do kada će raditi...
a one krštene su još uvek skupe, i opet je mačak u džaku
jedino ako ti treba 256gb rama? ako si prešao na coronu, za vray mislim da je 128 i dalje dovoljno....
x299/2066 je pobednik veka, al nema brže od 7940x a to je već sporo
kao 13600K a inače je vrh za rad!

Procesor sam platio 14 evra a maticnu plocu 66 evra. Dostava me kostala 2 evra. Nisam imao dodatnih troskova.
Na Aliexpress-u se cijene stalno mijenjaju tako da cijena u nekom trenutku moze biti veca ili manja i za 10-tak evra.
Ako je neko zainteresovan mogu mu poslati u poruci linkove prodavnica u kojima sam ja kupio ove komponente. (Pretpostavljam da je zabranjeno javno objavljivati linkove)
Ima si srece sto ti nisi lupili carinu na plocu ne znam kako se to desilo da prodje ispod radara.
Ozbiljno....meni je drugar isto to pričao kao ja tebi sad, ali već sam poručio...nikad više!
To samo za farmu, a pitanje da li ti i tu treba, jer 13/14900 mislim da je tu negde sa 2 x xeon, odoka
a mnoooogo manje cimanje i za kućište i za napajanje, i za hladjenje itd...
za rad nikako nije jer mu je latencija baš visoka i oseća se itekako, i9-7960x / 7940x je možda sa najbržim odzivom
odoka, možda i nije, al meni se čini da jeste...a one aliexpress dual xeon ploče....ne bih se igrao...do kada će raditi...
a one krštene su još uvek skupe, i opet je mačak u džaku
jedino ako ti treba 256gb rama? ako si prešao na coronu, za vray mislim da je 128 i dalje dovoljno....
x299/2066 je pobednik veka, al nema brže od 7940x a to je već sporo
kao 13600K a inače je vrh za rad!
Sve te kombinacije su i dalje duplo skuplje od ovih X99 svakako slazem da je macka u dzaku ali ako neko voli da se igra malo sa HW nije losa varijanta i koliko vidim svi su ljudi iz Hobija kupovali te stvari. X299 je zestoko precenjen danas jel su trgovci takvi kakvi jesu. Mozda da razmislite od onih 12900HX varijantama sto ima na aliju sa sve plocama ja koristim 12600HX prvo sam ih koristi za bencovanje na tecnom azotu pa posto sam kupio dva komada, losiji sam stavio u masinu a bolji primerak sam ostavio za Overclock posto je to najbrzi quad core od strane intela.

Naravno sve je ovo ipak skuplje od tih matorih xeona pa sve vrti oko price potrebe korisnika.

Ima si srece sto ti nisi lupili carinu na plocu ne znam kako se to desilo da prodje ispod radara.

Sve te kombinacije su i dalje duplo skuplje od ovih X99 svakako slazem da je macka u dzaku ali ako neko voli da se igra malo sa HW nije losa varijanta i koliko vidim svi su ljudi iz Hobija kupovali te stvari. X299 je zestoko precenjen danas jel su trgovci takvi kakvi jesu. Mozda da razmislite od onih 12900HX varijantama sto ima na aliju sa sve plocama ja koristim 12600HX prvo sam ih koristi za bencovanje na tecnom azotu pa posto sam kupio dva komada, losiji sam stavio u masinu a bolji primerak sam ostavio za Overclock posto je to najbrzi quad core od strane intela.

Naravno sve je ovo ipak skuplje od tih matorih xeona pa sve vrti oko price potrebe korisnika.

ovi xeoni koji se danas prodaju mislim da su iz nekih novijih batcheva i da nisu pouzdani kao raniji, od pre 10+ godina
tako da za zezanje je odlično za iole šta ozbiljnije mislim da ne...
a što se tiče x299 ne samo da je precenjen nego je nadcenjen! morao sam smisliti novu reč!
prvo to niko i ne kupuje, a oni drže ploče sa takvim cenama da umesto ploče i cpu x299 stare 10 godina,
opušteno kupiš 13600+MB kod madjara novo sve, i još brže!
x99 je prestar odlično radi, koga ima, ali i dalje kupovati to....mislim da ne
pogotovo ne kod nas sa našim KP nakupcima....jedna dual xeon i jedna quadro karta su već više od godinu dana na oglasima
pratim...prva 850eur! a druga 550eur! ni za euro nisu skinuli cenu...nelogično...
sklon sam teoriji zavere da je većini to zapravo pokriće za nešto drugo, ko zna...

Pozdravljam te puno.

Ja sam odavno upgradeovao neke masine i sad su mi ostala dva single XEON.a
Ovaj E5-2698v4 je najbolji procesor koji sam ikada imao
Trosi malo, ne greje se ima 20jezgara i nekako mi krivo to da prodajem pa mi palo na pamet da uzmem jos jedan i stavim na dual plocu. To je nekad bilo preskupo. Te ploce su bile 500eur.
Geldao sam, ja sad sa 200-250eur troska mogu da dignem masinu na nivo necega izmedju 5950x i 7950x. Ispalti se

Ti xeoni ranije su bili ES a sad su QS i nesto su brzi.

Imam rampage IV extreme i e5 1680v2 na 4,8ghz. To fercera bez problema i to se ne prodaje. U potrqzi sam za boljim cipom a mozda stavim dual i ostavljam unucima u amanet😁

Pozdravljam te puno.

Ja sam odavno upgradeovao neke masine i sad su mi ostala dva single XEON.a
Ovaj E5-2698v4 je najbolji procesor koji sam ikada imao
Trosi malo, ne greje se ima 20jezgara i nekako mi krivo to da prodajem pa mi palo na pamet da uzmem jos jedan i stavim na dual plocu. To je nekad bilo preskupo. Te ploce su bile 500eur.
Geldao sam, ja sad sa 200-250eur troska mogu da dignem masinu na nivo necega izmedju 5950x i 7950x. Ispalti se

Ti xeoni ranije su bili ES a sad su QS i nesto su brzi.
I ne isplati se da se prodaje. Kupi jos jedan sa nekom kineskom dual socket plocom i u farmu. :)
Kao sto napisah u prethodnim postovima, dve kineske ploce sa xeon-ima (malo slabijim nego tvoj do duse) rade bez problema sa Coronom. Performanse, tu negde sa 5950x.

Jedino ne znam kakva je potrosnja tog CPU-a i koliko ce vrm-ovi da se greju. Svakako dodatno hladjenje ne bi smetalo.

Kod nas (CG), do nove godine, na cijenu do 75 dolara sva roba je bila oslobodjena plaćanja carine i poreza. Od nove godine sva roba se carini i na nju placa porez.
Imao sam srece jer mi je pošiljka stigla u decembru. :)

Zbog temu i gluposti je to tako ali vec sam sa navikao na razna dovijanja tako da se nerviram minimlano.

Da se i ja ukljucim u temu, mozda ce nekoga interesovati.

Pred novu godinu stigla mi je "Aliexpress konfiguracija" :)

QIYIDA X99 A99 motherboard LGA2011-3

Xeon E5 2680 V4

Netac 2*16GB 3200MHz DDR4

KingSpec SSD M2 NVME 256GB

Mogu reci da sam prijatno iznenadjen kako ova konfiguracija radi za sada. Uz nju koristim stariju graficku karticu Nvidia 1070 8gb. Ovu konfiguraciju koristim za video obradu privatnih snimaka i posao mi obavlja savrseno. Moj sin je instalirao nekih par novijih igrica na njoj i kaze da ih igra u Full HD-u sa visokim podesavanjima bez ikakvih problema.
Ovo su moja kratka iskustvaja, za sada sam bas zadovoljan.
P.S. Maticnu sam kupio na osnovu "preporuke" pomenutog ukrainca pogledavsi njegovu video recenziju.
Хвала на објашњењу. Да ли користиш неко кућиште и које напајање користиш уз ову конфигурацију ?

Vrh Dno